:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 431,994,162
Активни 277
Страници 4,355
За един ден 1,302,066

ДАНС алармира, че зелените централи са параван за пране на пари

Финансовите пирамиди се завръщат, разкрива годишният отчет на спецслужбата
Компаниите в сектора на възобновяемите енергийни източници са параван за пране на пари. Това предупреждава Държавната агенция "Национална сигурност" в отчет на финансовото разузнаване за 2012 г., публикуван на сайта й. Докладът отбелязва и друга тенденция - завръщането на финансовите пирамиди. Сега те са по-сложни и по-изпипани, но в основата си са същите, на които много българи станаха жертва през 90-те.

Според ДАНС зелените централи се използват в схеми за изпиране на пари поради няколко причини. Първата е, че диверсификацията на енергийните източници е основен приоритет в България и ЕС, което предполага създаването на дружества с такава дейност. Тяхната енергия се изкупува на преференциални цени по предварителни договори и тези инвестиции се насърчават, а това предполага опити за използване на дейността на такива дружества за пране на пари, смятат от ДАНС. Втората причина е, че изграждането на подобни високотехнологични паркове е свързано със значителни по обем инвестиции и големи обороти на средства. Това предлага лесен начин за инвестиране на големи суми с неустановен произход или на опити за извършване на данъчни престъпления. В доклада се посочва, че са наблюдавани случаи, при които при изграждането на фотоволтаични паркове се отпускат заемни средства от офшорни компании, което затруднява установяването на източника на финансиране.

Засега няма образувано наказателно дело в тази област, а констатацията се появява за първи път в годишните доклади на финансовото разузнаване. Тя обаче идва само седмици след като съдът в Италия конфискува активи на мафията в компании за зелена енергия на стойност 1.67 млрд. евро. Темата вероятно ще претърпи развитие и в следващите дни. 160 депутати от предишния парламент са инвестирали във ВЕИ, а инвестициите им са кредитирани от банки, съобщи в профила си във "Фейсбук" Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда и обеща скоро да обяви списък. "Мислете за какъв конгломерат от интереси става дума и кой стои на страната на обществения интерес", коментира тя.

С офшорни компании са свързани и основните схеми за пране на пари у нас, които са засечени през 2012 г. През миналата година финансовото разузнаване е спряло съмнителни операции за над 1.57 млн. евро. Въпреки че сумата е по-малка от тази за предходната година (4.3 млн. евро.), броят на спрените сделки е два пъти по-голям от 2011 г. Общата стойност на съмнителните операции и сделки, които са били проверявани, е близо 582 млн. евро. Анализът на ДАНС показва, че за разлика от предходните години страната ни по-рядко се използва като транзитна за мръсните пари. Причината е спадът на чуждестранните инвестиции, които до този момент са давали възможност да се легализират големи финансови средства. Затова престъпните групи се насочили към легализиране на пари от кражба на ДДС чрез използване на офшорни компании.

Според ДАНС един от проблемите при засичането на мръсните пари е интернет банкирането, което позволява бързо и лесно да се придвижват по сметките големи суми. Това обаче намалява възможността за бърза реакция от страна на разузнаването.

Чрез интернет банкиране е реализирана една от схемите, при която е бил направен опит да се преперат десетки милиони евро и долари. Преводите са били направени в рамките на няколко дни, замесени са български компании, собственост на офшорна фирма. Една от българските фирми в рамките на дни е получила по своя сметка над 30 превода за милиони. Парите са били изпратени от компания в ЕС, чийто адрес бил в офшорна зона. Всички преводи са направени почти веднага след заверяване на сметката чрез е-банкиране и с експресен вальор. Управител и пълномощник по сметката е чужд гражданин. Парите са преведени в няколко азиатски страни, а крайният получател отново е офшорна компания.

ДАНС е разкрила и друга схема с участието на четири български фирми и офшорна компания, към която са правени преводи на мръсни пари. По сметките на едно от българските дружества е била преведена голяма сума пари. Средствата били "от продажба на ценни книжа" на извънборсовия пазар, но цената им е била няколко пъти по-висока от тази на борсата. След постъпване на парите по сметката на първата компания сумата била веднага преведена на офшорна компания като погасителна вноска по кредит. Официално заемът е бил отпуснат през 2006 г., но е деклариран пред БНБ през 2011 г. По-късно по сметката на българското дружество са получени още няколко превода за големи суми от другите български компании. Този път основанието било: "плащане по договор". Парите отново са били наредени към чуждестранната сметка на офшорната компания. По-късно всички преводи към офшорното дружество са върнати на наредителя, след което отново са наредени към офшорната компания. Този път към друга чуждестранна сметка.

ПИРАМИДИ

При финансовите пирамиди една от новите схеми за измами е тип "Понзи". Те се смятат за прототип на съвременните пирамиди, но от ДАНС признават, че до 2012 г. не са имали информация за прилагането им в България. Схемата е кръстена на италианския емигрант в САЩ Чарлз Понзи, който я измисля в началото на XX век. На този принцип действаше пирамидата "Лайф Чойс", чийто собственик Майкъл Капустин беше осъден на 17 г. затвор и беше освободен предсрочно, след като изтърпя 2/3 от присъдата. Класическата пирамида плаща високи лихви с парите, депозирани от нови клиенти. В началото на прехода с подобна дейност се занимаваха десетки дружества, а измамените от тях бяха десетки хиляди.

Установената през миналата година от ДАНС схема е подобна. Основното действащо лице в нея е човек, който се представя за инвеститор, брокер или адвокат. Той предлага на различни хора да инвестират средства срещу обещание за висока печалба, която обаче не се реализира, а "инвестицията" изгаря. Агенцията не разкрива колко време е действала измамата, колко хора са участвали в нея и колко са ужилените.
59
15618
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
59
 Видими 
07 Юли 2013 19:03
Браво, сетиха се. Тези централи се строят след сключени договори за гарантирано изкупаване на енергията; същевременно самите модули за централите са непрекъснато поевтиняващи. Разбира се, че тази ситуация се използва за пране на пари.
07 Юли 2013 19:06
Тези дансаджии са на път да предизвикат ескалация на протестите !
07 Юли 2013 19:25
Епа не може ли да се перат пари в реално производство? Примерно имам пари от наркотици, с тях сглобявам да кажем стругове или фрези, продавам ги на атрактивна цена /с някаква символична печалба/, и парите ми са изпрани. Що никой не пере пари така?
07 Юли 2013 19:51
Виж ти, виж ти .... !
07 Юли 2013 19:58
Сал зелените централи прали пари. Ами кафявите, а атомните...
07 Юли 2013 20:03
Уникално!
07 Юли 2013 20:05
Чухте ли новината?! Италианският съд откликнал горещата молба на наший съд и идва да конфискува ветро- и ф.в. латифундии на българската ВЕИ-мафия! Било оформено като twinning проект (нещо някогашното шефство при социализъма). Особено ги умилило обстоятелството, че ние упорито продължаваме да викаме и на нашата мафия както италианците на тяхната - mafia! Било признак на италофонство, и също жест от Берлускони към приятелчето му Боко!
07 Юли 2013 20:10
Добро утро, мили деца.
07 Юли 2013 20:22
Мъ сетиха ли се...
Но защо сега? Защо изобличават кукловодите на хубавите, умните, имотните...
-------------------
Блогът на Генек
07 Юли 2013 20:33
Че то финансови пирамиди има от векове - казват се банки и застрахователи - обикновено едни и същи юридически лица...
07 Юли 2013 20:34
160 депутати от предишния парламент са инвестирали във ВЕИ

А някои питат защо са сключени толкова много и толкова неизгодни за държавата договори. Та тия + 1 глас са могли и конституцията да променят!
07 Юли 2013 20:38
Змей, ако им знаеш имената, иди утре сабахлен и ги окачи на един стен-вестник пред Парламента! Ама ги дай по парламентарни групи!
07 Юли 2013 20:40
Е, това, за което пише и което, предполагам, наистина от ДАНС са казали, не е пране на пари, а инвестиране на непрани пари.
07 Юли 2013 20:55
ПлесNick 07 Юли 2013 20:38
Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда обеща скоро да обяви списък.

(От статията)
07 Юли 2013 20:59
Змей, ако им знаеш имената, иди утре сабахлен и ги окачи на един стен-вестник пред Парламента! Ама ги дай по парламентарни групи!

Имената можеш да ги видиш в списъка на гласувалите срещу закона за конфискация на имуществото от престъпна дейност.
Ето ти ги и по групи:
БСП - всички, групата в пълен състав - 100%
ДПС - всички, групата в пълен състав - 100%
Атака - всички, групата в пълен състав - 100%
ГЕРБ - 39 - 33,3% от групата
07 Юли 2013 21:07
Без гарантирани от държавата цени фотоволтаиците ще са на печалба чак след 100 години /както поевтиняват модулите им/.
07 Юли 2013 21:27
Тези дансаджии са на път да предизвикат ескалация на протестите

Зависи на кои протести.
Тези, дето са на площад "Независимост" говорят за ОПГ и без ДАНС.
Онези на пилоните са бронирани здраво в главите
07 Юли 2013 21:36
Ето другия начин при който ни минават отзад::
Подписан предварителен договор за изграждане на ФЕЦ за 1MW. Това са 5 000 панела Х 0,2 kW. И операторът е задължен да изкупва тази енергия . Но фотоволтаичните панели са с пикова мощност от 180 до 230 W - обикновено . Инвеститорът вместо с 0,2 kW изпълни проекта като монтира 5000 или по-малко панела с 220W.
Получава се 100 kW по-голяма инсталирана мощност.
И когато слънцегреенето не е на максимум, а и панелът не е насочен с най-подходящ ъгъл то реално ФЕЦ няма да даде тези 1MW. Но вследствие на по-голямата инсталирана , в нарушение на проекта мощност уредите ще покажат този мегават. И ето затова преди време се изнесоха данни ,че все едно слънцето греело 24 часа в денонощие, даже и повече в някои ФЕЦ/Разделят енергията на часовете/
Това е именно от чувствително по-големите инсталирани мощности от проектираните и посочени в договорите. Кой ще ти брой хиляди панели, и да гледа с каква пикова мощност са? Не мож им хвана края, та камо ли да броиш панели .
Проектирал съм ги , и знам какви магарии правят . А това всичко ни влиза два ката на нас обикновенните човеци.
07 Юли 2013 21:38
Да ги конфискуват при всяка най-малка възможност в полза на държавата, както направиха с някои ВЕИ в Италия.


-------------------------
дистанционен парламент

07 Юли 2013 21:43
ех, генек, генек ... Не бе ли ви речено, който трупа знание, трупа печал ...
07 Юли 2013 21:45
160 депутати от предишния парламент са инвестирали във ВЕИ


Аз си спомням как Цачева се разходи до Япония на наши разноски (не е ясно защо депутати имат право да отнемат ролята на изпълнителната власт) и с тъпата си физиономия подканваше японците "елате у нас, инвестрайте във фотоволтаици". Само дето не каза "първо минете да се отчетете при мене и няма да имате проблеми"
07 Юли 2013 21:50
Дансаджиите, ако може да ни светнат, защо за последните 7 години ядреното гориво е поскъпнало с 500%? При това отработено, а не свежо. И докога тез руски енергийни експерименти ще се правят на български гръб?
07 Юли 2013 22:12
***
07 Юли 2013 22:25
А ние, по-простичките мислехме че „зелените централи” са за „правене” на пари, а не за „пране” на пари. Защото пере само този, който си има какво да пере. А тези стотина и кусур „дупетати” са гласували законите за зелената енергия именно да понаправят малко пари от престоя си в парламента.
Затова, парите и имуществото натрупани от мерзавците в парламента трябва не да се национализират, ами да се конфискуват.
07 Юли 2013 22:36
Откриха топлата вода от бойлера...
07 Юли 2013 22:41
Тия голям труд са хвърлили...
А нещо така в съд... да е минало?
Някой да е в затвора?
07 Юли 2013 22:43
Тия голям труд са хвърлили...
А нещо така в съд... да е минало?
Някой да е в затвора?

То затвора не е за такива....
07 Юли 2013 23:33
Тия голям труд са хвърлили...
А нещо така в съд... да е минало?
Някой да е в затвора?

То затвора не е за такива....


А заплатки е ДАНС могат да взимат, нали? За общи приказки...
08 Юли 2013 00:44
ДАНС алармира, че зелените централи са параван за пране на пари

Финансовите пирамиди се завръщат, разкрива годишният отчет на спецслужбата
Жив да не бях! Тези дрогирани ли са??! Каква би могла да е ползата от оповестяването на доклад от нашите специални служби за това къде според тях може евентуално да има престъпна дейност? На тези хора за изказване на съмнения ли им се плаща? Вместо за конкретни разследвания и заведени производства на базата на аналитичната дейност развита от агенцията. Все си мислех, че когато се занимаваха с това да пишат доклади един срещу друг (Драшков срещу Сертов и т.н.) са стигнали някакво дъно. Но ей така да подхвърлят някакви неангажиращи твърдения е вече отвъд всякаква критика. Защото те по този начин не вредят на някой, който развива незаконна дейност (тук трябват разследвания и доказателства), а всъщност вредят именно на честния български бизнес, защото се хвърля кал по една икономическа сфера, а от там за всеки разглеждащ България от вън ще има още едно основание за угриженост. Просто бива некомпетентност, но тези хора явно си заслужават шеф като Пеевски или някой по-тъп - та да им е на нивото.
08 Юли 2013 05:41
А някои се чудят или им отърва да се правят, че не са в течение кой плаща на врескалата в центъра на София да кафепият ката ден и да тормозят целия град
08 Юли 2013 07:01
Това не е държава, кочина след като всеки може да прави каквото му хрумне.
08 Юли 2013 07:15
Щурец,ще ли ми обясниш как при 500% поскъпване на я. гориво цената на тока произвеждан в Козлодуй не се е вдигнала поне с 250% а си е както преди. Или не разбираш от пазарна икономика или си се цанил за заместник на абадабчо.
08 Юли 2013 08:51
ДАНС алармира
Сега е ред на населението, да си каже "евала на ДАНС", да попсува енергийната мафия, политиците и комшията със силната музика и готово. Всички са доволни.
08 Юли 2013 09:00
Хайде сега ДАНС да напъне още малко по темата и тези централи да започнат да се продават на нормална цена, при което новите собственици да излизат на пазара на еленергия, без да ламтят за преференциални цени.
08 Юли 2013 09:12
Благодаря на ДАНС, че ме подсети. Досега се чудех как да си изперам парите. Сега вече знам рецептата.
08 Юли 2013 09:23
Авакуме, заровят ли се дансаджиите и в далаверите на аеца ще станат ясни много неща, дето хич няма да ти харесат.
08 Юли 2013 09:37
Щурец,ще ли ми обясниш как при 500% поскъпване на я. гориво цената на тока произвеждан в Козлодуй не се е вдигнала поне с 250% а си е както преди. Или не разбираш от пазарна икономика или си се цанил за заместник на абадабчо.
В момента 60% от произведената енергия на АЕЦ "Козлодуй" отива за регулирания пазар на 44 лева, като формира 50% от приходния поток. При всички случаи 44 лева е под себестойността на продукцията, която произвежда АЕЦ-а.
Натисни тук
Евтината енергия от АЕЦ "Козлодуй", която се купува под себестойност от обществения доставчик НЕК, би трябвало да отива за защитените битови потребители - нашите родители и баби и дядовци. Въпреки това не се знае дали той не се изнася. НЕК и ЕСО трябва да представят отчети по този въпрос". Това заяви по време на дебат в КНСБ за правилата на търговията с електроенергия Мартин Тафров - директор "Продажба на електроенергия" в АЕЦ "Козлодуй".
Натисни тук
08 Юли 2013 09:42
Нещо темата за едни 900 млн. лв. изнесен ток изчезна и никой не казва къде са парите, ако тока е платен или кога ще ни го върнат, ако не е платен.
08 Юли 2013 10:21
И какво разбрахме от дописката?
ДАНС са започнали да четът форума на в.СЕГА
Което си е похвала за редакцията от където и да го погледнеш.
08 Юли 2013 10:38
Въх! ДАНС "откри Америка"!
Предстои "откриването на Папуа и Нова Гвинея" - най-голямата перачница на мръсни пари с помощта на почти всички държавни парични потоци концентрирани в една банка - "наследничката" на СИБАНК, банка .....
"Открийте я, де!
Един жокер: Подкрепя исканията за незабавни нови избори!
08 Юли 2013 10:39
Авакуме, заровят ли се дансаджиите и в далаверите на аеца ще станат ясни много неща, дето хич няма да ти харесат.


ДАНС няма какво да чакат, ами да се заровят, щото бая бари харчим за тях, а не се сещам те да са изкарали нещо. Имам предвид да вземат на някой крадец откраднатото.
08 Юли 2013 10:54
Попадна ми заявена цена на "биоенергиина централа" -15000 лв/МWа. пс-Цената е за Кwа,моя грешка. АЕЦ и фотоволтаици са ефтинджос .Инвестициите в ВЕИ са с гарантирана от Държава доходност.За десетилетия.Анализаторите анализират,но партиите си имат планове за гарантирано финансиране.Гарантирано от Парламент!........"Мерки срещу изпирането на пари
В Държавна агенция "Национална сигурност" е обособена специализирана административна дирекция "Финансово разузнаване", която получава, съхранява, проучва, анализира и разкрива финансоворазузнавателна информация при условията и по реда на Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП) и Закона за мерките срещу финансирането на тероризма (ЗМФТ)." Натисни тук
08 Юли 2013 11:16
Г О Д И Ш Е Н Д О К Л А Д
ЗА ДЕЙНОСТТА НА
САД „ФИНАНСОВО РАЗУЗНАВАНЕ” –
ДАНС
Натисни тук

VIІ.3. Новоустановени схеми.

Друга тенденция, която се наблюдава през последната година,
е свързана с докладване на съмнителна дейност извършвана от дружества с
основна дейност в областта на възобновяемите източници на енергия.
Подобен тип юридически лица се използват в схеми за изпиране на пари
поради няколко причини. На първо място е обстоятелството, че
диверсификацията на енергийните източници е основен приоритет в
България и ЕС, което от своя страна предполага предприемане на мерки за
насърчаване създаването на дружества с такава дейност (включително
изкупуване на произведената продукция на преференциални цени по
предварителни договори и насърчаване на чуждестранните инвестиции).
Последното предполага и опити за използване на дейността на такива
дружества с цел изпиране на пари. На второ място следва да се отбележи, че
изграждането на подобни високотехнологични паркове е свързано със
значителни по обем инвестиции и акумулирането на високи обороти. Това
предлага лесен начин за инвестиране на големи суми с неустановен
произход, или на опити за извършване на данъчни престъпления (предимно
източване на ДДС).
Наблюдават се случаи, при които при изграждането на
подобни фотоволтаични паркове се отпускат заемни средства от офшорни
компании, което затруднява установяването на източника на финансиране.

22/3008 Юли 2013 11:16
А нашият специалист по офшорките Офшорнелиев дали не инвестира във ВЕИ та?
08 Юли 2013 11:50
От години говорим в формуа че зеления ток е балон който като строителния балон ще гръмне и ще оцапа сичко,... е гръмна.
И тука тези псевдо експерти пак говорат глупости, не е вярно че зелените централи са спецялно създадени за пране на пари а понеже са създадени на куха, спекулативна и балонна основа естественно е да привличат мръсните пари.
Искате зелените централи да не се ползват за пране на пари?
Много е просто господа, оставете ги да си намират клиенти и да си продават тока на такава цена каквато пазара ще им плати, без дотации.
Тогава и мръсните пари и спекулативния капитал и балона сами ще си тръгнат.
..сичко друго са алабализми.
Само откаченето от хранилката ще изправи модела.
08 Юли 2013 12:16
част от прането сатан със самата подготовка на проектите , например със закупуването на земята и преподаването и после като готов проект с готовност са присъединяване и последваща препороджба, а и колко от собствениците на фецове и веи са офшорни. Част от фирмите са регистрирани в офшорни зони - Кипър, Сейшели, Британски Виржински острови, Белиз, Панама и пр. Повече от 70% от компаниите, публично обявени като носители на разрешителни за ВЕИ съоръжения, се владеят от други компании, на принципа на матрьошките. Достигането до истинските притежатели на акциите и до имената на съдружниците е затруднено максимално. От въведените в експлоатация 600 МВт солари над 320 МВт са собственост на юридически лица, регистрирани извън България. Сред най-големите инвеститори в слънчева енергия са Корея (64 МВт), Малта (50 МВт), Чехия (43.85 МВт), Кипър (37.448), Люксембург (27.189 МВт). Първенци по брой слънчеви паркове са Чехия (14), Корея и Люксембург (по 10), Кипър и Холандия (по 7) Активното присъствие на чужди инвеститори, както вече знаем от примера на електроразпределителните дружества, телекомуникационните компании и търговските вериги, у нас означава едно - безпрепятствено изтичане на национален доход зад граница. Направените инвестиции от чужденците ще бъдат плащани в течение на 20 години от всички български граждани
08 Юли 2013 12:20
Направените инвестиции от чужденците ще бъдат плащани в течение на 20 години от всички български граждани
В какъв размер ще се изплащат тези инвестиции? Колкократна ще е печалбата им за наша сметка? И защо не се плаща от виновните лица?
08 Юли 2013 12:29
Само откаченето от хранилката ще изправи модела.
Ами не - то ще изправи модел, който не искаме. Ако оставиме всеки да прави каквото си иска, без регулации - някой ще изсече гората, за да прави ток, друг ще си построи АЕЦ без никаква защита, та да е по-евтин и т.н. Идеята на субсидията е да развива обществото в една посока на екологично осъзнаване - на дългосрочно общо благо вместо на краткосрочно индивидуално такова. Реалността е, че в 21ви век е меко казано глупаво да се горят лигнитни въглища за производство на електричество - защото хората не плащат само за себестойността на произведеното, но и за замърсяване на природата и за лечението на свързаните здравни проблеми. Но голяма част от тях просто не си дават сметка за това.
08 Юли 2013 12:40
Идеята на субсидията е да развива обществото в една посока на екологично осъзнаване - на дългосрочно общо благо вместо на краткосрочно индивидуално такова.
Ок, но защо трябваше да се правят 15-20 годишни договора за изкупуване на еленергия, а не за 3-5 години, колкото обикновено трае погасяването на един банков кредит? След това всички на пазара! Защо всички трябва да плащаме тлъстите печалби на единици и то за десетилетия наред?
08 Юли 2013 13:02
160 депутати от предишния парламент са инвестирали във ВЕИ, а инвестициите им са кредитирани от банки

Значи основно депутатите на ГЕРБ са инвестирали в ВЕИ, а ВЕИ били параван за пране на пари......
Хaйде пак гласувайте за ГЕРБ, че не успяха да се накрадат достатъчно ....
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД