:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 222
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Обран е и музеят на Хаджи Димитър в Сливен

Къщата музей "Хаджи Димитър" в Сливен стана поредната жертва на крадци, съобщи МВР. В нощта срещу 13 ноември са откраднати три експоната - ятаган с кания, пищов и нож.

Музеят е бил охраняван със СОТ. Между 3.30 и 4 ч. сутринта е получен сигнал за проникване. Дошлите охранители обаче не установили нарушения, съобщи "Дарик-Сливен". По-късно обаче уредник установил кражбата. Полицията открила, че крадецът е проникнал в двора на къщата през странична врата, като е разбил ключалката. След обира е разпоредена проверка на мерките за сигурност на къщата музей "Хаджи Димитър", съобщиха от министерството на културата.

Това е поредният обир, след като новият Закон за МВР принуди културните институции да плащат за охраната си, а проблемите с опазването им станаха обществено достояние. През септември беше обран и музеят на Ботев в Калофер. Тогава бяха откраднати експонати от три витрини в музея, а охранителната система така и не се беше активирала. През август крадци посегнаха и на опълченски реликви в Паметника на свободата на връх Шипка. Изчезнаха джобен часовник, кокарда от опълченски калпак и 21 ордени и медали. Полицията съобщи, че кражбите са били системни в продължение на месеци - от февруари до август. Близo 250 ценни монети бяха oткраднати и от Регионалния исторически музей "Абритус" в Разград през май. Щетите бяха оценени на стойност близо 20 хил. лв. Въпреки че и този музей е охраняван, крадците успели да обърнат кaмерите нагоре, за да не ги снимат.

1271
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД