:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 544
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Малшанс лиши Жекова от медал в Сочи

100 метра преди финала най-добрата ни сноубордистка бе бутната и остана пета
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Александра Жекова (в дъното, с жълтия потник) пада, след като току-що е подкосена от борда на Микела Мойоли (пред нея). И двете паднаха от ръба на скока, като италианката се контузи и не продължи, а българката финишира пета. На заден план французойката Треспьош (с белия потник) и американката Фей Гулини (със синия) се отправят към скока преди финала, където по-голяма скорост разви Треспьош и завоюва бронзовото отличие.
Малшанс попречи на Александра Жекова да спечели почти завоюван медал на състезанието по сноубордкрос от олимпиадата в Сочи. Най-добрата ни състезателка премина леко през квалификациите (11-о време), а в 1/4-финала и 1/2-финала бе неизменно втора след канадката Доминик Малте.

Във финалното спускане на най-добрите 6 състезателки 26-годишната софиянка се движеше през цялото време трета - след водачките Ева Самкова (Чех) и Малте. На стотина метра от финала, на завоя преди последния скок, в нея се заби Микела Мойоли, подсече я и двете паднаха. Така бронза за свое учудване и неистова радост взе спасилата се от мелето Кло Треспьош (Фр), а четвърта се нареди каращата последна Фей Джулини (САЩ). Мойоли не успя да завърши, а след това бе откарана в болница с травма в дясното коляно, докато Сани все пак пресече финалната линия и официализира петото си място. Това най-вероятно ще остане и топпостижението за български спортист в Сочи. До вчера най-добре се бе представил скиорът алпиец Никола Чонгаров с 23-то място в комбинацията.

След драматичния финал бащата и личен треньор на Александра - Виктор Жеков, разкри, че тя се е състезавала със счупена костица на опашката от падането преди три седмици на тренировка за зимните Х-Games в Аспен (САЩ).

"Изпитах може би най-силните си чувства от много години насам. Битката за медал на форум като олимпиадата е невероятно усещане. Понеже знам с кои се бием и откъде идваме, много си ценим това, което правим. Сани направи нещо невероятно. Хората трябва да се гордеят с нея - допълни Жеков. - Успяваме да се боричкаме с нации с огромни ресурси, с финанси, за които ние само можем да мечтаем. Нашият екип е единственият само от един човек - Сани се състезава, а аз съм й треньор. Съперниците ни имат големи щабове. Много благодаря на Джоко, който ни помага - това е нашият треньор на паралелните дисциплини. Помагаме си, хубаво е, че има отлична атмосфера в нашия миниотбор. Много благодаря и на нашите хора от олимпийския комитет, които ми осигуриха помещение, в което да работя и да се подготвим. Така спестих някоя и друга минута, която щях да загубя, ако се беше наложило да обикалям."

Сани: Италианката ми отне медала, но това е спортът

Въпреки разочарованието от пропуснатия шанс да спечели олимпийски медал Александра Жекова демонстрира спортсменски дух и не обвини никого за инцидента във финалното спускане.

"Доволна съм донякъде. Наистина се радвам и се надявам всички да се радвате за мен - заяви тя пред камерата на БНТ. - Много добре се движех. Малшанс, че ситуацията беше такава. Смятам, че това е един отличен резултат, като се има предвид това, че три седмици тренирам на облекчен режим заради болки от едно падане."

Сани е на мнение, че Микела Мойоли я е лишила от отличието, но не я обвини: "Да, може да се каже, че италианката ми отне бронзовия медал. Но това е спортът, всички тези момичета са достойни за уважение. Всички ние имахме много голяма тежест на плещите си - да представяме родината си. Много е трудно. Не мога да я съдя за това, което се случи".

Софиянката обяви, че въпреки всичко е доволна от представянето си. "Мислех само за снега и мисля, че това ми помогна, защото направих добро каране независимо от условията. Оценявам факта, че съм тук. Наслаждавах се на публиката. За мен това е победа! Благодаря на хората в България. Хора, много ви обичам! Продължавайте напред и гонете мечтите си", допълни тя.

Що се отнася до бъдещето, Жекова не мисли за него в настоящия момент, камо ли за олимпийските игри в Пьонгчанг`18: "Сега не мога да говоря за бъдещето си в професионалния спорт. Трябва първо да довърша този сезон и след него да направя равносметка и да помислим дали наистина бихме могли да поемем всички ангажименти и натоварване, ако приема да се състезавам на още една олимпиада. Много е рано сега да кажа какво би се случило".
8
4049
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
16 Февруари 2014 19:15

-----------------------------
Сайтът на Генек

16 Февруари 2014 19:19
Браво ! За нас си е медалистка
16 Февруари 2014 20:01
Горе главата , Сани !
16 Февруари 2014 20:19
Браво, момиче!
Така говорят истинските спортсмени!
16 Февруари 2014 21:55
И за нас е медалистка!
17 Февруари 2014 11:55
Браво на Александра! Освен спортни постижения показа и характер, и отношение на истински спортист. За голям контраст от италиянката, която демонстрира пълна липса на спортменство и етика. След като не можеше да си владее борда, редно бе да направи необходимото за да не навреди на другите около нея. В края на краищата можеше да контузи тежко нашата спортистка, която нямаше никаква вина, нито пък възможност да избегне инцидента. Александра е за награда, докато италианката е за съд.
17 Февруари 2014 14:34
Сани Жекова показа, че и ние - българите го можем.
17 Февруари 2014 17:37
Не разбрах кой кого подсече, жалко че останахме без медал. Но Александра е много добра. Жалко за инцидента. Заслужаваше медал. Но в спорта няма нищо сигурно. Да е жива и здрава!. И да роди скиорчета, хубави като нея.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД