:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 287
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МВР започва тотална проверка за контрабанда по границите

Два дни след като соцлидерът Сергей Станишев поиска от МВР и ДАНС да увеличат приходите в бюджета чрез активни действия срещу контрабандата, от силовото ведомство отговориха с обещание за тотални проверки на хора и товари по границите.

МВР започва повсеместни проверки на всички превозни средства, товари и хора, преминаващи през граничните пунктове, заяви главният секретар Светлозар Лазаров. Мярката бе обяснена като средство за борба с нелегалния внос. В името на повече постъпления от акциз в бюджета силовото ведомство очевидно е готово да изтърпи критиките за опашки на пропускателните пунктове. Главният секретар дори предварително се извини на бизнеса за бъдещите неудобства, но подчерта, че мярката е необходима. "Може да затруднява и бизнеса, ще се извиня на българския бизнес, това се прави в интерес на държавата, на фискалната система на страната, а смятам, че е полезно и за бизнеса, защото му дава възможност за известна конкурентоспособност пред всякакви стоки, които влизат нелегално и правят дъмпинг на цените", заяви Лазаров. Според него МВР върви в посока "близо 100% контрол на всички товари и хора". За да се справят с тази задача, се прехвърлят хора в зоните на граничните пунктове.

Лазаров обясни, че за да не стават струпвания на самите ГКПП-та, проверки ще се правят и във вътрешността. "Това става в 30-километровата зона, в която има компетенция Гранична полиция", обясни той. Главният секретар не даде срок, от който ще започнат да действат мерките, но заяви, че ще засегнат границите с Турция, Македония, Гърция и Сърбия. Границата с Румъния остава извън списъка. Границата с Гърция също е вътрешна на ЕС и там няма митничари, но от години от МВР твърдят, че голяма част от контрабандните цигари у нас влизат именно оттам.

Според главния секретар част от причините за предстоящите засилени проверки е лошата работа на службите по линия на контрабандата досега. Макар да не обвини директно несъществуващата вече ГДБОП, която по времето на ГЕРБ работеше по тези престъпления, Лазаров даде да се разбере, че ситуацията не е никак розова.

Въпреки че имат отношение към събирането на приходи от акцизи, а отскоро и разследващи функции, за да се борят с контрабандата, митническите служители няма да участват в тази операция на МВР, научи "Сега" от свои източници. Причините за тази изолация могат да се търсят и в силното желание на МВР да поеме целия контрол върху контрабандата. Според източници, пожелали анонимност, в управлението на митниците тече поредният безпринципен завой. Отново се надигат гласове срещу възстановените в мандата на ГЕРБ разследващи права на инспекторите на агенция "Митници". Оказва се сериозен натиск митническото дознание да бъде премахнато, а борбата с контрабандата да остане единствено под крилото на МВР. Дори и да не се стигне официално до такова решение, което би предизвикало публичен скандал, включително и възможни проблеми с Европейската комисия, има натиск борбата с контрабандата по негласно споразумение да се счита за работа на МВР, твърдят източници.

Митническото дознание бе премахнато в мандата на тройната коалиция с цената на тежък сблъсък между агенция "Митници" и МВР, но тогава вътрешният министър Румен Петков надделя. Дознанието бе възстановено в края на 2011 г., а за година от митниците отчетоха образувани 799 досъдебни производства. По 8 от тях се е стигнало до присъда.

Разместванията в силите идват на фона на ниски постъпления от акцизи. Приходите от тях продължават да изостават, макар да бяха занижени при актуализацията на бюджет 2013 със 195 млн. лв. Според отчета на МФ за изпълнението на бюджета към август са с 24.9 млн. лв. по-малко спрямо същия период на 2012 г. Изоставането при акциза на горивата е 4 млн. лв., при цигарите - 12 млн. лв.
37
3804
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
37
 Видими 
07 Октомври 2013 19:56
Тва тая същата контрабанда ли е, дето другарчетата се заклеха да я унищожат, и оттама да дойдат едни лесни милярд и полвина-два...
07 Октомври 2013 20:08
приближава се граничен полицай до колата:"полицай Петров.Наркотици,цигари,алкохол,китайско карго,пилешки бутчета или сирийски бежанци,обогатен уран или зарин?""....нямам" " ...ми да ви дадем?"
07 Октомври 2013 20:58
[Митническото дознание бе премахнато в мандата на тройната коалиция с цената на тежък сблъсък между агенция "Митници" и МВР, но тогава вътрешният министър Румен Петков надделя./quote]

Дайте им на цоциалистите солунската митница.
07 Октомври 2013 21:11
Или пристанище "Росенец".Ама там не пипат.Чудото на икономиката-рафинерия 4-та година на загуба Ще гоним лелките с 2 стека цигари,сакън да не скършим хатъра на Златев
07 Октомври 2013 21:29
Данни, които всеки може да провери :
2008 г - на власт е 3:5:8 , пазар - 22 млрд . къса цигари , контрабанда поносима за БГ и средностатистична за Европа - 8-12 %.
За близо 1 година - от 2008 до 2009 г, през което време не е пипан акциза на цигарите, единственото , което е направил мистър Клийн - да организира кампания срещу граничните дюкяни и ги затвори, като ползва за пощенска кутия ЕК / хваша декиш пред българите / и местни кирякстефчовци като сем.Паси и Мара от Филибе .На практика подарява този бизнес на Турция, а дали това е била целта " ....кой, кой ще ми каже? ".Обложените обаче късове се сриват с 5 млрд . Противно на твърденията му, че така ще бори контрабандата .
2009- 2012 г - на власт е ГЕРБ, в края на 2012 г - обложени са едва 11.6 млрд къса . Обективността изисква да признаем, че акцизът на цигари е вдигнат от началото на 2010 г. Контрабанда над 50 %.
По подписан предприсъединителен график - от 2014 г БГ трява да вдигне акциза на 90 евра за 1000 къса. Засега ЕК не дава дерогация, правителството е в паника , защото и сега не може да стигне средната събираемост на акциза от 2012 г, а какво ще стане , когато все пак вдигне тихомълком акциза от 2014 г - един Господ знае ?
Силовите мерки са необходимо, но не достатъчно условие за борба с контрабандата .
07 Октомври 2013 21:37
като ползва за пощенска кутия ЕК / хваша декиш пред българите /
Хващаше.Последно и ЕК го изхваща,ма да видим дали(или по -скоро кога)пак ще пробва.
07 Октомври 2013 22:20
Мдааа, 4 месеца след смяната на правителството- и на Женския пазар нищо ново- стотина цигани и циганки с подкана "Цигари всякакви, два и половина лева!". Даже май мургавите търговци, с характерните новички кожени якета, са се увеличили.
На входовете на Илиянци- пак нищо ново- групи мургавели/ки с "Фактури,фактури...".
В магазините рафтовете се огъват от бутилки концентрати с "истински" бандероли, но на цени под себестойността на продукта...
И никой управляващ даже не обелва зъб за това.
Каква ти събираемост на акциз, ддс...
Очертава се не дупка, а бездънна пропаст в бюджета...
07 Октомври 2013 22:28
Етимологията на "контрабанда" сигурно идва от пожеланията за контра на бандите... Докато контриращите очакват силни знаци, вярват и се надяват нещо да изпадне от багажа у техните джебета.
07 Октомври 2013 23:16
Споко,пак ще викнат обичайните заподозрени на кафе,да ги помолят да подхвърлят от печалбата си на държавата.Традиции си има.
08 Октомври 2013 02:23
а за година от митниците отчетоха образувани 799 досъдебни производства. По 8 от тях се е стигнало до присъда.
БРАВО!!!! Очаквайте деветото 2999 година. Ето така се спира контрабанда
08 Октомври 2013 08:48
Историята е следната: "Винпром Пещера", които са собственици на "Кингс Табако" /новото име на "Цигарена Фабрика Пловдив"/ да вземат да строят своите служители под строй и под страх от уволнение и да ги изпратят на митинг на ГЕРБ. Нямало "искам - не искам" - щели да уволняват, който не отидел и не викал екзалтирано...и хората в този район с висока безработица какво да правят - отишли. Имало хора-съгледвачи, които следели кой не ръкопляска и не вика възторжено, а после наказания. Кулминацията, обаче, на тази история настъпила, когато всеки от "доброволните симпатизанти" на ГЕРБ получил плик с 30лв вътре. На 30 лв. значи ГЕРБ оценил гласът на пловдивчани!?! Нали купуването и продаването на гласове е престъпление?

Въпросът ми е - защо "Винпром Пещера" така угоднически помагат на ГЕРБ?
08 Октомври 2013 09:15
Контрабандата е само един от показателите за пълната управленска немощ на БСП/ДПС/Атапа.
08 Октомври 2013 09:34
...заяви Лазаров. Според него МВР върви в посока "близо 100% контрол на всички товари и хора".

Лазаров предполагам знае, че под 1% от преминаващите МПС-та през граница осигуряват почти 100% от контрабандата. А може да тръгнат да проверяват и влаковете, примерно. Не, че останаха кой знае колко...
Интересно ми е по какъв начин се изчислява процентът на т.нар. контрабанда на цигари. Само въз основана очаквани приходи от акциз ли?
08 Октомври 2013 09:53
Има ли контрабандна фирма, която да не е на властимащ ?
Клона ли ще режем или пак само листата ще брулим ?
08 Октомври 2013 09:57
С влизанено ни в ЕС важи принципа за свободно движение на стоки между страните членки, освен ако нямат задействан митнически режим. Няма друго положение. Всичко останало са некадърни упражнения на разни мишоци, които не могат да надхвърлят школата си (милиционерска и политическа) и които въобще нямат представа от ЕС. Заради такива тикви, които измислят подобни глупости си стоим далеч от ЕС и не можем да почувстваме истински свободата и възможностите, които членството ни дава.
08 Октомври 2013 09:58
Блу Фиш, ама три от границите ни не са с ЕС, ако не си забелязал...и една морска плюс.
08 Октомври 2013 10:31
Два дни след като соцлидерът Сергей Станишев поиска от МВР и ДАНС да увеличат приходите в бюджета чрез активни действия срещу контрабандата, от силовото ведомство отговориха с обещание за тотални проверки на хора и товари по границите.

А до преди два дни са си клатили мандракулките, май ...
08 Октомври 2013 12:01

А до преди два дни са си клатили мандракулките, май ...

Що, сега нещо различно ли правят?
...от силовото ведомство отговориха с обещание...

Честна пионерска...
08 Октомври 2013 12:11
Бай Fiasko, то това за външните на ЕС граници е ясно. Но ще спукат хората от проверки на Гръцката граница. Забележи, че там митничари не трабва да има и доколкото знам - няма, защото имаме свободно движение на стоки. Гранична полиция, обаче, изведнъж решава, че ще контролира влизащите през границата стоки, при положение, че трабва да осъществява само паспортно-визов контрол! А да не забравяме също и летищата: На карго службата на летище Варна например, митницата вече не проверява пратките, издващи от ЕС (така и трабва да бъде, но го правеха до скоро). Гранична полиция обаче, имали заповед от главния секретар на МВР всички пратки да се проверяват за контрабанда. И не можеш да си освободиш пратка, без да е порверена от гр.полиция. Рентгени-ментгени - няма такива неща. Имал съм пратка с корабни части, идваща от Холандия, облепена и маркирана, че в Амстердам е проверена с куче от специализирана служба за борба с трафика на наркотици - в БГ такива работи не се признават - отваря се и се гледа, не издават протокол. Не можеш да си получиш пратката, без да е проверена от гр. полиция - иди се оплачи на когото искаш, ако искаш! А дали идва една пратка от Хамбург или Хасково трябва да е едно и също!
08 Октомври 2013 13:12
Що, сега нещо различно ли правят?

просто констатация - може пък да си клатят други неща, ако им омръзне да си играят с мандракулките
08 Октомври 2013 13:14
Въпросът ми е - защо "Винпром Пещера" така угоднически помагат на ГЕРБ?
Щото ,още докато секретарстваше, с кафето в министерството им поднасяше и тяхна си гроздова ,и те редовно обещаваха повече да не правят така.Пък и никога не е питал колко костинбродски бандероли се печатат
08 Октомври 2013 13:25
С контрабандата може да се оправи само засекретено звено в МВР, практически под прикритие. Към него група от разузнаването, на територията на съседни нам страни, в постоянна връзка, но без да се познават. Едните оттам, другите отсам. Оценка на риска. Тировете се маркират с тагове оттатък границата още. Тук се проследяват. Разтоварват. Щрак!

Мобилни смени в митницата. Влизат, цялата смяна се изкарва навън, застъпват на нейно място. Щрак! Всичко се документира, филмира и предава в център в реално време. Прокурор, дежурен съдия (за СРС). Шок и ужас!

08 Октомври 2013 13:35
Сред високопоставените другари има и разумни хора, които не се палят емоционално и не живеят само с врели-некипели. Разумния човек, разбира се следи тенденцията и стига да може взема мерки рано. За съжаление повечето другари не направиха бизнес с нещо, което да ги прави ценни, а с неща, които разчитат на бруленето на преминаващи и населяващи подопечната им територия. За да сме честни, обаче трябва да отчетем, че названието "другари" е по-скоро диагноза за голяма част от народа и вината на точно ръководните "другари" не е чак толкова голяма, колкото мнозина се опитват да я изкарат. На мен ми прави впечатление колко желание има сред хора нямащи смислени професии да се хвърли вината другаде, само че моето мнение няма значение, виж това, че повечето от тия хора разчитат пряко или косвено на кранчаета, които пресъхват е вече обетивен проблем създаден от субективни проблеми, така че и аз не се засягам като ми кажат, че съм такъв или онакъв - аз какъвто и да съм, то си е за мен, но виж тоя, който цял живот е считал, че да плете кошници е загубено време, след като може да се запознае с хора и да се издигне в "двореца", е той сам ще разбере кой кого жертва и колко сигурно вложение са връзките, когато нуждата от симулация на дейност избледнее от лиспата на средства разпределяни между симуланти. Няма как да не са уплашени - лодката се клати, а никой не знае какво да прави с платната, пък май не знае дали въобще има платна под пейката.
08 Октомври 2013 13:48
Firmin
08 Окт 2013 13:25

хубава идея, но няма как да стане - заради манталитета на българина, както и заради неприятния факт, че България е твърде малка, за да има случайни (в случая независими) неща, всеки се знае с някого, всеки на някого е роднина и т.н. Шуробаджанащината и рушвейтчийството затова процъфтяват.
08 Октомври 2013 13:51
хубава идея, но няма как да стане

Става, става ... Двайсе луди глави, фанатично предани на държавата, две-три умни глави - да ръководят операцията и ... всичкото мутра кръв ще пика
08 Октомври 2013 14:10
Инвентаризация на каналите със съответните корекции на крайната дестинация, която определено няма да държавата.
08 Октомври 2013 14:15
Става, става ... Двайсе луди глави, фанатично предани на държавата, две-три умни глави - да ръководят операцията и ... всичкото мутра кръв ще пика


Предани на коя държава? На тази, в която от 24 години се разиграват водевили ли?
ако е можело да стане, щеше да е станало. Не звуча песимистично, просто съм реалист.
С двайсет човека може да се постигне резултат при една-две операции, после постепенно мафията ще почне да чисти тези хора. За третата операция я се съберат 5, я не.
Пък и да е както пишеш - къде ще ги пазиш тези хора, семействата им, роднините им?
08 Октомври 2013 14:20
Предани на коя държава?


Държавата е една, вече тринайсе века и отгоре - българската. Тези, дето са мрели за нея, да не са я мислели наша-ваша, на чича и стрина?
08 Октомври 2013 14:29
Държавата е една

не случайно те попитах за държавата. Правиш ли разлика между държава и родина (отечество). Защото и за мен отечеството ми не е тази смърдяща на пошлост, кражба и духовна мръсотия държава. Та в тази насока едва ли ще намериш и 5 луди глави, да не говорим за още по-луди, които да им са шефове, защото в крайна сметка резултатът ще е да се облажат някои други.
Така дали разбра защо вариантът ти не е осъществим при наличните условия и материал?
08 Октомври 2013 14:40
Правиш ли разлика между държава и родина (отечество).


Правя разлика, но то е двуединство. Да имаме държавност вече ни се види като даденост. Ама не е ... И не е било. Дълго време, при това. С Отечество, но без Държава. Държавата е, която ни доказва свободни. Да виждаш Отечеството си, пък да не виждаш Държавата си, е ... слепота. Дядо Вазов с "Дядо Йоцо гледа" е посочил как да се ... гледа и ... вижда. Затова и се учи в училище. Да имаш Държава е една от "чудесиите на свободата". Поне според Вазов. Пък той ги е разбирал тези работи.
08 Октомври 2013 14:47
Поне според Вазов. Пък той ги е разбирал тези работи.

Едва ли би ги казал или написал за сегашната кочина. Със сигурност Вазов би заел затвърдил мястото си в нашата литература, ако беше творил по сегашно време. Със сигурност дядо Йоцо нямаше да гледа влака, а Терминал 2. А когато фактите говорят, и боговете мълчат. Казали са го много преди Вазов, пак едни, които са ги разбирали тези работи.

Държавата е, която ни доказва свободни. Да виждаш Отечеството си, пък да не виждаш Държавата си, е ... слепота.

Това са празни от съдържание фрази, в стил социалистическа пропаганда. Не минава, пробвай друго!

И не разбрах къде и как ще живеят, хранят и спят този идеалистичен отбор луди глави и ръководителите им. Дао не би да си гледал скоро някоя безумна холивудска боза като Супермен, Спайдърмен или подобно?
08 Октомври 2013 14:48
Това са празни от съдържание фрази, в стил социалистическа пропаганда. Не минава, пробвай друго!


За тебе да. Ти си ... "свободен". Аз на тази Държава съм се клел.
08 Октомври 2013 14:54
Аз на тази Държава съм се клел.

То и мен ме накараха едно време. Това е още един символ на соцпропагандата. Колко величаво, колко достойно, колко не знам си какво.
И наивници като теб и мен са събирали студ и глад по окопи и мизерни бараки, нали?
А тези помияри и боклуци в парламента, те нали също полагат клетва? А гнойните пъпки начело на минестерствата нали полагат клетва?
И?
И?
И?

Знаеш ли какво произнасят, като се заклеват?

Не се излагай с остарели и мухлясали лозунги вече ...

Пак нищо съществено по отношение на логистиката на лудите глави не прочетох. Или - като идея добро, но не е осъществимо. ЦРУ имат цял отдел, който се занимава с ненормалници от къде ли не, с най-различни щурави идеи. Повечето от тях наистина не са в ред с мозъка. Но ги държат, защото на база такива хрумвания могат да извлекат рационалност с нетипичен подход към проблем. Пробвай там
08 Октомври 2013 16:14
МВР започва тотална проверка за контрабанда по границите
Ми така де, всички канали трябва да бъдат продухани и заети от "наши" хора.
08 Октомври 2013 17:00
Пак нищо съществено по отношение на логистиката на лудите глави не прочетох. Или - като идея добро, но не е осъществимо. ЦРУ имат цял отдел, който се занимава с ненормалници от къде ли не, с най-различни щурави идеи.

ЦРУ, ФБР - погледът все зад Атлантика. Ако го обърнем към Пасифика може и да се сетим за Крум -
http://www.mediapool.bg/bivsh-kitaiski-ministar-e-osaden-na-smart-za-koruptsiya-news208562.html
08 Октомври 2013 17:07
vvatkov
08 Окт 2013 17:00

благодаря, акцентът в писането ми беше относно идеите на друг участник във форума, а не за идеите за възмездие на провинилите се.
На изток, както на изток, лошото е, че България е приела едни идиотски решения срещу смъртното наказание, само и само да си наредят дупетатите задниците до тези на други от ЕС. Някаква полза да има за обикновения българин членството на страната в ЕС, в НАТО?
08 Октомври 2013 17:40
Firmin, браво! И да знаеш, че не си сам!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД