:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 310
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

10-15% от производителите на тютюн били фиктивни

ДИМИТЪР ГРЕКОВ
Около 10-15% от производителите на тютюн у нас са фиктивни. Те получават пари от националните доплащания на гърба на другите производители. Това каза вчера пред БНР земеделският министър Димитър Греков.

За този проблем се знае още от започването на националните доплащания за тютюна през 2010 г., но за първи път се споменава истинският му размер. Според Греков има кухи квоти и парите могат да отидат при хора, които източват пари, без да произвеждат тютюн. Той допълни, че министерството било напълно наясно с проблема, но досега той не съществувал в такива големи граници.

Причина за кухите квоти е схемата на националните доплащания - парите се дават на килограм произведен тютюн в избрания референтен период - 2007-2009 г. Това дава възможност от нея да се възползват хора, които след това не са гледали изобщо тютюн или отглеждат много по-малко, но са декларирали определен обем в някоя от тези три години.

Както "Сега" писа в събота, през тази седмица Димитър Греков ще се срещне с еврокомисаря по земеделие Дачиан Чолош в Брюксел именно за да настоява да ни бъде позволено да променим схемата на националните доплащания и да се постигне по-справедливо разпределение на парите. Подобна е ситуацията и в животновъдството, където съществуват фермери без земи, ливади и пасища, но получават субсидии, каза още земеделският министър вчера. Това било неразбираемо за Чолош и били нужни дълги разговори, за да разбере той "особената ситуация" в България.



ГАРАНЦИЯ



Държавата ще гарантира пълното изкупуване на цялото количество тютюн, обеща земеделският министър Димитър Греков. Преди това подобни гаранции даваха председателят на ДПС Лютви Местан и депутати от движението. Според Греков тютюнът ще се изкупи най-малкото на цена като миналогодишната - около 5.5-6 лева за килограм. Това всъщност е доста близо до средните цени, по които фирмите взимат тютюна в тази кампания. Те бяха обявени за твърде ниски от производителите и са една от причините за масовите протести в районите, където се отглеждат ориенталски тютюни.
5
1355
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
26 Януари 2014 20:54
Държавата ще гарантира пълното изкупуване на цялото количество тютюн, обеща земеделският министър Димитър Греков.


А защо на всички земеделски производители и животновъди не гарантират изкупуване на цялата им продукция по цени, които "им отърват", както на тютюнопроизводителите? Ъ?
27 Януари 2014 12:35
На другите продукцията е след изборите
27 Януари 2014 12:41
"Според Греков има кухи квоти и парите могат да отидат при хора, които източват пари, без да произвеждат тютюн. Той допълни, че министерството било напълно наясно с проблема, но досега той не съществувал в такива големи граници."

"Кухите квоти" ги има не само при тютюна, при зърнарите е същото. И това е въпрос на политика и интереси, няма нищо общо с производството и тези, които наистина си вадят хляба с това. Не бил съществувал в такива големи граници? Сигурно!
Явно, че само заемите не ви стигат, затова проблема ще остане, а квотите ще нарастват, за да се плащат интересите ви от финикийски тип.

27 Януари 2014 12:44
На другите продукцията е след изборите


Не, на всички онези, на които "квотите" са еквивалент на партийна подкрепа. Влизат ли в тяхната каса и гласове, "квоти" ще има. Колкото и да са кухи.
27 Януари 2014 13:58
"10-15% от производителите на тютюн били фиктивни"
Браво, най после някой срамежливо да загатне,че топлата вода е открита отдавна
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД