:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 455
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Брюксел ни дава 4 милиона евро за енергийни проекти по "Свързана Европа"

Над 4 милиона евро за енергийни проекти ще получи България по финансовия инструмент "Свързана Европа" на Европейския съюз. Това стана ясно вчера от съобщение на Европейската комисия (ЕК).

Става дума за 5 проекта, които са одобрени от Брюксел и ще бъдат финансирани в кампания, насочена към енергетиката на страните членки. Сред тях са проектни проучвания за изграждане на интерконекторна газова връзка между България и Турция, увеличаване на капацитета на язовир "Яденица", както и на далекопроводни връзки от ТЕЦ "Марица-изток" към различни части на страната.

Най-много средства ще бъдат насочени към проекта на НЕК за проучванията по изграждането на "Яденица" - 3.2 млн. евро. За енергийната връзка между Бургас и Добрич са предвидени 315 хил. евро. 306 хил. евро ще дойдат за далекопровода между ТЕЦ "Марица-изток 1" и гръцкия град Неа Санта, а 279 хил. евро - за енергийната връзка между ТЕЦ-а и Бургас. Други 190 хил. евро пък се отпускат за проучвания по изграждането на интерконекторна връзка с Турция. Проектът е "Булгартрансгаз".

Страните в Европейския съюз се договориха да отпуснат общо 647 милиона евро в подкрепа на приоритетни инфраструктурни проекти в областта на енергетиката. Основната част от средствата отиват в газовия сектор, както и за пренос на ток в региона на Балтийско море, в Източна и Югоизточна Европа. Европейско финансиране, отпуснато на Гърция, предвижда и строителството на връзка от ТЕЦ "Марица-изток" към гръцката електропреносна мрежа. От общо 248 проекта пари се дават за 34, определени като ключови от страните и ЕК.
160
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД