:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 315
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Юнкер препитва кандидатите за комисари

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск (вляво) и шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер (вдясно) на среща на ЕНП
Новият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер започна от вчера да провежда интервюта с кандидатите за комисари от страните членки, преди да вземе окончателно решение за състава и разпределението на длъжностите в ЕК и да обяви списъка с комисарите пред Съвета на ЕС. Целта на интервютата е да се определи способността на всеки кандидат да служи като европейски комисар, особено в светлината на член 17 от Договора за Европейския съюз, който гласи, че "членовете на комисията трябва да бъдат избрани на основание на общите им компетенции и европейската отдаденост на хора, чиято независимост е без съмнение". Юнкер вече проведе интервю с Федерика Могерини, преди да даде съгласието си с предложението на Европейския съвет за назначаването й за върховен представител за външната политика и политиката за сигурност.

Препитването вчера започна с кандидатите от Холандия и Словения - външният министър на Кралство Нидерландия Франс Тимерманс и премиерката на бившата югорепублика Аленка Братушек. Юнкер обеща престижни ресори на жените, номинирани за еврокомисари, сред които е и българската кандидатка Кристалина Георгиева. Според ИЮ Обзървър тя заедно с номинираните за еврокомисари външни министри на Холандия, Унгария и Белгия вероятно ще получат портфейли, свързани с външните отношения на ЕС.

Германският канцлер Ангела Меркел е имала резерви по отношение на избора на Доналд Туск за председател на Европейския съвет, каза самият Туск в интервю за полската национална тв. Той разкри още, че с британския премиер Дейвид Камерън са провели "сложен" разговор за бъдещето на ЕС.
778
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД