:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 324
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Християни от Иран търсят убежище в България

Християнското малцинство в Иран бяга от страната заради надигащото се религиозно преследване. Стотици хора търсят убежище в България, съобщи Фокснюз.

Иранската християнска общност в София се разраства, казва пред Фокснюз Николай Чирпанлиев, директор на Държавната агенция за бежанците в България. "В момента има 100 - 200 души от Иран. Бягат заради режима в Иран, преследват ги заради религията им", пояснява той.

Режимът в Иран през юли проведе поредната вълна от арести срещу християни и лидери на християнското движение Home Church. След ислямската революция в Иран от 1979 г. мюсюлманите, които приемат християнството, могат да бъдат осъдени и на смърт за вероотстъпничество. Към януари т.г. поне 49 християни са в ирански затвори заради вярата си, сочи доклад на ООН.

Фокснюз представя в материала си 5-членно иранско семейство, което е избягало първо в Турция и е намерило убежище у нас, след като е напуснало родината заради религиозните си убеждения. То е настанено в къща, наета от фондацията "Глобал Вилидж Чемпиънс" на канадския бизнесмен Янк Бари в Банкя. Бари осигурява подслон, медицински грижи и социални услуги на християни, на сунити и на кюрдски бежанци от Сирия, Ирак и Иран. Помогнал е на над 800 бежанци. Целта му е да спаси 1200 души - точно толкова, колкото евреи е спасил Оскар Шиндлер. Бари е известен като "Еврейския Шиндлер", се посочва в материала на Фокснюз.
10
2715
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
12 Август 2014 20:17
Гледам картата и какво да видя, Армения и Грузия са им под носа, но те язък да дойдат в България да искат убежище. Защо ли? И кой ги проверява дали са христани или рязани? Стига с тези имигранти вече, депортирайте ги всичките.
12 Август 2014 22:46
Християни от Иран търсят убежище в България
Християнското малцинство в Иран бяга от страната заради надигащото се религиозно преследване. Стотици хора търсят убежище в България, съобщи Фокснюз.


Стига сте им препечатвали лъжите на фокса...най-вероятно става дума за Ирак, а не за Иран ма то щото реднека разлика между тях не прави.
12 Август 2014 22:53
То е настанено в къща, наета от фондацията "Глобал Вилидж Чемпиънс" на канадския бизнесмен Янк Бари в Банкя.


Като е "Глобал" тая фондация не може ли да наеме къща някъде в Канада, или поне в Гърция, в краен случай - Рим?
13 Август 2014 01:24
Статията е преведена избирателно и затова има неясноти. Става дума за покръстени християни - в Иран наказането за това е смърт. Иначе държавата е признала християнството за религия и даже има запазени места за християни в парламента им, но за такива, които са родени християни. В Ирак въпреки, че е силно нетолерирано, покръстването не е криминално престъпление и никой няма да получи статут на бежанец на такова основание.
13 Август 2014 02:26
И кой ги проверява дали са христани
Нищо по-лесно от това. Целуваш кръста и замезваш със свинска наденица.
13 Август 2014 07:43
Аз чета тази статия така: наредено ни беше да публикуваме подаденият ни пасквил срещу Иран във връзка с подетата нова кампания с/у Иран. Отпуснатите средства (става дума за стотици милиони долари) трябва да се усвоят и ние да сме от тия, които са отредени да се изявят.
Някой от писалите пасквила виждали ли са жив иранец (освен по телевизора)? Иранците уважават Христос и го почитат. Никъде не обичат предателите. Тези помийни твари, които си осигуриха зелени карти с лъжливи разкази, че са педераси, цигани, "божи крави", преследвани от комунизма са достойни за новите си покровители. Агресията срещу Иран и иранският народ не е спряла от 1953 г. Жалко, че на средната наша овца не се полага свястна информация за Иран. Само преведена от западната преститутска мидия пропаганда. така е като не се знаят езици.
13 Август 2014 09:09
Що не бягат при Путин, нали той многох се кльопа с Аятоласите ?!
13 Август 2014 11:57
Е какво сте се заоплаквали. Тези хора не ги издържа държавата и са ХРИСТИЯНИ, при това покръстени, в среда, която е силно враждебно настроена.Тоест няма опасност в някой момент да им щукне и да искат да превръщат България в халифат. Предполагам и ще са по-скромни в очакванията си и няма да са агресивни като сирийските бежанци. На България, в един ще и е необходима имиграция от вън, ако не искаме след 30-40 години тук да има 2 милиона цигани и 3 милиоа пенсионери, на които държавата не може да плаща пенсии, а всяко производство отдавна ще е спряло, поради липса на работна ръка. Няма как да привлечем супер образовани и бели хора, така че трябва поне да не са агресивни, с различна религия и нрави, с възможност за включване в обществото.

Убеден съм, че голяма част от отрицателните коментари са породени от това, че в статията има внушението, че Иран е "лоша" страна. Но това е невъзможно Иран се противопоставя на лошите САЩ, нещо като съюзник са на Путин. Значи е най-прекрасното място на света ТОЧКА.
13 Август 2014 13:48
Като излключим религиозните фанатици, иранците са достоен, почтен и интелигентен народ с древни корени и култура. След като поради религиозни убеждения животът им е наистина в опасност , длъжни сме да им подадем ръка. По същия начин, по който навремето подадохме ръка на арменците и никога не сме съжалявали за това.
13 Август 2014 13:52
Азнавур: Франция да приеме гонените в Ирак малцинства

Шарл Азнавур предлага хората от преследваните общности в Близкия изток да се настанят в "изоставените" френски села.
Срещу това новозаселените ще имат задължението да възстановят селата и да им вдъхнат нов живот, предаде Франс прес, обобщавайки статия на прочутия певец от арменски произход в днешния брой на "Фигаро", предаде БТА.

"В сегашното положение тези християни, кюрди, язиди, мюсюлмани и арменци трябва също като мнозина други час по-скоро да напуснат страната", пише Азнавур, споменавайки Ирак и Сирия.

Натисни тук
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД