:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 440
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ЕВН заведе иск срещу България

От компанията не уточниха за каква сума претендират, ДКЕВР и министерството на икономиката все още обмислят ходовете си
СЕГА СНИМКИ
Йорг Золфелнер (в средата) обяви още преди три месеца, че загубите на ЕВН заради ВЕИ централите стават непоносими и може да доведат дори до прекъсване на тока в райони, обслужвани от дружеството.
България е изправена пред поредно дело в областта на енергетиката, стана ясно вчера. Австрийското дружество ЕВН съобщи, че е подало иск за уреждане на инвестиционни спорове с България в арбитража на Световната банка. Компанията се жалва от нарушения на международното право и спорове с ДКЕВР, свързани с ценообразуването и изкупуването на ток от ВЕИ централите.

Лавината от дела тръгна преди няколко месеца, след като ЕК поиска от Европейския съд да ни накаже заради това, че пазарът ни на ток и на газ не е свободен. Арбитражен иск за 872 милиона евро внесе в началото на юни руската компания "Атомекспортстрой". Той е заради спор за поръчано, но отказано след това оборудване за АЕЦ "Белене". Миналата седмица и от фотоволтаичната асоциация заплашиха държавата със съд за 300 млн. лв. заради незаконно постановената от ДКЕВР такса достъп.

ЕВН поиска от ДКЕВР нова цена на тока от възобновяемите източници заради натрупани огромни загуби още през март. "Ако това не се случи, може да се стигне до проблеми в снабдяването с електроенергия в Югоизточна България, където работи ЕВН, както и до съдебна процедура в Международния арбитражен съд", заплашиха тогава от ръководството на компанията. Според шефа на ЕВН за България Йорг Золфелнер от юли 2012 до март 2013 г. загубата е 140 млн. лв. и може да нарасне до 180 млн. лв., ако Върховният административен съд отмени окончателно въведената такса за достъп до мрежата на ВЕИ производителите. През миналата седмица ВАС отмени окончателно т.нар. такса достъп за зелените централи.

Проблемът идва от променената методика на плащане. До миналото лято трите ЕРП купуваха произведения зелен ток, пращаха фактурите на НЕК и тя покриваше пълната им стойност. Това обаче криеше опасности, тъй като реално произведената енергия надвишаваше прогнозите, НЕК плащаше над планираното и на свой ред трупаше загуби. При новата методика НЕК вече плаща на енергийните дружества само за количествата ток, които те са прогнозирали. Те поемат риска, ако присъединят повече слънчеви и вятърни мощности. Едва на по-късен етап те биха могли да бъдат компенсирани, ако са заявили по-малко ток, а са се включили повече ВЕИ централи. Макар загуби да имат и трите ЕРП у нас, положението е най-сериозно за ЕВН, тъй като на неговата територия има най-много ВЕИ мощности.

От австрийската централа на ЕВН вчера не отговориха на въпроса на "Сега" каква е точната сума на иска. От българското поделение заявиха, че решението за иска е на компанията майка. В официалната си позиция оттам изразиха надежда за бързо партньорско разрешаване на проблема и за двете страни. От ДКЕВР заявиха, че първо ще се запознаят с жалбата, а едва след това ще коментират случая. Същото казаха и от министерството на икономиката, откъдето изчакват "експертна консултация".

С решение на правителството в момента спорът с ЕВН се води от финансовото министерство, което има за задача да уреди въпроса "мирно".



ГАЛОП

Само в рамките на няколко часа ДКЕВР ще трябва да реши с колко ще падне цената на тока от 1 юли. Причината е, че до вчера поправките в Закона за енергетиката и Закона за енергията от ВЕИ все още не бяха гласувани. Икономическата комисия в НС се събра извънредно в 20 часа снощи, за да може да прегледа на второ четене промените, които са свързани с редуциране на студения резерв и приходите от търговията на квоти за мръсен въздух. Преди да влязат в сила обаче, те трябва да бъдат обнародвани в Държавен вестник, а след това ДКЕВР да проведе обществено обсъждане за новите цени. Едва тогава комисията може да гласува новите стойности, които да влязат в сила от понеделник. Комисията се надява да успее да натисне цените надолу с около 5%, а за да има време да одобри промените една от идеите бе регулаторният период да бъде увеличен с 1 месец т.е. до 1 август.



1
1716
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
27 Юни 2013 21:08
Защо токът в държавата поскъпва? От една страна ВЕИ и когенерациите.. от другата обаче също не е добре: консумиращите реално електроенергия са много по-малко от абонатите, тия дето искат да имат ток, но ползват услугата много рядко. Т.е. от една страна имаме големи постоянни разходи, а от друга - искаме да се плаща само на консумирана електроенергия. Многото абонати, които не консумират обаче изкривяват ситуацията. Според мен - постоянните разходи трябва да се плащат от всички абонати, така цената на ел. енергия би могла да е по-малка. Може да се мине на вариант абонамент: например всеки абонат да плаща , да речем, такса 5-10 лева на месец, в която да са включени определени киловати/защото в постоянните разходи се включва и произведена ел. енергия от ВЕИ/. Натисни тук Така според мен е по-справедливо.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД