:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 265
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

44% от работодателите у нас трудно намират подходящия служител

Местата за инженери, квалифицирани работници и мениджъри се попълват с най-големи трудности
Значително висок остава делът на работодателите у нас, които заявяват, че изпитват трудности да намерят подходящия кандидат за свободна позиция във фирмата им. 44 на сто от работодателите продължават да изпитват трудности да си намерят служител с необходимите умения. Спрямо миналата година обаче делът им е намалял с 10%. Това показва годишното проучване на "Менпауър" за недостига на таланти у нас и по света. Интервюирани са 37 хил. работодатели в 42 държави.

Въпреки намалението проблемът остава тревожен, още повече че продължава да се подминава от години, "вместо правителството, работодателите и образователните институции да адаптират своите стратегии за създаването и привличането на таланти", отбелязват авторите на изследването. Българските работодатели са на четвърто място в региона на Европа, Близкия изток и Африка по недостиг на таланти. Преди България са само три държави - Турция (63%), Израел (49%), и Унгария (45%). У нас работодателите споделят, че им е най-трудно, когато трябва да намерят подходящия инженер, квалифициран работник или висш мениджър.

Липсата на налични кандидати продължава да е най-често срещаният фактор за изпитваните трудности в попълването на свободните позиции - посочен е от 37% от работодателите. Миналата година така са смятали 33 на сто. На второ място - 35% от работодателите отчитат липсата на технически компетенции като ключовата причина. Всеки четвърти пък е споделил, че кандидатите нямат необходимия опит.

Всеки пети работодател (22%) от тези, които изпитват трудности да си намерят най-подходящия човек за свободната позиция, споделя, че това се отразява много силно върху способността на фирмата му да отговаря на нуждите на клиентите си. 34% от анкетираните работодатели признават, че влиянието е "средно". Недостигът на талантливи служители намалява конкурентоспособността и продуктивността на фирмите според половината от анкетираните работодатели у нас. За 46% от тях проблемът намалява способността им да обслужват клиентите си, а 39% усещат влиянието под формата на намаляване на иновациите и креативността.

Тенденциите, които влияят негативно върху намирането на подходящи кадри, са демографската ситуация в страната, разминаването на пазара на труда между търсене и предлагане, бързото развитие на технологиите. В Топ 5 са още липсата на "твърди" и "меки" умения на младежите, както и липсата на адекватност на трудовото ни законодателство спрямо реалността, се посочва в изследването.

Пред предизвикателството да намерят талантлив служител са изправени обаче не само нашите фирми, но и тези по света. Япония е лидер в тази класация - там 81% от работодателите заявяват, че страдат от недостиг на подходящи кандидати. Шефовете в Ирландия и Исландия би трябвало да са най-щастливи, защото при тях недостигът на таланти е едва 2 и 3% съответно. В Холандия е 5%. В глобален мащаб резултатите показват, че 36% от работодателите в света отчитат недостиг на подходящи кадри и това е най-високото регистрирано ниво за последните 7 г. Според проучването в глобален мащаб позициите, които са най-трудни за запълване, са квалифицираните работници, инженерите и търговските представители - без промяна в сравнение с миналата година.

ТОП 10

Най-търсените професии за тази година у нас са: инженери, квалифицирани работници, мениджъри, IT персонал, счетоводен и финансов персонал, персонал за ресторанти и хотели, работници, мениджъри "Продажби", лекари и други здравни работници, техници. Миналата година в Топ 10 на мястото на лекарите са се търсели шофьори и секретарки.
36
3963
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
36
 Видими 
17 Юни 2014 19:52
Казвал съм го и друг път:
Всичко кадърно се изнесе от България през последните 10-15 години. В страната останаха само мързеливци и обслужващ персонал. Казвам го с мъка на сърцето, но това е истината.
17 Юни 2014 20:36
И обратния вариянт е в сила също ! 44% от служителите трудно намират подходящ работодател !
17 Юни 2014 20:38
А те копелетата крадливи какво очакват? Някой да им работи почти безплатно и да им търпи мръсотиите ли!? Инженери по на 40-60 години колкото искаш, с опит, с умения и съвест. А с какви заплати? 500-800 лева и унижения в изобилие. От комунистическата номенклатура и нейния слугинаж бизнесмени не стават.
17 Юни 2014 20:59
Ъхъ, работодателите какво искат ? Да им работиш без пари, независимо , че имаш нужната квалификация ?
Голям проблем е премахването на жителството от Зельо Зелев. Вузовете бълват свежа работна ръка, на която на село или в малкия град им казват : "И да не се връщаш дома, че тукана няма работа, мами. " И на това играе работодателят : кохортата нови граждане цял ден джиткат в сайтовете за работа или фецбукето, а старите козли напъват жили и вършат тяхната работа , щото работодателят им казва : "Ако не ти харесва заплатата- ставаш, да влезе следващият безработен от Перник., Дупница,Враца , Кюстендил и т.н. " И цикъла се затваря .
17 Юни 2014 21:10
Много често училите-недоучили, но много ловки в алъш-вериша работодатели поставят абсурдни изисквания към кандидатите:
- да са виШисти,
- да знаят поне три езика,
- да са до 22 години,
- да имат поне 15 годишен стаж по специалността,
- да работят за заплата поне пет пъти по-ниска, отколкото в белия свят,
- да не искат осигуровки,
- да са послушковци и т.н.
И са научили готината хватка често-често да сменят служителите си, особено тези, които се опитват да си търсят правата.
17 Юни 2014 21:36
Радвам се, че на българските работодатели мога да кажа само едно:

Упс, станаха три, ама и те са им малко....Поне са от сърце!
17 Юни 2014 21:40
че им е най-трудно, когато трябва да намерят
трудно ще е, я. когато самият ти нямаш квалификация не работодател да бъдеш, а портиер на платен паркинг дори. измислени герои в измислено време на измислено място.
колегите по-горе са казали вече някои други причини. и още - кадри се създават. трябва да се инвестира в тях, да се полагат грижи и ако са наистина ценни - да се саздават такива условия, при които те да не бягат. но бае ви ганя, същият той - виден национално отговорен капиталист, когато чуе думата инвестиция, все едно змия усеща в джоба си. поради което, който може, се изнася. останалите преживяват от заплата до заплата. а "бизнесменът" - рИве.
p.s. бях забравил кавичките.
17 Юни 2014 21:54
КОЙ е поумнял във времето...
Не отбелязвам някаква промяна на "движението" в двете страни на субекта като Обект, че и напротив...
17 Юни 2014 22:05
Българския работодател - изедник и кръвопиец!
17 Юни 2014 22:41
Андрешко (с две висши - новоевропеистика и теоретична социокинетика ) отива в бюрото по труда и твърдо заявява
- Искам да работя!
Служителката мило се усмихва и казва с напевен глас:
- Имаме работно място точно като за Вас. Два часа работа на ден включващи и служебен обяд, луксозен кабинет и секретарка, служебен автомобил, заплата пет хиляди евро месечно и премии....
Андрешко подозрително промърморва:
- Вие май се шегувате с мен?
Служителката нежно отговаря:
- Вие първи започнахте.
17 Юни 2014 22:55
Има нещо неясно в анализа. Като предприемач, създал микропредприятие никога не съм срещал затруднения в намирането на подходящи хора. Просто предлагам повече, отколкото подходящият за мен служител е получавал досега. Работи безотказно.
17 Юни 2014 23:15
трудно ще е, я. когато самият ти нямаш квалификация не работодател да бъдеш, а портиер на платен паркинг дори. измислени герои в измислено време на измислено място.


Те работодателите у нас, са все бивши партийни секретари с едно АОНСУ, къде ги търсиш да пройзвеждат нещо, ако не перат партийни пари - фалират!
17 Юни 2014 23:18
Ние с кирките и лопатите, трето отделение завършено търсим кадърен работодател да ни намери работа, иначе ще краднем, че по-лесно!
18 Юни 2014 00:09
Като се научат да плащат работодателите ще си намерят работници.
С трици маймуни отдавна не се ловят!
18 Юни 2014 04:05
Не е много така. Щото ще се окаже, че докато си чакал някой да те намери, си загубил уменията си.
За да си "продаваем" на пазара на труда трябва непрекъснато да се усъвършенстваш. А това се постига когато си трудово зает, и имаш достъп до технологиите и новостите в професиятя си. Да не говорим, че е нужно да имаш и средства да го правиш.
Всичко това липсва в България.
Никой не инвестира в хората. А и самите хора не инвестират в себе си за повече умения.
18 Юни 2014 05:23
Ура за смелостта на др Лукашенко. Направи това което всеки български работодател му се ще да има смелост да въведе - крепостничеството.
18 Юни 2014 06:50
Пак ще се подесетя - едва когато по СВЕТА се отчете, че работата ЕДИНСТВЕНО се върши от ИНЖЕНЕРИТЕ и ВИСОКОКВАЛИФИЦИРАНИТЕ работници - техници (т.нар. "стругар" е всъщност точно такъв техник с поне 10 години опит, когото "развитите" държави изхвърлиха на улицата!) - тогава нещата ще се оправят.
Срам или не, ама горните нужни спецове се квалифицират основно в Чайна-Майна и Азия, тъпите "развити"държави бълват сам розово-пърдялници и меринджеи, които се назначават за мениджъри колкото да опърдят всяка фирма и да си приберат бонуса... След тях потоп.
Чакайте поне едно изгубено поколение специалисти да се изучи след дъжд качулка, дотогава само чайници ще проектират, а те нямат а грам фантазия и дизайнерски умения, само копиране...
Светът ще се върне поне 20 години назад в технологиите и ако изобщо се оправи - то ще е след половин век поне...
Дотогава ще гледате света през модерни тутурутки, а истински технологии и развой - на мук!
Хващате горите и се запасяват е със стара техника, батерии и бензин!
Дано не съм прав....
18 Юни 2014 08:31
Липсата на заетост по време на прехода създаде вакуум в квалификацирането на кадрите. Старите почти си отидоха, младите немаше откъде да прихванат нещо. Квалификацията не се придобива в училище, там само се поставя началото. Отделно от това работодателите са определено неграмотни и не искат да наемат някого дето знае повече от тях / с редки изключения/. Чувстват се засегнати, а не би трябвало. Имат и някаква мания да си назначават евтини работници и служители на заплата около минималната. И чак сега като го закръшиха се сетиха, ама ми се вижда, че е прекалено късно. Кадрите стават завършени поне за около две петилетки, трябвало е да инвестират в тези години. Не е вярно, че квалифицираните напуснаха страната, става въпрос за незначителен брой. Тука са си, но остаряха и измряха. Други пък смятат, че условията им за реализация са неприемливи. Има голяма разлика между работодател с икономическо образование и работодател с техническо образование. Първите по правило са стиснати и разчитат на далаверата, вторите наблягат на развитието и напредъка. Тези които не залитат в крайностите оцеляват.
18 Юни 2014 09:13
Ако работодателя е като свето , и знае какво търси ще си намери служители. Особено ,ако не прави интервю по съвременните корпоративни тертипи. Преди две год. на интервю за работа една фльорца , назначена от оралната квота за ейчар, ме разпитва ,като че съм Щирлиц. И след култовия въпрос- Къде се виждам след 5 год.? Последва моят отговор- между краката ти! Нооо земята се върти и след време тази дропла почна работа в фирма доставяща ми разни материяли......
18 Юни 2014 09:13
Никъде не се посочва в статията, например, че причина за демографксата криза са ниските заплати , което всъщност води до невъзможност да се възпроизвеждат и размножават съответните кадри и в крайна сметка до липсата им на трудовия пазар. Така че по-високи заплати -> намаляване на демографската криза -> задоволяване на търсенето на пазара за кадри. А ниските заплати водят и до друго важно нещо - липса на пазара на труда на читави работодатели.
18 Юни 2014 10:13
Кой идиот с два езика, опит и желание да се развива ще стои в България за <500 евро./месец??? Времето на крепосните селяни свърши.
18 Юни 2014 10:16
щото работодателят им казва : "Ако не ти харесва заплатата- ставаш, да влезе следващият безработен от Перник., Дупница,Враца , Кюстендил и т.н. " И цикъла се затваря .
Туй е и една от най-големите гангрени на България - невероятно голямата централизация в София !
Мога да посоча десетки негативи породени от този процес, но и вие ги знаете. С тази разлика, че тия дето ходите по жълтите павета , се правите на ударени...
18 Юни 2014 10:46
Много хубави въпроси имат HR-ите. Например
- къде се виждате след 10 години?
- какво е вашето най-голямо постижение до момента?
и най важното - каква заплата очаквате?

18 Юни 2014 10:48
Тва ми напомня за историята с Варненската корабостроителница. Имаше едногодишен период в който се ритаха по кокалчетата кой да я докопа за без пари- сменяха директори през месец, проваляха поръчки, оставиха работниците 1 година без заплати. След още 2 години борбата утихна и решиха че ще строят кораби. Обаче откриха, че нямало квалифицирани кандидати-нито за заварчици-корпусници, нито за ръководители, нито за друга работа. Защо ли?
18 Юни 2014 11:17
Работодателите така и не разбраха, че трябва да си търсят читави хора преди всичко, защото от читавия човек лесно ще стане и читав специалист. пък ако не стане поне безпроблемно и цивилизовано ще прекратите отношенията си. А ниските заплати се дължат основно на два фактора - "икономиката на ударите" развивана 25г. т.е. единичината далаверка и като цяло абсурдно на фона белите държави висока норма на рентабилност, на която са свикнали капиталистите. и второ "икономиката на ДДС-то" (или новото фиешън "на услугите" т.е. разчитане на добавената стойност вместо на затваряне на цикъл суровина-краен продукт-търговска мрежа.
Е трудно ще е като искаш да вземеш от Метро пластмасата (столчета и доматчета) и после да избиеш хем заема, хем новия кайен, хем котилото да обикаля моловете и всичко това на 4 стаи двойки в "хотела". Като почне синът да сади лехите, ти да дялкаш леглата на струга в гаража, жената да кълца салатите, а дъщерята да оправя леглата и върти прахосмука тогава бизнесът може и да стане стига да не искаш по 25-30лв. за нощувка в с. Долно нанагорнище!
18 Юни 2014 12:06
Местата за инженери, ..........се попълват с най-големи трудности


Много ми е интересно колко са тези места за инженери, в кои отрасли точно...

Българските т.н .работодатели са просто едни робовладелци и претенциите им са само за да оправдаят безобразното си отношение към работниците и липсата на каквито и да е инвестиции за развитие на бизнеса. Те са водени единствено от желанието за печалба сега и веднага, за Порше и Канари сега и веднага, за фолк-гадже сега и веднага...
Но и това не е изненадващо, защото всичко в тъпата ни държава е проекция на тъпата политика - нито в бизнес-аспект, нито в личен аспект не може да се планира нищо дори до следващия ден, да не говорим за години напред. Всички живеем, т.е. оцеляваме ден за ден - държава от ефемери.
18 Юни 2014 12:16
Всичко е според височината на летвата. Трагичното за България е, че въпреки ниска летва, малко са тези дето могат да я прескочат. А много високият процент в Япония, се обяснява с много висока летва.
18 Юни 2014 12:29
В България няма научно или техническо развитие. Няма конструкторски фирми, фирми които създават нещо ново. Няма фирми работещи с високотехнична технология. Така че, липса на специалисти е странно. Специалисти да правят какво? Зная английска фирма в България която назначава само цигани. Справят се чудесно и фирмата реализира добра печалба.
Излиза че работодателите са неспособни и си търсят оправдание. Да се оплаква и да търси другаде вината, е типично българско явление.
18 Юни 2014 12:45
Много добре написан доклад. Заслужава си труда да бъде прочетен:
http://financebg.com/Uploads/files/%D0%91%D0%AF%D0%9B%D0%90%D0%A2%D0%90%20%D0%9A%D0%9D%D0%98%D0%93%D0%90%20-%20%D0%92%D0%A2%D0%A0.pdf
18 Юни 2014 14:00
Въпреки че се бълват хиляди специалисти по управление на персонала, последното е повече от трагично. Не се обучават служители (еу той/тя се обучава на собствени разноски, после си бие шута в друга фирма и почва един рев какъв е неблагодарник/ца), заплатите се държат на санитарния минимум, прекъсната е всякаква връзка между ВУЗ и бизнеса (да, не са виновни само университетите, тъпото им финансиране, което зависи от количество, не от търсене и пр), за средното специално образование не ми се повдига въпроса.... Подборът на персонал се прави по привнесени модели, няващи нищо общо с родната действителност (писането на мотивационни писма е въпиеща глупост, по серия причини). Да не говорим че повечето работодатели са с мислене отпреди Дъглас Макгрегър (няма да пояснявам кой е той, разбирачите от персонал трябва да го знаят) и според тях работникът е мързеливо долно животно, което получава заплата поради огромното и мистоливо работодателско сърце, а не ценен ресурс..... (белите врани, т.е. изключненията не се броят, ясно). Абе много неща могат да се изговорят по темата, но ще спра дотук и ще обобщя с една не много стара българска поговорка: на крива ракета космосът й пречи!
18 Юни 2014 14:20
Толкова години наред се опитват да ни вменят, че образование не ти трябва, за да си успешна мутра милионер. За какво някой да похабява 5-10г. от живота си в учене, когато може веднага да започне да изкарва много пари. За какво ти е образование, за да си оператор в кол-център? Единствените инженерни проекти, които се развиват са към ТУ, за други не съм чувал. Нещо и БАН позамряха, да не ми би да умряха?
18 Юни 2014 16:21
Назначените за "работодатели" за никакъв чеп не стават и идея нямат никаква, освен да докопат някаква хранилка. За това не им трябват никакви специалисти. Изгониха кадърните (защото кадърен НЕ търпи) и оставиха необходимоте (любовници, лакеи , доносници) Га пъде'а нИ рИваа ... Ся що рИвът ? :-)
18 Юни 2014 16:33
Точно на тема образование = първата им работа на работодателите е да НЕ ти признаят образованието или да твърдят, че си се деквалифицирал. Тяхна работа ... колкото си платят = толкова ще получат! В общият случай читавите работници ги дразнят непоносимо ... Предпочитат някой лакей пред който да си избиват комплексите и да ги търпи.
18 Юни 2014 16:45
А какъв е процентът на наемниците, намерили подходящия работодател? Рече ли някой? Професионалист, подържащ високи лични стандарти, навярно подържа и сред тях, ако не стандарта (си), то поне представата си за читав работодател. Що тези работодатели живеят с мисълта, че (само) те са, които избират, при един пазар на предлагащите.

"Не мога да намеря подходящи кадри!" Ами сигурно щото си ... негоден. Ако беше годен като предприемач, щеше да си доставиш необходимите човешки ресурси. Но си негоден. Факт. Защо този, който има избор, да избере ... теб? Защо? Ако не си си написал домашното по този въпрос, ... у работодателя! Този тип кадри (т.нар. стратегически професии) създават конкурентните предимства. Щом не се справяш с рекрутирането им, не си готов за конкуренция. Аут! Пазар, пазарни принципи, пазарни отношения. Нали така си поиска. Е, ето ти.
18 Юни 2014 20:02
Ами нормално. И не е тръгнало да се оправя. Въпросът има две страни:

1. Бачкаторите без някаква потресаваща квалификация: Работодателят за да даде пари на някого, този някой трябва да ги изработи. Ама с все осигуровки, данъци, съпътстващи разходи и административна борба. И да остане и малко за фирмата, че да има и смисъл. На това отгоре никой от тях няма идея колко струва.

2. Големите факири-магьосници-специалисти - същото, с разликата че ги и няма, а които ги има бачкат някъде и то на голяма заплата. И имат идея колко струват и то обикновено е вярно.
19 Юни 2014 06:57
Цямата работа е за тази част от статията:"..както и липсата на адекватност на трудовото ни законодателство спрямо реалността, се посочва в изследването.
."
Това му пречи на бизнеса-капитала. А че няма мотивация в работна сила при тия ниски заплати ни дума ни стон. Имало разминаване в търсенето и предлагането. Докато продължават с ниското запращане и криенето на осигурителни вноски така ще е.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД