:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 310
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Румъния ограничава обжалването на обществените поръчки

Правителството на Румъния значително промени т.г. законодателството си за обществените поръчки, което предвижда ограничаващи условия за подаването на оплакване за предполагаема измама, съобщи "ЮрАктив". Правителството прие изключително спорната "гаранция за добро поведение" за подаването на оплаквания. Тя поставя две важни условия. Жалбоподателят трябва да внесе гаранция в размер на 1% от стойността на обществената поръчка, което може да достигне до 100 000 евро. Законът също така изисква ищецът да докаже "легитимен интерес" към процеса.

Правителството оправда решението с това, че имало твърде много оплаквания в Националния съвет по разрешаване на жалбите и той не може да работи ефективно. Правителството се позовава още на нуждата от незабавни нови мерки, които да направят процедурите по получаване на обществени поръчки по-лесни и да се защитят възлагащите поръчките държавни органи от подаване на нечестни жалби. Друг аргумент на румънските власти са злоупотребите, извършвани от икономически субекти, опитващи се да забавят сключването на договорите чрез постоянни обжалвания на процедурите по избор на изпълнител, въпреки че не могат да изпълнят обществените поръчки. Законът обаче е широко критикуван от Еврокомисията, която го анализира.

753
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД