:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 284
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Боядисването на паметника на "Позитано" не е хулиганство, а политическо мнение

Софийският районен съд оправда двамата подсъдими
СНИМКА: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
----
Боядисването на паметника пред централата на БСП на ул. "Позитано" в София и надписването му не е хулиганство, а изразяване на политически възгледи с художествени средства. Това прие съдия Мирослава Тодорова от Софийския районен съд, която вчера оправда активистите Асен Генов и Цветелина Сърбинска. Двамата бяха задържани, след като на 7 ноември м.г. композицията пред партийната централа беше боядисана и надписана с "Кой?БКП-Позор!Кой!". След това прокуратурата им повдигна обвинение за хулиганство.

Освен че е изразяване на мнение, гарантирано от конституцията и конвенцията за правата на човека, прокуратурата не е доказала вината на Генов и Сърбинска, прие съдът вчера. Тодорова припомни, че съдът в Страсбург е извел възможността правото на мнение да бъде изразено с художествени средства и артистичен изказ. Освен това намесата на правосъдието в политическия дебат би било проява на потисничество, се твърди още в съдебното решение.

Прокуратурата искаше съдът да освободи двамата от наказателна отговорност и да ги санкционира само с административна глоба. Защитата пък настояваше подсъдимите да бъдат оправдани, защото няма доказателства, че точно Генов и Сърбинска са автори на деянието, тъй като с тях е имало още четирима души. Самите подсъдими заявиха пред съда, че поемат политическата отговорност, но няма да кажат дали те са авторите.

Съдия Тодорова обясни вчера, че това им изявление няма правна стойност, след като не признават да са извършителите. Освен това не можело безспорно да се докаже, че те, а не другите четирима, собственоръчно са боядисали и изписали паметника. "От събраните доказателства не може да бъде изключена обективната възможност, подсъдимите да са носели средствата за осъществяване на акцията по боядисването, а други да са я реализирали", обясни съдията.

"Защитата на политическото изразяване е с най-висока степен поради това, че е една от най-важните основи на демократичното общество и едно от главните условия на неговия напредък", се казва още в съдебното решение. И се допълва, че свободата на изразяване е надхвърлена, когато се създават безредици, а не когато се възбужда възмущение и смут. Затова и политическото мнение не може да се приема за хулиганство. "И талантливата, и бездарната артистична проява имат еднаква защита на изразяване, защото защитаваната ценност е тази на свободния дебат и обмена на мнения", се казва в решението.
27
1901
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
27
 Видими 
31 Октомври 2014 19:44
До този момент съдия М.Тодорова ми бе симпатична, най-малкото като жертва на един доста посредствен мъж... Но явно съм се лъгал. Не заслужава моето съчувствие! Колкото и да е незначително...
31 Октомври 2014 19:45
wvw
31 Окт 2014 19:44

31 Октомври 2014 20:22
Абе и за други неща ще ви се отворят очите. Ама дали ще е скоро..
31 Октомври 2014 20:45
Боядисването на паметника пред централата на БСП на ул. "Позитано" в София и надписването му не е хулиганство, а изразяване на политически възгледи с художествени средства
Да очакваме и други "велики" отсъждания като "заливането с киселина на съдия не е престъпление, а изразяване на политически възгледи с химически средства" . Клеветата става "политически възглед, изразен с журналистически средства", а убийството - човешко право, изразено с достиженията на "западната цивилизация" (в случая на огнестрелно оръжие).
31 Октомври 2014 20:52
Ако някой... таковата... тая съдийка... Ще бъде освободен от отговорност - изразил е мнение. И съжаление...
А иначе... Значи е влязла в "правия път" след атаките на Цвъки...
------------------
Сайтът на Генек
31 Октомври 2014 21:20
Ако и останалите съдии са като тази, жална ни майка! От друга страна, добре че има и такива елементарни случаи, та на хората да им стане ясно какво става в "правосъдната ни система". Излиза, че племето на вандалите от ранното средновековие всъщност са били политически дисиденти?
31 Октомври 2014 21:21
Ами защо осъдиха Енимехмедов - нали и той изрази политическо мнение с други средства? Това тук е всичко друго, но не и държава.
31 Октомври 2014 21:52
той изрази политическо мнение с други средства?
Не е с "други средства", а с "актьорско майсторство" като на тия във филми "непобедимите"
31 Октомври 2014 21:57
Това тук е всичко друго, но не и държава.

Държава е, ама с художествени средства! Бродират правителство като златна кръпка на съдран чувал, президентът хороскопи прави, съдииките са станали на художествени критички. Под Калин Донков - 14 мнения, под оставаката на президента на Буркина-Фасо - 20.
31 Октомври 2014 22:01
Боядисването на паметник на "Позитано" вече представлява узаконена простотия.

Освен това е жалко плагиатство на изрисуването от 2011 г., в което имаше симпатична обществена провокация и добро естетическо изпълнение.

Разбира се, ако интелектуалните и физически способности на извършителите им позволява само да извършват работата "боядисване", ние не трябва да ги спираме, защото младите хора трябва да са заети, иначе ще се отдадат на наркотиците.

31 Октомври 2014 22:07
иначе ще се отдадат на наркотиците.

Ако се съди по качеството на боядисването, това е вече преодолян етап.
31 Октомври 2014 22:10
Абе май още не е преодолян
31 Октомври 2014 22:18
Да, изборът на думите можеше да е по-точен. Този Рубикон е преминат? Тази кота е овладяна? Този връх е покорен?
31 Октомври 2014 22:32
Връхът е покорен!

Като мацотеха бяха "България цяла сега нази гледа"...
Като стигнаха до съд - "Не бях аз"
31 Октомври 2014 23:01
Apolitichen 31 Октомври 2014 20:45

Изнасилване- изразяване на полови възгледи със средствата на убеждение..
31 Октомври 2014 23:06
Прокуратурата искаше съдът да освободи двамата от наказателна отговорност

все ми се струва че прокурора е Обвинител? или съм объркан?
01 Ноември 2014 08:27
Публикувано на 31.10.2014 / 21:13
Публичен вандализъм като израз на политическа позиция? Съдия Тодорова написа мотиви за 12 часа, можело значи и за по-малко от 5 години.
А стига бе!!! Да боядисваш скулптори, поставени на обществено място, НЕ било хулиганство, а изразяване на политически убеждения!!! Само защото скулптурната група на проф. Любомир Далчев е поставена пред „Позитано“ 20.
Въпросът тук е принципен – има ли скулптурна група – да, поставена ли е на обществено място – да, има ли посегателство и акт на вандализъм върху нея – да, известен ли е авторът на скулптурата – да, остава да се посочат извършителите и да се докаже вината им. Всички други мотиви на съдията относно изразяване на политически възгледи и прочие, позовавания на решения на ЕСПЧ, са юридически булшит.
Разбира се, съдът е достатъчно опитен, за да интерпретира фактите според личностите на обвиняемите, разбира се, прокуратурата не се е явила по делото, разбира се, всички комунисти са уроди и трябва да са на въжето или в лагери, разбира се, в България е нямало такова нещо като антифашистко движение, разбира се най-вече, че просто няма как един от символите на протестърите – умните, богатите, красивите борци срещу КОЙ, БСП, ГЕРБ,и т.н., да осъди идеолозите на протестърите за хулиганство, а ще им признае правото на публичен вандализъм като израз на политическа позиция!
Разбира се, същите подсъдими протестъри ще изразят готовност да поемат политическа отговорност за акта в съдебна зала – като знаят, че никой няма да ги пипне… Така е много лесно да си смел и отговорен!
Разбира се, съдия Тодорова ще напише мотиви за 12 часа – тоест, можело значи и за по-малко от 5 години….как така, м ?!?
Впрочем, прочела съм мотивите – има ги в Капитал. Впрочем, още като прочетох кой е съдията по делото, сигурна бях за изхода и приблизително за мотивите.
Впрочем, тази диващина и всякакви диващина върху символите, паметниците, скулптурите и прочие, частици от историята на България, стига да не е в разрез с „евроантланическите ценности“, не е хулиганство, а израз на политически убеждения, според създадения вече съдебен прецедент.
Тоест ако аз утре със спрея в ръка напиша върху сградата на Общината „Кметът е мафиот“, и изрисувам скулптурата пред сградата някак си, няма да ме арестуват, няма да ми повдигнат обвинения, и ще ми зачетат правата според ЕКПЧ и по силата на делото „Стефан д-р Чолаков срещу България“….
И всичкия този правен пунт и пластика, само защото скулптурната група е на тема антифашисти, и е пред „Позитано“ 20.
Искам да видя как някой ще си позволи да боядиса и оскверни паметника на съветската армия в Берлин, и как ще реагира немското правосъдие !
Искам да прочета как някой ще боядиса отново паметника на американските летци в София, същите тези, бомбардирали мирните жители през 1941, и как защитата ще се позове на ЕКПЧ, и прецедента на съдия М. Тодорова. Още по – интересно би било и каква би била присъдата – едро хулиганство, или направо тероризъм ?!?
Не ми говорете на тема антикомунизъм, щото е изтъркано. В правото няма политически аргументи.
Ирена Андреева, адвокат
http://afera.bg/%d0%bf%d1%83%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d1%87%d0%b5%d0%bd-%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d1%8a%d0%bc-%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%be-%d0%b8%d0%b7%d1%80%d0%b0%d0%b7-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%bb.html
01 Ноември 2014 09:37
Е, гати държавата, щом такива й са съдиите. И тази патка загубена влезна в "робовладелското" русло на западняците. Щом е антикомунистическо и против Русия - значи е върха на сладоледа и добре се плаща, независимо от качеството. Май почнах да съжалявам, че Цвъки не й спретна по-жесток номер, като "изразяването на естетическите си чувства чрез обливане с киселина" например. Извинявам се на слабо-нервните, че това жалко подобие на съдия събуди такива чувства у мен.
01 Ноември 2014 09:49
Този Рубикон е преминат?


Не, този Рубикон е превъртян! (по Цецоу)
Иначе си е хулиганство отвсякъде. но сега конюнктурата е такава - съдебната власт ходи на пръсти, за да не засегне "победителите".
01 Ноември 2014 13:29
А за други паметници може ли! Сигурно! А за министерския съвет и народното събрание?
01 Ноември 2014 13:38
Ся остава някой зевзек да изпише върху съдийската й маса нещо от ж.р. (често срещано по стените на градските тоалетни) + стилизирания рисунка на това нещо от ж.р., което ще се приеме за неговото меродавно и свободно изразено мнение относно правосъдието.
01 Ноември 2014 14:32
Тази присъда е още едно потвърждение, че България се е превърнала в джунгла. А в джунглата всеки е потенциална жертва. Всеки от нас, и децата ни, и внуците ни.
"За греховете на бащите наказвам синовете и внуците и на внуците внуците" - Светото писание.
01 Ноември 2014 15:14
(снимка: натиснете тук)
Писма/постове/ от възмутени обикновени граждани и трудови колективи.
01 Ноември 2014 17:24
Как умира една държава 11.2014 Красимир Иванджийски Натисни тук
На този фон не е изненада изводът, че от 25 години държавната власт в България е най-големият враг на народа и сама твори геноцид.
Кога и как умира една държава:
когато икономиката и хората стават все по-бедни, все по-трудно изхранват семействата си, няма никакъв ръст, расте безработицата. Започва "изтичане" на мозъци, по-талантливите бягат, за да търсят нов шанс. Това отново удря жизнения стандарт, хората харчат спестяванията си или вегетират, мислейки си, че става дума за временна ситуация, цели райони се обезлюдяват, налице е демографски срив. Това е началото на загиването на държавата , след това нещата стават още по-лоши. Държавата минава в режим на преструване, че е държава. Преструва се, че нещата не са толкова лоши, че не е отговорна за краха. Държавата има само една цел
ит.н и т.н.
01 Ноември 2014 19:32
Защо го боядисаха? Просто трябваше да го Паметник на бандити и терористи!
02 Ноември 2014 08:01
До този момент съдия М.Тодорова ми бе симпатична, най-малкото като жертва на един доста посредствен мъж... Но явно съм се лъгал. Не заслужава моето съчувствие! Колкото и да е незначително...
02 Ноември 2014 08:17
Хорошая Наташа, но не наша
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД