:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 274
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Дежавю

Каквото се случи в мина "Ораново", си остава в мина "Ораново"

В рудника, където през последните 6 години при инциденти загинаха 8 души, никога няма данни за престъпления
СНИМКА: АРХИВ СЕГА
5 март 2007 г. Спасителни екипи в мина "Ораново". 12 души са ранени след взрив в рудника. Двама загиват.
Мина "Ораново" е единствената надежда за работа на хората в Симитли и един от най-големите им ужаси заради многото смъртни случаи в нея. При авария цялото внимание се насочва към пострадалите, министри спешно притичват към мястото, където са струпани телевизионните камери, трудови инспектори започват проверки, прокуратурата - разследвания и т.н. Накрая всичко се връща в старото русло. До следващата трагедия и смъртни случаи.

А те не са никак малко. През последните 6 години в тази мина загинаха 8 души. Всичките намериха смъртта си по сходен начин - взрив, срутване, затрупване.



За нито един от тези инциденти не бе потърсена отговорност



на собствениците на рудника, нито на контролиращите ги. Вероятно така ще се случи и сега.

В началото на март 2007 г. в мина "Ораново" избухна взрив. Ранени бяха 12 миньори. Двама починаха от нараняванията си. Живко Серафимов беше баща на две деца, а Росен Андреев - на три. След смъртта им техните семейства получиха по 1000 лв. обезщетение, а тогавашният социален министър Емилия Масларова обеща наследствени пенсии. От ръководството на мината пък обещаха по 100 хил. лв. обезщетения, както и по 150 лв. месечна стипендия за петте деца, докато навършат пълнолетие. Серафимов и Андреев нямаха застраховки. Мината бе затворена от инспекцията по труда. Открити бяха 15 нарушения и бе наложена глоба от 20 хил. лв.

Прокуратурата започна разследване. То бе срещу неизвестен извършител, който на 5 март 2007 г. около 12,30 ч. в рудник "Ораново" по непредпазливост е причинил телесни повреди. След смъртта на Серафимов и Андреев обвинението се преквалифицира в причиняване на смърт по непредпазливост и бе изпратено в окръжната прокуратура в Благоевград. Ето какви са резултатите 5 години по-късно: "В хода на разследването е установено, че причина за смъртта на двамата пострадали са изгаряния, настъпили в резултат на запалването на метановъздушна смес в обрушено пространство от огнище на самозапалване. С постановление от 15.05.2008 г. наказателното производство е



прекратено на основание поради липса на извършено престъпление."



Само 7 месеца по-късно мина "Ораново" отново влезе в новините. Валентин Великов и Васил Благоев бяха затрупани от въглища при пропадане в трети участък на рудника. Благоев почина на път за болницата, а колегата му Великов бе вече мъртъв, когато спасителите се добраха до него. При този случай стана ясно, че има някаква полза от инспекцията по труда, тъй като двамата загинали все пак имаха застраховки. Но само толкова.

И отново се заредиха инспектори, дознатели, следователи, прокурори и всякакви други. "От областната инспекция по труда заявиха, че все още не е ясно какви са причините за срутването. Нямало обаче взрив на газ гризу. Двама прокурори и двама дознатели влязоха също в рудника, за да разследват инцидента. Те изясняват кой е отговорен за укрепването в мината, както и дали са спазени изискванията за добив на въглища. Директорът на службата Николай Мавродиев заяви пред агенция "Фокус", че ако при проверката бъдат установени някакви нередности, рудникът ще бъде затворен", писа в. "Сега" на 25 октомври 2007 г.

Ето какво сочи справката на Благоевградската окръжна прокуратура. "В хода на разследване е установено, че двамата пострадали са починали в резултат на непредвидено освобождаване на голямо количество механична енергия поради изтичане на повече от 30 тона лепкав материал за много кратко време. И при двамата пострадали механичното потискане от изтеклия материал е направило невъзможно дишането и е причинило смъртта им. С постановление от 11.11.2008 г. наказателното производство е прекратено на основание поради липса на извършено престъпление".

Важно е да се спомене, че



и двете решения не са обжалвани от близките на починалите



За причините може само да се гадае. Факт е също, че прекратяването на тези разследвания е минало на инстанционен контрол, т.е. те са изискани от апелативната прокуратура в София, не са открити данни за нарушения и са потвърдени. Няма данни за извършено престъпление.

В момента Благоевградската окръжна прокуратура води разследване за последната авария от 16 юли, която отне живота на четирима - Асен Стойнев, Христо Младенов, Николай Михайлов и Иван Лазаров. По време на спасителната операция почина и 49-годишният шлосер Асен Грънчаров. Телата на първите двама бяха открити часове след срутването. Труповете на Михайлов и Лазаров обаче бяха издирвани в продължение на 18 дни. Макар още на третия ден да бе ясно, че надеждата да са живи е минимална, спасителите продължиха да копаят, а България се събуждаше и заспиваше с информация за поредния прокопан метър. От мястото на събитието икономическият министър Драгомир Стойнев се заканваше, че ще прекрати концесията за "Ораново" и че "алтернативата - хляб или смърт, е недопустима". След като телата бяха намерени, всички изведнъж спряха да говорят за това.

Ако зависеше само от прокуратурата, разследването на тази трагедия щеше да е



е изключително строго пазена тайна



Публиката е свикнала да вижда как уж усилената работа по разследвания срещу хора с възможности ражда хилави резултати. Единственото, което от прокуратурата първоначално съобщиха, е, че "във връзка с последния инцидент е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за това, че на 16.07.2013 г. около 9.45 ч. в рудник "Пирин Ораново", находящ се в гр. Симитли, кв. Ораново, поради немарливо изпълнение на занятие или друга правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, е причинил смъртта на повече от едно лице, работещи в рудника". По делото работи екип от двама прокурори, трима разследващи полицаи и двама криминални полицаи от Благоевград.

И докато държавното обвинение си мълчеше, собственикът на мината Красимир Михайлов Паргов извика специалисти да му направят експертиза за срутването. От техните заключения излиза, че вината е само на майката природа, защото става дума за непроучен и неизвестен засега разлом. "И Господ не е могъл да го предвиди", заключиха експертите. Ако прокуратурата вземе тези изводи под внимание, нищо чудно пак да четем "няма данни за извършено престъпление".

Ден по-късно държавното обвинение реагира - досега са разпитани 57 свидетели, извършени са три огледа на местопроизшествие и са изготвени фотоалбуми, иззети са веществени доказателства. "Назначени са четири съдебномедицински и две съдебно-химически експертизи. Комплексната техническа експертиза е възложена на 10 лица, специалисти в областта на геологията, минното дело, минната технология, техническата безопасност, скалната механика, взривните работи, рудническите крепежи и маркшайдерство. "На експертите са поставени общо 18 конкретни задачи с предоставяне на материалите по делото", казаха от прокуратурата и побързаха да подчертаят, че експертите на Паргов не участват в разследването.



В момента мина "Ораново" е затворена



Както и предишните два пъти. Заради последната злополука инспекцията по труда започна масови проверки на рудниците и излезе с унищожителен доклад за условията там. "Използваните технологии за добив са с висока степен на производствен риск, с много голям дял на ръчния труд. Производственият риск е висок при подземния добив на всички природни ресурси, но особено висок е във въглищните рудници и най-вече в категоризираните като опасни по метан и по внезапни изхвърляния на въглища и газ, по взривяемост на въглищния прах и тези, разработващи въглищни пластове, склонни към самозапалване", пише в доклада. "Ораново" попада именно в тази категория. Същевременно проверяващите отчитат, че в България няма спасителни групи, а се разчита "основно на създадени доброволни минноспасителни групи, но тези формирования в никакъв случай няма да могат да заменят напълно професионалните спасители".

Това е само малка част от констатираните проблеми и те са известни от години. Въпреки това остават нерешени, за тях се говори само след нечия смърт, но дори това не е достатъчно, за да може държавата да принуди концесионерите да осигурят по-нормални условия на труд. Вместо това се констатира, че "не се осъществява необходимият контрол от работодателите на мините по отношение състоянието на крепежните конструкции на действащите минни изработки и своевременен ремонт на същите, поради което на много места се експлоатират изработки с нарушени габарити и реална опасност от пропадане и затрупване на хора и техника - това състояние е характерно за почти всички подземни рудници, най-вече в тези за добив на въглища, поради липса на персонал за поддържането им".

Тази констатация обаче никога не е дала повод на прокуратурата да разследва вина на контролните държавни органи за масовата смърт в рудника, въпреки че е ясно, че 23-годишната им "контролна" дейност е довела до сегашната ситуация.



СОБСТВЕНИКЪТ

Мина "Ораново" е собственост на дружеството "Балкан МК", чийто капитал пък се притежава от "Енергетик 2004" АД, чийто собственик е бизнесменът Красимир Михайлов Паргов, определян за близък до друг силен играч в енергетиката - Христо Ковачки. По думите на министъра на икономиката Драгомир Стойнев Паргов е "бизнесмен от началото на прехода, когато се случи първоначалното натрупване на капитали". Самият собственик се появи на разпит в полицията в Благоевград 4 дни след трагедията през юли. "На първата секунда знаех за аварията, но нямам работа там, защото само ще преча. Колко народ се изредиха на мястото да правят черен пиар с трагедията на хората", обясни липсата си той. И щедро обяви, че щял да подари концесията на Стойнев, защото му носела само загуби. Освен като собственик на мина "Ораново" той е известен и като шеф на фалиралата през 90-те Добруджанска банка. Както и като мишена на опит за покушение - в началото на ноември 2005 г. джипът му бе обстрелван с автомат край Радомир.
Снимка: БГНЕС
Лятото на 2013 г. Отново инцидент със загинали в мина "Ораново". Междувременно прокуратурата и МВР не са открили данни за престъпление при предишните два инцидента.
3
3378
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
07 Октомври 2013 19:52
А ми журналистите - не е лошо да поработите 5-6 години в мината, и после вече можете да давате мнения.
Иначе сега - нямате право да обвинявате никого.
кой според вас от работещите в мината иска да убие хора, или иска да се убият хора, та говорите за престъпление?
07 Октомври 2013 21:24
ех, госпожо! вие първата снимка видяхте ли? "жерминал" да сте чела?
сигурен съм, че никой не иска никого да убива. но този бизнес, както и всеки друг, си иска своето, иска инвестиции. много инвестиции. не, не познахте. под инвестиция не се разбира да купиш "ламборгини" на отрочето си. когато в същото време... вгледайте се внимателно в снимката.
много мъка има по този свят! и все по нашите географски ширини.
08 Октомври 2013 17:02
докато няма наказани за нарушени условия на труд, нарушени основни изисквания за безопасност, винаги ще има помияри, които да злоупотребяват с това.
Дано няма жертви, все пак ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД