:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,384,510
Активни 149
Страници 1,370
За един ден 1,302,066

И електронното правосъдие се отлага поне до 2020 г.

Въпреки изхарчените милиони цари хаос - системите на отделните звена са несъвместими, купените сървъри и софтуер се ползват за други цели
Три месеца след като стана ясно, че въвеждането на електронното правителство се отлага за 2020 г., същото се случва и с е-правосъдието. Въпреки че в края на 2012 г. правосъдното министерство обяви концепция, според която единният правен портал трябваше да започне да работи до 2015 г., в края на миналата седмица ведомството е качило на страницата си нова стратегия, която отлага концепцията с поне пет години. От нея става ясно, че досега ведомствата са харчили пари - и на българските данъкоплатци, и от европейските фондове, без да има реална полза.

В документа не пише колко пари са изразходвани досега и колко трябват още. Бившият министър Диана Ковачева твърдеше, че цената ще е 1.5 млн. евро, за които щеше да се кандидатства по Оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК). Миналата година от ОПАК са съобщили за предоставени 1.7 млн. лв. на Висшия съдебен съвет (ВСС) за единния портал. Още 2.3 млн. безвъзмездна помощ са отишли при Върховния административен съд за внедряване на единна деловодно-информационна система (ЕДИС). И двата проекта е трябвало да бъдат изпълнени в рамките на 18 месеца.

Буксуването означава, че гражданите още дълго няма да имат лесен достъп до множество регистри, сред които търговският, имотният, на неправителствените организации, политическите партии, за българското гражданство, на самонаетите, на осигурителните фондове, на медиаторите и особените залози. Няма да има единен достъп и до деловодствата на прокуратурите и съдилищата. Още поне 6 години няма да се осъществи и т. нар. лично съдебно досие, което трябва да позволи всеки, който има дела, да може да види онлайн материалите и да изпраща документи с електронен подпис. Призовките и съобщенията по делата също няма да станат електронни в близкото бъдеще. Отлага се внедряването на техника, позволяваща видеоконферентен разпит на свидетели, както и "воденето на виртуални, трансгранични съдебни процеси". Такава апаратура трябваше да се сложи и в арестите и затворите.

В момента ситуацията е хаотична, е констатирал сегашният екип на правосъдното министерство. "Често в една сграда има толкова доставчици, колкото различни структури от сектора я ползват", пише в документа. Авторите отбелязват още, че за инфомационните системи на различните институции досега са харчени пари, но ползата от това е малка: "Въпреки изразходвания човешки и финансов ресурс постигнатите резултати не съответстват на необходимите за обезпечаване на сектор "Правосъдие" със съвременни технологични средства. Голяма част от придобитите сървъри, комуникационни устройства, системен и приложен софтуер са частично използвани или са използвани не за постигане на конкретните цели".

От анализа става ясно, че понеже информационните системи са изграждани от различни институции, те не могат да се свържат помежду си и на практика са абсолютно безполезни от гледна точка на единния информационен модел, който се търси при е-правосъдието. Като причини за несвършената работа се посочват още: липсата на стратегически документ, липса на орган, ангажиран с изграждането системата, и политическият фактор.

Липсата на връзка между отделните звена на съдебната система не е единственият проблем. И досега съдилищата имат различни сайтове, които работят по различен начин. Преди няколко години прокуратурата успя да унифицира страниците на окръжните и районните си структури, но в интернет все още могат да се открият старите версии на сайтовете на някои прокуратури. При съдилищата обаче това още не се е случило. Преди две години зам.-председателят на Върховния касационен съд Красимир Влахов обяви, че ще се сформира работна група, която да координира уеднаквяване на интернет страниците. Досега обаче резултат няма. Дори човек да успее да стигне до актовете на съда, трудно би разбрал за кого се отнася съдебното решение, което по принцип е публично, тъй като имената на страните по делото, както и имена на градове, местности и т.н. се заличават. Т.нар. обезличаване на съдебните актове се оправдава със защита на личните данни на страните по процеса. Търсенето по дела в много от съдилищата е затруднено от изискването да се посочи номер на делото.ДЕЖАВЮ

С поредното отлагане е-правосъдието все повече започва да прилича на дългогодишната сага с Единната информационна система за противодействие на престъпността (ЕИСПП). Нейното изграждане бе обявено през далечната 1995 г., но тя не е изцяло въведена и до днес, макар че през годините бяха изразходвани поне 20 млн. лв. През миналата година правосъдното министерство обяви поредна обществена поръчка за техника, чрез която към ЕИСПП да се свърже и главна дирекция "Охрана", която отговаря за арестантите.
10
4331
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
17 Февруари 2014 20:21
Мерси...
БСП е доказано прогресивна, Хреформаторска партия, а не териториална ОПО...
17 Февруари 2014 20:57
По принцип не обръщам внимание на кучешки лай, но само да припомня, че ЕСГРАОН е създадена много преди БКП да загуби номера си "първи" според конституцията на България.
17 Февруари 2014 21:40
Ти па що се впрягаш?
Кучките и кучетата са затова - да си лаят.
Докато по туй време Кервана ехе... няма го.
17 Февруари 2014 22:47
Момци от по-горе,
Само с "отлагане" не се живее,
Вас лъжат, отдавна сте безчувствени бараки, а и не ви е за сефте...
Но кой им дава право да се лигавят върху младото ???...
18 Февруари 2014 10:02
До Ти па що се впрягаш?
Кучките и кучетата са затова - да си лаят.
Докато по туй време Кервана ехе... няма го.Това за кервана е вярно,но Червения керван препуска все назад!
18 Февруари 2014 12:26
Единственото, което не се отлага е да вървим с десетилетия назад. Хубавите промени все се отлагат.
18 Февруари 2014 13:04
Електронни услуги/правителство/правосъдие за народонаселението скоро няма да има. По две причини - първо така фиска се лишава от сериозни приходи и второ - контрола/управлението над обикновения човек/бизнесменстава много по-трудно. Едно е да цъкнеш в интернет и да си намериш нужната информация, друго е да киснеш на опашка, да платиш някаква сума и след месец-два евентуално, при добро стечение на обстоятелствата и безумно много късмет, да се сдобиеш с нужната информация. Тогава как ще зависиш от дребния чиновник, кмета, архитекта, политическите им ментори и т.н.?
18 Февруари 2014 13:23
В тази държава всичко се отлага...Въпроса е всички управляващи да могат безнаказано да крадат ...!!! Така стана и с тъй нареченото електронно правителство,което също се отлага до 2020... Като дойде 2020 г., тогава ще има ново отлагане до поне 2030 и т.н. и т.н. !!! Нема такава страна / по Слави Трифонов / !!! ангел лабов
18 Февруари 2014 18:58
По принцип не обръщам внимание на кучешки лай, но само да припомня, че ЕСГРАОН е създадена много преди БКП да загуби номера си "първи" според конституцията на България.

Когато ЕСГРАОН беше създаден, не се говореше за електронни неща - изч.центрове работеха с перфо-карти и ленти, машините бяха с РадиоламБи и релета....
Ама то и електронните компютри, конструирани от българин, доста се отложиха...
18 Февруари 2014 19:25
Независимият български съд и компютрите са напълно несъвместими неща.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД