:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 310
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

София отлага ключови проекти за догодина

София е изпълнила рекордната си капиталова програма наполовина
Към края на октомври Столичната община е усвоила 421.2 млн. лв. от рекордната капиталова програма за тази година в размер на 729 млн. лв. Това е 57% изпълнение на проектите, включени в програмата с европейски и собствени средства. Това показва справка за изпълнението на програмата, изготвена за "Сега".

От общата сума на капиталовата програма основният дял се пада на европейските проекти - по тях са заложени малко над 490 млн. лв. за усвояване. Към октомври от тях са усвоени 306.2 млн. лв., или близо 63 на сто. Забавянето идва от спрените оперативни програми - ОП "Околна среда" и две от осите на ОП "Регионално развитие", но и от мудните процедури на общинската администрация.

"Много се забави проектът за канализация в Банкя, но все пак някои разходи се фактурират по-късно, така че най-вероятно следващите месеци изпълнението ще се вдигне. Горе-долу това е нормално изпълнение", коментира пред "Сега" зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов. Така например не са фактурирани разходите по изпълнението на кръстовището на Лъвов мост, което беше пуснато преди седмица. Изпълнението щеше да е по-малко, ако преди спирането на програмите не беше преведен и авансът за най-големия проект - завода за боклук. За него беше преведен транш от 40 млн. лв. преди блокирането на средствата, а общата стойност на проекта е 213 млн. лв. За тази година общината е заложила да усвои и средства по разширението на метрото до летището и Бизнес парка в "Младост". Според одобрената капиталова програма за трасето до аерогара София трябва да усвои 60 млн. лв. за периода 2013-2015 г., а за това до "Младост" - 36.7 млн. лв. Тези проекти се изпълняват по график и усвояването върви добре. В графа "изпълнени" може да се сложат проектите за доставка на метровлакове и тролеи, а в ход е и доставката на автобуси, обясни Барбалов.

Има проекти, които обаче най-вероятно няма да видят бял свят. Такъв е проектът за трамвай до Студентския град, за който общината има предвидени 24.6 млн. лв. за усвояване, интелигентната система за управление на трафика и други по-малки проекти.

Въпреки че проектите със собствени средства са много по-малки, общината сериозно изостава. От тях София е усвоила 52.2 млн. лв. от 111 млн. лв. Тук изпълнението е 47 на сто. За основни ремонти са усвоени 12.8 млн. лв., а 34.4 млн. лв. - за придобиване на дълготрайни материални активи. Тук основните проекти са в сферата на образованието - изграждане и разширение на детски градини, ремонт на физкултурни салони и други. Бяха изпълнени и големи пътни ремонти - на бул. "Цариградско шосе", кръстовището на Лъвов мост и това на Семинарията. В капиталовата програма с местно финансиране също има проекти, които въобще не са започнали и няма време това да се случи. Такива са кръстовището на две нива на бул. "Акад. Иван Гешов" и бул. "България", за което са заделени 12.5 млн. лв., третият етап от ремонта на бул. "Витоша", ремонт на Руски паметник и други.
2
1759
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
10 Ноември 2014 07:21
..."разширение" на метрото до летището?? Още една тръба? По-голямо Фи на съществуващия тунел?
Наистина яко!
Къщите в Банкя - на септични ями? Не вярвам.
10 Ноември 2014 11:43
Икономически изгодно ли е да копаме до аерогарата ? Някой да е чувал за "пътникопоток" и възвращаемост на инвестицията ?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД