:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 262
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Финансовият надзор ще отнеме лиценза на "Глобал маркетс"

СНИМКА: архив "Сега"
От 2010 г. до сега КФН е съставила над 100 акта на "Глобал маркетс" заради значителен риск за клиентите й. Въпреки това лицензът й ще бъде отнет едва сега. На снимката: председателят на КФН Стоян Мавродиев и управителят на БНБ Иван Искров.
Комисията за финансов надзор (КФН) съобщи, че открива производство по отнемане на лиценза на инвестиционния посредник "Глобал маркетс" ООД заради "констатираните системни нарушения на Закона за пазарите на финансови инструменти". Това е фирмата, която изплува в разследването на ДАНС за създаване на паника сред хората и недоверие към банките. ДАНС разкри, че инвестиционният посредник е изградил мрежа от фирми за маркетингови услуги, чрез която на 26 и 27 юни на стотици фирми и граждани е изпратен по мейла "Информационен бюлетин относно рисковете за депозити в български банки". Управителят Роберт Димитров и Кирил Джабаров получиха обвинения за атаката срещу банковата система. Засега разследващите не казват по чия поръчка са действали.

Изключително странно е, че едва сега КФН "открива производство по отнемане на лиценза" на "Глобал маркетс". Това е компания с многократни нарушения. От 2010 г. досега КФН е извършила многобройни проверки на дейността й и е съставила над 100 акта за нарушения - за неправомерни действия с активи на клиенти, неспазване на издадения лиценз и др. В края на май КФН нареди на "Глобал маркетс" да не сключва нови договори, защото има значителен риск за клиентите.

От "Глобал маркетс" вчера обявиха, че докато не приключи разследването на ДАНС, ще запазят мълчание.



БОНУС

От Първа инвестиционна банка съобщиха, че премахват таксите за поддръжка на сметките за всички, които не са изтеглили спестяванията си в периода на паниката (23 юни до 30 юни включително) при криминалната атака срещу банката. Всички лоялни клиенти ще могат да получат и дебитна карта без такса за поддръжка за първата година и да теглят без такса от всички банкомати в страната. Те ще могат да внасят средства и да откриват нови сметки без такси. Преференциите ще са в сила от 7 юли.



НЕВИННИ

Депутати и министри заеха отбранителна позиция по въпроса за съучастието на държавата в създаването на ликвидни трудности на Корпоративна търговска банка. "Няма такова теглене извън лимита от 25%", каза шефът на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев пред БНР. От министерството на икономиката поясниха, че държавни дружества не са премествали банковите си депозити, а "единствено са извършвали операции по разплащане през разплащателните си сметки". Това обаче е признание, че изтичане на пари от КТБ е имало. Друго обяснение е, че компании, свързани с ДПС и Делян Пеевски, са изтеглили огромни суми. "Булгартабак" дори оповести, че къса с банката. Одитът в КТБ, който ще покаже кой е теглил пари, ще бъде готов до края на седмицата, обясни Цонев. Истината обаче вероятно ще остане скрита заради правото на банковите клиенти сметките и движението на парите им да се пазят в тайна.
2
1431
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
02 Юли 2014 06:39
Невинни? Имаше един филм "Невинните с мръсни ръце". Интересно мнение по въпроса изразява нееднократно пред Фокус другарят Румен Петков, бивш вътрешен министър и настоящ член на АБВ:

Румен Петков: Поведението на правителството, прокуратурата и БНБ към КТБ е престъпно
26 Юни 2014 | 14:31 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Случилото се с КТБ е престъпление на ред институции. Това каза на пресконференция в Пловдив Румен Петков от АБВ. Няма как да вкараш прокуратурата в сградата на банката и да очакваш, че няма да има сътресения. Това се прави съзнателно от главния прокурор.Това е престъпление на правителството да изтеглиш парите от КТБ, да дадеш на публиката да разбере, че парите са изтеглени и след това да коментираш, защо хората си теглят парите, това е перверзия в управлението. По думите му правителството е съучастник в съсипването на банката. Прокуратурата трябваше да арестува министър - председателя и министъра на финансите, а не да се занимава с трима души, дето щели да убиват Делян Пеевски. Самата прокуратура щеше да ги умори, даже не можа да ги произведе в кандидат убийци. Поведението на правителството, прокуратурата и БНБ към КТБ е престъпно. От няколко дни анализатори говорят, че още една банка върви по този път, а какво правят обикновените хора - плащат престъпното поведение на главния прокурор, на министър-председателят.

Румен Петков: Някой трябва да отговори държавата теглила ли е пари от КТБ
29 Юни 2014 | 17:23 | Агенция "Фокус"
София. Това заяви Румен Петков – АБВ, в интервю за „Предаването на Карбовски“ по ТВ7. Иван Костов го каза ясно – ако държавата е теглила, държавата е авторът на покушението срещу банката. И този от държавата, който си го е позволил, трябва да бъде поставен по удара на Закона за банките, категоричен беше Румен Петков. „Главният прокурор, вицепремиерът и министър на вътрешните работи и шефът на ДАНС се държат като инструменти на един и същи човек. Трябва да отидат и да арестуват главния прокурор. Кой е човекът, който създаде паниката първоначално около КТБ? Главният прокурор – той прати 13 прокурори, те влязоха в банката, услужливо бяха извикани медиите, два часа цяла България гледаше излъчвания, как всичко е в банката, след което скромно беше отбелязано, че не са били в банката, а във фирми, свързани с банката. Тук съучастници са и Народна банка, извън всякакво съмнение, с мълчанието си, в първите часове и дни“.

Румен Петков: Съветвам хората да не си теглят парите от банките
1 Юли 2014 | 14:02 | Агенция "Фокус"
защото са достатъчно добре обезпечени. Това каза на пресконференция в Пловдив Румен Петков, член на Изпълнителното бюро на АБВ. Ако хората съхраняват парите си в домовете си, това ще провокира крадците, затова най-доброто, което могат да направят е да ги внесат отново в банка по техен избор. Хората, които стоят пред банките и си теглят парите, трябва да отидат пред главна прокуратура, кой с камък, кой с яйца, защото това са хората, които сриват системата. Битката срещу КТБ е организирана, разположена във времето и в медиите и проведена с пълен успех. Главният прокурор, ако не е действал по своя воля значи, е инструмент на някого. Наблюденията ми ме навяват на мисълта, че го командва Пеевски. Видимо е, че главния прокурор пречи на правораздаването в България. Не може хора, за които престъплението е начин на мислене да ръководят прокуратурата. Арестите на трима души преди удара по КТБ са демонстрация на поръчковост и на арогантност, както на престъпното мислене на главния прокурор. Единият от тях бе докаран до пред инфарктно състояние, а другия до колапс, след което на другия ден главния прокурор каза, че няма никакви доказателства, но се действа превантивно. Основната вина за шоурума от последните дни е на прокуратурата, тя го отвори миналата година с Костинброд - с тежки клетви и телевизионни демонстрации от, които нищо не последва. Най-пошлите елементи на управление на Цветанов, са доразвити от Цацаров. При Цветанов имаше практика да се канят медиите там, където има показни арести, след което се вижда, че не следва нищо, а сега то не са жандармерия , прокурори и ДАНС в офисите, все едно се влиза в къща на Ал Кайда. Това е манталитет на хора, които или не познават материята или целта е да бъде съсипан нечий бизнес или живот. Министър Йовчев е инструмент на Делян Пеевски. Той трябва да бъде питан имало ли е период в който е мислил, че Делян Пеевски е незаобиколим фактор в българския политически живот, а ако може и аз да присъствам още по-добре.


02 Юли 2014 09:40
Задължение е на всеки един финансов консултант е да уведоми своите клиенти,когато има риск за вложенията им. Никой не спомена,че няколко дни преди събитията международните рейтингови агенции са намалили рейтингите на четири български банки, поради влошени показатели. БНБ крият истината за банковата система и фалшифицират данни за банките.Там трябва да се разрови ла...то.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД