:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 363
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Българите в Австралия са по българи от нас

Игралното ни кино е в застой, защото последните години нямаше сесии за финансиране, смята актьорът Николай Урумов
Снимка: архив на актьора
Николай Урумов
---

Актьорът от Народния театър Николай Урумов има над 50 роли на сцената и повече от 70 в родни и чужди филмови продукции. Много номинации и награди му донесе превъплъщението в образа на Бай Ганьо. Тв зрителите го помнят с участието му в "А сега накъде", "Дунав мост", "След края на света" и др. Той е сред малкото български актьори, играли на австралийска сцена, откъдето се завърна наскоро, за да чества 50-годишнината си.

----

- Г-н Урумов, гостуването ви в Австралия по-специално ли е с нещо?

- Това е най-неочакваното, най-райското място, където съм попадал. В Сидни по покана на Мая и Веселин Василеви от българското дружество "Родина" изиграх сборния спектакъл "Разходка в театралния свят на Николай Урумов". Българската общност там е изключително задружна, от лицата на всички лъха позитивизъм. Сънародниците ни в Австралия, макар да са се вписали в живота хомогенно, са може би по българи от нас, които сме тук.

- Какъв е стандартът им на живот?

- От средната класа нагоре. Изключително информирани са, следят всичко за България в интернет. Интересно е, че в Австралия не е имало икономическа криза. Те не знаят какво означава това. И ако допреди десетина години мечтата на американците беше да живеят в Лондон, то сега е - да живеят в Австралия. Това е страна континент с приблизителна територия колкото тази на Европа и с население колкото това на Румъния.

- Извън сценичната ви изява, какъв друг спомен ще запазите оттам?

- Споменът за чудноватата природа, прелитащите папагали вместо нашите врабчета. За сърфистите и светлинно-водно-музикалното шоу пред операта в Сидни. За нежната и ласкава прегръдка на мечето коала, която - сякаш прехвърлила се върху хората, усещаш на всяка крачка. Там е на почит всяко дръвченце, всяка животинка, всяко растение. Не може например да си направиш ремонт, ако не обезопасиш предварително дърветата в близост. Съхраняването на природата е издигнато в култ. Винаги ще помня и австралийското вино.

- Вече започнахте репетиции в Сатирата в "Прах в очите" по Дьорд Шпиро. Какъв е вашият герой?

- Аутсайдер, попаднал в екстремната ситуация да спечели 4 125 000, с всички ползи и негативи, свързани с това; с всички положителни емоции, пречупени през призмата на комичното и лудия смях. Изключително майсторско изследване прави Шпиро в тази шеметна комедия, в която играем заедно с Росица Александрова и на която Владлен Александров е режисьор.

- С какво е актуална днес пиесата?

- Пътят, който са изминали унгарците през тези вече над 20 години на промяната, едно към едно се припокрива с пътя, по който сме минали ние. С всички плюсове и минуси и с всичките наивно подскачащи и мечтаещи хора по площадите. Самият Дьорд Шпиро говори български и имам усещането, че е писал за нашата действителност.

- Защо от няколко години не се снимате във филми?

- Или предложенията не са били достатъчно провокативни, или по моя преценка са били недостойни. Което съм отказал, след като после съм гледал, разбирам, че изборът ми е бил правилен.

- Във възход ли е според вас родното кино, или взе да тъпче на едно място?

- Игралното ни кино е в застой, тъй като последните години нямаше сесии за финансирането му. Надпреварването и заливането от малкия екран с тв сериали е, от една страна, шанс за изява на младите колеги, от друга - поддържане на форма при по-опитните. Но като че всичко свършва дотам. Лошото е, че инерцията, поета от добрите игрални филми отпреди две-три години, като "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", "Дзифт", "Източни пиеси", се прекъсна от липсата на финансиране. Сега се появиха един-два филма, като "Цветът на хамелеона" и "Островът", които доказват, че можем да правим добро кино. Но като количество пак се връщаме на позициите си отпреди 10-15 години. В Америка, която прави 300 филма годишно, има пет хитови. Няма как ние, които произвеждаме три филма на година, да се похвалим с 5 добри.

- Много ваши колеги са по площадите. Солидарен ли сте с тях?

- Що се отнася до каузата за по-добър живот - да, но не по този начин. Не и когато това мирно, симпатично, трогателно шествие преминава в блокада, така че обикновените хора не могат да стигнат до работното си място, до лечебното заведение, до храма. В този случай не съм един от тях. Ако имат претенции към правителството, да блокират него. Но когато блокират мен и аз не мога да отида до театъра или блокират пътя на зрителите или пътя на майката с болно дете, шофираща разтревожена към болницата, значи те протестират срещу нас.

1229
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД