:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 277
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Президентът обеща драстично увеличение на парите за отбрана

Правителството ще трябва да намери 600 млн. лв., а България ще охранява Черно море заедно с Турция и Румъния
На фона на все по-тежкия недостиг на средства за сектори като здравеопазване и образование България направи сериозна заявка пред ключови съюзници да увеличи почти двойно бюджета си за отбрана. Това стана по време на срещата на лидерите от Централна и Източна Европа и президента на САЩ във Варшава, където се отбелязват 25 години от началото на демократичните промени в Полша. Форумът премина под знака на обещания от всички натовски държави да увеличат военните си бюджети като част от поуките от кризата в Украйна. Барак Обама обяви план за програма на стойност 1 млрд. долара в подкрепа на усилията за подобряване на сигурността и взаимодействието на страните от НАТО в Централна и Източна Европа.

Във Варшава България беше представена от президента Плевнелиев. "На срещата на върха на НАТО в Уелс есента България трябва да препотвърди ангажимента си в рамките на алианса за достигане ниво на разходите за отбрана и сигурност от 2% от БВП. Това трябва да направят и другите страни от НАТО", заяви в полската столица и българският държавен глава. По думите му страната ни не може да се оправдава само с икономическата криза. "Ние трябва да работим за своята сигурност, а това означава и инвестиции", заяви държавният глава.

Към момента разходите за отбрана са 1.3% от БВП. Това са близо 1.095 млрд. лв. Парите обаче стигат единствено за поддръжка на старата техника и липсват всякакви пари за модернизация. През последните години България е лидер в намаляването на парите за отбрана. Но това е тенденция, която се наблюдаваше до началото на кризата в Украйна в почти всички натовски държави.

При влизането си в алианса преди 10 години България обеща да отделя по 2% от БВП за отбрана, но така и никога не постигна този процент. Ако от следващата година трябва да се увеличи бюджетът с 0.7%, това означава, че ще трябва да бъдат намерени още над 600 млн. лв. На фона на тегленето на нов кредит от държавата, за да се плащат стари дългове, увеличението засега изглежда невъзможно.

"Много зависи от това, което ще се случи в България до септември", коментира пред "Сега" председателят на парламентарната комисия по отбрана Янко Янков. "Зависи от това дали ще има стабилизация на икономиката, какви ще са приходите в бюджета, но трябва да положим усилия да увеличим парите за отбрана", допълни той. Военният министър Ангел Найденов не беше открит за коментар, тъй като присъстваше на срещата на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел.

На практика увеличението от 600 млн. лв. във военния бюджет е цената, която България ще трябва да плати за покупката на осем нови изтребителя. Както "Сега" писа, началото на проекта за бойните самолети ще стане факт до дни след решение на Министерския съвет. Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов дори прогнозира, че това ще се случи на 8 юни. "Чувам много обезпокоителни работи, че ще подписват за военна ескадрила, а вече в най-голямата икономическа криза ГЕРБ плащаше по 300 млн. на година за военните хеликоптери, които те бяха договорили. Чувам, че на 8 юни ще договарят такива неща, вие видяхте, дори богатите държави отказаха да купуват самолети сега", каза Борисов.

Проектът за покупката на нови изтребители беше форсиран в началото на април след посещението на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който ясно показа в София, че трябва да се прекрати зависимостта на българската армия от Русия. Расмусен призова България и да изпълни обещанието да отделя по 2% от БВП. Въпреки че още тогава не беше ясно откъде ще се вземат парите за покупка на нова военна техника, българските власти отговориха положително на призива на Расмусен. По време на срещата си с генералния секретар премиерът Пламен Орешарски е посочил, че по-нататъшното модернизиране на армията остава един от приоритетите. По думите му делът за модернизация във военния бюджет е малък, но "има вътрешни резерви".

Във Варшава вчера президентът Плевнелиев повтори, че страната ни трябва да бъде по-активна при реализацията на съвместни отбранителни проекти с партньорите от НАТО. "България може да изпълнява съвместно с Румъния и Турция задачите по охрана на въздушното пространство в региона на Черно море. Съществуват и възможности за съвместно изпълнение на проекти по концепцията за интелигентна отбрана, заедно с другите държави от НАТО в региона", посочи президентът. Той даде за пример Балтийските страни, които вече имат много добре работещи съвместни проекти и програми. Според държавния глава България трябва бъде активна в рамките на обявената от президента Обама програма и да подготви и предложи качествени проекти.

Честванията в полската столица се проведоха успоредно с разговорите на министрите на отбраната на НАТО, на която бяха подготвени и част от решенията за срещата в Уелс, но и хвърлиха повече светлина върху посланията от Варшава. Часове след като Барак Обама обяви плана за 1 млрд. долара НАТО взе решение за създаване на логистична инфраструктура за оперативно разгръщане на допълнителни сили на алианса. "Няма да навлизам в подробности, но става въпрос за създаване на условия за бързо разгръщане на необходимите сили и подкрепления. За тази цел е необходимо да се създаде инфраструктура, запаси от материални средства и въоръжения, подготовка на планове за разпределението им по бази", каза Расмусен. Той подчерта, че всички тези действия не влизат в противоречие с Основополагащия акт НАТО - Русия от 1997 г. Този документ включва по-специално тезата за отказа на Русия и НАТО от използването на военна сила един срещу друг. В прессъобщението на алианса за срещата се посочва още, че министрите на 28-те съюзника са подкрепили германското предложение за създаване на групи от страни, които да развият сериозно военно сътрудничество и да създават съвместни сили.
66
5110
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
66
 Видими 
04 Юни 2014 19:55
поредното безумие на поредния безумец, наредил се на опашката за комисиони.
04 Юни 2014 20:00
От джоба си ли ги обеща?
И така ли му се казва вече - "отбрана"?
Е сега е моментът да кажем "Баста!"
На това трябва да му измислят специална клинична пътека, просто няма такава
04 Юни 2014 20:09
Няма и да има такава клинична пътека, защото малоумника ще резне или здравеопазването, или образованието.
04 Юни 2014 20:11
Някои ни синка, ни шап ги лови... Ей...!
04 Юни 2014 20:16
Президентът обеща... Правителството да намери 600 млн. лв.
Ахъ!
Ей там се търкалят на улицата.
04 Юни 2014 20:16
От джоба си ли ги обеща?
По-скоро от някоя офшорна сметка захранена с нашите пари. Но щом е да купуваме американски оръжия и 10% от БВП ще са малко. Все пак те са демократични оръжия и са по-скъпи. Но на "приятел" можеш ли да откажеш?
04 Юни 2014 20:17
deneb-
04 Юни 2014 20:18
Каква отбрана, бе, пиле, като афганистанците ги черпите по границата и им обещавата да ги храним тука во веки веков, за сметка на нашите деца.
04 Юни 2014 20:19
Искам референдум като в Швейцария! Там нали гласуваха искат ли нови самолети или не. Тук защо не може!
04 Юни 2014 20:23
айде, почна облъчването

накрая ще го направят.
04 Юни 2014 20:23
"България ще охранява Черно море" Бе аз само да питам..От кого ще го пазим това пусто Черно море?? Щото като гледам...само американците и французите са дошли в него..Иначе другите....всичките си топим от край време дупетата в него
04 Юни 2014 20:26
Градски, оправи ли Розариума,че се глася да дойда за Празника на розите?? Че за Великден беше като майданчика
04 Юни 2014 20:31
Щото като гледам...само американците и французите са дошли в него..Иначе другите....всичките си топим от край време дупетата в него

Ми от тях, що не? Какво значение има? Не е по-голям нонсенс и безумие от останалите "доводи", които слушаме всеки ден откъм ЕСАЩ.
Важното е да се дадат пари.
И препоръчвам да се чете Йосарян
04 Юни 2014 20:36
и като какъв точно ги е обещал тези пари президента? да си ги извади от бюджета на президентството и да ги даде.
04 Юни 2014 20:37
"Важното е да се дадат пари."
Ааааа....българин пари не дава....Дупе може, ама пари-не
04 Юни 2014 20:41
Ааааа....българин пари не дава....Дупе може, ама пари-не

Че кой ни пита? Данъци плащаме ли? Плащаме.
А, време е да спрем в такъв случай. Данъци се плащат на държава. Не на посредник.
04 Юни 2014 20:44
komar1,
тез дъждове ни разсипаха графика.
И пари има, и всичко, ама на - работата не върви.
04 Юни 2014 20:48
Във Варшава (ей тук) България беше представена от президента Плевнелиев.

Пропуснато е "за съжаление"
04 Юни 2014 20:50
Кой ще ни напада откъм морето?
Тези 600 милиона гарантират ли че няма да има
атентати като този в Сарафово
Г-н Ангарев, сигурни ли сте че военния бюджет е 1.3 процента
04 Юни 2014 20:54
Абе,хора тоз нали само калабълък по снимките прави и полага венци пред паметника на незнайния воин? Откъде накъде ще обещава таквиз работи ,за които няма пълномощия...откога у нас президентът разпределя бюджета ? той да не е Путин? По скоро е Путюв... ма той бил и тепегьоз бе...трябвало да се обединим срещу Русия...малиййй... страх!!!
04 Юни 2014 20:58
Държавата ни е в ръцете на национални предатели.
04 Юни 2014 21:07
Ееее..Градски...ами.. за Празника на розите..ще ходим на сафари......да ловим охлюви Поне кафенето срещу поликлиниката възстановиха ли го??
04 Юни 2014 21:12
Нека събират собствените си пари от офшорките и парите на тия като Паси, които ни набутаха в това НАТО. Защо сме ние длъжни да плащаме за отбраната на богатия Запад и на американците?
04 Юни 2014 21:20
България направи сериозна заявка пред ключови съюзници да увеличи почти двойно бюджета си за отбрана

Сериозна заявка?! Защото нашият пудел обещал да харчи от нашите пари, за да стимулира американската икономика?

Решенията за харчове се приемат от Народното събрание, а не от президент с представителна (по скоро с излагаща ни) функция.
Ако Плевнелиев гори от желание да финансираме американците, да направи един референдум с простичкия въпрос:
"Трябва ли България да закупи трета употреба 12 американски изтребители F-16 за 900 милиона лева плюс разходи за поддръжката им?"
И който каже Да - вади от джоба своя дял или се задължава да плаща на вноски, ако не може да си позволи да подкрепи американската икономика веднага.
Президентът като успешен бизнесмен може даже да участва лично например с 2 милиона накуп, за да даде пример на какво е готов за Северноатлантическата кауза, в която така горещо се кълне...
04 Юни 2014 21:33
От свекъра - двоен бюджет за отбрана, нова Лада и гарсониера в Обеля!

Споко, бе, хора! Човекът обещал, щото така е било редно да каже там, няма да мълчи я.

То и Барко обеща един милиард на Украйна, ама нещо не се е чуло още да е получен...
04 Юни 2014 21:34
Чекай сега ? Нали чл. 5 ужким ?
Или да съживим американския ВПК, като изкупим трета ръка оръжие ?
А за учители ? Болници ? Пенсии ? Детски градини ? Култура и образование ?
Или те да джавакат евроатлантически ценности....
А вие за награда - ще се изсулите да "четете лекции" на Запад.
04 Юни 2014 22:00
Продажно същество.
04 Юни 2014 22:10
Майтапът е, че любимият форум винаги досега е кипял от негодувание в смисъл "който не храни свойта армия, храни чуждата", "разсипаха армията", "нарязахме ракетите" и прочая глупост, изведнъж в (почти) един глас застава против увеличение на военните разходи. Поздравления за твърдите позиции по отношение на разходите за отбрана, тавагисчи
04 Юни 2014 22:12
В тази статия:
1. Президентът казва, че трябва да се потвърди наесен дали да се увеличи военния бюджет с 0.7 % и да стигне 2.0 и това трябвало да направят всички членки на НАТО
2. Бойко Борисов казва, че чул отнякъде, че май щели да купуват самолети
3. Афтора на статията предполага, че ще се дадат 600млн за самолети
4. Президентът иска да се приложи балтийския модел - българия да участва с летища, а НАТО със самолети.
04 Юни 2014 22:48
Майтапът е, че любимият форум винаги досега е кипял от негодувание в смисъл "който не храни свойта армия, храни чуждата"
симо, ами народът не ще да храни американската армия и ВПК. Хранят я достатъчно хора по планетата, за да помагаме и ние.
Ние имаме лимит от задокеанските ни приятели цялата армия на васалната държава да се събира на националния й стадион... дотам стигнахме, че границата на България, през която пиле не можеше да прехвръкне, сега я охранява полицията...
Покупката на 12 самолета трета употреба не е хранене на своя армия.
04 Юни 2014 22:59
Резидентът изглежда съвсем се е забравил - и бюджета реди вече. Макар и да е възможно обратното - не приказва напразно, а дава обещания от имeто на шефа си и на потенциалното второ герберско правителство.
04 Юни 2014 23:08
Не виждаме дежурните герберуги. Шебеците не са им пуснали опорни точки как да тълкуват анонса на плазмодия-герберуга-псевдопрезидент... В София има 11 линейки , но бюджета за отбрана ще го удвоява... Браво Плазмодий. Браво герберуги. Орешарски - оставка ! Да идва Боцо на власт , че да удвоява бюджета за отбрана. Веднага !
04 Юни 2014 23:23
България направи сериозна заявка пред ключови съюзници да увеличи почти двойно бюджета си за отбрана


и тройно да го увеличат, все тая- армия няма и няма и да има.

Един народ дето ще плаща на част от децата си да стават професионални войници, вече го пиши морално загинал.
04 Юни 2014 23:26
T.o.z.i., или който и да било друг президент, какво право има да определя бюджета за отбрана ?!?
04 Юни 2014 23:31
Един народ дето ще плаща на част от децата си да стават професионални войници, вече го пиши морално загинал.


Да си военен не е най-мъдрото нещо, но моралната гибел у нас се лее от другаде - то не са безумни срамни шоута, то не са лесни печалби от късмети или пошли идиотии без усилие, то не са мафиоти на власт и безпомощни уплашени учители, безработни висшисти и неграмотни роми на хранилка, беззаконие и продажничество на всяка крачка...
04 Юни 2014 23:43

Survivors
04 Юни 2014 23:31


Съвсем сте прав, така е.
Но аз имах нещо друго предвид, може би не мога да го изразя точно. Има нещо много деморализиращо в това цял един народ да си има войска от наемници, от наети за тая работа хора, момчета. Това е някакъв повсеместен отказ от защита на род, Родина, Отечество, и възлагането на тая работа на част от синовете на народа.
На мен ми изглежда много неморално, но може би не мога да го обясня.
04 Юни 2014 23:52
За изкарването на пари има лек, мек :

В Ирак, в Ирак, в Ирак, в Ирак да набивате краак
И нека всеки туупаан, да ходи в Афганистан


А не да се мотат по плаца със шкембетата напред, днес имаше тупан пред НДК и го питах "що не си в Афганистан бе?"
05 Юни 2014 00:05
zarvouli niama, gaida iska!
05 Юни 2014 00:17
simo
04 Юни 2014 22:10
Майтапът е, че любимият форум винаги досега е кипял от негодувание в смисъл "който не храни свойта армия, храни чуждата", "разсипаха армията", "нарязахме ракетите" и прочая глупост, изведнъж в (почти) един глас застава против увеличение на военните разходи. Поздравления за твърдите позиции по отношение на разходите за отбрана, тавагисчи


Извинете, че ви противореча, знам, че това е непоносимо за един самопровъзгласен демократ, обаче има нюанс - нарязаните ракети бяха вече изплатени и собственост на държавата. Както бяха изплатени и налични и две ескадрили МиГ-23МЛ и МЛД, поне ескадрила Су-17М3, няколкостотин Т-55 и поне 200 Т-72М1, да не споменаваме за куп ПЗРК, артилерийски системи и дявол знае още какво, за което не се е чуло. Да, има разходи по консервация и/или поддръжка, но да си изхвърлиш всичките дрехи, щото не са модни, а после да врещиш с пълно гърло, че ти е студено, граничи с малоумието - при това не откъм границата между разумно и малоумно, а откъм тази между малоумно и безумно.
05 Юни 2014 01:31
auslander 05 Юни 2014 00:17
05 Юни 2014 02:33
Да, има разходи по консервация и/или поддръжка, но да си изхвърлиш всичките дрехи, щото не са модни,

Другарю ! Този постинг на Правец 16 или ИМКО-2 го писахте. Чудесно е реадктиран. Браво
05 Юни 2014 05:01
Иди кажи, че не е идиот!

http://i.imgur.com/gQGSNIa.jpg?1
05 Юни 2014 07:08
Извинете, че ви противореча


Не виждам противоречие, Вие просто се опитвате да подмените темата с друга и да подхванете въпроса за краставиците. Неплохой приьом, ама до ятора группа в детском садике.
05 Юни 2014 07:58
Забравете за момент кой какво бил казал и кажете с ръка на сърцето - не е ли сигурността на страната една от най-важните функции на държавата и много ли са 2% за външна сигурност?
И ако кажете, че нямаме пари, че никой не ни заплашва или че "вероятните" противници са невероятни, предлагам от името на форумците, членове на темата за НШЗО следното:
Нека да обединим парите за отбрана с тези за социални дейности. В частност инициативата 55+, по която изпращат на почивка хора от третата възраст.
И по тази инициатива да изпращат на морето запасняците между 55 и 63 години, за да пазят докато почиват.
Вярвайте, ще се справим по-добре от Грипен и Ф-16 взети заедно. И няма да искаме резервни части.
А от гориво ще се нуждаем съвсем малко поради лекарска забрана.
05 Юни 2014 08:13
20 парчета F 18, подаръче?
Арьол?
05 Юни 2014 08:14
Правителството ще трябва да намери 600 млн. лв., а България ще охранява Черно море заедно с Турция и Румъния.

И от кого ще го охраняваме това черно море? От външни инвазионисти или да не продължавам нататък. Само ще покажа една картинка на вниманието на другаря Плевнелиев -- ето тази.
05 Юни 2014 08:15
Йори, ако се приеме - и оградата става ненужна, нихната..
05 Юни 2014 08:22
@Tosk
04 Юни 2014 21:34
Чекай сега ? Нали чл. 5 ужким ?
Или да съживим американския ВПК, като изкупим трета ръка оръжие ?

Всъщност, как точно ще съживим американския ВПК с покупката на оръжие n-та употреба? По-скоро ще пълним джоба на някой посредник по веригата (imho).
05 Юни 2014 08:40
Майтапът е, че любимият форум винаги досега е кипял от негодувание в смисъл "който не храни свойта армия, храни чуждата", "разсипаха армията", "нарязахме ракетите" и прочая глупост, изведнъж в (почти) един глас застава против увеличение на военните разходи. Поздравления за твърдите позиции по отношение на разходите за отбрана, тавагисчи
А защо се правите, че не знаете кой поокраде държавата и сега дава под наем пак нашите души, кой помага в "нарязахме ракетите" и т. н.? Тези "видни" наши "демократи" и "патриоти" сега пак искат с нашта пита помен да направят! На окрадената държава отде ще й дойде охраната? "Политиците" ни са на принципа "дайте да дадем"! Носят си го от преди. Щото "вълкът козината си мени - нрава си - не". Ползвали са какви ли не привилегии в живота си - ей я ЦЦ, ЦвЦв, ББ, РПл. И сега - падат от небесата като звезди и искат, искат...
05 Юни 2014 08:42
boboran
04 Юни 2014 20:50
...
Г-н Ангарев, сигурни ли сте че военния бюджет е 1.3 процента


Ако от следващата година трябва да се увеличи бюджетът с 0.7%, това означава, че ще трябва да бъдат намерени още над 600 млн. лв.


Ми не е сигурен! Защото ако 0,7 % са 600 млн., то бюджета на МО /100%/ е 85714,3 млн.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД