:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 424,008,044
Активни 101
Страници 11,502
За един ден 1,302,066
Тук всички сме луди. И ти!* 

Тънка целофанена коричка на ценности

***
Анна Цолова, НТВ: ...Решението на НС за удължаване на мораториума за закупуване на земи от чужденци. Как ще поправите тази грешка на правителствено ниво?

Зинаида Златанова, вицепремиер и министър на правосъдието: Тази грешка... Защо грешка? Това, както каза и премиерът, е едно емоционално решение...

Виктор Николаев, НТВ: Как го неглижирате! Това е някакво страхотно безобразие и див популизъм и вие казвате така "то си е просто, както каза". Не е ли или слабоумие, или безхаберие, което води...

ЗЗ: Виждам, че минахме на по-забавната тема в разговора.

АЦ: Забавна ли е обаче?

ЗЗ: В кавички казано. Аз казах и вчера - въпросът не е политически, той е юридически. И юридически, в смисъл не че неглижираме и толкова сме се развеселили в правителството по този въпрос. Юридически - аз казах и вчера - това решение няма никаква правна стойност, т.е. то все едно не се е случило... Говорим юридически. Всеки юрист ще ви каже, че понякога юридическата логика е различна от житейската, а да не говорим, че е различна от политическата. Юридически то не съществува все едно... Аз не знам защо някак в обясненията си впоследствие повечето народни представители казаха, че така, защото те се подлъгали, че това искали хората...

АЦ: Бойко Борисов каза, че нещо много са...

ВН: Масова лудост.

АЦ: Да, луднали по популизма и са се заблудили от популизма на "Атака". От БСП така и не разбрахме защо така са постъпили.

ЗЗ: Аз не вярвам да ни е управлявал в състояние на лудост непрекъснато, защото това ще е много лошо, ако е било така. Но някак си, че това е желанието на хората, че са се подвели те самите, си признават някои депутати, по съвсем популистки настроения - аз дори в това не съм убедена, че това е желанието на хората. Защото повече от 80% от българите в седмата година от нашето членство в ЕС, 70% от българите подкрепят, че България е член на ЕС и са доволни. Вие знаете, че по-голямата част от моята професионална кариера е преминала в областта на евроинтеграцията. Вижте, не може за 15 минути 171 народни представители на практика да се опитат да скъсат Договора за членство на България с ЕС...

ВН: Това е ужасно!

ЗЗ: ...за който цялото българско общество се бори 15 години, вие си спомняте, за да бъде наистина в първите 27 най-цивилизовани държави в света.

АЦ: Добре, кажете какъв е генезисът според вас на това лудване, 15-минутно?

ЗЗ: Не мога да кажа, не мога да кажа.

АЦ: ...Но какво бихте обяснили на ваш колега в Брюксел, например, за това, което направи българският парламент? Каква би била формулировката? Защото ние тук хубаво си обясняваме - леко сме луднали, станали сме емоционални, някакъв популизъм, някой се объркал, друг не се объркал. Вие как ще го обясните?

ВН: Как го обясняваме?

АЦ: Защото имаше мигновена реакция на ЕК.

ЗЗ: Така е, и не само. Аз имах възможността да разговарям с няколко посланици на страни -членки на ЕС, междувременно по други поводи.

АЦ: И какво им казвате?

ЗЗ: Знаете ли, нека да не драматизираме излишно наистина. Има и в други европейски държави популистки настроения... Това е част от една, за съжаление, общоевропейска вълна. И аз съжалявам, дано не се обиди някой народен представител, но България не остава встрани от тази популистка вълна. Това е истината, което сега може да се тълкува, че ето, и ние сме като другите европейци, не сме толкова изолирани.

...Извинявайте, но това, което мен ме потресе най-много след случката във вторник, беше колко тънка е коричката на ценностите, с която ние обвиваме публичното си говорене и убеждение, че сме европейци.

ВН: Сега ще кажете, че вътрешната политика е нещо в целофан.

ЗЗ: Не, ще кажа, че освен за пари и фондове, ЕС е нещо, което е основано върху ценности, и тези ценности не може днес да ги уважаваме, утре да не ги уважаваме, но да си искаме парите през цялото време. Не е добре!

---------------------

* Луис Керъл - реплика на Чеширския котарак.
1266
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД