:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 307
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

НАТО готви план за защита на България при атака

В страната ни ще бъде базиран команден център на алианса
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Държавни и правителствени ръководители наблюдават полета на изтребители "Тайфун" по време на двудневната среща на страните членки на НАТО в Нюпорт, Уелс. Най-вдясно е българският президент Росен Плевнелиев.
НАТО започна подготовката на специален план, който да се задейства в случай на извънредни ситуации в България и Румъния. В него ще бъдат разписани действията, които алиансът ще предприеме за защита на двете държави, както и на всички страни по източния фланг при атака срещу тях. При това положение модернизацията на българската армия за над 1 млрд. лв. и увеличаването на парите за отбрана стават неизбежни.

Документът е още в работен вариант, но до края на месеца ще се проведат консултации между българското Министерство на отбраната и Брюксел за детайли по плана. Това стана ясно след срещата на върха на НАТО в Уелс, където лидерите на 28-те съюзнически държави договориха създаването на нови части за защита на източния фланг на НАТО. Тези части ще са "копието" на натовските сили за отговор при заплаха, поясни генсекът на алианса Андерс Фог Расмусен.

Разчетите в рамките на общия План за готовност за действие на НАТО, който урежда дейността на новите сили, не отменят действието на чл. 5 от Вашингтонския договор, който гарантира колективната защита на всеки от членовете на съюза. Те ще отчитат спецификата на всяка държава, готовността й за защита и състоянието на въоръжените й сили, така че да може страната да бъде напълно защитена.

Президентът Росен Плевнелиев вдигна леко завесата около българската позиция. "Ще предложим използването на българските полигони, а именно "Ново село", "Корен" и "Шабла" за учения на НАТО, като наред с общото финансиране по линия на НАТО, както и съвместните проекти, каквито ние имаме със САЩ, с Израел, и ние ще осигурим малко повече българско финансиране, за да може тези три бази да се натоварят малко повече като полигони за учения", заяви президентът.

Вероятно ще бъде повторена схемата с ротацията на войските на САЩ в базата "Ново село". Щатските военни се сменят на 6 месеца за съвместни маневри с българските военни, така базата никога не остава празна. По същия начин в България ще има постоянно присъствие на войски от други натовски държави, които ще тренират съвместно на трите полигона. Увеличаването на съвместните маневри беше част от мерките, които НАТО предприе в отговор на конфликта в Украйна.

"От съществена важност за България е приемането и изработването на т. нар. План за защита на Румъния и България. Това е съвсем конкретен документ, който за пръв път от десет години членство на България в НАТО определя конкретно ангажиментите на алианса в случай на атака срещу България или Румъния", заяви още президентът. Според държавния глава след анексията на Крим балансът в Черно море е променен. "България работи много през последните месеци, за да обърне внимание на нашите партньори колко е важно да изнесем инструменти за наблюдение, за разузнаване, ранно предупреждение, така че в нарушения баланс на Черно море да се чувстваме малко по-спокойни", посочи Росен Плевнелиев.

От думите на Плевнелиев стана ясно, че България е готова да приеме едно от изнесените командвания на алианса в Източна Европа. Още преди срещата в Уелс се разбра, че НАТО планира да разположи свои бази по източния си фланг. В България за разлика от Румъния няма да има нова база, но ще приеме някое от командванията на алианса. Според Плевнелиев ефективното съюзническо командване и управление на място е ключов елемент за възможностите за адаптиране на НАТО към новите предизвикателства пред сигурността. "България подкрепя предложението за установяването на съюзническо командване и управление в държавите от източния фланг на НАТО. Елементи от командните структури трябва да бъдат разположени в целия източен регион на отговорност на НАТО, включително и у нас", подчерта президентът.

Като национален принос към изграждането на способностите на НАТО в региона той посочи и присъединяването на Втора тунджанска механизирана бригада към Многонационалния корпус в Шчечин, включването на България към групата от държави с "водеща рамкова нация" - Германия, в съответствие с Концепцията за рамкови нации, както и за свързването на съвместния българо-американски тренировъчен център в "Ново село" с тренировъчния център в Бидгошч в Полша.

Бази на НАТО в рамките на новия План за готовност за действие вероятно ще има в балтийските страни, Полша и Румъния, стана ясно от думите на генсека на НАТО Расмусен на пресконференция след заседанието на Северноатлантическия съвет вчера в Уелс. Той каза, че детайлите тепърва ще се уточняват, но работата по изпълнение на плана започва веднага. Според него с решението за създаването на новата структура алиансът изпраща послание, че "ако някой дори си помисли да нападне някой от съюзниците, ще се изправи срещу всичките 28 страни от организацията. Новите сили се създават в отговор на заплахите, които се очертават от кризата в Украйна и от активизирането на ислямистите в Близкия изток." Новите сили за бързо реагиране ще бъдат водени от Великобритания и ще бъдат базирани в Полша. Група от 1000 войници и щаб ще започнат да действат от края на следващата година. Отговорността за генерирането на силите ще бъде на ротационен принцип. Лидерите са договорили и 16 приоритета за развитие на алианса, сред които Расмусен изтъкна развитието на киберотбраната като част от колективната отбрана.
115
9801
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
115
 Видими 
05 Септември 2014 19:28
Тва важи ли ако и Турция ни нападне? М?
05 Септември 2014 19:32
Ами то, освен украинците, кой друг ще да е толкова изветрял, че да ни нападне...
05 Септември 2014 19:34
НАТО готви план за защита на България при атака
Смешници. Единствената реална атака срещу страната може да дойде от... НАТО (по примера на Сърбия, Ирак, Афганистан, Либия и т.н.). Така, че нашето включване в организацията е наистина полезно - просто си плащаме, отчитаме дейност и не ни бомбардират. Това е малко като принципа на мутрата дето ти изисква рекет за "сигурност" - така и нашата държава - отчитаме се, какво да се прави. Проблемът е, че сега искат да ни увеличат лептата. Само не разбирам защо трябва да завоалират едни елементарни взимоотношения с някакви глупости за пртньорство, защита от Русия и т.н. Нека просто си кажат - дайте едни пари. Надали някой е толкова тъп да им се връзва на глупостите как ще ни пазят с някаква група командоси от ядрена суперсила. Пак добре че е Русия - преди разправяха, че ни пазят от... Иран - и беше бая по-комично.
05 Септември 2014 19:45
Като избор на местоположение в страната,
си мисля, че на командния център
най-ще му отива да бъде в Банкя.
Там живее поне един генерал.
Ако се случи да бомбардират и се запали -
ще сме спокойни, защото има кой да го за гаси.
05 Септември 2014 19:47
увеличаването на парите за отбрана стават неизбежни.

Когато насила си създаваш врагове в чужда угода, няма как да не си платиш.

А междувременно за лекарства пари няма.
05 Септември 2014 19:47
Като знам как действа НАТО.. ще ни бомбардират с демократични бомби и ще ни освободят.
05 Септември 2014 19:48
на командния център
най-ще му отива да бъде в Банкя.

05 Септември 2014 19:56
Както се казва - с такива защитници не ни трябват врагове...
Ко стане Голямата Патаклама - първи по време и първи по място ще бъдем изпепелени ние!
05 Септември 2014 19:57
Тия са гениални демагози и манипулатори.

Първо ни разоръжиха, после ни вкплетоха в интригата си да подлрепяме аргонатната им терористична война срещу руското население в Украйна и накрая ще ни пазят от заслуженото възмездие от страна на Русия, която не й минава и през ум да ни напада.

И сега за кого да гласуваме на изборите? За някой който слугува на САЩ и ЕС или някой който ги заплюва като изроди, каквото са си ?
05 Септември 2014 20:00
Време беше, защото натискът за отслaбване на периферията няма да намалее докато Путин е на власт. Натисни тук
05 Септември 2014 20:01
Сега не раязбрах кой решава дали имаме нужда от защитата им или не?

Благовъзпитаната Вики Нулънд, интелектуалното бисерче Псаки, милосърдният Кери, нобеловият Обама или недолюбената Клинтън?
05 Септември 2014 20:07
Според него Расмусен с решението за създаването на новата структура алиансът изпраща послание, че "ако някой дори си помисли да нападне някой от съюзниците, ще се изправи срещу всичките 28 страни от организацията.

Току-що си помислих да шибна един по врата на Храстмусен, огледах се и ...не видях нито една страна от организацията.
05 Септември 2014 20:11
на командния център
най-ще му отива да бъде в Банкя.

Тц, Горня Баня ! В "онази" къща
05 Септември 2014 20:11
"Защита", "атака", ала-бала. Става дума за пари, пари и пари, и за нищо друго
05 Септември 2014 20:14
Ще ни пазят както опазиха северен Кипър... Пази ме Боже от "приятели" , аз от враговете сам ще се опазя.
05 Септември 2014 20:18
wreckage,
да не забравя.
за интервюто с Еленко Божков
05 Септември 2014 20:20
Не знаех че президентстващото може да поема подобни ангажименти без санкция от НС.
05 Септември 2014 20:29
Няма ли кой да хвърли една кофа ледена вода върху т.н. Президент на РБ ?
05 Септември 2014 20:29
Става дума за пари, пари и пари, и за нищо друго


Много сте прав. На същото мнение са и жителите на районите в които има военни бази/казарми по нашему/. Ако някой се опита да премахне съществуващите вече, да знае, че ще има сериозни протести.
Ето как живна един район: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4282321
Струва ме се, че някои елховци се молят войната в Сирия и Ирак да не спира.
05 Септември 2014 20:31
кат илитератче от Студената само не схващам колко "командвания" има НАТО?Все си мислех че в армиите има единоначалие.Агенции ,служби,щабове-субординирани....Освен да приемем политическото или военното комнадване-Политическият съвет или Комитета по планиране и отбрана.Изобщо-пак не схващам напъните на начумбереното.Що вместо да го думкат по замръзналата в Русия тиква не го тряснат в зъбите че да си мълчи и да се усмихва кат Мона Лиза?
05 Септември 2014 20:34
Ще ни пазят както опазиха северен Кипър.

Когато Кипър е нападнат от Турция не е бил член ни на НАТО, ни на ЕС.

05 Септември 2014 20:43
"на командния център
най-ще му отива да бъде в Банкя."

Тц, Горня Баня ! В "онази" къща

Що пък в Горна баня? В Банкя си има команден център, правен за ОКВД и напълно годен, доколкото знам
05 Септември 2014 20:45
"От съществена важност за България е приемането и изработването на т. нар. План за защита на Румъния и България.

Глава трета.
ДЕЙНОСТ
Раздел I.
Основни дейности
Чл. 8. (1) Заведенията за психиатрична помощ осъществяват следните дейности:
1. диагностициране и лечение на психично болни;......

Още един пример на неработещата здравна система у нас.
05 Септември 2014 20:47
План на Ердоган за Бултаристан. Местан - башбакан. Таман.
05 Септември 2014 20:56
Що пък в Горна баня?

като магнит е за ракетките
05 Септември 2014 21:00
"Ще предложим използването на българските полигони, а именно "Ново село", "Корен" и "Шабла" за учения на НАТО, като наред с общото финансиране по линия на НАТО, както и съвместните проекти, каквито ние имаме със САЩ, и с Израел, и ние ще осигурим малко повече българско финансиране, за да може тези три бази да се натоварят малко повече като полигони за учения", заяви президентът.
Редакцията, от мен имате 6+
За първи път да видя, че "онуй нищо" сте го изписали с малка буква!
А относно ние ще осигурим малко повече българско финансиране, просто не'ам думи - завчера процесор Близашки обяви фалит на Държавата, и нам'колко си Бюджетен дефицит, а този се чуди къде повече пари да похарчи!
Кой от двамата лъже повече, един Господ знай!
05 Септември 2014 21:03
Дано да ни защитават от Халифата, който скоро ще бъде в Турция. Ама като гледам май пак ще трябва да разчитаме на братушките.
05 Септември 2014 21:17
Много сте прав. На същото мнение са и жителите на районите в които има военни бази /казарми по нашему/.

Не спорим, че военната инфрастуктура е нужна и полезна в най-общ смисъл. Няма спор и за това, че като членове на НАТО ние ще координираме изграждането й с този пакт и - между нас казано - ще разчитаме на материална подкрепа именно на него.
Членството ни в НАТО е едно, друго е укрепването на отбранителната ни способност изобщо. А съвсем трето, напълно ненужно, безкрайно опасно и гибелно за България е обвръзването на отбранителните ни усилия с бъдеща война срещу Русия.
Това са стъпки към третата ни и този път окончателна национална катастрофа.
05 Септември 2014 21:22
Не знаех че президентстващото може да поема подобни ангажименти без санкция от НС.

Не може. Може само да обещава като на циганска сватба.
05 Септември 2014 21:29
Време е май да дойде горския
05 Септември 2014 21:50
чудя се ако се спретне един референдум за нато и сащ в смисъл бази логистика и прочее и народа каже Не- какво се случва?!
в недалечно бъдеще прогнозирам - изчезване на територията българия - подарена на турция, македония и румъния- гърците на тях не им трябваме.
не вярвам някога сащ да допуснат да имаме независима от тях политика- затова назначават такива президенти и премиери силно любещи антлантизЪмъ!
05 Септември 2014 21:51
Всички гледат в една посока на снимката. Нашият президент - също, но гледа така сякаш току-що е видял НЛО.
05 Септември 2014 21:54
Tim от 05 Септември 2014 20:01, ,
С благоволението на Бъкингам, решенията в НАТО днес се приемат от Дейвид Камерън, лидерите на доминионите и познатата от историята, Полша...
Останалото е за месо и парлама ...
05 Септември 2014 21:57
Интересно и показателно е, че подобни решения се взимат по време, когато страната се управлява от служебно правителство и предстоят избори. От което следва, че подобни решения никак не зависят от правителството, което ще бъде избрано. Следователно, от правителството на България не зависи нищо. Има ли тогава държава България в момента?
05 Септември 2014 21:59
Вижда се и се чува, че не четете чичо ви Дърто Мекере както трябва. КАЗАХ ви отдавна, че спретнатата война в Украйна има тенденциозна цел и цялото разбъзикване е да се разположат безболезнено НАТОвски оръжия и противоракетни системи на териториите на соц-държавичките.

Планът НАТО успя и то с Ваша помощ. Генералния Секретар ви благодари, както и другарите от ЦРУ. Вие сте наши истински приятели.
05 Септември 2014 22:01
Дано да ни защитават от Халифата, който скоро ще бъде в Турция.
Тогава ще е Халифата на НАТО.чл5 предвижда да защитаваме Халифата,но не и да се пазим ако е на НАТО.Може само да помолим да ползва презерватив....
05 Септември 2014 22:03
Защо се обявяват такива решения без широко допитване? Надали има някой в България да се бои от нападение от Русия, освен ако не ечовек с психически проблеми.
Защо този Център не е в Турция до сирийската граница - така може и да свърши нещо.
05 Септември 2014 22:12
бе не знам точно колко дъски ми хлопат,но пък знам че първата цел е щабът(командването)......
05 Септември 2014 22:13
Абе друго си е да се бориш за влизане на Бг в Евразийския съюз и да си редник в хибридна война. Голям кеф.
Половината форум тука са такива.
05 Септември 2014 22:16
отитайки че другата половина милитаристи се е надупила на запад що изобщо се притесняваме за Русия и Халифата-ще се избием преди това като украинците.
05 Септември 2014 22:19
оф топик-да питам училите форумци-може ли в една страна да има две "пети колони" едновременно,а да ги няма другите 4-ри?Май сме на път пак да развием политическите практики на Европа.
05 Септември 2014 22:23
Даа, ще ни пати глава с тая държавна глава. Да се качват на аероплана и да заминават на круиз над украина, може да ни излезе късметя.
05 Септември 2014 22:33
За където и да е, но през Бермудския триъгълник.

Господ е българин!

Главата държавна - не.

05 Септември 2014 22:45
Абе друго си е да се бориш за влизане на Бг в Евразийския съюз

"Бг" си е в Евразийския съюз по воля Божия и от Кубрат насам, та до ден днешен.
Работата не е там, а в това доколко управниците ни са врагове на българския народ. Когато, като Живков, не са ни врагове, България просперира от принадлежността си към Евразия. Когато са ... ами виж ни най-новата история
05 Септември 2014 23:04
Тези на снимката за искандери ли се озъртат, или тополи?
05 Септември 2014 23:08
Не мога да разбера някои форумци - все някой ни е крив. Ако не е Иван Костов, то ще са САЩ или западна Европа. Русия разбира се е най-добрата, но там никой не иска да иде. Защо ли?
05 Септември 2014 23:13
не вярвам някога сащ да допуснат да имаме независима от тях политика- затова назначават такива президенти и премиери силно любещи антлантизЪмъ!
Що не назначават политици в Гърция, например? Никой, дори САЩ, не може да назначава политици, в държава, обитавана от Народ.
05 Септември 2014 23:18
Fantata
05 Сеп 2014 20:00
Време беше, защото натискът за отслaбване на периферията няма да намалее докато Путин .... ....


Бе какво "време беше" то тези ИДИОТИ, ДО СЕГА планове за прикритие нямали ли са???

Време беше не, ами е минало, та преминало ....
С какъв акъл, се набутахме, при пусто НАТО - да ти споделя, Fantata - при Варшавския Договор, си имаха щабовете планове , па и по няколко врианта ...
Времето за съставянето на план е било отдавна - да ти споделя - така мисля ...
05 Септември 2014 23:18
Fantata
05 Сеп 2014 20:00
Време беше, защото натискът за отслaбване на периферията няма да намалее докато Путин .... ....


Бе какво "време беше" то тези ИДИОТИ, ДО СЕГА планове за прикритие нямали ли са???

Време беше не, ами е минало, та преминало ....
С какъв акъл, се набутахме, при пусто НАТО - да ти споделя, Fantata - при Варшавския Договор, си имаха щабовете планове , па и по няколко врианта ...
Времето за съставянето на план е било отдавна - да ти споделя - така мисля ...
05 Септември 2014 23:19
Fantata
05 Сеп 2014 20:00
Време беше, защото натискът за отслaбване на периферията няма да намалее докато Путин .... ....


Бе какво "време беше" то тези ИДИОТИ, ДО СЕГА планове за прикритие нямали ли са???

Време беше не, ами е минало, та преминало ....
С какъв акъл, се набутахме, при пусто НАТО - да ти споделя, Fantata - при Варшавския Договор, си имаха щабовете планове , па и по няколко врианта ...
Времето за съставянето на план е било отдавна - да ти споделя - така мисля ...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД