:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 351
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Тенджери и ножове разказват за любовта

Елин Рахнев прави „опит” за пиеса в Народния театър
Снимки: Иван Дончев
"Позволи ми да ти кажа, че съществувам", често си напомнят героите.
Елин Рахнев, чиято пиеса "Тест" грабна през 2011-а "Аскеер" за съвременна българска драматургия, сега посреща почитателите си на Сцена на IV етаж в Народния театър. Там се състоя премиерата на най-новата му творба - "Любов". Режисьор е Лиза Шопова, дъщерята на неповторимия Наум Шопов, която преди време постави и друга Рахнева пиеса - "Кукувица".

За около час, колкото трае спектакълът, и героите, и публиката се оказват яхнали истинска любовна въртележка. Поради бързото превъртане на картините, вихрено редуващи се пред погледа, образите губят контурите си, преливат се едни в други, сменят места. Точно това се случва с двете, заформили се пред очите на зрителя, любовни двойки: едната по-млада и експанзивна, другата - по-зряла. В следващия момент конфигурацията се променя и всеки един от мъжете става партньор на жената от другата двойка. Сюжет липсва. Пиесата, определена от самия Рахнев като "опит" за такава, има аморфен характер. Доколкото отчетливо се долавя някакво послание, то е, че любовта първо е изпитание, а после всичко останало. Поезията в нея бързо бива задушена от суровата проза на живота, от помитащия всекиго и всичко по пътя си бит. Ето какви обети за любов си дават героите: "Бих ловувал за теб" - "А аз бих изпрала всичките ти лекета". Следва рецепта за зелена супа, тъмни очила против разстройство и "свирепо сгромолясване върху шкембето на живота". Благодарение на раздвижената режисура по ефектен начин се претворява модернистичната идея за неизбежното разминаване на мъжа и жената в любовта - "Когато те няма, те искам, когато си тук, ми се драйфа", или пък: "Не знам как да се държа, когато обичам". Любопитна хрумка е разиграването на човешките отношения като наподобяващи плетиво - две лицеви, две опако и после замятане. Също и сцената, когато мъжът свири на тенджера - символ на женското начало, а партньорката му рапира. Освен с работата на Лиза Шопова пиесата удържа някак зрителското внимание заради играта на Радена Вълканова и най-вече на Христо Петков, чийто персонаж е транжор на рогат добитък и свине. Той става фаворит още с първата сцена. Препасал престилка, с неподправена жар точи ножове и произвежда оглушителната музика на любовта, като стърже желязото в решетките на огромна метална порта. В останалите роли са Ева Данаилова и Никола Стоянов, познат на зрителя от тв сериала "Революция Z".

"Любов" е от ония представления, за които публиката не се съмнява, че процесът на тяхното създаване е донесъл голямо удовлетворение на екипа. За самата публика обаче резултатът изглежда скромен.

932
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД