:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 263
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

БНБ най-после призна, че е проспала фалита на КТБ

"Дупката" в капитала на затворената финансова институция е над 4 млрд. лева. Ако не се намери спасител до 5 ноември, лицензът й трябва да бъде отнет
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Централната банка и нейният управител Иван Искров и вчера не обявиха решение за КТБ. Те прехвърлиха "топката" към новия парламент и към евентуалното ново правителство.
Най-черните сценарии за Корпоративна търговска банка (КТБ) се сбъднаха. Вчера БНБ обяви, че поставената под специален надзор финансова институция е натрупала огромни загуби - основно по линия на кредити със съмнителни и липсващи обезпечения, поради което се очертавали обезценки в размер на 4.2 млрд. лева. Това означава колосална капиталова дупка и силно намалява шансовете КТБ да бъде оздравена. БНБ съобщи, че ще прати разкритията в прокуратурата. Финансисти вчера коментираха, че дори и след тези новини е по-добре да се опита спасителен план, защото фалитът на КТБ може да нанесе щети на цялата икономика, далеч по-големи от установената "дупка" от над 4 млрд. лева.

Под предлог, че ще сезира обвинението, централната банка не публикува очакваните доклади от квестори и одиторите от АФА, "Делойт одит" ООД и "Ърнст енд Янг одит", а само извадки от документите, придружени с разяснения за масовата публика. Според заключенията шефовете на КТБ са отпускали необезпечени заеми на кухи фирми, използвали са "необичайни за банковата система порочни бизнес практики чрез сложни операции, прикриващи сделки и трансакции" и са подавали недостоверни и подвеждащи отчети пред "Банков надзор". Всичко това обаче означава, че "Банков надзор" и ръководството на централната банка са проспали колосални безобразия в четвъртата по големина банка в България. Освен това излиза, че от ДАНС и специално от финансовото разузнаване полза няма, след като е възможно една банка да се източва по толкова безочлив начин.

От преразказа на БНБ се разбира, че огромните обезценки по кредитите в КТБ са направени по нова методика. По старата, прилагана от отстранените директори, обезценките са само 146 млн. лева. Голяма част от заемите всъщност са били обслужвани и просрочията са натрупани след затварянето на КТБ. За БНБ не са ясни източниците на погасяване. Само 13% от заемите в кредитния портфейл имат валидни обезпечения, твърди още БНБ. Ръководителите й обещават да внесат още в първия работен ден на 43-тото НС обобщена информация за събитията и всички взети решения от 20 юни насам. "Преструктурирането или оздравяването на банката са възможни, ако парламентът реши да приеме изменение и допълнения на действащото законодателство, включително и по отношение на ресурсното обезпечаване", пише БНБ.

След лошите данни, оповестени от централната банка, очакванията са, че най-вероятно лицензът на КТБ ще бъде отнет и ще започне процедура по обявяването й в несъстоятелност. По закон, ако капиталът на банката е "изяден" от загуби, т.е. отрицателен, БНБ е длъжна да й вземе лиценза до 5 дни след осчетоводяването на загубата, а до 20 дни след това трябва да започне изплащането на гарантираните депозити. БНБ е възложила на квесторите да извършат осчетоводяването до 31 октомври. "Така че, ако дупката в КТБ не бъде запълнена до 5 ноември, това ще е краят", обясни икономистът Георги Ангелов. Според него едва ли ще се намерят инвеститори, които за броени дни да извадят над 4 млрд. лв. Държавата също няма как да осигури помощ в такива размери.

Ден по-рано стана ясно, че Оманският фонд е заявил интерес за оздравяването й заедно с австрийския фонд ЕПИК и нов партньор - "Джемкорп". От Оманския фонд настояха в рамките на тази седмица да се проведе среща с БНБ и незабавно да се вземат мерки, за да се запазят активите на КТБ и дъщерните й дружества. Не е ясно дали след оповестените данни потенциалните инвеститори биха участвали в оздравяването.



ОТЗИВИ

Христина Вучева, бивш министър на финансите, пред "Дарик":

Не само вложители или заинтересовани кръгове, цялото ни общество ще загуби, ако банката се ликвидира. Ще е много по-добре, ако банката се възстанови - дори при тази ситуация, ако капиталът й бъде увеличен с нови акции, които да се притежават от Фонда за гарантиране на депозитите. Но да се изправи финансовият министър, да заяви на хората, че това е една държавна банка, която ще работи както трябва, и мисля, че при съответните лихви хората няма да си теглят парите. Загубите при този вариант ще бъдат много по-малки, отколкото при една ликвидация. При фалит на КТБ ще има скок на лихвите по заемите заради увеличения риск.



Красимир Ангарски, финансист, по БНТ:

Не може да няма престъпление при такива големи обезценки. Престъплението трябва да се търси в подправените отчети, които са депозирани в БНБ. Това е било правено през годините и си е чисто престъпление. Тук вече стои въпросът къде са били контролните органи през тези години. Банковият надзор е в задълженията на БНБ - да надзирава, да прави проверки, да сравнява, и банковият надзор също има вина, че се е поддал на тази заблуда. БНБ е длъжна да предложи оздравителна процедура. Дали ще е успешна, не е ясно отсега. Най-малкото, което може и е длъжна да направи, е да покани хора, които имат интерес. Това, че няма обезпечение, не значи, че кредитът не се обслужва. Решаващи ще бъдат конкретните анализи дали може да се изготви такава програма за оздравяване.





Депутатът от БСП Георги Кадиев във "Фейсбук":

Четейки този доклад, се чудя за какво ни е БНБ, като е пропуснала такава голяма риба през мрежата. Съжалявам, че омаскариха 135-годишна институция, основен стълб в държавата. Те ще си отидат и дано да е скоро, и дано да е завинаги. Но след тях години ще трябва да се гради ново доверие в централната банка.



Финансистът Емил Хърсев пред БНТ:

Въпросните 4.222 млрд. лв. от доклада на одиторите на КТБ не са реални липси, а необходима обезценка. Тези средства не липсват напълно от финансовата институция, а в нейния баланс е записана една тяхна стойност, а на практика тя е по-ниска. Ако наистина е вярно, че обезпечението по кредитите в КТБ е в размер на 13%, мястото на доклада за банката е право в прокуратурата. Но както преди се говореше, че има изнасяни пари с чували, а после се оказа, че това не е вярно, така може и одиторите да не са разгледали всички досиета за обезпечения. При тези числа от одита на КТБ няма шанс за оздравяване на банката, но все пак това е само преценката на одиторите.



Тихомир Безлов, Център за изследване на демокрацията, пред "Фокус":

Сбъднаха се най-лошите прогнози за КТБ. Отначало се говореше за дупка от 2-3 млрд. лева, а излезе, че тя е в най-лошите очертания. На първо място е въпросът какво ще се прави с гарантираните депозити. Проблемът е сериозен, защото продължаваме да сме в политическа неопределеност. Отделен проблем е дали новото правителство ще се съгласи на по-различен вариант от това да фалира банката. Друг важен въпрос е недостигът на средства във Фонда за гарантиране на депозитите. Дори фондът напълно да се изпразни, пак трябват допълнителни 1.6 млрд. лева. В същото време не може да се позволи фондът да е напълно празен. Трябва да се види как точно ще се реагира и дали другите големи банки ще участват в съвместен, договорен с БНБ подход.





МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Вложители и служители на КТБ организираха многократно протести с настояване БНБ да вземе по-бързо решение по казуса със затворения трезор.
105
12796
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
105
 Видими 
22 Октомври 2014 20:15
Ясно е, че от КТБ е крадено като за рекорд и че т. нар. БНБ е пряк съучастник.
Въпросът е какво следва? Обявяването на фалита е неизбежно, а след това?
Част от вложителите-физически лица ще си получат парите 100%, но такива едва ли са много. Не съм специалист, но доколкото зная, влоговете са гарантирани само при условие, че лихвите по тях са били равни на основната лихва на банката, която при КТБ беше 3-4-5%. Основната част от депонентите са сключвали договори за лихви по 10-12-14%, а това са индивидуални договори, които не се гарантират от фонда, независимо от размера им.
Колко са парите, които наистина следва да се изплатят на вложителите от гаранционния фонд? Колко са вложителите, които стават горди титуляри на вземания и какъв е общият размер на влоговете им?
Това са по-лесните въпроси.
А какво ще стане с корпоративните сметки? Има ли застраховки за някои от активите, кредити или депозити, за кои, в чия полза и в какви размери?
22 Октомври 2014 20:25
Как ще го е "проспала"?!? Точно обратно - години наред, денем и нощем, го е подготвяла! Tова е БНБ - the old Slut of Mountbatten Square!!! Долна курва, която политиците от последните няколко правителства всячески онождаха!!!!
22 Октомври 2014 20:30
някакъв съд за цацаров? който громеше банката още когато работеше? искров? борисов?
И как вежди си взе милионите при затворена банка??
22 Октомври 2014 20:49
Тази другарка Христина Вучева и др. Хърсев са взели пари за да промиват мозъците на будалите и така стават съучастници на разбойниците. Не е ясно и дали КТБто изобщо е внасяло обезпечения във фонда за гарантиране на влоговете. Кражбата в в размер ок. 10% от годишния БВП на държавата, а досега няма арести, камо ли виновни. А св чу и че Цв. Василев е назначил(купил) министри в кабинета Съсел-Олигарски по примера на БСП и ДПС.
Бизнес майна, но пак ще трЕбва да платиш сметката.
22 Октомври 2014 20:55
БНБ най-после призна, че е проспала фалита на КТБ

Колко нежна формулировка на може би най-голямата и нагла кражба в последните 25 години.
22 Октомври 2014 20:56
Не съм специалист, но доколкото зная, влоговете са гарантирани само при условие, че лихвите по тях са били равни на основната лихва на банката

това пък откъде го знаеш, в закона няма такъв текст
Влоговете са гарантирани до определена сума и безусловно до тая сума.
22 Октомври 2014 21:06
Но да се изправи финансовият министър, да заяви на хората, че това е една държавна банка, която ще работи както трябва

Вучева все повече затъва в измисления си свят.
Пред очите й държавните институции доказват по неоспорим начин абсолютната си непригодност да се справят с елементарен проблем - в същината си казусът КТБ е именно такъв, само дето е маскиран с купища приказки, а тя сънува как някакъв си чиновник "се изправя" и тутакси 4 милиарда се материализират от самото му явяване народу.
Христина, запиши си, че единственият резултат от министроизправянето ще бъде купчина камъни върху му
22 Октомври 2014 21:08
... И как вежди си взе милионите при затворена банка??
Не е сложно.
Имаш връзки - вземаш!
Немаш връзки - изгаряш!
22 Октомври 2014 21:08
Всичко това обаче означава, че "Банков надзор" и ръководството на централната банка са проспали колосални безобразия в четвъртата по големина банка в България. Освен това излиза, че от ДАНС и специално от финансовото разузнаване полза няма, след като е възможно една банка да се източва по толкова безочлив начин.

От преразказа на БНБ се разбира, че огромните обезценки по кредитите в КТБ са направени по нова методика. По старата, прилагана от отстранените директори, обезценките са само 146 млн. лева. Голяма част от заемите всъщност са били обслужвани и просрочията са натрупани след затварянето на КТБ. За БНБ не са ясни източниците на погасяване.

Уникално !
22 Октомври 2014 21:10
Не може да няма престъпление при такива големи обезценки. Престъплението трябва да се търси в подправените отчети, които са депозирани в БНБ. Това е било правено през годините и си е чисто престъпление. Тук вече стои въпросът къде са били контролните органи през тези години. Банковият надзор е в задълженията на БНБ - да надзирава, да прави проверки, да сравнява, и банковият надзор също има вина, че се е поддал на тази заблуда.

Те тука е ключът от палатката.
А щом бенебето иска сичко да се решава от парламенто, начи и политиците са у кюпо, барабар с цацаратурата...
22 Октомври 2014 21:15
Повечето банки са така.
22 Октомври 2014 21:15
ДАНС превзе карлуково, вие тук за някаква си банка...
БТВ, браво Тишо, Браво Безлов, нищо не казА ! Да ви....и центровете и агенциите !
22 Октомври 2014 21:16
това пък откъде го знаеш, в закона няма такъв текст
Влоговете са гарантирани до определена сума и безусловно до тая сума.

"Безусловно" са гарантирани, друг път.
Ето ти текстът, дето го "няма"
"Чл. 5. (1) Не се изплащат гарантираните размери на влоговете в банката на:
1. лицата, на които са били предоставени привилегировани лихвени условия в отклонение от обявените от банката условия, които тя е длъжна да прилага към своите вложители;"
Тази алинея има още 13 точки, в член 5. има още 2 алинеи, а има и още свързани текстове. Ще ти оставя удоволствието да ги намериш и прочетеш сама
22 Октомври 2014 21:18
Егати,
наистина ли Веждю Радишев си дръпна спестяванията?
22 Октомври 2014 21:20
"Свирии, свирии, Щурчее,
Боце Бойко е невиинен.."


Абе ти нас за гъби ли ни вземаш?
Ами ако сме мухоморки?
Знаеш ли какво може да се случи на тъщата ти и на теб?
22 Октомври 2014 21:30
Кви мухоморки, бре Олде.
Пред 6 годин от амбасадата казаха, че имало гнили ябълки сред банките.
Ма немаше кой да чуе...
22 Октомври 2014 21:31
Шок и ужас в КТБ? Не, операция #Съборибанката се изпълнява по план и срок
Одиторите препоръчват обезценки за 4.2 млрд. лв. Защо и кои са точно активите, които са за обезценяване не е ясно
Натисни тук
22 Октомври 2014 21:32
Не ми се струва да е вярна тази информация. По-скоро някои хора се готвят да купуват активи по обезценена стойност.
22 Октомври 2014 21:45
Ц. Василев е Сърбия но Искров е тука. Защо още не арестуван?
22 Октомври 2014 22:04
БНБ най-после призна, че е проспала фалита на КТБ

Не го е проспала, нарочно си е затворила очите, и сега търси оправдание в кабинет и парламент...
22 Октомври 2014 22:06
А банка могло да се убие не само с вестник, но и с надзор. И ний сме дали нещо на света.
22 Октомври 2014 22:06
Законът на махалото действа в пълна сила. Едните се снишават със скромната сума 146 млн другите се изтъпаниха с 4.2 млрд. Пълен абсурд. Смайващо пристрастие. Понякога истината е по средата , но къде е независимият одит?
Вече ме гложди мисълта, че каквато ни банката, такава и държавата.
22 Октомври 2014 22:14
Пред 6 годин от амбасадата казаха, че имало гнили ябълки сред банките.
Да де, ама фалира само Лемън Брадърс от банките с ретинг ААА-а-а-а-а.
22 Октомври 2014 22:16
Ей това не му разбирам на този живот.

Живееш нормално, работиш, данъци плащаш ... съумяваш да си изградиш къща, семейство.... Сполетява те бедствие, оставаш без дом - най-меко казано - държавата те подпомага с 300лв и минерална вода.

Живееш нормално, работиш, плащаш данъци... хващаш се с някакви мошеници, рекламирани от правителството като стабилни...
Държавата те компенсира напълно, а правителството, дето те е подлъгало, даже се връща..
22 Октомври 2014 22:17
Не може да няма престъпление при такива големи обезценки. Престъплението трябва да се търси в подправените отчети, които са депозирани в БНБ. Това е било правено през годините и си е чисто престъпление.

Кольо Парамов е на друго мнение:
В тази история с КТБ има една уникална хитрост, провлачвайки във времето разрешаването на проблема й. Това каза пред Фрог нюз финансовият експерт Кольо Парамов.
Смениха методиката за преизчисляване, той като идеята беше задължително да се докаже голяма дупка. От тази гледна точка нещата са безкомпромисно ясни. За да отидем към сегашните числа от доклада, трябва задължително да погледнем темпа им назад. Можем да направим едно уникално сравнение. В края на юни месец просрочените главници и лихви са общо 96 млн. лв. Един месец по-рано, в края на май, когато се подготвя изкуствения фалит на банката, те са два пъти по-малко-само 48 млн. лв. Не може просрочените плащания по главници и лихви, заедно с обезценка на кредитите само за 4 месеца от 96 млн. лв. да станат 4, 2 млрд. лв.!

Значи ако не бяха сменили методиката, не бяха изпокрили части от кредитни досиета сега щеше да стане страшно за организаторите на неуспелия преврат преди малко повече от четири месеца. Защото според ЗКИ, ако до ШЕСТ месеца квесторите не успеят да фалират банката, БНБ трябва да се изнесе от нея. И какво щяха да правят божите кравички и божите прасенца? Да връщат кредити и да сънуват активи. Сега СПРАВЕДЛИВОСТТА възтържествува. Наказани бяха ЛАКОМИТЕ ДЕПОЗАНТИ и бяха щедро наградени СКРОМНИТЕ КРЕДИТОПОЛУЧАТЕЛИ...

К. Парамов пред Фрог: В тази история с КТБ има уникална хитрост
22 Октомври 2014 22:20
Егати,
наистина ли Веждю Радишев си дръпна спестяванията?

Мисля, че не успя.
Искров беше подготвил схемата и накара квесторите да въведат стандартен лихвен процент за всички сметки, тоест да "отменят" със задна дата привилегированите лихвени проценти и особени договорености. Обаче му разясниха, че точно това закононарушение няма да мине, защото след въвеждането на особения надзор парите по депозитите в КТБ са всъщност на Фонда, а западните банкери не са му българските шаяци.
22 Октомври 2014 22:28
А всичко започна, след като Боце се върна от една продължителна командировка!
Или вече забравихте...
22 Октомври 2014 22:30
Най-черните сценарии за Корпоративна търговска банка (КТБ) се сбъднаха.
Няма сбъдване. Четири месеца квесторите усилено работиха за реализация на най-черния сценарий. В началото малко се пообъркаха, но Иван Искров решително им смени методиката. Дори прати конкуренти (ОББ), разплака девойчетата (да работят събота и неделя) само и само черният сценарий да е изпипан от всякъде.

Престъплението трябва да се търси в подправените отчети, които са депозирани в БНБ.
Да, ама няма запор на имуществото на КМPG, одиторът изготвил и депозирал отчетите, но запор на всички фирми на Цветан Василев е организан със светлинна скорост - от 22.08.2014 до 09.09.2014 г. е вписан в Търговския регистър.

Решаващи ще бъдат конкретните анализи дали може да се изготви такава програма за оздравяване.
Квесторите и одиторите какво са правили досега освен че са си раздали баснословни суми за да си "затварят очите" и да не търсят кредитните досиета, които прокуратурата прибра?
22 Октомври 2014 22:30
Влади, даваш вид на осведомен човек. Даваш вид.
Обявените лихвени проценти на КТБ бяха до 8,5%. Всички тези лихви ще бъдат изплатени заедно с парите от депозити до 100К €. Не се изплащат тези, с индивидуално договорени лихвени проценти, но техните пари така, или иначе са над максималната сума. От средата на годината лихвите по депозитите бяха намалени до средния за държавата размер, който пак е по-висок от предлагания от половината други банки. Тези пари също ще бъдат изплатени, стига сумата от депозита и лихвата не надвишава посочената по-горе сума.
22 Октомври 2014 22:34
А всичко започна, след като Боце се върна от една продължителна командировка!
Или вече забравихте...
Е, хванаха Го малко не подготвен. В началото спрягаше 6 млрд. лв. заради бюджетния дефицит на Орешарски. Но веднага след срещата при президента (Владислав Горанов подкрепяше банковата ваканция), отма се поправи на 10 млрд. лв. нов кредит. И Той не винаги успява да получи думичките, които трябва да изговори, но се измъкна "елегантно": "тук в самолета не се чува много добре" (на въпроса за КТБ).
22 Октомври 2014 22:38
бяха намалени до средния за държавата размер, който пак е по-висок от предлагания от половината други банки
Сега, ако кажеш и какъв е пазарния лихвен процент, цена няма да имаш! В смисъл кой, как, защо и на какво е намалил лихвата. Все пак лихвата е договор, трябва да има съгласие и от двете страни, дори доброзорно да е за едната.
22 Октомври 2014 22:53
Интересно, какво представляват "привилегированите" лихвени условия? Дали няма да приемат наистина ,че всички депозанти, които имат лихви по влоговете над средните за страната са с привилегии? Това доста ще ограничи гарантираните влогове. Ако условията по депозита са публично обявени в сайта на банката, а не индивидуално договорени, но лихвеният процент е над средния, може ли да се приеме да привилегирован?
22 Октомври 2014 22:54
Едно отваряне на сайта на банката ще ти даде отговор за числата. Кой ги определя мога да ти кажа, но не мога да кажа как.
22 Октомври 2014 22:56
сип 22 Октомври 2014 22:53
Интересно, какво представляват "привилегированите" лихвени условия? Дали няма да приемат наистина ,че всички депозанти, които имат лихви по влоговете над средните за страната са с привилегии?

Не. Привилегировани са тези, които са определяни еднолично за вложителя, а не са били официално обявените от страна на банката.
22 Октомври 2014 23:01
Всички депозити, които са публично обявени от банката, било в салоните й, било на интернет страницата й, било в рекламни брошури, не са привилегировани и са гарантирани да определения размер. Специално за КТБ в стандалтните договори има клауза, потвърждаваща, че не са привилегировани. Но много банки за депозити, например над 100 000 лв, пишат - по договаряне. Това са привилегированите. Лихвата тук няма никакво значение.
22 Октомври 2014 23:02
лицата, на които са били предоставени привилегировани лихвени условия

това няма общо с твоето тълкуване
22 Октомври 2014 23:03
Не. Привилегировани са тези, които са определяни еднолично за вложителя, а не са били официално обявените от страна на банката.


Алин, сигурно е така, както казвате.Все пак живеем на интересно място , в интересно време и на управниците могат да им хрумнат интересни неща.Дано да греша.
22 Октомври 2014 23:10
вижте какво друго е хрумнало на управниците

БНБ: Препоръките на Европа за изплащане на влогове не са задължителни

Днес от централната банка заявяват, че са отговорили на ЕБО, като припомнят позицията си, че според българското законодателство изплащането на влогове може да стане само след отнемане лиценза на една банка, което не е факт.
Освен това от БНБ напомнят, че отнемането на банков лиценз подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.
"Освен това такова решение предполага изразходване на средства на Фонда за милиарди левове и не би могло да бъде взето без ясно правно основание в националното законодателство", посочват от БНБ.
От там подчертават, че въпреки посочените от ЕБО, а и преди няколко месеца от ЕК несъответствия между европейското право и българските закони по въпроса с изплащането на гарантираните влогове, промяната на това положение не е в компетенциите нито на централната банка, нито на Фонда.
В отговора до ЕБО се допълва и че в националното законодателство не са налице разпоредби и процедури, които оправомощават БНБ да даде възможност за частичен достъп до депозити.

С други думи на Европа и вложителите от БНБ с любов
22 Октомври 2014 23:10
Текстът е: Изключени са също привилегированите влогове, т.е. влоговете с индивидуално договорени по-добри лихвени условия от тези, които банката публично предоставя на и прилага към вложителите си.

Ударението е на индивидуално. По стандартните влогове КТБ предоставяше до 8,5% лихва, а по привилегировените 10-12% доколкото съм чувал. Това че Булбанк тогава е давала съответно да речем 3 и 5% си е нейна работа. ПИБ пък даваше 9% по стандартни гарантирани влогове.
22 Октомври 2014 23:38
може би най-голямата и нагла кражба в последните 25 години.

Брех, мааму стара, колко сме късопаметни. 96 да ти говори нещо? Пак кумонета, пка експерти.
Корелации, нещо?
22 Октомври 2014 23:47
Кольо Парамов е на друго мнение:
В тази история с КТБ има една уникална хитрост, провлачвайки във времето разрешаването на проблема й.
Смениха методиката за преизчисляване, той като идеята беше задължително да се докаже голяма дупка.

А сменена ли е методиката или става въпрос за различни неща? За счетоводен резултат по-рано и за обезпеченост на кредитите днес?
Не трябва да си "уникално хитър", за да вземеш 22 млн. евро - по толкова средно са отмъкнали 82-те фирми без персонал и дейност, - да връщаш лихвите година-две, създавайки си перфектно досие, а после да отпрашиш с останалите 20 милиона към топлите страни.

Алин,
Нито съм "осведомен човек", нито давам вид на такъв. Но съм свикнал да тълкувам поведението на наистина информираните хора. А кои са те в случая, ако не италианците, французите, холандците, австрийците, германците, американците, белгийците, българите, унгарците, гърците, руснаците и останалите в другите търговски банки? Та нали именно тези банки събират 15 години Фонда за гарантиране и именно те са заплашени от плащането на 3-4 милиарда?
Същевременно точно те си мълчат, и сега, и преди сканадала, въпреки че с абсолютна сигурност са знаели какво става в КТБ. Защо си траят? Считам, че отговорът, който предложих - договорите с повечето вложители на КТБ са такива, че ги изключват от защитата - е много, ама повече от вероятен.
И ти не опровергаваш това, като казваш, че в средата на 2014 г. лихвата в КТБ е била "кориграна". Същото посочих и аз преди теб, като посочих и обяснението
23 Октомври 2014 00:03
ВладиГео
ти явно никога не си имал влог в КТБ
23 Октомври 2014 00:15
ВладиГео
ти явно никога не си имал влог в КТБ

Да. Отблъсва ме от самото си начало и именно с обявите си за предоставяне на специални условия на определени клиенти.
За мен неравнопоставеността в бизнеса е равнозначна на писмено заявено намерение да се наруши закона.
23 Октомври 2014 00:29
Девизът на КТБ беше - клиентите ни са скъпи. Не някои клиенти ни са скъпи. А за големи суми всяка банка дава специални условия. Даже ти намира банкер за доверително управление.
От кога си виждал "финансиста" Кольо Парамов? От когато се цани неуспешно за финансов съветник на Боко? Аз го помня от 1997г, когато показваше с ръка по телевизията (спускайки я като падащ надолу самолет) как ще падне доларът спрямо лева. Това ме накара да запазя част от левовите си позиции. Ама падна не доларът, а лева до 3000 за долар. Кольо Парамов, "макроикономистът" Гечев и Жан Виденов доведоха тогава България да катастрофа. И сега мислят, че всичко е забравено, та Гечев успя и депутат да стане. Аз работя с КТБ от 2002г и винаги са били коректни. Работил съм и с много други банки и само през една година КТБ е давала най-висок процент лихва (като изключим тези 8,5%, които са за суми над 100 000лв).
23 Октомври 2014 00:57
Всичко върви по план. Одиторите направиха това, за което бяха вкарани в КТБ – „доказаха”, че проблемът на банката е капиталов а не ликвиден, защото само така използването й в Банковия преврат срещу кабинета „Орешарски” може да се потули – срещу 4,2 млрд. лв., без ДдС.

Първото условие в Измамничеството (и мозъчния контрол) е жертвата да бъде вкарана в правилата на играта, в която измамниците винаги печелят чрез създадените в техен интерес правила.
ПРИМерИ. Казиното винаги печели. Банката е „невинна” за необслужване на кредити, въпреки че е съпричинител с много по-голяма степен на отговорност от длъжника. Съдебната система не носи отговорност за престъпността в държавата – колкото и чудовищна да е тя.

Второто условие в Измамничеството (като следствие от първото) е да се използва реторика внушаваща „пътя”, по който трябва да се върви в измамната безпътица.
приМЕРИ. Да цитираш „добри практики” за финансови пирамиди, каквито са всички национални и световни банки (търговски и инвестиционни). Ако „тройката одитори” влязат в останалите банки в България ще установят същите описани „лоши практики” дописани и с още по-лоши в някои банки, а затварянето им за 2 месеца ще доведе до същия извод за обезценка на капитала им с процент близък до този в КТБ (87%) – в която необезпечен но обслужван кредит юнашки се твърди като „несъбираем” в планираното „Голямо плюскане КТБ”.

Стриктно спазвайки правилата на „манипулацията” (използва се като зямяна на „измамничеството” по разбираеми причини) „одиторите” пропускат (по кондиката МСФО) основното – атаката на КТБ чрез масирано теглене на депозити, наложило искането за поставяне на банката под надзора на БНБ. Тази атака започва по времето, в което Василев отсъства от България и се твърди от него в отговор до вложителите от 23.09.2014 г. ( http://www.segabg.com/article.php?id=718298 ), а близо месец по-късно никой от БНБ и от Националната масониера (пардон) Главна прокуратура не си направи труда да я опровергае, защото принуждаването на вложители (сред които и държавни фирми) групово да теглят депозитите си от КТБ си е инкриминирано деяние оценено на… 4,2 млрд. лв..

Добрата новина е, че в хода на наказателното производство срещу обвиняемия Цветан Василев…
Наказателно-процесуален кодекс
Чл. 107. (3) Съдът и органите на досъдебното производство събират и проверяват както доказателствата, които разобличават обвиняемия или отегчават неговата отговорност, така и доказателствата, които оправдават обвиняемия или смекчават отговорността му.

…ще бъдат вкарвани серии от ужасяващи автоголове поставящи под огромен риск живота на обвиняемия и този на Теракриминалната държавна Содомия, в която „Банковия надзор” на БНБ не е с нищо по-лош от „Инспектората” към ВКП или този към ВСС, в чиито „Магистратски търговски банки” капиталовата адекватност на магистратите е под 13% благодарение на „добрите практики” на съдебната реформа – направила възможен Банковия преврат с КТБ и одитния опит за неговото прикриване и консумиране - в изпълнителната власт и в ограбването на 4 млрд. лв..

„Феерията” КТБ (Криминалната Терминация на България) обаче тепърва предстои, след като на 17.10.2014 г. Главна прокуратура е сезирана по надлежния ред с искане:
5. Да разпоредите извършване на законоустановените действия във връзка с държавния преврат свалил от власт правителството на Пламен Орешарски, извършен чрез предизвикване на банкова, парламентарна и политическа кризи „от” и „в” интерес на политическа партия Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ) и политическа партия Движение за права и свободи (ДПС), с участието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, лидера на ДПС Лютви Местан, депутата от ДПС Делян Пеевски, управителя на Българска народна банка Иван Искров и държавния глава Росен Плевнелиев. http://www.buda-la.com/articles/view/159 ...

…а ръководството на КТБ твърди, че за двата месеца след затваряне на банката проблемните кредити от рекордните 1,5% са експлодирали до рекордните 85% (всъщност 87%) http://www.segabg.com/article.php?id=721689 , което е лесно доказуемо ведно с причините и лицата, които са го предизвикали.
23 Октомври 2014 01:08
Mr Moonlight
2014-10-23 00:29:00
Девизът на КТБ беше - клиентите ни са скъпи. Не някои клиенти ни са скъпи. А за големи суми всяка банка дава специални условия. Даже ти намира банкер за доверително управление.


Грешите. "Клиентите са ни скъпи".
Не са лъгали хората.

Даже ти намира банкер за доверително управление

Намира банкер, който започва разговора с това, че говорим вече за инвестиция, което не се гарантира от банката им.
23 Октомври 2014 01:35
"тук в самолета не се чува много добре" (на въпроса за КТБ).


Чичо - защо кашляш?

Натисни тук
23 Октомври 2014 04:16
Не трябва да си "уникално хитър", за да вземеш 22 млн. евро - по толкова средно са отмъкнали 82-те фирми без персонал и дейност, - да връщаш лихвите година-две, създавайки си перфектно досие, а после да отпрашиш с останалите 20 милиона към топлите страни.
На мен ми се струва, че една голяма част от тези пари са отишли за създаване на партии, купуване на избори, подкупване на министри и депутати... КТБ беше банката на властта, на която й дойде ред да бъде жертвана. Да видим коя ще бъде следващата такава банка.
23 Октомври 2014 05:09
Понеже кражбата е дълбоко вкоренена в манталитета на българина може би не трябва да има български банки а само клонове на европейски. В закона да пише че който не върне кредит- влиза в затвора да го изработи. По колко лева се падат на работещ да връща ?
23 Октомври 2014 05:12
Понеже кражбата е дълбоко вкоренена в манталитета на българина може би не трябва да има български банки а само клонове на европейски.
То почти е постигнато - останаха няколко български банки, чиято съдба не е много сигурна според мен.
По колко лева се падат на работещ да връща ?
Ако говорим за дупката в КТБ - по около 2000 лв.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД