:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 297
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Бивш депутат и министерски син не връщат пари на научния фонд

Близо година след скандала с опорочения конкурс за проекти на Фонд "Научни изследвания" и решението на съда, с коeто се потвърди неправомерното раздаване на пари за част от класираните, сагата с щедро финансираните проекти продължава. Двама от изпълнителите на проекти, за които има определения на Върховния административен съд - Институтът за модерна политика и ББК ООД, обжалват решенията на магистратите с мотива, че са незаконосъобразни и необосновани. Заседанията по двете дела са насрочени за средата на ноември.

Скандалът с корупцията в научния фонд гръмна през ноември 2012 г., когато се разбра, че голяма част от класираните 95 проекта са на приближени до управата на фонда и до бившия министър на образованието. Сергей Игнатов се отказа от министерския пост под натиска на бившия премиер Бойко Борисов, но след двумесечни протести на учени. Впоследствие новият министър акад. Стефан Воденичаров отмени 22 проекта, финансирани неправомерно. 11 от изпълнителите обжалваха заповедта, но ВАС се произнесе в полза на министерството на образованието. Сега Институтът за модерна политика, който се представлява от бившия депутат от НДСВ Борислав Цеков, обжалва решението на върховните съдии. Неправителствената организация беше одобрена да получи 460 000 лв., за да изследва гражданското общество срещу антиеврейската държавна политика в България в периода 1940-1944 г. Другият изпълнител, който не е съгласен с решението на ВАС, е ББК ООД, което е съсобственост на Антон Краус - син на бившия зам.-кмет и транспортен министър.

До окончателното приключване на съдебните спорове държавата няма основания да изиска връщане на неправомерно раздадените средства. Общият бюджет на скандалния конкурс беше 14.8 млн. лв.
1
2151
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
29 Октомври 2013 09:19
Как ще връщат, като са ги разделили вече с бившия министър Сергей Игнатов. И този некадърник има наглостта сега да се опитква за яхне студенския протест. Срам и позор ако студентите му позволят. Игнатов - единица мярка за наглост!!!!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД