:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 180
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Киев и въстаниците сключиха крехко примирие

Западът може да забави новите санкции срещу Русия
СНИМКА: https://www.1tv.ru
Украинска военна техника гори при вчерашните сражения край обсадения град Мариупол. Опълченците твърдят, че са навлезли в града, докато украинските военни в Киев твърдят, че продължават да контролират стратегическото пристанище на Азовско море.
Военните сили на Украйна и представители на бунтовниците в Донбас трябваше вчера вечерта в 18.00 часа да прекратят бойните си действия. Преди това в Минск беше подписан протокол за примирие в Югоизточна Украйна, съобщиха световните медии. Документът е сключен при среща на Контактната група, съставена от бившия украински президент Леонид Кучма, руският посланик в Украйна Михаил Зубаров, лидерите на т.нар. Донецка и Луганска народни републики Александър Захарченко и Игор Плотницки, както и представителката на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Хайди Талявини. Протоколът съдържа 14 точки, които включват контрол за спазването на примирието, размяна на пленници и други важни въпроси.

Спирането на огъня може обаче и да не се състои, тъй като не е ясно дали доброволческите батальони като "Донбас", "Азов", "Айдар" и "Днепър-1", които се финансират от олигарси като Игор Коломойски, ще се подчинят на украинския президент Петро Порошенко, който вчера издаде заповед за край на бойните действия, отбелязаха редица медии. Почти по същото време и лидерите на т.нар. Новорусия, както опълченците наричат териториите, които контролират, също издадоха заповед за спиране на огъня. Украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че Киев се нуждае от мир възможно най-скоро, но не на всяка цена. Той посочи, че мирният план за Украйна трябва да включва три основни точки - спиране на огъня, "оттеглянето на руската армия", възобновяване на граничния контрол. От своя страна проруските бунтовници заявиха, че са се съгласили на примирие с украинското правителство, но подчертаха, че все още искат да се отделят от Украйна. "Примирието не означава промяна в нашата цел за отделяне от Украйна", заяви Игор Плотницки. Малко преди примирието предните части на опълчението съобщиха, че техни бойци са навлезли дълбоко в обсадения от тях стратегически град Мариупол на Азовско море. Властите в Киев обаче твърдят, че са спрели настъплението им.

Ако примирието влезе ефективно в сила, Западът може да отложи въвеждането на нови санкции срещу Русия, стана ясно вчера от думите на британския министър на външните работи Филип Хамънд. Това ще стане, в случай че воюващите страни в Донбас наистина спрат огъня и примирието се спазва, каза Хамънд. Европейският съюз ще изчака с прилагането на нови санкции, за да даде време на Москва да се види дали се спазва примирието в Украйна, съобщиха вчера и дипломатически източници в Брюксел. Според двама дипломати лидерите на ЕС може да дадат на руския президент Владимир Путин срок от една седмица. Други обаче говорят за срок от 72 часа. Русия забрани вчера вноса на всички сладкарски изделия от Украйна.
22
2454
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
05 Септември 2014 19:48
Киев не е в позицията да сключва примирия, той може само да следва събитията. А събитията ... все повече си мисля, че следват законите на руската Отечествена от 1812 година и се движат от същите сили.
Сядам да чета за двадесет и енти път "Война и мир"
05 Септември 2014 21:20
Май това са точките на примирето според Порошенко, а не според сепаратистите. Ако това примирие се задържи предполагам, че десните ще извършат преврат в Киев и ще свалят президента.
05 Септември 2014 22:14
Май това са точките на примирето според Порошенко

Порошенко е епизод от миналото, кадавър. Той пропиля безценните седмици след избирането си, когато бе достатъчно да зачете поне привидно волята на народа в Новорусия, нищо повече, и можеше да стане Порошенко "Добрият", Порошенко "Мъдрият", дори Порошенко "Великият".
Той избра да бъде Порошенко "Непреклонният" и потопи в кръв страната, а с това проигра и Украйна, и властта си
05 Септември 2014 22:21
Говорители на "запада" по всяка "украинска" тема са или от кралството или от Полша...
Добър ден, ЕС ...
05 Септември 2014 22:27
Силите на хунтата в порта на Мариопул само си го "държат", просто няма накъде да отстъпват...
05 Септември 2014 23:34
Повече от 12 часа крият текста на споразумението. Очевидно, съдържа неща, които са непримливи и за двете страни.
06 Септември 2014 01:54
Повече от 12 часа крият текста на споразумението. Очевидно, съдържа неща, които са непримливи и за двете страни.

Спят, според мен. Първата им по-спокойна нощ
Тепърва ще сънуват ужасите и ще осъзнават кошмара. Тепърва ще се питат и ще задават въпроси.
Моля се
06 Септември 2014 11:33
На мен това ми направи впечатление
Ако примирието влезе ефективно в сила, Западът може да отложи въвеждането на нови санкции срещу Русия, стана ясно вчера от думите на британския министър на външните работи Филип Хамънд.

Тоест АКО нещо което всъщност почти изцяло зависи от Киев и от опълченците се случи... тоест събитие което почти не зависи от Русия се случи, то тогава великият Запад МОЖЕ да отложи (а може и да НЕ отложи) санкциите срещу лошата Русия, обаче забележете че става дума за ОТЛАГАНЕ!?! Просто тази лоша Русия ще БЪДЕ НАКАЗАНА, но малко по-късно...
Такива изказвания, макар и в най-добрите традиции на английското високомерие, отнесени към реалностите на съвременният свят са абсолютно нелепи... значи разбирам че това гали ухото на западняка, което е закачено за един мозък получаващ ЦЯЛАТА си информация от СНН, ВВС и ФОКС... и вярващ на всяка измислица и манипулация... но се страхувам че тази СЛЕПОТА за реалностите ще ги/ни вкара в големи грижи (разбирайте голяма Война).
06 Септември 2014 12:11
07 Септември 2014 00:51
За ЕС няма по-голяма санкция от това, че са колониална подлога на САЩ!
07 Септември 2014 00:54
МККК: украинскую гумпомощь не смогли доставить в Луганск из-за артобстрела

http://www.newsru.com/world/06sep2014/mkkksays.html
07 Септември 2014 00:59
Под Мариуполем взрывы, украинские военные заявляют об артиллерийской атаке российских войск
http://www.newsru.com/world/07sep2014/mariupol.html
07 Септември 2014 01:01
Ополченцы: под Мариуполем вновь завязался бой

http://www.vesti.ru/doc.html?id=1950360

Ополченцы на Донбассе заявляют о том, что под Мариуполем нарушен действующий с пятницы режим прекращения огня и на окраине города в 22:15 по местному времени возобновились боевые действия. "В данный момент боевые действия на подступах Мариуполя идут полным ходом. Все началось с провокации со стороны украинских силовиков. Ими был обстрелян один из постов ДНР в этом районе", — цитирует "Интерфакс" заявление представителя самопровозглашенной Донецкой народной республики. Информационное агентство оговаривает, что пока не располагает подтверждением данной информации со стороны украинских военных.

Агентству ИТАР-ТАСС информацию о возобновившихся боестолкновениях подтвердили в минобороны ДНР. "Около часа назад под Мариуполем позиции ополчения были обстреляны, предположительно, из систем залпового огня "Град". Бойцам ополчения пришлось ответить, в итоге завязался бой из тяжелых видов вооружения",- рассказали там.

Ранее сообщалось, что под Мариуполем ополченцы взяли под контроль поселки Широкино, Саханка и Талаковка, покинутые ранее войсками Нацгвардии. Отступая из поселка Земляное, украинские силовики, по словам ополченцев, оставили множество мин и растяжек.

Днем в субботу, напомним, Международный комитет Красного Креста заявил, что не смог раздать гуманитарную помощь в Луганске: помешал артобстрел. В Донбасс должна была отправиться вторая партия гуманитарной помощи из России. Договоренность об этом также была достигнута на встрече контактной группы в Минске.

Между тем, в администрации президента Украины Петра Порошенко заявляют, что в ближайшие часы готовы освободить первых заложников в рамках "минских договоренностей". Впрочем, в минобороны ДНР эту информацию не подтверждают.

План мирного урегулирования на юго-востоке был принят 5 сентября. Несмотря на прекращение огня, и силовики, и ополченцы обвиняют друг друга в нарушении перемирия. Тем временем в ДНР утверждают, что каратели перебрасывают к населенным пунктам танки, самоходки и другую технику, а также возводят фортификационные сооружения, чтобы укрепить свои позиции
07 Септември 2014 01:29
Киев митингующий: кому нужен новый переворот

http://ria.ru/ocherki/20140905/1022914939.html

Батальоны угрожают Порошенко
07 Септември 2014 02:15
http://glasove.com/komentari/41416-zashto-zapadyt-e-vinoven-za-ukrainskata-kriza


Защо Западът е виновен за украинската криза

Джон Миншаймер, Форин Афеърс
07 Септември 2014 07:35
Западът не е виновен за нищо. Западът си върши работата чрез перфектни и сполучливи планове за окончателното затриване на червения звяр и настъпване на световната капиталистическа демокрация предначертана от "финансиста" Маркс и неговите предтечи Мор и Кампанела.

Продъненият кораб на пролетариата потъва бавно, но сигурно и с усещането, че спирката е "Марианската падина". Приятно пътуване към дъното!

Джеймз Камерън обяснява какво ви очаква там. Mariana Trench
07 Септември 2014 11:18
Бе, Дърто Мекере , ти от Шотландия ли пишеш или от Каталуния, която е следващата , която се отделя от чудния свят на демократичните ценности ?
Или от Поморие - Малая Мисква, копайки окопи срещу Стрелков ?
Пренаписвай си биографията овреме.
Както каза подполковника : "Не, САЩ не са изключителни в света. На Западът ще му се наложи да живее според заработеното"
А грантове за НПО-планктона - от къде ?
07 Септември 2014 11:53
А грантове за НПО-планктона - от къде ?


От лорд Гленарван и лейди Елена /вж "Децата на капитан Грант", Ж. Верн, любимо четиво/.

07 Септември 2014 13:20

В Мариуполе от осколочного ранения скончалась 33-летняя женщина
Сегодня после полуночи в одну из городских больниц привезли женщину, получившую осколочное ранение в область сердца в микрорайоне "Восточный".

Об этом 0629 сообщили медики.

33-летняя мариупольчанка скончалась на операционном столе.

Известно, что в момент происшествия она была с детьми.

Подробности происшествия выясняются.

В частности, вечером 6 сентября были обстреляны позиции украинских сил возле Станицы Луганской, Донецкого, Золотого, Дебальцева. "Из минометов был обстрелян аэропорт в Донецке. Также российскими войсками и террористами с применением ствольной и реактивной артиллерии обстреляны позиции украинских войск и гражданские объекты в районе Мариуполя". Кроме того, как сообщается в заявлении, прошедшей ночью были обстреляны позиции и блок-посты украинских войск в районе Авдеевки, Золотого, а также населенных пунктов Некишино, Широкино, Лебединское.
07 Септември 2014 13:52
Международные организации заявляют: Украина виновна в военных преступлениях против Донбасса

http://novorus.info/news/vmire/27607-mezhdunarodnye-organizacii-ukraina-v-donbasse-sovershaet-voennye-prestupleniya.html

Международная организация по защите прав человека Amnesty International обвинила Украину в военных преступлениях .


Ранее международная правозащитная организация Human Rights Watch заявила, что ответственность за гибель мирного гражданского населения в Луганске несут украинские военные.
07 Септември 2014 13:55
Дорис 07 Сеп 2014 11:53
От лорд Гленарван и лейди Елена /вж "Децата на капитан Грант", Ж. Верн, любимо четиво/.


Туй не трябваше ли да го пуснеш под другата дописка, където се обсъжда вероятността Горда и Велика Братска Шотландия най-сетне да се откъсне от роботърговците....
07 Септември 2014 14:05
Туй не трябваше ли да го пуснеш под другата дописка, където се обсъжда вероятността Горда и Велика Братска Шотландия най-сетне да се откъсне от роботърговците....


Тцъ. Първом трябва да разкажа романа! Може би и цялата трилогия, и да намеря макар формална аналогия в дописката.

Но ако са честни хора, братята шотландци ще нарекат някой кораб на славния капитан Грант, търсил дълго и безуспешно независим от Острова остров за изрично шотландска колония.

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД