:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 272
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Идеите за пенсионна възраст оголиха редиците в армията

Заради бума от рапорти за напускане МО обяви, че търси над 2000 офицери, сержанти и войници
Дебатите около отмяната на ранното пенсиониране на военните са довели до масово подаване на рапорти за напускане и оголване на редиците в десетки поделения в армията. Заради недостиг на военнослужещи Министерството на отбраната (МО) обяви най-сериозното от години набиране на офицери, сержанти и войници - за 2034 души. Това става ясно от списъците, качени на електронната му страница. Търсят се 1592 войници. Най-много са вакантните места в Сухопътните войски - 1306, следвани от бойната авиация - 86, и флота - 77. Обявени са и свободни места за 25 гвардейци, както и за 347 сержанти.

Стотици са свободните места за офицери, тъй като при тях преждевременните рапорти за напускане създадоха най-голям проблем. Търсят се 371 офицерски кандидати, майори, подполковници и полковници. Най-притеснителна се очертава липсата на военни лекари - 55. Има нужда от началници на отделения във Военномедицинската академия, както и от лекари в различни медицински пунктове по поделенията. Бойната авиация също го е закъсала откъм липсата на команден състав - там не достигат 143 души. Търси се дори командир на изтребително авиационно звено. Свободните позиции са в авиобазите "Граф Игнатиево", "Безмер" и "Крумово".

Независимо от високата безработица засега шансовете да се попълнят всички вакантни позиции изглеждат минимални заради специфичните изисквания за военната служба. Това важи особено за офицерите, където се изисква военно училище и много често - военна академия.

Това е втората вълна от масови напускания през последните години. Предишният сериозен отлив беше по времето при първия мандат на ГЕРБ, когато беше въведена пенсионна възраст за армията. Дотогава военните се пенсионираха само с изискване за 27 години стаж, от които 18 армейски. По времето на правителството на Пламен Орешарски възрастта беше отменена. Последният служебен кабинет отново заяви намерение за въвеждане на минимална пенсионна възраст с мотива, че военните се пенсионират средно под 50 години, след което продължават да работят, и това е прахосничество на средства в осигурителната система. Възрастта за пенсиониране трябва да бъде регламентирана чрез промени в Кодекса за социално осигуряване, като за това има изрична препоръка от Европейската комисия.

От няколко месеца генерали алармират за създалото се напрежение в армията. В интервю пред "Сега" командващият бойната авиация ген. Румен Радев заяви, че "за последните 3 месеца има рязък скок на напусналите, който се увеличава прогресивно". "Това са хората с опит. Особено тревожно е положението в изтребителната авиация, където само трима летци нямат право на пенсия. Можем да си представим какво ще стане, ако летците с право на пенсия си тръгнат. България ще загуби не само въздушен суверенитет, но и национално достойнство", посочи ген. Радев.

Седмица по-късно същото каза и командващият сухопътните войски ген. Андрей Боцев. "Само за тази година, и то от август досега, рапорти за напускане са подали 150 души. От тях само 47 военни са с право на пенсия. Другите си тръгват, без да са си осигурили парите за старост. Въобще хората са разтревожени, обидени, объркани. Подписали са договори да служат на държавата вярно и всеотдайно при едни условия, а сега тя иска да смени правилата на играта", заяви генералът.

Въпросът с недостига на военни беше повдигнат в петък и на срещата на министъра на отбраната Николай Ненчев с военни от гарнизона в Ямбол. Темата е била дискутирана и на заседание на Съвета по отбрана. По неофициална информация предстои среща на Ненчев със социалния министър Ивайло Калфин, за да обсъдят въпроса. Пред военните в Ямбол Ненчев обеща, че ще проведе разговори с всички парламентарни групи. "Ще направя всичко възможно, за да убедим Народното събрание да приеме възможно най-добрите текстове за военнослужещите в Българската армия", заяви той.



НОРМАТИВ

Конкурсите за запълване на вакантните места в армията ще включват изпит по физическа подготовка, тест за обща култура и събеседване. Изпитът по физическа подготовка се състои от лицеви опори, коремни преси, бягане совалка 10х10 м и крос 1000 м. Тестът за обща култура е с продължителност 60 минути и включва 100 въпроса по учебното съдържание на предмети, изучавани в средните училища. Стартовата заплата за войник е 602 лв., за сержант - 658 лв., а за лейтенант - 916 лв. Всички имат право на безплатен порцион от 90 лв. месечно.
79
9973
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
79
 Видими 
23 Ноември 2014 20:10
дебатите около отмяната на ранното пенсиониране на военните са довели до масово подаване на рапорти за напускане.


Чудесно!
Ако все още е имало някой , който да е бил с илюзии относно мотивите на шапкарите да поемат "тежкия" кръст на това да ни пазят , ще му се избистри картинката.
23 Ноември 2014 20:12
Я поясни какво искаш да кажеш, че си малко неясен...
23 Ноември 2014 20:22
Стартовата заплата за войник е 602 лв., за сержант - 658 лв., а за лейтенант - 916 лв. Всички имат право на безплатен порцион от 90 лв. месечно.

Мда-а - учител с висше започва с 500 лв и му се удържат осигуровки и никакъв безплатен порцион...
23 Ноември 2014 20:24
Абе къде се покри онзи учен мъж с "Програма 2020"?
23 Ноември 2014 20:30
То сега има друг " Четири новини произведе министърът на отбраната Николай Ненчев в днешното си интервю по БНР в предаването „Неделя 150”.

Първата – в бюджета за следващата година министър Ненчев очаква за разходи на МО да бъдат отделени 1, 250-1,300 млрд. лв. "
23 Ноември 2014 20:34
"Подписали са договори да служат на държавата вярно и всеотдайно при едни условия, а сега тя иска да смени правилата на играта." - това е истината и хората са си прави. Редовните плювачи във форума ако са навити - да стават военни.
23 Ноември 2014 20:40
Войник дето станал такъв заради ранното пенсиониране... на такъв да повериш живота и сигурността си.. Все едно от мъртъв писмо да чакаш.
23 Ноември 2014 20:43
Интересно някой правил ли е тест за лоялност в армията? Например всички се викат по тревога за 1 седмица.. да видим колко изведнъж ще се окажат болни...
23 Ноември 2014 20:44
Заглавието е пълна глупост - в една имитация на Система, случващото се е само, "елементарен повод" ...
Дано съм ясен за "семинаристите" в МО ...
23 Ноември 2014 20:46
mick,
не те знам къде работиш, ама ти само за едната чест ли се блъскаш, или ти и плащат.
Щото ми заприлича на келнер - "Ама тука и заплата ли давали?"
23 Ноември 2014 20:55
Само за тази година, и то от август досега, рапорти за напускане са подали 150 души. От тях само 47 военни са с право на пенсия.

Интересно колко от титаните на мисълта на които им пречи системата за пенсиониране на военните ще се кандидатират за освободените места. Да бранят Родината без да мислят за заплати и пенсии. Открива им се прекрасна възможност да покажат колко струват приказките им.
23 Ноември 2014 20:55
Мда-а - учител с висше започва с 500 лв и му се удържат осигуровки и никакъв безплатен порцион...

Учителят няма никакъв ангажимент към държавата, плямпа си каквото иска в час, има право на странични доходи и работи когато си иска... И на-важното - учителят няма подчинени и няма материална отговорност! Когато си тъп, то е завинаги!
23 Ноември 2014 20:58
Дежурния
23 Ное 2014 20:55
Да бранят Родината без да мислят за заплати и пенсии. Открива им се прекрасна възможност да покажат колко струват приказките им.


Ти би ли правил каквото и да "без заплата и пенсия"!?
23 Ноември 2014 21:00
Подписали са договори да служат на държавата вярно и всеотдайно при едни условия, а сега тя иска да смени правилата на играта", заяви генералът.

А какво да кажат милионите българи подписали се за едни условия и сменяни десетки пъти за последните 25 години?
Или те са втора ръка хора и за тях няма значение?
23 Ноември 2014 21:00
Стартовата заплата за войник е 602 лв., за сержант - 658 лв...

Учител с висше започва с начална заплата 500лв. ...
Редник, всеки от камбанарията си, моля.
В ротата на моя кептън, имаше 2 начални учителки и 6 войника с висше, които преподписаха за още 3 години като обикновени редници.
Да ти обяснявам ли що го направиха?
Елементарно - заради мисиите в Афганистан.
Тази година се уволниха, и се върнаха на старата си работа.
Къде виждаш тука пенсионирането?
23 Ноември 2014 21:01
mick
23 Ное 2014 20:43

Интересно някой правил ли е тест за лоялност в армията? Например всички се викат по тревога за 1 седмица.. да видим колко изведнъж ще се окажат болни...


Интересно дали някой е правил тест, колко от българите ще останат да защитават държавата си като "свине тръбата", или ще изплискат Дунава, спасявайки кожата си...
23 Ноември 2014 21:01
rokosovski
23 Ное 2014 20:55
Мнения: 1,891
От: Bulgaria

Мда-а - учител с висше започва с 500 лв и му се удържат осигуровки и никакъв безплатен порцион...

Учителят няма никакъв ангажимент към държавата, плямпа си каквото иска в час, има право на странични доходи и работи когато си иска... И на-важното - учителят няма подчинени и няма материална отговорност! Когато си тъп, то е завинаги!


Г-жо, съгласен съм само с последното изречение от Вашия постинг, обаче то се отнася за Вас.
23 Ноември 2014 21:03

Архангел
23 Ное 2014 21:00

Подписали са договори да служат на държавата вярно и всеотдайно при едни условия, а сега тя иска да смени правилата на играта", заяви генералът.

А какво да кажат милионите българи подписали се за едни условия и сменяни десетки пъти за последните 25 години?
Или те са втора ръка хора и за тях няма значение?

Е, важно е на всички да ни е гадно, че да не се чувстваме прее.ани, така ли!?
23 Ноември 2014 21:04
WSP
23 Ное 2014 21:01


Г-жо, съгласен съм само с последното изречение от Вашия постинг, обаче то се отнася за Вас.


Умен сте! Отдалеч се вижда...
23 Ноември 2014 21:12
до mick - тестове няма, има стрелби...Командир на поделение, два дни преди датата - цитат : "Половината поделение е на бюрото ми " - и посочва купчината болнични листове.
23 Ноември 2014 21:16
Ти би ли правил каквото и да "без заплата и пенсия"!?

Бих и правя, но в случая става въпрос за професионално изкарване на прехраната. Там и заплатата а и пенсията са съществени въпроси. Маловажни са само за андрешковците които смятат че неприятните неща са само за другите които при това трябва да ги вършат безплатно, а леките и приятните са само за тях и затова трябва да получават, по-точно да им се дава по много. При това така и не разбират, че именно затова живеят във фекалиите.
23 Ноември 2014 21:18
rokosovski
23 Ное 2014 21:04
Мнения: 1,894
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP

WSP
23 Ное 2014 21:01


Г-жо, съгласен съм само с последното изречение от Вашия постинг, обаче то се отнася за Вас.


Умен сте! Отдалеч се вижда...


Бравос Миленчо, жив и здрав да си.
Аз ти обещавам заплати над $20,000 на седмица, три кутии цигари безплатно на калпак на ден да минава по-бързо времето на работа и
на излизане от портала да се дават две бутилки ракия за вечеря.
Включвам се след 5 часа, ще анализирам умнотиите ти после, имам задължения (сега е 14:15 при мен).
Чао и внимавай с първака!
23 Ноември 2014 21:18
Зелените чорапки са прави, ама нема кинти за пенции.
Другият вариант е да се съкрати армията от чиновници и бюрократи...
23 Ноември 2014 21:23
Продажните политици съсипват армията на България бързо и упорито.
На фона на войни на един полет разстояние от нас.
23 Ноември 2014 21:24
Ненормално е границата да се пази от полицаи, а лагерите за нелегални - от военни.

Когато всяка система се заеме със свойствените си задачи и нещата ще си се нагласят по естествен път.
23 Ноември 2014 21:25
Щурчо, ама ти си бил много ербап бе!
Я бягай да се запишеш за следваща мисия в Кабул - тъкмо ще си правите компания с Уорлик.
Ако ти излезе късметя де.
Иначе... патрулка по минираните пътища до близките села.
23 Ноември 2014 21:33
Язе немам работа ни у Кабул, ни у Кербала.
Сал обясних, че паре за пенции нема.
Те тва е положението...
23 Ноември 2014 21:36

WSP
23 Ное 2014 21:18

Включвам се след 5 часа, ще анализирам умнотиите ти после, имам задължения (сега е 14:15 при мен).
Чао и внимавай с първака!


Не се хаби... с емигранти не споря...
23 Ноември 2014 21:39
гледам 2-30 души У форума им пречи войската. за просперитета на нацията. или многото превилегии им бодат очите... и не щеш ли - 2000 свободни места!!! ми да дерзаят и да се отъркат У превилегиите!
край на дебатите!
23 Ноември 2014 21:43
а разни щурцовци ли какви ли ОБЯСНЯВАТ?!
хайде всеки да се заеме със себе се и да не глесда в чуждото канче!
23 Ноември 2014 22:01
Министарът ще даде за пример на военнит заместника си - Орхан. Ще ги убеди, че всеки военен има възможност след 1 година служба да стане зам шеф на Държавна агенция, да завърши набързо още 2 магистратури, да защити докторат, да стане доцент и след 10-на години да е зам миснистър. И то без никакви протекции - само да учи и да се старае. Ткак военнитре ще останат за да гонят американската (ДПС-арската) мечта......
23 Ноември 2014 22:09
военните са много сигурни че след пенсиониране ще им е лек живота та не искат да работят за заплата ами да са с пенсия след 10-15 години няма да има кои да внася в нои за да има за пенсии и тогава ще се натягат да са редовни военни сьс заплати гарантирани от нато и европа
23 Ноември 2014 22:16
Язе немам работа ни у Кабул, ни у Кербала.
Май те фана шубето, а?
За някакви си мизерни $60/ден, да те гръмнат ей така - бадева.
СЕГА разбра ли разликата?

Аз пак искам да питам - къде се покри онзи умник Шаламанов с "План 2020"?
Да не са го пратили за награда в Брюксел?
Че и за Близнашки нищо не се чува...
23 Ноември 2014 22:19




Чакам сега форумните капацитети по ранното пенсиониране да навлекат камуфлажа . Милите ми пишман патриоти и сметкаджии на дребно .
23 Ноември 2014 22:36
тотици са свободните места за офицери, тъй като при тях преждевременните рапорти за напускане създадоха най-голям проблем. Търсят се 371 офицерски кандидати, майори, подполковници и полковници

Офицерските кандидати - офицери ли са, или сержанти?
http://www.armybook.eu/publ/bg_army/voenni_zvanija_v_blgarskata_armija/1-1-0-7
23 Ноември 2014 22:40
Май те фана шубето, а?
За някакви си мизерни $60/ден, да те гръмнат ей така - бадева.
СЕГА разбра ли разликата?

За тези, които са участвали във военни мисии условията за пенсиониране да не се променят.
За другите обаче трябва да се променят, както се променят и за всички останали трудещи се в България.
23 Ноември 2014 22:44
mick,
аз пък се чудя защо митничарите хем не искат големи заплати, хем не искат да се пенсионират.
И всички места заети. Чудесия, мамка му.
23 Ноември 2014 22:51
Редник, всеки от камбанарията си, моля.
В ротата на моя кептън, имаше 2 начални учителки и 6 войника с висше, които преподписаха за още 3 години като обикновени редници.
Да ти обяснявам ли що го направиха?
Елементарно - заради мисиите в Афганистан.
Тази година се уволниха, и се върнаха на старата си работа.
Къде виждаш тука пенсионирането?

Аз пък таман бях повярвал, че са искали "да служат на държавата вярно и всеотдайно" ...
23 Ноември 2014 22:52
Елементарната житейска аритметика много куца. Ранното пенсиониране е част от пакета, ако се махне ще трябва да се компенсира с повече пари и то от същите с които се плащат и пенсии. Като следствие от по-високите заплати и по-дългия стаж пък ще има и по-високи пенсии, като общата сума е по-висока отколкото с ранно пенсиониране. Освен това, 27 години стаж при завършване на средно образование на 19 години и 3-4 години военно училище водят до не съвсем младежка минимална възраст за пенсиониране.
А и да не е война, при едно земетресение или здраво наводнение първите дето ще реват на пълен глас къде е армията ще са тези дето не искат да ходят там, ама други да отидат и да карат до 70 години, ако може на минимална работна заплата. Или даваш пари за такива институции, или се оправяш по закона на джунглата. Ако си по-силен, по-бърз, по-умен от другите ще оцелееш, ако не - оставаш с отрицателен резултат в историята на борбата за оцеляване....
23 Ноември 2014 22:54
преди месец имаше едно скандалче с една госпожа дето дала 3000 лева за да я назначат в армията, пък те и взели подкупа, но не я назначили. По този повод имаше една сатистика, че за свободо място кандидастват по 50 човека. http://www.flagman.bg/article/60464 сега пък ни обясняват как тези 50 кандидата за място изведнъж са изчезнали и вече няма желаещи за свободните позиции и затова трябва вкупом да скочим на барикадата и с гърдите си да браним ранното пенсиониране и привилегии на военните
23 Ноември 2014 22:59
За някакви си мизерни $60/ден

А бе, нямаше да ми свиди, ако тези $60 на ден (май бяха къде $90 и то -само командировъчни, ама да не спорим) отиваха за някакви български ползи и интереси. Ама да плащам 4000/мес пък и 30-40 години пенсия на някой, дето реално защитава САЩ - не съм съгласен.
23 Ноември 2014 23:05
Освен това, тези военни, полицаи и пожарникари дето са на топло по бюра и канцеларии изобщо не драпат да се пенсионират на 50 години а искат да карат на служба колкото се може повече. Млади, високо образовани, физически здрави и искащи да работят работа свързана с постоянно разположение, физически усилия и заобиколени от доста простотия за 900 лева месечно и перспектива за пенсия на 65 години при тези условия няма и няма и да има.
23 Ноември 2014 23:09
Бойната авиация също го е закъсала откъм липсата на команден състав - там не достигат 143 души. Търси се дори командир на изтребително авиационно звено.
?????
!!!!!!
??????
Колко действащи изтребителни авиационни звена има в частичната ни ескадрила? Че и командир си няма. То хубу, ама другите 142? Командири на какво?
23 Ноември 2014 23:10
на някой, дето реално защитава САЩ - не съм съгласен.

В САЩ от известно време дават и гражданство, май за 4 години в армията и пенсия след 20 години армейски стаж и то без изисквана възраст. Явно тамошните данъкоплатци са по-глупави от нашите.
23 Ноември 2014 23:17





Дежурния
23 Ноември 2014 22:52

Е за това писах, че форумнитени сметкаджии са сметкаджии на дребно .
23 Ноември 2014 23:18
имаше едно скандалче с една госпожа дето дала 3000 лева за да я назначат в армията, пък те и взели подкупа, но не я назначили. По този повод имаше една сатистика, че за свободо място кандидастват по 50 човека.

Това пък е другата страна на монетата. Има доста безработни госпожици и госпожи, които драпат да влязат в армията, след това няколко месеца бременност, две години майчинство и договорът свършил. Същото се правеше и с осигуровки от фиктивни договори, но трябваше да се вадят реални пари за осигуровки и се попресече, но в армията вси още става. И тук не е рибка.
23 Ноември 2014 23:27




"В САЩ от известно време дават и гражданство, май за 4 години в армията и пенсия след 20 години армейски стаж и то без изисквана възраст. Явно тамошните данъкоплатци са по-глупави от нашите."


На теб да ти е направило впечатление някои от САЩ-ските хрантутници да обясни какво е положението там ? Няма брато , те България ръфат !
23 Ноември 2014 23:28
В развитите държави в армиите им отиват тези които не могат да почнат в цивилния сектор защото военните им вземат по-малко пари. Тука вземат доста повече от цивилните и пак напускат. Утре противника ще им брои 40 заплати и те хоп заминали при него
24 Ноември 2014 00:41
FuFighter
23 Ноември 2014 20:34

"Подписали са договори да служат на държавата вярно и всеотдайно при едни условия, а сега тя иска да смени правилата на играта." - това е истината и хората са си прави. Редовните плювачи във форума ако са навити - да стават военни.

Чак толкова да мразите военните, че да искате да ги оставите със заплатите от преди 15-20 г, нейде 240-300 лв. Ами променят се условията: Федералния резерв "печата" долари (за да финансира авантюрите на "ястребите", инфлацията вдига цените, естествено е заплатата и на военните да се увеличава.
България ще загуби не само въздушен суверенитет, но и национално достойнство
Кога сме имали "въздушен суверенитет"!? С разположени чуждестранни военни сили на територията, то нямаме военен суверенитет, та да жалим за "въздуха" Или вече ще излизаме от НАТО!? С достойнство, национално, а не натовско!?
Чакам сега форумните капацитети по ранното пенсиониране да навлекат камуфлажа.
Ние така си ходим, камуфлажно.
За тези, които са участвали във военни мисии условията за пенсиониране да не се променят.
А тези, които са били на специални мисии (емигранти; или търкащи пейки я в Брюксел, я при бай Ставри и т.н.), да им дадем същите условия за пенсиониране, кат за военни!?
Да бранят Родината без да мислят за заплати и пенсии.
А за комисионни от "офсетни сделки" може ли да се мисли? Ваучерите и лилавите БМВ-та нема да питам, щото явно те са "по право". Все пак, от кого ще бранят Родината? Защото чуждите войски свободно се разхождат из нея, а пък политиците също тъй свободно я продават.
Ранното пенсиониране е част от пакета
Чий пакет!? Ако искат военни пенсии, изкарваме военните от здравната (имат си военни лекари, с офицерски чинове, сиреч баш кат за военни) и осигурителната система, да видим как 35 хил. военнослужещи ще плащат пенсиите на 220 хил. пенсионирани военни.
В САЩ от известно време дават и гражданство
В САЩ от край време и дават гражданство, и печатат долари, и имат износ на демокрация. Когато ние почнем да "изнасяме" демокрация за САЩ, тогава ще ги даваме за пример ... и няма да им даваме "зелени карти" на американците.
заобиколени от доста простотия за 900 лева месечно
Чия е тая простотия? Да не е оная, която взривява складове за "шок и ужас" край София или стопанисва язовири (за риболов), наводняващи селата под тях, или търгува с недвижима собственост на принципа "кон за кокошка"?
че търси над 2000 офицери, сержанти и войници
Кой ги търси тия? Нали по план 2020, армията требе да е 27 хил. души. Сиреч да се съкратят още седем хиляди, да се съкратят, а не да се назначават. Явно военните пак са били на занятие и при Брюкселския инструктаж.
24 Ноември 2014 01:11
Няма да се уморя да питам - кой се гласи да ни напада, че да ни е нужна армия?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД