:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 267
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Кандидатките за шеф на ВКС не били подкупвани

СНИМКА: БГНЕС
Кандидатките за председател на Върховния касационен съд Павлина Панова и Таня Райковска (вдясно) бяха изслушани от колегите си. Те заявиха, че никога не им е предлаган подкуп и че ще отстояват независимостта на съда.
Кандидатките за председател на Върховния касационен съд (ВКС) Павлина Панова и Таня Райковска никога не са се сблъсквали с рушвет в съдебната система. Това заявиха двете в сряда преди изслушването им пред колегите им от съда.

"Не съм имала случай някой да дойде и да ми каже "Предлагам ви нещо", отговори Райковска на въпрос какъв е най-големият рушвет, който са й предлагали. Панова също отговори, че никой не се е опитвал да я подкупи. "Пазя хигиена в личните си контакти, не обичам бели покривки, не ходя по коктейли. Водя затворен живот, от което страда семейството ми", допълни Райковска.

Двете юристки, които в момента са заместнички на председателя Лазар Груев, ще се конкурират за поста му на 25 септември, когато Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да избере нов титуляр. Панова оглавява наказателната колегия, а Райковска - търговската. И двете заявиха, че нямат усещането изборът да е предопределен. И за този важен пост в системата ВСС отказа да промени начина си на гласуване и вотът отново ще е електронен въпреки големите съмнения за манипулации.

Защита на независимостта на съда е основен акцент в концепциите на двете съдийки. "Не бива да се допуска говорене по отношение на съдиите, с което се накърнява въобще техният суверенитет правилно да решават делата само на закона и вътрешното им убеждение, твърдение за различни влияния, без да са доказани тези влияния, уронват престижа на съдебната система, намаляват доверието на обществото в това, че правосъдието действително се осъществява по правилата", заяви Панова и допълни, че в такива случаи ще търси съдействие от ВСС, а ако такова няма, ще действа сама.

"Бърза, незабавна, аргументирана и затова убедителна реакция, след задълбочена проверка по независимостта на конкретния магистрат", е формулата на Райковска.
1407
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД