:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 269
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Всяко отсечено дърво ще се проследява с пластина с уникален номер

Снимка: МЗХ
Заместник земеделският министър Георги Костов демонстрира новата система за измерване и проследяване на отсечената дървесина.
Всяко отсечено дърво на територията на страната ще получава пластмасова пластина с уникален номер, съдържащ детайлна информация за сечището и кубатурата. "Тази система е въведена в две или три поделения на горски предприятия. Тя е взета като модел от други страни. Ефектът от нейното използване е довел до 20% увеличаване на прихода или до пресичане на 20% незаконен добив", заяви земеделският министър Десислава Танева, която представи в събота мерки за ограничаване на незаконната сеч на дървесина. Ще бъдат създадени и нови 173 мобилни контролни екипа за дейностите в горските територии.

По данни на Световния фонд на дивата природа (WWF) годишният обем на незаконно добитата дървесина в България достига 2.4 милиона кубически метра, или една четвърт от общия добив. Сивият сектор в горското стопанство генерира приходи за над 100 милиона лева годишно, сочат изчисленията на фонда. Най-големи са пропуските при контрола при транспортирането, като с един превозен билет се правят няколко курса за доставка на дървесина. Заместник-министърът на земеделието с ресор "Гори" Георги Костов също призна, че често пъти този документ се използва неколкократно. Предвижда се занапред всички превозни билети да се издават по електронен път, обясни Костов. "Този превозен билет съществува вече в сървъра на ведомството и всички с достъп до него ще могат да проверят накъде пътува отсечената дървесина", каза още Георги Костов.
9
1890
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
23 Ноември 2014 19:26
"Този превозен билет съществува вече в сървъра на ведомството и всички с достъп до него ще могат да проверят накъде пътува отсечената дървесина", каза още Георги Костов.

Дано!

Една индианска поговорка, по памет: :Когато последната риба бъде уловена и последното дърво отсечено, едва тогава хората ще разберат, че не могат да ядат пари!"
23 Ноември 2014 20:38
Вместо да се проследяват пластини вбити във ВЕЧЕ отсечени дървета, по-добре е да се проследяват секачите на дърветата през ПРИЦЕЛА на картечницата на борда на КУГЪРА! Така правят в Доминиканската република - за да не стане и при тях като при комшиите им!!!
23 Ноември 2014 20:40
Пластината върши същата работа като печата който е сега.
Проблем не са маркираната дървесина, а тази която е отсечена и не е маркирана
23 Ноември 2014 20:59
Борбата с незаконната сеч с помощта на пластини поразително напомня борбата с контрабандния алкохол и цигари с помощта на бандеролите.И резултатът ще е същият.Докато съществува "Ало, Ваньо...",всички мерки срещу контрабандата са само за отчитане на дейност ,само срещу цацата.
23 Ноември 2014 22:07
Смехотворно!
23 Ноември 2014 22:08
Нима си мислите, че и тази система не може да бъде хакната?
24 Ноември 2014 10:23
Най-големи са пропуските при контрола при транспортирането, като с един превозен билет се правят няколко курса за доставка на дървесина.

А-а-а, добрутро !
И сега кво, пластвасови пластинки, чипове, джаджи всякакви...после се изсипват десет каруци с "индоевропейци", въоръжени съответно с брадви и резачки.
След което строгите проверяващи органи се спасяват презглава, стремейки се да дадат минимални жертви в жива сила и техника.
А една група гладни и много некадърни юристи от "Хелзинки уоч" и "Хюман райз" бдят зорко, да не би в суматохата някой индоевропеец да си е порязал пръста !
24 Ноември 2014 10:33
А дървата за огрев как ще се маркират с въпросните пластмаси?Или това е поредния вятър по тенекия!Докато има корумпирани горски стражари(а тях ги е имало винаги)незакона сеч ще има!Горските са със едни от ниските заплати,но са на второ място след митничарите по доходи!
24 Ноември 2014 11:39
... едва тогава белите ще разберат, че не могат да ядат пари!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД