:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,466,242
Активни 131
Страници 6,484
За един ден 1,302,066

БСП иска отмяна на забавачката за 5-годишните

Социалистите предлагат специален фонд да помага за усвояването на евросредствата в образованието
Корнелия Нинова
БСП лансира вчера поредните идеи в областта на образованието, по част от които има сериозно разминаване между соццентралата и разбиранията на просветния министър проф. Анелия Клисарова. Социалистите ще предложат задължителната предучилищна подготовка за 5- и 6-годишните деца да се провежда само в детските градини, а не и в училищата, каквато възможност се допуска и в момента. Дори стигат по-далеч - в годината, в която изтече гратисният период и двугодишната подготовка преди постъпване в училище, да стане задължителна, БСП ще мисли дали тя да не отпадне за 5-годишните.

Намеренията за промени в областта на образованието вчера обяви шефът на просветната комисия в парламента Ваня Добрева, която представи приоритетите на соцпартията в областта на образованието. "Сегашната законова разпоредба трябва да се преосмисли, тъй като допуска малчуганите да учат с 19-годишни ученици, ако се подготвят в училищата", мотивира нуждата от промяна Добрева. По-късно пред "Сега" тя уточни, че само ще поставят темите на обсъждане и ако се окаже, че сегашната система е работеща, няма да я променят.

И двете намерения бяха оповестени без статистика колко от 5- и 6-годишните посещават задължителната предучилищна подготовка и колко от тях са в училищата. Най-големи проблеми с осигуряването на места за детските градини и за предучилищната подготовка има в София и големите градове. "В столицата няма необхванати и всички деца посещават заниманията в детски градини и училища", заяви шефката на дирекция "Образование" в Столичната община Мария Минчева. Според нея в момента няма актуални данни колко от малчуганите са в предучилищни класове в школата, тъй като до 1 октомври е срокът за заверка на списъците със записаните.

Идеите на БСП за 5-годишните се разминават със заявеното намерение на просветния министър проф. Анелия Клисарова задължението да остане и това да залегне в новия закон за средното образование. Разминаване между Клисарова и "Позитано" 20 имаше и в позицията за финансирането на частните училища - идея, предложена от ГЕРБ. По този повод вчера от БСП отново повториха, че държавата няма да дава пари на частните школа.

Задължителната предучилищна подготовка за 5- и 6-годишните бе одобрена от ГЕРБ през 2010 г., но с двегодишен преходен период. Законовият регламент влезе в сила от учебната 2012/2013 г. Гратисният период бе предвиден след настояване на общините, които бяха принудени да направят солидни инвестиции, за да осигурят места за всички деца. Родителите също протестираха с мотива, че те преценяват кога да си изпратят детето на детска градина. ГЕРБ искаше да въведе задължителна забавачка и за 4-годишните, но срещна сериозен обществен отпор.

БСП произведе и още една новина, която засяга децата и техните родители. Детските надбавки, които в момента са 35 лв., ще бъдат увеличени на 50 лв. от 1 януари догодина, обеща Корнелия Нинова. Новината идва на фона на далеч по-предпазливите изказвания на социалния министър Хасан Адемов, който досега не е споменавал конкретна сума. Както вече стана ясно, въпреки обещанието на социалистите парите да се получават за всички деца, това няма да се случи, тъй като в соцпартията говорят само за "евентуална ревизия" на подоходния критерий за получаването на сумите. Според Нинова е възможно той да бъде увеличен, но не е ясно с колко. Правели се разчети за различните варианти. Сега за отпускането на средствата доходът на член от семейство не трябва да надвишава 350 лв. Преди време от соцпартията лансираха версията този доход да се вдигне на 500 лв.-------ОЩЕ НАМЕРЕНИЯ

Сред идеите за образователни реформи, изсипани набързо след вчерашното заседание на партийното ръководство, се оказа създаването на чисто нов фонд, който да подпомага училищата, университетите и научните институти да усвояват европейски средства. Заради недостиг на пари за съфинансирането със собствени средства сега не се усвояват милиони, мотивираха се социалистите. Засега обаче не се знае откъде и с каква сума ще се финансира фондът.

38
4527
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
38
 Видими 
24 Септември 2013 19:33
И двете намерения бяха оповестени без статистика колко от 5- и 6-годишните...


Тъй, тъй. Защо да се преценява по умния начин?

Защо да учат децата и да се занимават, давайте пари на калпак, пък каквото излезе...
24 Септември 2013 20:05
Състезават се помежду си по тъпоумие. Като не успяха с цигарите, захванаха забавачката. И накрая - всичко с краката нагоре. Кой с какъвто проблясък се събуди сутрин, търчи на трибуната
Учели с 19 - годишни. Ами те да не са заразно болни.
Природата е била в дефицит като ги е създавала тия министри и депутати.
24 Септември 2013 20:20
Като отменят забавачката, къде ще ходят да събират ум и разум гербавите партийци? Айде, Цвъцок Цвъцоков и Бате Бабуин ще ходят на индивидуални уроци в boarding school на Бай Ставри, ама другите, горките, къде ще се дяват? За туй министърката помислила ли е? Без статистика.
24 Септември 2013 20:32
Постепенно БСП-Евророма се превръша в Евророма-БСП.
24 Септември 2013 20:35
За туй министърката помислила ли е?

Туткалчев, пак се дъниш. Докога да ти обясняваме, че това правителство е есенция на експертността и програмността и работи като часовник Ролекс.
24 Септември 2013 20:59
Бубето,
Ан тъй!
24 Септември 2013 21:42
Първо - детските градини нямат нужния капацитет да поемат предучилищната възрастова група - за това ги и ма и в училищата. Второ - много е хубаво на всеки 2-3 години да се правят промени в образователната система, особено при най-малките. Така родителите спокойно могат да си направят планове къде, кога и как
24 Септември 2013 22:59
Всъщност това с 5 годишната задължителна предучилищна си беше тъпоумие, както всичко друго задължително. Нито има места за всички деца, нито има достатъчно добри условия за тях. И говорим за малки деца, за които още светът са родителите им. Само болен мозък може да измисли да ги държи по цял ден в училище. Все едно не знаете, че толкова малки деца още нямат нито концентрация, нито достатъчна самостоятелност. Така, че ако БСП съборят това, ще е добре точно за децата.
24 Септември 2013 23:02
Целият зор - да ударят Столична община и Фандъкова...преди Кадиев искаше общината да доплаща на неприетите деца, сега ще гонят забавачките от училищата -хем да смачкаме общината с нови разходи, хем да не мъчим ромчетата с български от петгодишна възраст, алоо, червени пъпеши, ще затворите ли предучилищните групи на престижните частни училища... май - да, иначе общината ще ви засъди за неравнопоставеност. С такива законотворци конституционният съд ще се задръсти от дела, а още Пеевски не е отупал, само тупка топката три месеца вече.
24 Септември 2013 23:52
Моля редакцията, не използвайте "школа" (явно с ударение на последната сричка) като синомим на училища. Объркващо е, а "школо" е в категорията на "даскало".
25 Септември 2013 04:40
Всъщност това с 5 годишната задължителна предучилищна си беше тъпоумие, както всичко друго задължително. Нито има места за всички деца, нито има достатъчно добри условия за тях. И говорим за малки деца, за които още светът са родителите им. Само болен мозък може да измисли да ги държи по цял ден в училище. Все едно не знаете, че толкова малки деца още нямат нито концентрация, нито достатъчна самостоятелност. Така, че ако БСП съборят това, ще е добре точно за децата.


Ако отменят и карането на фарове по силна пладня и БСП ще имат от мен едно
25 Септември 2013 04:55
Това, че Софиянски реституира и приватизира на безценица детски ясли и градини, щото "нямало деца", а Фандъкова, като не можа да осигури детски градини за всички, реши да намали броя на децата, като ги прати по рано на училище, доведе до безумието 4-5-6 годишни деца да са "ученици".

Безумието на политиката на реституция и приватизация бе последвана от безумие за сметка на децата. За сметка на увреждане на нормалното развитие на бъдещото поколение на България.

Решението за отмяната на безумието е правилно. Това май е първото хубаво нещо, което прави БСП в този мандат. Лошото е, че отново е на ниво "дискусия", което може да означава, че ще се разминем с него, както се разминахме с обещанията за незабавно възобновяване на стпроителството на АЕЦ "Белене", увеличаването на пенсии и заплати, необлагаем минимум, индустриализация и 350 хиляди работни места.
25 Септември 2013 05:04
Риболовец, за карането на фарове по пладне не си прав. Като го въведоха и аз мислех, че е излишно, но от практиката се убедих, че е нещо много полезно, защото повишава видимостта. По добре виждаш колите и теб по-добре те виждат. Действително от това катастрофите намаляха. Има ефект.
25 Септември 2013 06:48
С извинение - ще се самоцитирам по повод на задължителните забавачки:
Целта е да бъде забравена и заличена цялата родова и национална памет - детските песнички, приказките, целият онзи магичен домашен свят на човешкото детство. Да вземат направо да ги конфискуват още от родилния дом.
25 Септември 2013 07:53
Какъв домашен свят, като родителите работят на по две места и като се приберат в къщи, децата им спят.
25 Септември 2013 08:37
Гарван
Всъщност това с 5 годишната задължителна предучилищна си беше тъпоумие, както всичко друго задължително.

риболовец 5
Ако отменят и карането на фарове по силна пладня и БСП ще имат от мен едно

Момчета, !
25 Септември 2013 08:51
И мигачите, и мигачите да отменят искам аз.
25 Септември 2013 09:10
5 годишната задължителна предучилищна беше едно грандиозно ТЪПОУМНИЕ на герберастите, и се радвам, че го отменят! А вестник СЕГА да си разлисти архивите, и да види каква им беше позицията и как ругаеха по ББ именно за това. Че сте обърнАли палачинката - това е ясно, ама айде да не ругаете добрите неща, само защото идват от БСП. Че скоро може да ви преименуват от СЕГА на Демокрация.... За първи път от както ви чета, вестник СЕГА изгуби баланса тотално!
25 Септември 2013 09:45
Slava

“......Природата е била в дефицит като ги е създавала тия министри и депутати...”

Още по-зле става ,че Управляващите искат този стандарт да наложат и в Забавачниците :-) С риск да прозвуча остро ,но в многогодишния си опит - отглеждане на децата ми -престъпно е ,да се слага крак в естественото им развитие .
Ако е с програмиран интелект за успешно справяне с по-високите за възрастта му задачи ,защо на детето да не се осигурят възможности ? И да ,големите ученици - не са "заразно болни "
“....предучилищна подготовка за 5- и 6-годишните бе одобрена от ГЕРБ през 2010 г., но с двегодишен преходен период. Законовият регламент влезе в сила от учебната 2012/2013...

... оповестени без статистика колко от 5- и 6-годишните посещават задължителната предучилищна подготовка и колко от тях са в училищата.”


При такъв “сочен” административен апарат ,да няма все още статистика колко са такива деца и да се осигурят условия ,си е възмутителна ,глупава ,късогледа “политика” !
Вместо това протяжен лай – ах,ох – тази ,онази партия е виновна / не открих по-малки букви да изпиша “партия и политика ”- толкова силно е възмущението ми от безличното отношение към най-важното - децата ни и смятайки колко 5 годишни поколения малчугани се изнизват и продължават в неизвестността на недооправеното ни общество / !
25 Септември 2013 12:33
Така ще е ... На времето комунистите си женеха децата помежду си - активни борци с герои на социлистическия труд, милиционери с роднини, партизани с атаци и така нататък ... По този наичн, за около 50 години генетичния им басейн сериозно се износи, и естествено на преден план изпъкнаха някои мутации, на коиото днес се радваме, в редиците на ебесе-пе. Нищо чудно няма в изкелиферчените световъзприятия на тези хора - генетичния потенциал им е изчерпан отдавна
25 Септември 2013 13:35
Децата трябва да започнат училище на 7 годишна възраст с една година предучилищна подготовка преди това независимо дали в градина или в училище. Оставити ги да бъдат деца в края на крайщата.
25 Септември 2013 14:02
В Северна Америка децата тръгват на училище, след като навършат 6 години и учат докато навършат 18 години. Така е и на други места по света.
Ако и в България се приложи същия модел, ще има по-лесна интеграция на децата от малцинствата ( най-вече ромски), които са почти половината от учениците в България. По-ранното излизане от средното училище респективно означава и по-рано завършване на висшето образование и въобще повече млади хора на пазара на труда и по-дълга трудова възраст ( респективно по-дълго време вноски за пенсионно, здравно осигуряване и т.н.)
Тъй като има и конституционно изискване за задължително образование до 16 годишна възраст, ако децата почватслед навършване на 6-годишна, могат да завършват средно образование ( secondary school) след 10 години, а след още 2 години - upper secondary school ( или горно средно образование, както е ‌наричано в някои страни или пък high school , както е наричано в други). В Хонг Конг, Сингапур и др. образованието след навършване на 16-годишна възраст до 18 годишна възраст се нарича senior secondary school. В Германия, Швейцария и др. именно във възрастта 16-18 години се набляга на професионалното образование и младежите придобиват някакви професионални умения. Всичко това разбира се не изключва наличието на специализирани училища (‌каквито са математическите или езикови гиманазии в БГ).
25 Септември 2013 14:32
Един от нелогичните моменти в българското училищно образование е липсата на връзка между задължителното по конституция ходене на училище до 16 годишна възраст и получаването на образователна. След като едно един ученик от малцинствата навърши 16 години и неговите родители не го карат да продължи, каква образователна степен получава? Никаква! Според мен трябва да се обърнем към примера и практиката на някои напреднали страни в това отношение. Във Финландия децата също почват на 7 годишна възраст и също така ученето до 16 год. е задължително. Но там, след завършване на 16 години ( 9-ти клас), завършват и средно образование (‌secondary school). След това образованието 10-12 клас ( следващите три години, т.е. 16-19) се нарича горно средно образование, което се придобива или като се посещава гиманазия( общообразователно образование), или се посещават т.н.vocational или професионални училища ( техникуми по български). Подобна е и схемата в Швейцария.
25 Септември 2013 14:44
Колкото до страховете и възмущението от задължителната 2-годишна предучилищна подготовка, нека погледнем нещата и от друг ъгъл. Лично ние, емигрантите в САЩ и въобще Северна Америка, забелязахме как нашите деца, гледани в началото от майки и баби, след тръгване по детски градини рязко и бързо научиха английски (или френски за някои), бързо се адаптираха, станаха по-самоуверени и енергични и въобще доста се промениха. Т.е. всички тия предучилищни форми са изключително полезни за интеграцията на децата в обществото, един мелтинг пот в добрия смисъл на думата. Та в българската действителност задължителната двегодишна предучилищна форма може да изиграе много позитивна роля за интеграция на децата от малцинствата. Колкото по-рано едно ромско дете започне да ходи на забавачница, детска градина и училище, толкова по-добре ще се интегрира в обществото.
25 Септември 2013 15:04
rego
25 Септември 2013 14:44


Идеята на предучилищната подготовка е именно в интегрирането на децата от малцинствата! Факт е, че като дойдат в първи клас, те не могат да говорят на български и оттам идват и всички проблеми с обучението им. На тях не може да им се обръща индивидуално внимание, защото си има учебна програма по която учат всички деца. От там идва изоставането на тези деца, което ги комплексира и демотивира. Пишете ги "ранно прекъснали" и загубени завинаги като качествена работна сила в бъдеще.

Възможно ли е точно това да е идеята на "дрогарите"? Да държат съзнателно малцинствата неграмотни? Да поддържат масова дребна престъпност? Да насаждат страх и недоверие сред населението? Сегрегация и етническо противопоставяне?

Хайде умници! Отговорете ми!
25 Септември 2013 15:09
И както обикновено се случва напоследък болшинството ръкопляскащи са с регистрации след края на 2012 г.
За съжаление и този форум вече е напъплен от червени гниди и има нужда от дезинфекция!
25 Септември 2013 16:16
Sir Mano,
разсъжденията ти са сложни и съответно неверни. Истината е простичка.
След няколкото скандала с приема на децата в детските градини в София и невъзможността да реши този проблем, Фандъкова реши, че след като няма места в детските градини ще ги прати в училищата. Така се роди и с това се изчерпа идеята дещата да тръгват по-рано на училище. Другото са свободни съчинения.
25 Септември 2013 16:29
rego,
България има традиции в образованието, доказали в практиката, че превъзхождат всякакви североамерикански и други недообразователни системи. Образованието в България бе добро и качествено, но още през 70-те години започнаха да го развалят с експерименти и промени. Образованието тръгна на зле от 1974 г. - въвеждането на училище до 10 клас + една година УПК. След това механично върнаха 11 и въведоха 12 клас, който не можаха смислено да уплътнят с материал.
-
Образователната система трябва да се разглежда, като цяло - от детската градина до университета. Добрата система, която може и трябва да се изгради е тази, изградена на постепенната специализация, спрямо наклоностите и способностите на всеки, проявявани в процеса на обучение, естествено завършваща с тясната специализация на висшето образование. Това предполага да разглеждаме висшето образование не като нещо изключително, а като нещо задължително, което се отличава от по-долните степени на образование само в детайлността и специализираността на обучението.
-
Такава реформа предполага и, че трябва да приключим с автономността на университетите и да ги вградим в една единна разгърната национална система за висше образование, така, както я имаме за средното и основното.
25 Септември 2013 17:15
Мойте уважения Лельо Фичке, но разсъжденията ми са на база реални наблюдения. Децата от малцинствата масово не говорят добре български. Доколко разбират - Божа работа?!? Закъсвацията им в училище е гарантирана.
25 Септември 2013 17:19
А колкото до скандала с приема на децата в детските градини в София - силно е преекспониран. Имам три деца - досега не съм имал проблеми с детските ясли и градини. Дори повече - не съм чувал за семейства, които са ИСКАЛИ детето им да посещава градина и да не е записано.
25 Септември 2013 17:34
Булгуров 24 Септември 2013 23:52
Моля редакцията, не използвайте "школа" (явно с ударение на последната сричка) като синомим на училища. Объркващо е, а "школо" е в категорията на "даскало".

...а така също и "малчуганите", "дечицата (веселушки)" или "малките палавници".
25 Септември 2013 17:54
Дори повече - не съм чувал за семейства, които са ИСКАЛИ детето им да посещава градина и да не е записано.


Вие, Сър Мано, да не живеете в паралелна вселена?!
Що се отнася до циганетата, ами имаше преди /сега не знам дали още ги има/ в градовете, където има по-голяма маса мургави, специализирани цигански училища. И там, по по-облекчени програми ги обучаваха и постигаха някакви резултати. Кумата ми работеше в такова училище. Сега май ги закриха, щото дискриминация било, айде холан. А може нещата да се разглеждат от противоположния ъгъл - тоест, циганските училища бяха "позитивна дискриминация", както се превежда affirmative action /нищо, че звучи баш като дървено желязо/. Тоест специални грижи се полагаха за тези деца. Да ама не, трябва всички в кюпа! Помните преди една-две години в Пазарджик имаше случай, когато масово родителите преместиха децата си от паралелка, в която мнозинството бяха циганчета. Че и учителката нещо пострада, бяха я обвинили нещо. Простотия.
Въобще тази прословута интеграция е абсолютна перверзия, от която страдат и циганчетата, и българчетата. Пък и циганите в какъвто и мелтинг пот да ги сложим, все цигани си остават - народът си го е казал: вари го, печи го, все тая.

25 Септември 2013 18:06
до т.н. Леля Фичка:

Първо, ти сам говориш противоречиви неща. От една страна, били сме имали големи традиции и успехи в училищното образование, но от друга страна, почнали да развалят нещат в образованието още преди 40 години. Значи нещата в българското образование са отдавна объркани и развалени!

Второ, откъде имаш впечатление за училищното образование в Северна Америка? Правил си специални научни изследвания, или пък децата ти са ходили на училище там? За разлика от българското училищно образование, в което подходът " разкажими ми урока" е все още основен начин на изпитване на учениците, в Северна Америка карат учениците да се научат не да помнят, а да мислят. Е, има и доста, с които не съм съгласен и не харесвам, но като цяло, ако детето ти е в добро училище ( в добър school district), получава доста добро образование.

Трето, не съм съгласен с идеята ти за повсеместното висше образование. Няма такова нещо никъде по света, въпреки опитите ( основно в Европа) за девалвация на университетското образование чрез масовизация. В България не можем да накараме една голяма група от ученици да ходят на училище до 16 години, а половината студенти са малограмотни, ти си тръгнал да искаш масово висше образование. То и сега, в настоящия си вид, висшето образование в България е полу- масово и напълно девалвирано.

Четвърто, аз основно дадох примери от малки страни в Европа ( Финландия, Швейцария), където след завършване на 16 години и респективно 9-ти клас получаваш образователна степен за средно образование. През останалите 3 години учиш или в общообразователно училище (гимназия), или в професионално училище ( текникум) и това се нарича горно средно образование. Убеден съм, че подобно нещо трябва да стане и в България. Дали завършването на 9-ти клас ( 16 години) ще се нарича основно или задължително образование и след това завършването на 12-ти клас - средно, или завършването на 9-ти клас ще се нарича средно образование, а завършването на 12-ти клас- горно средно или зрелостно, няма значение.
25 Септември 2013 18:14
лансира...

соццентралата...

гратисният период ...

шефът на просветната комисия в парламента Ваня Добрева...

шефката на дирекция "Образование" в Столичната община Мария Минчева.

колко от малчуганите ...

забавачка...

няма да се случи...


Боже, помогни на авторките, поне когато пишат за образование, да пишат на български език...
25 Септември 2013 18:19
Имам три деца - досега не съм имал проблеми с детските ясли и градини. Дори повече - не съм чувал за семейства, които са ИСКАЛИ детето им да посещава градина и да не е записано.


Това е наистина безумно изказване!

Всъщност вероятно сте имали предимство като многодетно семейство, а може би зависи и от квартала. Племенника ми три години поред се опитваме да го запишем (от редово двудетно семейство в широкия център) и не успяваме и това е. Детето вече казва "Не ме искат.".

Но да правите такива обобщения - вие да не сте от "първенците" на някоя партия!? Те всички се редуват да правят едно от друго по-безумни изказвания. И не ги е хич срам.
25 Септември 2013 18:23
И какво ще правят тези с "долно средно образование", да попитам? Ще копат канали? Ама то няма вече канали. То с няколко висши хората не могат да си намерят работа, а камо ли ти с недоучено средно. Прав е Фичо /ако е под новия женски ник/, системата си беше добра докъм 70-те. Имаше училища за всякакви случаи - кой иска да учи висше "уманитарно" или чиста нАука, ходеше в тъй-наречените "реални гимназии", който искаше занаят и евентуално да учи в технически ВУЗ, отиваше в техникум, а тогава техникумите определено бяха елитни училища, особено строителните и икономическите. Получаваха си стабилно усвоена професия и занаят. Деца с по-малко багаж отиваха в СПТУ, с още по-малко - в ПТУ. За прекъснали или недоучили по една или друга причина, имаше вечерни гимназии и техникуми, а по-късно и ПУЦ-ове. Сривът започна от ЕСПУ-тата и УПК-тата та чак до днес. Сега откриват топлата вода - немската дуална система щели да въвеждат, да учели и да работели. Ами в техникумите точно това се правеше - имаха си редовна практика в съответниете заводи. Ама сега няма и заводи. Аз, дето съм завършила езикова гимназия, също съм ходила на практика, всеки четвъртък в учебно време, а през лятото един месец. И разряд даже имам, кво знаете вие!
25 Септември 2013 19:21
Възможно ли е точно това да е идеята на "дрогарите"? Да държат съзнателно малцинствата неграмотни? Да поддържат масова дребна престъпност? Да насаждат страх и недоверие сред населението? Сегрегация и етническо противопоставяне?

Хайде умници! Отговорете ми!

Не знам дали съм от "умниците", ама едва ли си струва да юрнеш малчуганите по на 4 и 5 години задължително да посещават градина, за да се "итегрират". Българчетата се научават от баби, дядовци и родители на това, което им е нужно в училище и без да се "образоват" в детските градини. Не виждам защо посещенията ще са задължителни за тях. Пък и с тази система на хранене с "пълноценни" храни... За ромите. Ами как да се "интегрират" по друг начин, освен като родителите си. Заедно с тях ровят в кофите, събират бутилки и т. н. Какъв език ще учат, като трябва да им помагат да оцеляват заедно. Или ще ми кажете, че "битието не определя съзнанието". Липсата на условия е това, което не им дава възможност за друго обучение. И все пак има и такива между тях, които са общественополезни. Те трябва да бъдат подкрепени. Трябва да не се подхранва мафиотската върхушка и сред тях.
25 Септември 2013 21:43
Читателъ, то детски градини за 5 и 6-годишни масово имаше и по комунистическо време, не всички се гледаха от баби и дядовци, така че не разбирам защо е целия този рев.

Иначе защо мисля, че основното образование ( или както там се нарича) трябва да бъде до 9 клас.
1. Защото така ще се направи връзка между конституционното изискване за задължително обучение до 16 годишна възраст и получаването на образователна степен.
2. Диплома за основно образование се изисква при кандидатите за шофьоркса книжка, за някои от позициите на пазара на труда и пр. А основно образование в настоящия момент означава ходене на училище до 14 години. Сред ромите масово е наложена практиката да спират да ходят на училище след завършване на основно образование, т.е. 14-годишна възраст - някои момичета дори се "задомяват", раждат и пр. Така че ако основно образование се получава след завършване на 9-ти клас, нещата в интеграционен план значително ще се подобрят.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД