:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 314
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

НЕК продавала ток под себестойност



Поетапното намаляване на цената на тока под диктовката на кабинета "Орешарски" не само че е довело НЕК до нови дефицити, но компанията дори е продавала енергия под себестойност. "От началото на годината до края на октомври НЕК е натрупала загуба от 428 млн. лв. Тя е в пъти по-голяма от тази за същия период на миналата година - 96 млн. лева. Причината да се стигне дотук е регулацията на цените", обяви вчера новият шеф на НЕК Петър Илиев на конференция за състоянието на сектора. Той определи ситуацията в енергетиката като ужасна.

"Едва през октомври загубите на НЕК са намалели до 3 млн. за съответния месец", добави Илиев. Според него изходът е само един. "Трябва да се затворим в една зала, да седнем на една маса и да постигнем съгласие по въпроса за това, как ще се развива енергетиката ни. Ние трябва да си говорим - дали ще е на висок тон, дали ще е нисък, няма толкова значение", заяви новият шеф на НЕК.

От дефицит се оплакаха и от Асоциацията на топлофикационните дружества. Според председателя й Илия Николаев финансовото състояние на бранша е критично. Основната причина е в нередовното плащане от страна на НЕК за купения ток от тецовете. Проблем са и последните няколко решения на енергийния регулатор, с които цените на централите бяха орязани. Затова се очаква част от тях да натрупат нови дефицити към края на годината. Става въпрос за около 5-6 млн. лв., като най-драматична е ситуацията в тецовете в София, Пловдив и Плевен.

По думите на Николаев не е възможно да се обслужват задълженията към "Булгаргаз", няма пари и за инвестиции, а липсата на оборотен капитал е допълнителна пречка в работата на компаниите. "Политическият натиск върху цените на топлинната и напоследък - върху електрическата енергия, е твърде голям", обобщи шефът на асоциацията.



КРЕДИТ

БЕХ ще кредитира "Булгаргаз", за да може общественият доставчик да плати на "Газпром" за доставката на синьо гориво. Причината е, че почти всички пари на "Булгаргаз" са блокирани в КТБ. Временното решение дойде, след като на два пъти "Булгаргаз" не успя да намери банка, която да отпусне кредит на дружеството. В момента "Булгаргаз" има просрочено задължение към "Газпром" от 50 млн. долара, като предстои и плащане на други 100 млн. долара за осигуряването на газа през декември.
2
1286
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
04 Декември 2014 20:18
НЕК да намали заплатите на административния си персонал до средните за страната равнища за същите длъжности и тогава ще се окаже, че не е на загуба, а на печалба. Та ще плати и данък печалба.
Чувала съм за заплати над 2000 лева на секретарки, другите сигурно вземат още повече.
Та те надминаха по заплащане и депутатите, и министрите...
05 Декември 2014 08:28
НЕК да намали заплатите на административния си персонал до средните за страната равнища за същите длъжности и тогава ще се окаже, че не е на загуба, а на печалба. Та ще плати и данък печалба.


Ти посягаш на най-доходния сектор в България с ниво на заплати над банковия.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД