:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 311
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Егоистите губят рано или късно

Колективистите били по-пригодни за еволюцията.
Дълго време учените смятаха, че в еволюцията егоистите са победители, а не екипните играчи. Последните изследвания на еволюционни биолози от Мичиганския университет обаче опровергават тази теория. Учените предлагат нови доказателства, че егоистите са обречени.

Теорията на игрите се използва в биологията, икономиката, политологията и много други дисциплини. За последните 30 години голяма част от изследванията са били посветени на кооперирането на много форми на живот - от едноклетъчни до хора. "Открихме, че еволюцията наказва егоистите - казва водещият автор на изследването Кристоф Адами, професор по микробиология и молекулярна генетика. - Някои егоистични организми може да излязат напред за кратко време в съревнованието с ограничено множество противници. Но егоизмът не е еволюционно устойчив."

В качеството на модел за изучаване на сътрудничеството учените предложили игра дилема за затворници. Двама души, извършили престъпление, са арестувани. Полицията предлага на всеки от тях сделка: Да издаде своя съучастник и да се озове на свобода, докато другият прекара в затвора шест месеца. Ако и двамата се предадат един друг, то и двамата ще получат по три месеца. Ако и двамата мълчат, то ще получат по един месец затвор.

Когато затворниците могат да поговорят един с друг и да установят близки отношения, обикновено те правят компромис и заедно прекарват само един месец в затвора. Ако такава възможност няма, то най-добрият вариант е да се предаде другият, защото това гарантира свобода на "доносника".

Хинц и екипът му стигнали до извода, че възможността да си сътрудничат и общуват е изключително важна за създаването на печеливша стратегия, която ще донесе успех в дългосрочна перспектива. Учените смятат, че такъв набор от принципи е приложим към всички организми. От кооперирането печелят и едноклетъчните, и хората, съществуващи с други хора в семейства, племена и народи.

625
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД