:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 277
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Турция е готова да прати войска в Сирия

Анкара е готова да участва в сухопътна операция срещу "Ислямска държава", заяви турският президент Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Над 140 000 кюрдски бежанци от Сирия навлязоха в Турция през последните дни, бягайки от нападенията на "Ислямска държава". Много от тях искат да се завърнат да се бият срещу ислямистите в Сирия.
Турция може да прати свои войници в Сирия, ако се сключи международно споразумение за установяване на "сигурна зона" за бежанците, бягащи от "Ислямска държава", заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган в интервю за в. "Хюриет". Досега Турция отказваше да заеме активна роля в международната коалиция срещу ислямистите в Ирак и Сирия. Ердоган заяви, че се водят преговори за това кои страни да вземат участие във въздушните удари и ако бъде уговорена евентуална сухопътна операция, Анкара е готова да участва в нея. "При разпределението на отговорностите всяка държава има определен дълг. Каквато и да е ролята на Турция, тя ще я изиграе", каза той и добави, че само въздушните удари няма да бъдат достатъчни. "Не може да се довърши такава терористична организация само с въздушни удари", обясни Ердоган.

Междувременно Великобритания започна първите си военни полети над Ирак за нанасяне на удари по "Ислямска държава". През последните дни бяха разрушени поне 15 петролни рафинерии, контролирани от джихадистката групировка. Изпомпването на петрол от тях е спряно, откакто започнаха да въздушните удари на САЩ.

През октомври в Берлин ще се проведе международна конференция за мобилизиране на необходимата хуманитарна помощ за сирийските бежанци, заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. Пред Общото събрание на ООН той припомни, че съседните на Сирия държави се нуждаят от подкрепа. Над 1 млн. сирийски бежанци са регистрирани в Турция, Ливан и 1.4 милиона в Йордания.
14
3777
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
28 Септември 2014 18:42
Ама разбира се. По договореностите, според които ислямистите пуснаха турските заложници, а в Турция налагат ислямизма...
-----------------------
Сайтът на Генек
28 Септември 2014 20:04
Турция не пропуска случая да се изфука. Ами, като иска, да прати войска в Сирия и да си чука главата. А пък Ердоганчо, завалията, всяка нощ сънува, че е султан и е превзел Виена, а таборите му маршируват към Рим и Париж.
28 Септември 2014 21:04
Има да разчиства сметки и с кюрдите и с Асад.
28 Септември 2014 21:07
Добра работа върши на САЩ и Турция тая Ислямска държава. Каквото не можеха досега, вече си го правят - кеф ти бомбене без разрешение на ООН, разрушаване на основна инфраструктура на държавата, кеф ти вече и войски.
28 Септември 2014 23:23
През последните дни бяха разрушени поне 15 петролни рафинерии, контролирани от джихадистката групировка.
И к`ва връзка имат рафинериите с продажбата на суров петрол, с парите от която всъщност се финансира т.нар. ИДИЛ?
29 Септември 2014 01:27
VAERINGJAR 28 Септември 2014 23:23
Абсолютно точно!
Разрушават и летищата на Сирия, щото башибозукът все с аероплани фърка...
Изобщо - разбиват окончателно поминъка, комуникациите и други структури на страната. Доразбиват светска Сирия, това искаха.
29 Септември 2014 09:30
Досега Турция отказваше да заеме активна роля в международната коалиция срещу ислямистите в Ирак и Сирия.
Язък, султан Реджеб І се надяваше зад радикализма на ИД да наложи една по-прикрита и мека форма за налагане на ислямизма, ама сега му се налага да бъхти духовните си братя-главорези, с което ще - не ще признава и показва нелицеприятната страна на исляма.
Отцепването на коридор в Северна Сирия означава ли, че все пак се прокарва трасето за тръбопроводите от Катар и Сауд. Арабия? Турция се намеси в новата ситуация, ред е на Русия.
29 Септември 2014 10:09
Пак повтарям, че т.нар. И.Д. е много удобна за САЩ. Толкова удобна, колкото беше Ал Кайда, че и повече. Подозрително удобна, може да се каже че са в симбиоза.

А Турция открай време иска да се разшири към Сирия, а и във всички посоки. На печелившите честито.

29 Септември 2014 11:15
Турция може да прати свои войници в Сирия, ако се сключи международно споразумение за установяване на "сигурна зона" за бежанците, бягащи от "Ислямска държава", заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган в интервю за в. "Хюриет".

Ердо играе четворна игра. Когато му отърва негласно подкрепя "Ислямска държава", а иначе декларира, че играе с US и заявява, че приоритетите му са членство в EU и мир с кюрдите.
29 Септември 2014 12:14
VAERINGJAR 28 Септември 2014 23:23

Не са ми много много ясни технологиите свързани с производството на въглеводородни горива от петрол, но си мисля, че терминът "суров петрол" е донякъде подвеждащ. Преди да стане такъв и годен за транспортиране до големите рафинерии, нефта минава някаква предварителна дестилационна обработка, която най-вече има за цел да го направи безопасен. За нея също се използват рафинерии, ама по-мънички. Тях бомбардират СЕГА и по мое мнение постъпват напълно правилно. Без сухопътна инвазия, това е единственото ефективно въздействие което могат да приложат срещу въпросната "държава". Доколкото съм си създал някаква представа за ценностната система на главорезите, то съм напълно убеден, че те сами биха разрушили рафинериите ако видят, че ще ги загубят. Иначе за летищата съм съгласен, че е нелогично. Джихадистите досега не са показали, да разполагат с авиация. От чисто военни съображения, тези бомбардировки ми се струват глупави. Ако американците някои ден навлязат там, то тези летища биха им били много полезни. САЩ отдавна вече не разполага с бойни самолети способни да използват грунтови писти, само дроновете им го могат. Турция все още използва чудесните старички F-5-ци, но има много малко от тях. Летищата с оглед бъдещи бойни действия в региона ще са много полезни, нелогично е да се разрушават, освен ако това не е продиктувано от други причини, например да не да попаднат в бъдеще в ръцете на Асад.
29 Септември 2014 13:24
Представям си Русия да беше направила същото в Украйна какъв вой щеше да се вдигне...
29 Септември 2014 16:05
Момент сега, все пак Сирия се бомбардира и все пак чужди войски ще влязат там?!?! Значи все пак демокрацията ще влезе в Сирия!?!?
29 Септември 2014 16:16
Представям си Русия да беше направила същото в Украйна какъв вой щеше да се вдигне...
Русия загуби последната война - Студената, ние също и все още плащаме репарации. А тази война глътна доста пари.
29 Септември 2014 17:07
Войските на Асад също са готови ... предния път Турция згуби 2 самолета и се отказа. Съветвам Ердоган да не прави нищо преди да се е договорил със Сирия ... все едно кой какво е решил за каквато и да е зона, която не е обсъдена с Асад.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД