:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 237
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Истинската история

„Стига толкова мъки, стига толкова позор!”

Илинденско-Преображенското въстание е най-високият връх в освободителната борба на българите в Македония и Одринска Тракия
Възвание за провъзгласяването на Илинденско-Преображенското въстание в Битолския революционен окръг от 15 юли 1903 г., Народна библиотека ДКирил и МетодийФ-София (вж. Извори); Вляво: Четата на Димитър Общински (горе), която действа в Одринска Тракия по време на въстанието, Тракийски научен институт-София; Родопската чета на Пейо Шишманов, 1903 г., Исторически музей-Смолян; Вдясно: Четата на Христо Чернопеев води боеве в Тиквеш и около Радовиш, Централен държавен архив-София; Четата на Смиле Войданов, Горна Дебърца, 1903 г., Исторически музей-Кюстендил
Теглилата и злощастията на македонските и тракийски българи не свършват с Освободителната руско-турска война от 1876-1877 г., оставени под робство след безмилостния диктат на Берлинския конгрес те не престават нито за ден да мислят как да отхвърлят игото на поробителите. Илинденско-Преображенското въстание, от преди точно 110 години, е най-мощната изява на порива за свобода и за обединяване на целокупното българско землище в единна и процъфтяваща България. Както не беше възможно да не избухне Априлското въстание от 1876 г., така през 1903 г. изтерзаните в робство тракийски и македонски българи не можеха да не се подигнат, дошло беше вече време разделно.

За Македония и Одринска Тракия Илинденско-Преображенското въстание е това, което за българските земи бе Априлското въстание, защото ничия свобода не идва даром, нужно е първо да се мине през чистилището на бунта. Свободата трябва да се заслужи и отвоюва.

Свят му се завива на човек като тръгне да следва лупингите на македонстващите историци, които пишат за това време. И тяхната не е лесна, нужни са бесни завои за да се заобикалят безбройните "българи" и "български" в писмените свидетелства от това време. Не знам как не ги заболява главата да измислят все нови и нови врътки за да продължат да следват неотклонно правата линия на политическите си началници, изследването на Илинденско-Преображенското въстание изисква особено майсторство и полет на мисълта в тая насока, та нали е "най-важното подигане на македонския народ". Дълги години най-значително неудобство им създаваше едновременното започване на въоръжената борба в Македония и в Тракия, все пак нямаше как около Одрин да се съзре "македонски народ" в началото на ХХ в., той още не е бил измислен. Въпросът се решаваше лесно - изцяло се пренебрегваха събитията в Тракия, все едно не ги е имало, Илинденско и Преображенско въстание нямаха за тях нищо общо помежду си. От двайсетина години стана прекалено уязвима такава позиция, та вече се разглежда и тракийския театър на въоръжената борба, то няма как да е иначе, всички извори разглеждат останалите под робство български земи като единно цяло. В по-съвременните им работи се споменават и събитията в Тракия, но без никакъв коментар, човек ще си рече, че Македония се простира чак до Цариград.

Ясно е едно, у нас обективното изследване на събитията, процесите и историческите личности от времето на национално-освободителната борба на българския народ не бива да се занемарява никога, нужно е резултатите от тези изследвания да бъдат широко разгласявани, включително и на чужди езици. Това важи впрочем за цялата ни историческа наука, за да не бъде тя пренебрегвана в чуждестранните изследвания, както се случва понякога за жалост. Цената в случая няма значение.



* * *



След поредица от въстания и всякакъв организиран въоръжен отпор, тракийските и македонските българи съзират в началото на ХХ в. тъй чаканата възможност за освобождение, при това освобождение, основано на собствените сили. То и няма кой друг по това време да се заеме с освободителното дело, освен, разбира се, свободното Княжество България, за което останалите под робство българи и обединението на българските земи са най-първа грижа.

След известно затормозяване на дейността, от края на лятото на 1901 г. Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО) избистря идейно целите си, усилва дейността си, привлича много нови дейци в редиците си. Главна грижа за организацията, по идея на Гоце Делчев, е четническото движение. Неговата организация е изцяло заимствана от революционната дейност на Българския революционен централен комитет (БРЦК) през 70-те години на ХIХ в. Като главен ревизор на четническия институт, Гоце Делчев прави обширна и дълга обиколка из Кочанско, Малешевско, Радовишко, Тиквешко, Прилепско, Битолско, Леринско, Костурско, а на връщане към България - и през Гевгелийско, Струмишко, пак Малешевско и Горноджумайско до пролетта на 1902 г. Обикаляйки из цяла Македония, Гоце Делчев установява, че по това време най-напреднала е подготовката в Битолския революционен окръг.

Освен изключителното внимание към събирането и осигуряването на четите с всичко необходимо, не спира и провеждането на самостоятелни "афери". Яне Сандански организира отвличането и задържането в плен на мисионерката Елена Стоун. Аферата завършва успешно по същото време, февруари 1902 г., и има широк и доброжелателен международен отклик.

По-късните терористични акции от този порядък обаче получават отрицателна оценка дори в самата Македония. Солунските атентати година по-късно са организирани от така наречените "гемиджии", повлияни от руската нихилистична литература и близки до анархизма. На 15 април 1903 г. е взривен френският параход "Гвадалкивир" направо в солунското пристанище. Следва атентат на железопътната линия, при който е повредена локомотивът на влака, пристигащ в Солун от Дедеагач. След още един ден е взривена сградата на Отоманската банка.

Почти всички "гемиджии" загиват с невиждана храброст и саможертва в престрелки с османските потери. Макар да са предимно дело на младежи, току-що завършили Българската солунска мъжка гимназия и да не са свързани организационно с ВМОРО, солунските атентати нанасят трайна вреда на революционното движение в Македония и показват окончателно, че не това ще да е пътят, който води към освобождението на останалите под робство български земи. Като разплата за атентатите османските власти предприемат масови арести на революционни дейци от ВМОРО, като е нанесен жесток удар по организацията само няколко месеца преди Илинденско-Преображенското въстание.

Явният провал на аферите като път към освобождението засилват целенасочените добре подготвени действия по съставянето на нови чети и създаване на здрава организационна структура на бъдещото въстание. С безпримерна саможертва загиват войводата Методи Патчев и цялата му чета, които се самоубиват, заградени от турска потеря в Кадино, Прилепско на 25 март 1902 г. При с. Пътеле, Леринско в голямо сражение с редовна турска войска е убит войводата Марко Лерински, а четникът Дине Абдурманов от същото село води сам неравен бой цели 4 дни. При с. Търсье, Костурско, пак през пролетта на 1902 г., четите надвиват османска редовна войска и печелят една от първите победи, които показват, че това е пътят към освобождението.

Идеята за всеобщо въстание с четнически отряди получава развитие през есента на 1902 г. През септември е обявено Горноджумайското въстание, което е явно преждевременно. Въпреки това въстанието получава огромен международен отзвук, съчувствието към страданията в поробените български земи става преобладаващо в чуждите вестници. Огромни средства за многобройните бежанци в края на въстанието са събрани в Русия както от частни лица, така и от Славянското благотворително дружество, а и от самия император Николай II.

(следва)



Извори



"Ние посетихме Радовиш, Щип, Карбинци, Кочани, Злетово, Крива Паланка, Куманово и всички разположени по пътя ни селища. Разпитахме близо 800 селяни. Разпитът на селяните даде най-ужасни резултати. Положението е повече от критическо. [Турските длъжностни лица] безнаказано убиват, изтезават, грабят българските селяни и изнасилват техните жени и дъщери. Селяните от мюсюлманските села всекидневно нападат християнските. Турските власти не само открито покровителстват злодеите, но взимат дейно участие в техните подвизи. Всекидневно отряди от жандарми обхождат селата за да търсят оръжие и извършват при това нечувани зверства - завързване и обесване по дърветата, бой с тояга, стягане на черепа с ремък и други още по-отвратителни наказания се прилагат масово и понякога довеждат до смърт. Войниците безчестят жените пред очите на бащи, мъже и деца. Населението от много села се е разбягало и блуждае по планините. Труповете на убити българи твърде често се обезобразяват по отвратителен начин . . . Според моето дълбоко убеждение населението на Македония не ще изтърпи дълго сегашното положение и скоро ще бъде принудено от самите турци да въстане поголовно . . ."

Из телеграма на управляващия руското консулство в Скопие Андрей Манделщам до Министерството на външните работи, 25 юни 1903 г.



"Братя!

Най-сетне многоочакваният ден за разправа с вековния ни душманин дойде вече.

Кръвта на нашите невинно загинали братя от турската тирания вика високо за отплата.

Погазената чест на нашите майки и сестри иска възстановяването си!

Стига толкова мъки, стига толкова позор!

Хилядо пъти по-добре смърт, отколкото . . . [не се чете] и скотски живот.

Определеният ден, в който народът из цела Македония и Одринско ще трябва да излезе явно с оръжие в ръка срещу душманите, е 20-й юлий.

Последвайте, братя, вашите началници в този ден и се съберете под знамето на свободата.

Упорствайте, братя, в борбата! Само в упорита и дълготрайна борба е спасението ни.

Нека Бог благослови правото ни дело и деня на въстанието.

Долу Турция! Долу тираните! Смърт на душманите!

Да живее народа! Да живее свободата! Ура!

Целуваме ви братски

Щабът"

Възвание на главния щаб в Битолския революционен окръг за провъзгласяване на Илинденско-Преображенското въстание, изпратено до Петър Н. Стрезов в Ресен, 15 юли 1903 г.
11
14977
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
17 Юли 2013 20:12
Иван Петрински
17 Юли 2013 21:14
Въстанието е груба стратегическа грешка, дало началото на обезбългаряването на Македония от сърби и данайци. Ама крушката си има опашка и тя е антибългарската руска политика на Балканите,започнала още през 1878г. с откъсването на Северна Добруджа, Поморавието с Пирот и Ниш, както и Централните Родопи от българското землище. Ерго, руската дипломация, ако наистина е искала Сан-Стефанска България, нейната столица щеше да е в Охрид и в Македонията юще през пролетта на 1878г. требеше да има българска администрация и барем добре обучено опълчение. Оттам насетне, като се започне с Кресненско-Разложкота въстание, сите жертви са все на халост. Инак, на харамиите им свалям шапка и дълбок поклон.
17 Юли 2013 22:18
Възстанието специално в Македония е дело не само на македонските българи, но и на македонските власи - една не малка етническа група по онова време.
Идеята е автономна и независима Македония.
Нещата са по-сложни и многозначни и не са за празната тиква за гореписалия ( първия по ред) мъдурник. Да се обясняват всички злини с политиката я на Русия, я на Гърция, я на Турция и пр. е добре познат прийом на тикволюдието, което е мързеливо и некадърно по презумпция и не рачи да учи чужди езици, за да чете повече независими източници по въпросите, по които се "изхожда" редовно.
17 Юли 2013 23:22
...ВъЗстанието...
Кога американските цинцаре, малце понаучат български език, може пак да величаят влашките подвизи.
17 Юли 2013 23:26
щурчо, 17 Юли 2013 21:14 ,Въстанието е груба стратегическа грешка, дало началото на обезбългаряването на Македония от сърби и данайци...Я какъв стратег-анализатор на национално-освободителните ни борби сме имали във форума и не сме подозирали?! Кажи тогава какво стана с българите около Дедеагач и Кавала? Къде са? Сигурно руската дипломация е виновна и за истинската национална катастрофа последвала разгрома ни през междусъюзническата война и масовото изселване на българите от Одринска Тракия? Просто Княжество България все още е било твърде слабо за да може реално да помогне на въстаналите ни сънародници. Родът на жена ми са тракийски бежанци и много добре знам какви мъки са преживели и кога. Поклон пред саможертвата на смелчаците, опълчили се на вековния тиранин, само това мога да кажа!
17 Юли 2013 23:38
Кажи тогава какво стана с българите около Дедеагач и Кавала? Къде са?

На таквизи въпроси требе да отговаря Сергей Сазонов. Инак за тухларната в Дедеагач, питай некой от фанариотите.
18 Юли 2013 00:13
Бря, празноглав щурчо и коректор го раздава. Аз разбирам да е някаква малко по-пълноглава личност, та да приема заядливостта му със смирение, ама той е пълен кухавеняк. И то от ония с патриотарската закваска.......
18 Юли 2013 09:43
с Освободителната руско-турска война от 1876-1877 г

само аз ли забелязвам, че другаря Петрински е сбъркал годините на руско-турската война
18 Юли 2013 09:53
В телеграмата на руския консул се говори за това, че "[Турските длъжностни лица] безнаказано убиват, изтезават, грабят българските селяни и изнасилват техните жени и дъщери...или за ..труповете на убити българи твърде често се обезобразяват по отвратителен начин..."
Интересно, как се справят се тези малки неудобства македонските историчери?
18 Юли 2013 12:47

Твърде скромно се поменува помощта от Княжеството май.
18 Юли 2013 23:33
До форумеца дето е наследник на бежанци от Тракията. Масовите преселения тракийски, а и македонски в това число, са в последствие на Гръцко-Турската война, след края на Първата световна. Сиреч 22-23 та година на миналия век и продължават до края на 20те години н а същия век. Това са ти 20 и отгоре годинки по-късно от Илинденско-Преображенското възстание. Тези преселения са били резултат от преселенията на гръцко цивилно население от Анадола с турско такова от Тракия и Македония според спогодбите на Лозанския мирен договор. Отношението на тези бройки е било в пъти по-голямо за гърците и те са били принудени да намерят бързо решение на задаващия се демографски проблем. И затова, вместо да ги разселват по острови и гори пелопонски, те са решили проблема много лесно-гонят българите от селата им и заселват там гърците-на готова инфраструктура и с имане на готово. Хитро нали?
От един друг наследник на белморски Тракийци...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД