:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 279
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Правосъдното министерство харчи още 1 млн. за информационна система

Общата база данни за борба с престъпността се изгражда вече 17 години, милиони потънаха в нея
Нови близо 1 млн. лв. планира да похарчи правосъдното министерство, за да присъедини главна дирекция "Охрана" към Единната информационна система за противодействие на престъпността (ЕИСПП). Това става ясно от обществена поръчка, обявена на сайта му. Става дума за общо 3 търга, чрез които министерството планира да се присъедини към системата, която се разработва повече от 15 години и още не е завършена, въпреки че бяха изхарчени десетки милиони. В новата поръчка се предвиждат доставка и инсталация на техника, както и разработка и внедряване на софтуерни продукти. В отделна поръчка са отделени и пари за популяризиране на проекта. Главна дирекция "Охрана" отговаря за охраната на съдебните сгради и за принудителното довеждане на подсъдими.

807 916 лв. ще струват разработването и внедряването на самата информационна система, както и създаването на сайт за дирекцията, чрез който да се обменя информацията. 105 хил. лв. е стойността на самото оборудване. Тук се съдържат сървъри, мрежови карти, устройства за обмяна, рутер и др. Парите са по линия на ОП "Административен капацитет". Над 37 хил. лв. ще се похарчат за популяризиране. За тази цел правосъдното министерство иска изпълнителят на поръчката да организира две пресконференции за по 50 души - встъпителна и заключителна. Освен това се предвиждат напечатването на 200 брошури и още толкова папки, периодични съобщения за радио, телевизия, вестници и сайтове, 200 химикалки с лого 2 банера от винил.



БЕЗ КРАЙ

Включването на съдебната охрана най-вероятно ще е една от последните стъпки за изграждане на прословутата информационна система, чието създаване започна през далечната 1996 г., но не е завършило и до днес. Идеята е да се обединят информационните масиви на МВР, следствието, прокуратурата, съда, ДАНС и правосъдното министерство и така всички институции, които имат някакво отношение към борбата с престъпността, да са свързани помежду си. Въпреки че ползата от тази система не се отрича от никого, изграждането й не е завършено. През миналата година зам.-шефът на националното следствие и ръководител на проекта Петко Петков обяви, че системата ще е готова до май 2013 г. Обществената поръчка на правосъдното министерство обаче сочи, че поредното забавяне е налице.
1061
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД