:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 349
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Интернет компании поискаха край на онлайн шпионажа

В. "Гардиън" определи Едуард Сноудън за Човек на годината
Снимка: Human Rights Watch
Бившият сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън, който разкри как САЩ контролират комуникацията и на чужди граждани, бе обявен за Личност на годината на британския в."Гардиън", който публикува част от разкритията му.
Осем от най-големите технологични компании в света поискаха от САЩ и другите държави по света да променят правилата си за онлайн следене и събиране на личните данни на потребителите, предадоха агенциите. Google, Apple, Facebook, Twitter, AOL, Microsoft, LinkedIn, и Yahoo! се обединиха в алианс, наречен Reform Government Surveillance, и изпратиха писмо с исканията си до американския Конгрес и президента на САЩ Барак Обама. Осемте интернет гиганта настояват САЩ да променят правилата, за да се сложи край на масово наблюдение, разкрито от бившия сътрудник на американското разузнаване Едуард Сноудън. "Разбираме, че правителствата имат дълг да защитават гражданите си. Но разкритията, направени през лятото, показаха спешната нужда да се променят практиките за следене на правителствата по света. В много държави балансът е отишъл твърде много в полза на властите и далеч от правата на хората, които са гарантирани от конституцията. Това пречи на свободите, които всички ценим, и е време за промяна", пише в писмото.

Компаниите смятат, че на първо място трябва да се ограничат правомощията на правителствата в достъпа им до личната информация за потребителите. Необходим е и по-стриктен контрол върху това какво се случва със събраните данни, както и да се дефинира ясно кой носи отговорност. Самите правителства пък трябва да са по-прозрачни и да позволяват на компаниите да публикуват повече подробности за получените искания, се казва още в писмото на Reform Government Surveillance.

Осемте компании призовават за уважение на свободния поток на информация и искат фирмите да не бъдат задължавани да разполагат с инфраструктура на територията на дадена страна, за да могат да предлагат услугите си в нея. Обединението Reform Government Surveillance предлага изграждането на единна рамка, която да управлява правителствените искания за потребителски данни. Подобна разпоредба трябва да е призната международно, за да се избягват конфликти между държавите заради други съществуващи закони по тези въпроси.

ПРИЗ

Бившият сътрудник на американското разузнаване Едуард Сноудън бе определен за Човек на годината от британския в. "Гардиън". В допитването са участвали над 3500 души - автори и редактори в авторитетната британска медия. 1445 души са гласували за Сноудън, който през лятото разкри мащабната американска програма за следене, разтърсила света. Далеч след него по брой гласове се нареждат екоактивистите на "Грийнпийс" Марко Вебер и Сини Саарела, която бяха арестувани по време на протестна акция край руска петролна платформа в Баренцово море.

11
2238
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
10 Декември 2013 11:35
В цялата история на човечеството информацията е била много важна, независимо как се получава...
10 Декември 2013 11:36
По-важното е за какви цели се използва.
10 Декември 2013 12:27
Да ама не.......Технологията на интернет е създадена преди 40 години от ЦРУ, точно с цел разузнаване , информиране и бързо вземане на решения......Сега да искаме от коня да правим кокошка , няма как да стане.....Светът все повече ще се превръща в "Биг Брадър"....а тези ,като комунягите , свикнали със задкулисни действия и заговори, ще им става все по-трудно.....Вън червените боклуци от Родината...!!!
10 Декември 2013 12:58
Интернета е създаден не от ЦРУ, а от Пентагона за по-бърза комуникация в огромната сграда.

А се следи за да вземеш мерки навреме ако някой тръгне да те изпреварва. Така работи "люлката на демокрацията".

А пък ти си "лови" комунистите както тях през 50-те.
10 Декември 2013 13:11
Google, Apple, Facebook, Twitter, AOL, Microsoft, LinkedIn, и Yahoo! се обединиха в алианс, наречен Reform Government Surveillance, и изпратиха писмо с исканията си до американския Конгрес и президента на САЩ Барак Обама.


Гиди дърти тартюфчета, гиди мазни лицемери!

Не вий ли бяхте, дето продавате бази данни на частни корпорации, пък те на правителството? Не вий ли бяхте, дето вършите "малки (патриотични!) услуги"? Не вий ли с многомилионни проекти развивате технологията на тоталното и глобално наблюдение? Всеки, който си има работа с вас, трябва да предпостави факта, че задникът му светлей кат пълна месечина, и да се ... примири с това.
10 Декември 2013 13:17
На мен лично ми се струва, че това си е първата открита и публична заплаха на едни бизнеси, по-големи от повечето държави, всеки един от тях поотделно, към едни държави - повечето от тях вече функциониращи като политически бизнеси, а не като институционални механизми за защита на обществен интерес. Мерене на мощ е. Но е толкова далече от смисъла на човешкото съществуване на 98% от хората, че ще пропуснем вероятно да го забележим. И не знам дали не сме вече минали точката, в която можем да направим нещо по въпроса.
10 Декември 2013 13:51
Firmin

Това не е нищо повече от корпоративен PR.

Споменатата "осморка" наблюдава и "слушка" потребителите си все по-отблизо. Най-голямо технологично улеснение за тях са смартфоните, заредени с apps и предлагащи както удобство на клиента, така и изобилие от информация за навиците му. В този смисъл вече започват да се появяват и персонализирани реклами и оферти за всеки потребител с "естествената" цел да бъде насочен към повече консумация.
10 Декември 2013 13:54
Те бяха! Те бяха!

10 Декември 2013 14:09
Ghostery - пробвай добавката и колко от "гигантите" с постоянно закачени
10 Декември 2013 14:10
Duende, горе-долу в десятката.
По въпроса за процентите - може и да са над 2% тези които се усещат, но дързостта на Ассандж и Сноудън я имат малцина.
Във филма "Казино" просто и нагледно е показано как държавата извива врата на мафията и слага ръка на всичко. Няма вече мафия. Има държава. Каквото кажат те - това е. "Законно" и "демократично".
10 Декември 2013 17:02
Корпорациите се опитват да командват разузнаването публично?Или света е пред своя край, или е евтин начин да си повдигнат рейтингите.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД