:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 318
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Бивш и настоящ шеф на АЕЦ влязоха в задочен спор за обновяването на реакторите

Снимка: архив на "Сега"
Според експерти удължаването на живота на двата останали работещи реактора в Козлодуй е важно за стабилността на енергосистемата в следващите години.


В остър задочен спор за модернизацията на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй" влязоха бившият директор на Първа атомна Иван Генов и настоящият шеф на централата Димитър Ангелов. В разпространено от пресцентъра на централата съобщение след встъпването в длъжност на новия директор, Генов бе обвинен, че е забавил програмата за удължаване на ресурса на двата блока. "Въпреки нееднократно заявявания приоритет за удължаване на срока на експлоатация на 5-и и 6-и енергоблок, бившето ръководство на АЕЦ "Козлодуй" ЕАД е допуснало 4-месечно забавяне в сроковете", пише в съобщението. Според него това закъснение в графика ще затрудни обновяването им и ще компрометира спазването на крайния срок. Освен това били констатирани пропуски при започналия планов годишен ремонт на 6-и енергоблок.

"Констатациите само по тези два проблема в никакъв случай не говорят за "прекрасно състояние на централата", както ни убеждаваше предишното ръководство на АЕЦ "Козлодуй", пише още в съобщението.

Дни по-рано, напускайки поста, Иван Генов заяви, че Първа атомна приключва първото полугодие на 2014 г. с печалба от 46.2 млн. лв. спрямо загуба от 5.9 млн. лв. за същия период на миналата година. Според Генов основният приоритет през дружеството трябва да бъде именно обновяването на блоковете, което вървяло по план. Изготвено е техническо задание за част от дейностите по пети блок, за което се чака одобрение от Българския енергиен холдинг. Препоръката на досегашния директор на централата е договорът по това задание да бъде подписан навреме. "Всяко закъснение и отклонение от предвидените в програмата срокове може да постави под въпрос бъдещето на 1000-мегаватовите блокове на атомната централа", заяви Генов.

Докато и бивш и настоящ шеф на централата спорят за модернизацията на двата блока, все още не е ясно откъде ще дойдат парите за това. През юни стана ясно, че удължаването на живота им поскъпва драстично за сметка на срока за експлоатация след това. Двата блока трябва да бъдат обновени, тъй като лицензите им за работа изтичат след 2017 и 2019 г. Работата по удължаването на ресурса им трябва да се извърши от консорциум между руската "Росенергоатом" и френската "Електрисите дьо Франс" (ЕДФ). Според зам.- шефа на руската компания Станислав Антипов това ще струва между 500 и 600 млн. евро. При старта на програмата за модернизация през 2012 г. сметката показваше около 266 млн. евро. Според Антипов изпълнението на програмата ще позволи реакторите да работят още 15-20 години, докато българските експерти очакват удължаване на живота им с още 30-40 години.
1405
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД