:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 43
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Испански съдия заповяда арест на китайски държавници

Бивш президент, премиер и други висши служители са издирвани за престъпления в Тибет
Снимка: Синхуа/ИТАР-ТАСС
Бившият китайски президент Цзян Цзъмин (вдясно) и премиерът Ли Пън са обвинени в престъпления срещу човечеството, извършвани в Тибет през 90-те години. Испания издаде международна заповед за ареста им.
Испански съдия издаде заповед за международен арест срещу бившия президент на Китай и лидер на компартията Цзян Цзъмин, както и срещу още четирима бивши висши ръководители заради политика на геноцид в Тибет.

Арестите са поискани от съдията Исмаел Морено и се отнасят също за бившия премиер Ли Пън, бившия началник на сигурността Цяо Шъ, бившия партиен бос в Тибет Чън Куян и бившия министър на семейното планиране Пън Пелюн. Те са обвинени в "геноцид, престъпления срещу човечеството, мъчения и тероризъм", извършвани през 90-те години на територията на Тибет. Следствието по техния случай започна през 2006 г., след като срещу тях бе подадена жалба от испански правозащитници, сред които и тибетски бежанец, получил испански паспорт. Според тях в резултат на целенасочената политика на китайската компартия в Тибет са били убити над 1 млн. души, а около 90% от религиозните и национални светини са били унищожени. За завеждане на делото правозащитниците се позоваха на признатата от Испания т.нар. универсална юрисдикция, която дава право на съдии да повдигат обвинения срещу нарушения на човешките права в други страни.

Всъщност сегашната заповед е втора поред. Първата бе издадена миналия ноември, след като Исмаел Морено прие доводите на ишците. Тогава обаче испанското правителство обжалва решението, за да избегне международния скандал. Но сега жалбата на правителството бе отклонена окончателно и Морено повтори заповедта. Тя има международно действие и петимата могат да бъдат задържани, щом напуснат Китай. Техните сметки в чужбина вече са замразени.

Тибет бе завладян от Китай през 1950 година. Десетилетия наред местните жители се борят за независимост или поне за широка автономия. Пекин отхвърля претенциите им.

Китай смята, че решението на съда е погрешно, заяви говорителят на външното министерство Хуа Чунин. "Китайската страна се надява, че испанското правителство си дава ясна сметка, че сепаратистката дейност на Далай Лама и привържениците са насочени към разцеплението на Китай", посочи той.



ПРОБИВ

Китай и Тайван започнаха преговори за пръв път от 65 години, предаде Би Би Си. В китайския град Нанкин пристигна на 4-дневно посещение ръководителят на тайванския Съвет по въпросите на континенталния Китай Вън Юйци. Той ще преговаря с Чжан Чжизюн, който отговаря за Тайван в Държавния съвет на Китай. Двамата няма да подписват никакви документи и ще обсъдят механизмите за създаване на преки контакти и за подобряване на доверието. Това са първите консултации на такова високо равнище от края на гражданската война през 1949 година. Тогава китайските привърженици на капитализма, победени от комунистическата армия на Мао Цзедун, избягаха на остров Тайван и обявиха независимост. Всяка от страните твърди, че е единственият представител на китайския народ. Тайван обаче е призната от много малко държави. В същото време почти половината страни в света поддържат с него неофициални отношения.



20
2389
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
11 Февруари 2014 19:58
Я имало и по-големи ненормалници от нашти в съдебната система.
Испанците са голтаци, тъй че едва ли наказателни мерки,
но мое създаде сериозен проблем на некой "съюзник". Да се праи на разсеят що не му се търпят многомилиарди щети
11 Февруари 2014 20:32
Навремето Пиночет го бяха задържали в Англия по заповед на испански съдия/май/.Имаше и приличен филм по тази история.
Дано някой в Испания се жалва и от нашите...
11 Февруари 2014 20:46
Криза в жанра....
11 Февруари 2014 21:20
Жалка картинка са САЩ, жалка... да използват пудели срещу съперника-питбул, бива ли така...
11 Февруари 2014 21:36
Крайно неинтелигентните испански съдии, срещу заплащане, правят драматични грешки с ужасяващи последици за Испания. Първо посягат на Поднебесната, все едно тя е микроскопичната полу-бананова република Чили. Второ, посягат на една болезнена и деликатна тема за Поднебесната, каквато е Тибет. А още повече имат наглостта да повдигнат обвинения срещу едни от най-уважаваните китайски държавници превърнали Китай в това което е днес. Отгоре на всичко грубо обиждат китайците по отношение на тяхните конфуциански традиции да се уважават и издигат в култ по-възрастните, много успешни, китайски владетели. Като се знае, че китайците са прочути със своята вековна злопаметност и традиционната източна ненавист към тези, които са си позволили публично да ги унизят, не е трудно да се досетим какви последствия я очаква Испания..... Норвегия още дълги десетилетия ще има да съжалява за нещо в пъти по-незначително.....
11 Февруари 2014 21:37
И сега какво? Китай ще иска арест на испански прокурори и съдии за жестокостите спрюамо Баският народ и справедливата му борба за освобождение?
11 Февруари 2014 22:05
Тоя испански съдия или е превъртял или за някой прясно напечатен задокеански долар , се е гръмнал у ногата .
Тов. Си като нищо ще иска Съветаза сигурност да разгледа резолюция за потъкване правата на баските и жестока разправа с манифестациите им .
Аз си мислех ,че по-големи кирякстефчовци от Мунчо Паси и съпругата му - няма ?
12 Февруари 2014 04:43
Балканският филиал на Коминтерна на амбразурата да варди коитайските другаре от гадните империалисти.
Но пасаран
12 Февруари 2014 05:24
всичко червено е скочило да брани жълтите главорези. другари, всичко сте готови да продадете за един юан. а какво значи тази заповед, ми просто, че главорезите ще трябва да си харчат милионите, не по на изток от Шанхай и не по на запад от Алмати. пък дано им приседнат.
пък Испания, колкото и да е закъсала, средният испанец все още е в пъти по-добре от средният китаец :-)

П.С. от десетилетия живея в Далечния Изток, та моля ви се не почвайте с вицовете за чудото на социализъма.
най-обикновена експлататорска диктатура, като империалистите дето ги мразите, но по-свирепа. платено здравеопазване и образование, никаква социална система и лукс за богатите тарикати. те това е любимия ви Китай.
12 Февруари 2014 05:58
като империалистите дето ги мразите, но по-свирепа. платено здравеопазване и образование, никаква социална система и лукс за богатите тарикати

То и в УСА-то тъй, александАр. Да вземат испанските съдии най-напред с този казус да се занимаят. При това има и утежняващи вината обстоятелства в международен план - от Виетнам насам (в случай че ги мързи да се връщат назад чак до Хирошима, де).
12 Февруари 2014 06:39
И какво смешно видя в Хирошима ?
12 Февруари 2014 07:09
Ми сега са се заели испанците с китайските главорези. Не бих имал против да видя международна заповед за арест за Дж. Буш, да речем издадена от кой да е съд, да речем от бразилски или пък друг от страна членка на БРИК. Ама тц, няма. Дали защото и БРИК обича долари или защото няма един съдя способен да формулира искане, не знам, но е факт. САЩ лоши пък никой не ги съди никъде, дори сред прогресивните сили.

За Виетнам не се прави, официално САЩ подкрепят правителството на Виетнам, както и СССР това на Афганистан. Нищо общо с Тибет.
12 Февруари 2014 07:22
Нищо общо, разбира се. Освен практическото изтребление на стотици хиляди хора, груба намеса във вътрешните работи на суверенни държави, разрушена инфраструктура, преврати, сваляне на демократично избрани правителства, политически убийства и пр. И няма що да се ходи чак до Виетнам. Или да се питат обозе почившите Фридман, прилетял тутакси в Чили в определен момент, или бакалката Тачър, на чийто гроб собствените й сънародници шампанско пиха. Има съвсем пресни илюстрации - за подробности можете да се обърнете към онази НУЛА(нд).
12 Февруари 2014 07:33
Мдам, пропуснах най-демократичното бомбене в историята на човечеството без обявяване дори формално на война през пролетта на 1999-та. За да се осигури на трафиканта ХашиШ Тачи протекторат. На когото сега, задето е слушкал, папкал, трепал и трафикирал, ще му дадат Нобелова награда за мир. За да му/си поизмият суратя. За което испанските адвокати за човешки, етнически и пр. евроатлантически безценности ще мълчат като ... Пък Вий си александАрствайте на воля. Моят трудов делник започна, сори, не мога да продължавам тази смислена и продуктивна дискусия повече.
12 Февруари 2014 09:27
На испанските съдии - евала!
Да продължават в същия дух.

12 Февруари 2014 10:52
всичко червено е скочило да брани

За червеното не знам, ама успешно демократизирани посткомунистически запъртъци като тебе са оцвъкали от рано и обилно темата.
12 Февруари 2014 11:10
Е то баш Испания да издаде такава заповед е висша форма на Исторически цинизъм..

На първо четене се сещам че Йезуитския орден и иквизицията тръгват от там, реконкистата към новите земи също, геноцида на островите Куба и Еспаниола, кланетата в Мексико, кланетатат на Конкистадорите в Перу, Чили, Арженитина и т.н..списъка е бая дълъг, без дори да зачеквам баските.

А Китайците е крайно време да си седнат на гъзъ и да пуснат Тибет.
12 Февруари 2014 16:47
БЮРМа не призна ли Тайван преди няколко години?
12 Февруари 2014 19:02
Браво на испанския съдия!

Това трябваше отдавна да се случи. Китай няма какво да търси в Тибет. Освен същото каквото търсиха сащистите в Ирак...
12 Февруари 2014 21:20
Няма Тибет, тази територия е населена вече с етнически китайци, и Китай има право не само на Тибет, но ако поиска и Фуертевентура може да си вземе, правото на ПО СИЛНИЯТ се нарича! Който не го признава ....го чака съдбата на мохиканите!
А испанските прокурори може и да копаят канали в пустинята Гоби с китайски щик опрян в гърба и профилактично по някоя тояга..
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД