:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 296
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Вотът може да стане задължителен от 2015 г.

Темата ще се обсъжда с представителите на 8-те партии в НС
СНИМКА: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Изборният кодекс ще претърпи поредната промяна.
ГЕРБ смята да предприеме сериозни промени в изборното законодателство, с които да въведе задължително гласуване от догодина и да се "тества" още на местния вот. Това се разбра от думите на зам.-председателя на формацията Цветан Цветанов. Идеята за принудителен вот се обсъжда отдавна в партиите от сегашното мнозинство. ГЕРБ внесе подобно предложение за промяна в Изборния кодекс миналата зима, но то бе отхвърлено от БСП. Тогава един от авторите на кодекса - Мая Манолова, обяви, че задължението противоречи на конституцията. Готвеше се и запитване до Конституционния съд, което така и не бе внесено.

Сега обаче ГЕРБ има солидна подкрепа за предложението си. "За" са СДС и "Движение България на гражданите" от Реформаторския блок. Но най-запалените привърженици на задължителното гласуване са в Патриотичния фронт, които неведнъж са изтъквали, че това е начинът да намалеят купените гласове и влиянието на ДПС. Преди няколко дни патриотите поискаха местните избори догодина да се съчетаят с референдум по няколко теми, като един от въпросите да е задължителното гласуване. Такова допитване се подкрепя и от АБВ.

Цветанов обеща да се търси консенсус по темата, като за разговори ще бъдат поканени всичките осем парламентарно представени партии. Дискусиите ще започнат веднага след гласуването на правилник на новия парламент и структуриране на комисиите в НС и най-вече на правната, където ще се обсъждат поправките в Изборния кодекс.

Неочаквано ГЕРБ може да се сдобие и със съмишленици в БСП. Членът на временната правна комисия от соцпартията Филип Попов заяви пред "Сега", че лично подкрепя идеята, но обсъждането й в ПГ на червените тепърва предстои. Според него подобна промяна трябва да обхване всички видове избори. В тази връзка Попов настоя в кодекса да се предвиди и санкция за неявяване пред урните. Но той напомни, че остава висящ въпросът дали задължителният вот не влиза в противоречие с конституцията, тъй като не е ясно дали гласуването трябва да се разглежда не само като право, но и като задължение.

Колегата му в правната комисия от Реформаторския блок Петър Славов коментира, че разбира желанието на ГЕРБ да се преодолеят купеният и корпоративният вот, но има резерви дали идеята би проработила на практика. Според десния депутат по-добрият вариант е въвеждането на задължителна преференция. Както и търсенето на алтернативни методи да се стимулират избирателите да ходят до урните, вместо да бъдат отблъсквани със санкции. И в ПГ на реформаторите дискусията по темата тепърва предстои.

Сходно мнение изказа и депутатът от Патриотичния фронт Христиан Митов, който принципно подкрепи идеята, но изтъкна, че "освен пръчка трябва да се предвиди и морков" за гласоподавателите. По думите му националистите са готови да обсъдят предложението на ГЕРБ, а въпросът за съобразността му с основния закон трябва да се постави пред КС.
24
3462
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
24
 Видими 
11 Ноември 2014 19:37
Вотът не може да стане задължителен, без да се въведе електронното гласуване. Инак държавата няма как да осигури на българите в чужбина възможността да гласуват. Съответно няма и как да ги санкционира или насърчава.

Затова първо трябва да се проведе онзи референдум. На него задължителното гласуване ще бъде отхвърлено, а електронното гласуване ще бъде прието. И нещата ще си дойдат на мястото.
11 Ноември 2014 19:47
Нека да стане задължителен, но да се въведе и задължителен образователен ценз за гласуване.
И да се изгонят всякаквите крякала от НПО и подобни, които квичат как се нарушавали права и свободи на паразити.
11 Ноември 2014 19:53
Разбира се, че Герб и БСП трескаво ще търсят да увеличат присъствието си в Народното събрание. Не случайно в Пукната стотинка отбелязах, че ще наблюдаваме действията по новия избирателен закон. Виж Идеалното семейство

Идеята е да се канибализират проценти от ДПС. Никак не е лоша, но дали ще получат проценти от негласуващите? Не е никак ясно доколко ще са на печалба големите...
11 Ноември 2014 20:09
Моля някой компетентен форумец да осветли въпроса за образователния ценз. Дали той е допустим според европейското законодателство или пък според Хартата за правата на човека примерно?
11 Ноември 2014 20:57
Образователният ценз не е допустим според конституцията на Република България:

Чл. 6.
(1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
(2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.


11 Ноември 2014 20:59
Това е пореден опит на нискоквалифицираната бг мафия да постави каруцата пред коня. Задължително трябва да стане средният доход в БГ да стане равен на средния в ЕС и тогава на никой няма да му идват такива щуротии в кратуната.
11 Ноември 2014 21:16
Да, ама с образователен ценз, след промяна на конституцията.
Правоуправление на МПС и заемане на работни места са с образователен ценз и не са дискриминация, следователно и гласуването може да не е.
11 Ноември 2014 21:38
Интересно какво чудо очакват от вота на хора, които нямат съзнанието, че гласуването е нещо важно. Освен да си пренесат житейската глупост върху бюлетината, друго не може да стане. Реформаторски блок, ГЕРБ или АБВ са последните партии, за които ще гласуват. Да не си скубем косите накрая.
11 Ноември 2014 23:18
Задължителен вот при близо 3 милиона емигранти е невъобразимо шеметна глупост. Освен ако не е опит за организиране на манипулация на изборните резултати в индустриални мащаби.
На много места още висят забравени избирателните списъци по секции от последните избори. Проверете ги и ще се убедите, че 30-40% от имената са на трайно не живеещи на т.н. "постоянни адреси".
12 Ноември 2014 00:40
Моля някой компетентен форумец да осветли въпроса за образователния ценз.


Няма нужда от никакви цензове. Избирателят сяда на компа, таблета, смартфона и т.н. и т.н. (може и прав/легнал, всякак) и както си управлява финансите, вписва имена, партии, коалиции и к'вото там трябва. Около 40% дори да им дават по 50 лв., една маратонка и други екстри, ще се провалят. Толкоз .
12 Ноември 2014 00:45
Няма нужда от никакви цензове.

Достатъчно е да се премахнат номерата в квадратчетата на бюлетината...
12 Ноември 2014 00:49
Достатъчно е да се премахнат номерата в квадратчетата на бюлетината...


А ако се и разбъркат, направо си е излишно заниманието за поправка на конституцията
12 Ноември 2014 01:21
Достатъчно е да се премахнат номерата в квадратчетата на бюлетината...


Достатъчно е Мая Ма да продължава да пише изборните закони, на последните избори над 5% от купения вот се загуби поради малограмотност и малоумие на приобретателите. Има случаи на масови уволнения на ромове в провинцията, заради несправяне с интегралната бюлетина.
12 Ноември 2014 07:23
Няма нужда от никакви цензове. Избирателят сяда на компа, таблета, смартфона и т.н. и т.н. (може и прав/легнал, всякак) и както си управлява финансите, вписва имена, партии, коалиции и к'вото там трябва.


Но това е гениално. Значи ще осигурят на всеки гласоподавател комп, таблет, смартфон и т.н. и т.н. за да може да упражни задължителното си право.
12 Ноември 2014 09:15
Значи,ако гласувам по задължение,е нарушение на конституцията,а ако съм длъжен да се образовам,а бягам от училище - не е! Определено считам,че е срам за България и лично за мене като българин,хора неграмотни и такива нямащи никакво отношение към Управлението на страната,да определят койй да ме управлява! Друг е въпроса как точно да се въведат ограничения за такива хора,но е необходимо да ги измислят!
12 Ноември 2014 09:54
Първо да си оправят правилника за работа на НС и да вкарат принципа на абсолютното мнозинство - т.е. за прокарване на всичко да са необходими 121 гласа "за". После да минем на национална листа, за да няма глупости като цена на мандат и защо Бат Сали влиза с 800 гласа. Ще отпадне заблудата, че депутатите са представители на съответен регион - нито сме империя, нито се случват тематични коалиции по МИР-ове. Задължителен вот - да, но или без санкция или със символичен 1лв. напр. (т.е. с възпитаващ, а не с принудителен ефект). Като по-голяма екзотика може да се запълват мандатите според активност и точно според полученото от всяка партия - така сега би имало към 118-119 депутата при 48% активност и даже по-малко заради изнвънпарламентарните. Идеята е винаги като грласуват да си мислят що за легитимност имат тумбаците и с кво право ще взимат решения за всички.
12 Ноември 2014 10:04
Съгласна съм да бъде въведено задължителното гласуване, при положение, че се въведе чисто бяла бюлетина „срещу всички„ . Ха да видим дали имат топки да въведат подобна промяна. На бас се хващам, че нямат.
12 Ноември 2014 10:06
Прав сте, д-р Тормозчиян, но сте прав според сегашния текст на разпоредбата на чл. 6 от Конституцията на Република България, тъй като гласуването в момента е право, а не задължение, както е обявено в текста на чл. 3 от Изборния кодекс: "Изборите се произвеждат въз основа на всеобщо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване и осигуряват свободно изразяване на волята на избирателите. Гласуването е лично". Стане ли гласуването задължение може да се въведат и други изисквания при изпълнение на задлъжението.
12 Ноември 2014 11:42
И да се контролира!
12 Ноември 2014 13:08
От всички изказали се най ми хареса на Бат Ицо изказването! Бравос! Много добри идеи -де да има и кой да ги приеме! Ама надали - при такЪвО статукво няма да стане! Сегашните котерии, наричащи се партии, няма да кандисат!!!!

Второ, и аз да си кажа мнението по т.нар. задължително гласуване... Първо, ИМА разлика между ГЛАСУВАНЕТО и ПРАВОТО, визирано в чл. 42, ал. 1 на Конституцията: [(1) Гражданите, навършили 18 години, с изключение на поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода, имат право да избират държавни и местни органи и да участват в допитвания до народа.] Защо има разлика ? Ами защото да се гласува, според мен поне, е само ТЕХНОЛОГИЯ за упражняване, за "консумиране" на ПРАВОТО по чл. 42-ри да избираш държавните и местни органи! Въпросното право по съществото си включва 3 опции, и трябва да е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да отидеш до урната (или дистанционно - по пощата, но не и електронно - вж. по-долу аргумента ми против...), за да можеш именно ТАМ, при урната, експлицитно и еднозначно да приложиш едната от споменатите три опции, която и да било... Тези три опции са:

ПЪРВАТА - избираш да си "ЗА" (статуквото, т.е. подкрепяш ЕДНА от включените в бюлетината партии);

ВТОРАТА - избираш да си "ПРОТИВ" ( статуквото, т.е. НЕ подкрепяш никоя от наличните партии - нито една от тях не е по вкуса ти, а и те е мързяло да положиш усилия за да си учредиш, ти и съмишленици, такава партия, каквато би те устройвала...). (NB: за тази опция в Изборния кодекс трябва изрично да се дефинира как СИК да не може да ти прави бюлетината невалидна щом види, че си избрал да си ПРОТИВ статуквото!)

ТРЕТАТА - избираш да си "ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ" (все ти е тая, защото НЕ звисиш от статуквото!)... (NB: третата опция по същество е равнозначна на първата - и двете са АКЦЕПТ на статуквото, само втората е ОТКАЗ от него!)

Едно време, при "социализма" (=държавния капитализъм от 1944 до 1989) да отида на събранието на ППО-то беше ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, но дали да гласувам ЗА съответното проекто-решение, предложено от партийното бюро или пък от самото събрание, дали ПРОТИВ, или пък ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ, си беше САМО мое ПРАВО да избера, и никой (даже най-големи хейтъри на Столетницата) не може да каже че е било другояче! Значи, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО беше да отида на събранието и да си вдигна ръката, но съвършено ДОБРОВОЛЕН беше изборът ми по време на кой от трите "слота" за вдигането й да го сторя! Доброволно бях избрал да съм член на ППО-то, но веднъж станал член вече бе задължително да участвам в живота й, в т.ч. и гласувам - по един от трите възможни начина!

По същия начин, след като доброволно съм избрал да имам гражданство в Република България, и НЕ съм се отказал от него, значи ЗАДЪЛЖИТЕЛНО е да участвам в управлението на res publica-та! Не може, и не бива, да бягам от това задължение!

(ПП: електронното гласуване НЕ е електронно банкиране! При второто само ти и банката поемате риска да загубите някакви пари - ако някой хакне системата, която ползвате! При електронното гласуване обаче ако някой хакне системата му, рискът от увреждане, от щета, няма да е само мой и на СИК-РИК-ЦИК, а на ВСИЧКИ граждани, участвуващи в политическия процес! Затова именно е НЕПРИЕМЛИВО да поемаме НИЕ ВСИЧКИ такъв риск! Риск при е-банкирането поемай, никой не ти пречи - парите са си само твои! Риск при е-гласуване аз НЕ съм съгласен ТИ да поемаш от МОЕ име! Капиш!

ПП": За по-младите - ППО = Първична Партийна Организация на БКП...)
12 Ноември 2014 13:59
От трзи "трънка няма да излезе заек". Коалиционните партньори само си правят вятър. Няма как да ме накара някой да глсувам, ако не искам. Ще речете, че мога да пусна "чиста" бюлетина?! И какво от това? На тези избори имаше стотици хиляди невалидни бюлетини и точно те станаха най-голямата измама. Отчитат само действителните гласове т.е. редовните бюлетини и "Атака" и АБВ - се класираха. Според мен траябва да галсуват само тези, които имат единствено българско гражданство. Не признавам двойното гражданство. Особено на тези , които живеят трайно в чужбина, да ми определят феодала. Ако партиите искат по-голяма активност- да си оправят селекцията и да сменят треньора.
12 Ноември 2014 14:04
Вотът не може да стане задължителен, без да се въведе електронното гласуване. Инак държавата няма как да осигури на българите в чужбина възможността да гласуват. Съответно няма и как да ги санкционира или насърчава.


12 Ноември 2014 15:06
Насила хубост не става!
Редно е , само българите в България да гласуват , кой да ги управлява.
На цигани , турци и "родолюбци"като мен в чужбина , нямат право да гласуват !
Само тези , които плащат данъци в страната .
Мисля , е справедливо !
12 Ноември 2014 15:26
Е те тогава ще спра да гласувам!Няма такава наглост - задължително гласуване. А няма ли да въведат и задължително раждане на деца например. Това ако е демократично и европейско...Пфу! Как пък една смислена поправка не им дойде в главата - идеята на Щурчо и Гошо си е супер- никакви номерца и наккви съкращения на имената - поне да запомнят името на партията, за която гласуват и да могат да четат.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД