:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 291
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

И НАТО ще въведе мониторинг на България

На 6 месеца или година алиансът ще проверява напредъка в модернизацията на армията
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Даниел Митов
Въвеждане на мониторингов механизъм, какъвто до момента не съществува като практика в НАТО, се обмисля в централата му в Брюксел по отношение на България. Става въпрос за контрол на парите, които се отделят за модернизация на армията и как те се усвояват. Това научи "Сега" от високопоставени източници от алианса. Целта е София да спре да се размотава и да постигне възможно най-скоро оперативна съвместимост с останалите войски. Европейската комисия прави сходно наблюдение на правосъдието и вътрешния ред в България вече седма година, но то не дава резултат.

Въвеждането на мониторинга се налага, след като армията тотално се провали в модернизацията и постигането на оперативна съвместимост с другите страни. Армията от година отлага покупката на нов модел западни изтребители, изостава в модернизацията на радарите, военните летища и бронираната техника. В същото време бюджетът за следващата година показва, че управляващите засега ще отложат изпълнението на "План 2020", който предвижда увеличаване на парите за отбрана до 2% от БВП през следващите 6 години. В плана са предвидени и най-належащите проекти за модернизация.

Информацията за обмисления механизъм беше потвърдена и от външния министър Даниел Митов. Той присъства на срещата на външните министри на НАТО в началото на седмицата. Пред "Сега" той обясни, че е възможно алиансът на 6 месеца или една година да проверява какви пари се отделят за модернизация и как се използват. Дипломат №1 намекна и за промяна във вижданията как ще се увеличава бюджетът за отбрана. Въпреки че в "План 2020" е предвидено двата процента от БВП да бъдат достигнати за шест години, управляващите са представили десетгодишни разчети за увеличаване на парите за отбраната. По неофициална информация те са посочили, че през следващата година няма да се вдигнат разходите за отбрана, но това ще стане от 2016 г. Така крайният процент ще бъде достигнат през 2024 г.

Може би това е причината засега от НАТО да не реагират остро на замразяването на проекта за нови изтребители до 2017 г. Миналата седмица правителството отказа да даде разрешение за държавно гарантиран заем от 800 млн. лв. за бойни самолети. Стъпките на кабинета обаче се следят много внимателно от алианса. Както вече беше съобщено, новият генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг все още не е решил дали ще включи България в първата си обиколка сред страните членки. Шефът на НАТО чака реформи, преди да дойде в София. Преди да напусне поста си, служебният военен министър Велизар Шаламанов заяви, че очаква посещение у нас на генералния секретар на НАТО, но това може да стане, ако новото правителство възможно най-бързо покаже приемственост на това, което е започнато на срещата в Уелс. В крайна сметка последваха две срещи в София и Брюксел на военния министър с помощник генерален секретар на алианса, но не и със Столтенберг.



СЛАБ 2

И в момента съществува процедура, с която Брюксел инспектира армията, но тя е насочена основно към реформата във въоръжените сили. В последния доклад NATO Defence Planning Capability Review 2013/2014 експертите на алианса заявяват, че са притеснени, че България изостава с модернизацията на армията си, както и че отделя малко средства за отбрана. В документа се изразява загриженост, че очертаващата се неблагоприятна тенденция за ресурсно осигуряване може да застраши бъдещето изпълнение на плановете, а оттам и приноса към колективната отбрана на НАТО.

35
3920
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
35
 Видими 
05 Декември 2014 20:22
Целта е София да спре да се размотава и да постигне възможно най-скоро оперативна съвместимост с останалите войски


OK, но само след като постигнем " оперативна съвместимост " по доходи...
05 Декември 2014 20:44
на нато с любов
05 Декември 2014 20:44
И какво ще стане, ако мониторингът даде отрицателен резултат?
Ще ни изключат?
05 Декември 2014 20:47
А какво значи "мониторинг"?
Нещо от монитор ли иде?

Ами ако го счупим... монитора де?
05 Декември 2014 20:55
Ммм даа,
Като го счупим , ще ни продадат плазма.Енергийно ефективно.
Така де. Тебогатите за това са богати защото си знаят сметката. Ще ни научат и нас.
05 Декември 2014 20:55
ДЕ - МИ - ЛИ - ТА - РИ - ЗА - ЦИЯ !!!!!!!

05 Декември 2014 20:56
А какво значи "мониторинг"?


Наблюдение
05 Декември 2014 21:02
“ АРМИЯТА“ не е спряла да продава оръжие, на безценица, под плиткия предтекс, че било снето от въоръжение. Оръжие продаваме и на ИДИЛ и навсякъде , където ни заповядат. Сега вече напъно ще ни разгонят майката. Както пише “великият„ Петко Бочаров, само името на най-голямата ни църква “ Александър Невски“ и няколко улици с имена на руснаци ни пречели да се чувствуваме свободни. Изобщо колкото повече лягаме в краката на Империята, толкова по- жестоко ще ни тъпчат, толкова повече ще заслужаваме всеобщото презрение. Не народ, а МЪРША, забил го е в десятката. И от къде ще се вземат тези пари за покупка на американски хвърчила. Никога не съм мислил, че смъртта на държавата може да дойде под лозунга за “диверсификация„ даже не “разнообразяване“, на български, както и че милиони умряха и продължават да мрат под лъжливия лозунг за демокрация. “Армията продава 44 танка Т-72“ http://pressadaily.bg/publication/32969-Армията-продава-44-танка-Т72
“Армията успя да продаде L-410, Ан-26 и танковете Т-72“
Армията е продала 44 танка за по 42 000лв. средно бройката
Принципно старите танкове се продават от 7000 до 15 000 лв. единия

Идват ли американските танкове вече, радвайте се нищожества, този народ заслужава съдбата си.
05 Декември 2014 21:07
Изтръгни му "смисъла" и само го натискай да се хмодернизира...
Който иска участие на България в далаверата му, да я осигури с всичко необходимо - включително и с "кафе"...
Къде дават иначе ??? ...
05 Декември 2014 21:13
това да не е инициатива на оня шушумига Шашмаланов?

Всъщност дори и да не е негова инициативата, цялата тговорност за ситуцията би трябвла да се носи от Чехльо, както и да се установи мониторинг над същия, щото доСЕГА само гафове и глупости ни е донесъл...
А, и природните бедствия ни налетяха под неговия мандат.
05 Декември 2014 21:16
Мониторинг, силни сигнали и ясни знаци, CVM механизъм, доклад, нашите евроатлантически партньори, Програма 2020 .....
От някогашната славна 110 хил българска войска с модерни за времето си ракети , танкови бригади,самолети и т.н., останаха 29 хил. барабар с теляците и чиновниците .
И чл. 5 разбира се, за чието функциониране трябва да питаме Кипър.
Боже, пази България !
05 Декември 2014 22:11
А какво значи "мониторинг"?
Нещо от монитор ли иде?


Това е като дедовщина приятел. Но в по-софт вариант.
05 Декември 2014 23:25
поредния неумит----> за територията...
българите са малък но затова изключително прост народ!
05 Декември 2014 23:36
Както вече беше съобщено, новият генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг все още не е решил дали ще включи България в първата си обиколка сред страните членки.

Е, като не дойде - няма да има паметник в Южния парк...
05 Декември 2014 23:38
..."План 2020", който предвижда увеличаване на парите за отбрана до 2% от БВП

Нещо за процентите за образование и здравеопазване?...
06 Декември 2014 01:10
Аз, лично не съм член на НАТО, но който проявява интерес, мога да му дам ценни съвети от собствен казармен опит, с които направо ще им изтрещят мониторите на проверяващите.
Например:
- Как се излиза по тревога с възглавница под мишницата под погледа на смаяните генерали;
- Как вместо дихател да държиш в торбата на противогаза книги за четене;
- Как разводачът води караула да си полегне за два часа на пост...в спалното помещение.
И щом при цялата тази разгилдяйщина никой не посегна на териториалната ни цялост, значи е било излишно да си играем на войници...
06 Декември 2014 01:18
Шаламанов май се върна в службата си в НАТО, като продавач на оръжие и се опитва да оказва натиск по един недопустим начин.

На мераците на някои да ни изрекетират да купим бракувани таралясници трета ръка, които и на всичкото отгоре не ни трябват, трябва да бъде отговорено ясно и категорично с един голям размахан среден пръст.

Още повече, че наглото демонстративно отношение, като към колониална територия е повече от скандално.
06 Декември 2014 08:38
Ганьо е достатъчно прост за да си мисли, че пожара при съседите ще отмине неговата черга.На тоя полуостров има повече войни от къде да е другаде в Европа.
Но това сме го правили и преди 600 години, мир -интеграция , без война, съюзническата.Докато сме станали рая.И такава си останахме
06 Декември 2014 08:48
виждащия,
И като купим 5-10 изтребителя трета ръка ще спрем Турция да ни повтори Кипърската история ли?
06 Декември 2014 09:11
http://topwar.ru/61264-natovskie-voennosluzhaschie-poluchili-pravo-nosit-formu-prednaznachennuyu-dlya-togo-pola-k-kotoromu-oni-sami-sebya-prichislyayut.html
Натовские военнослужащие получили право носить форму, предназначенную для того пола, к которому они сами себя причисляют
Североатлантическом альянсе приняли эпохальное решение. Теперь военнослужащие могут носить форму, предназначенную для того пола, к которому они сами себя причисляют. Такое решение было принято после длительного давления со стороны так называемых трансгендеров, число которых в НАТО идёт уже на тысячи.
Такой новостью из жизни НАТО делится агентство France-Presse.
По самым скромным оценкам, число лиц, сменивших свой пол, и являющихся военнослужащими США, составляет около 16 тысяч человек. Учитывая то, что в Европе в этом плане раньше США начали следовать "либеральным законам", в странах ЕС трансгендеров, должно быть ещё больше.
По этому поводу даже в самих странах Североатлантического альянса среди нормальных военнослужащих слышны едкие замечания, что, если всё и дальше будет идти в том же направлении, то НАТО не нужны никакие внешние враги – альянс развалится изнутри.


06 Декември 2014 10:47
българите са малък но затова изключително прост народ

Очевидно е, че бяхме "приети" в НАТО, като пазар. Вярно, доста мизерен, но по-важно е политическото влияние. Намерихме си противник, който мисли само как да ни "анексира" и затова вместо инвестиции в икономиката ще ни докарат 150 танка. И трябва да се "постараем" повече за "модернизирането" на т.н. армия. Това е само началото на колониалното ни битие.
06 Декември 2014 11:25
„Европейската комисия прави сходно наблюдение на правосъдието и вътрешния ред в България вече седма година, но то не дава резултат.”
Тези какво си мислят? Вече 25 г. от т.н. „промени” в България няма и положителен резултат за България. Това е положението. Приеха с радост нагласената тук „политическа класа”, народът е мечта, разполагат с огромна агентура от продажници работещи срещу държавата си. Сега мониторингите ги притесняват? Айде по-сериозно. Имат почти пълна съвместимост с цените тук при почти никаква съвместимост с доходите,пак тук. Никой не им пречи да правят каквото си поискат тук. Кой им пречи да си нагласят оперативна съвместимост с остарелите бракми от военната индустрия, преди това ги изчистихме и от старите леки автомобили. Какво още искат партньорите? Имаме достатъчно такива с талаш в главите,ваши са,действайте.
06 Декември 2014 13:34
Те западните изтребители пък са с едни качества - особено тези трета употреба ? Същото е с останалите оръжейни системи - ПВО,артилерия,леко стрелково оръжие и т.н.Важното е едни пари да ги прибере правилната към днешна дата страна!!!
06 Декември 2014 13:43
Ей сега ще потекат комисионните в "правилната" посока.
06 Декември 2014 14:14
Тъпите кратуни от НАТО трябваше да направят това валидно още с приемането на България в НАТО. А преди приемането вместо да гледат сеира на всякакъв роден помияр-политик, който къде за лична изгода, къде под диктат от Турция, наряза всичко работещо в армията, да бяха се намесили по-ефективно, а не сега да викат, че България не изпълнявала това и онова, нямала способности, възможности и др. глупости.
Но най-виновни са родните помияри, които повече от 10 години с мантрата - това е изискване на бъдещите ни съюзници от НАТО, съсипаха всичко.
Смърт за такива боклуци.
В момента България може да бъде превзета за около 1 ден само от две групи джихадисти с джипове.
06 Декември 2014 14:18
Мисля, че почвам да разбирам тези, които когато им писне "до козирката", изкрейзват и в своето несравнимо силово съотношение с действията, предприемат асиметрични контрадействия.
06 Декември 2014 14:53
popangelov ме изпреварил. не вярвам да ни изключат, само бой по канчетата
06 Декември 2014 17:02
София да спре да се размотава и да извади страната от нато.
06 Декември 2014 20:30
Чудя се защо НАТО не направи мониторинг на парите за учители, образование, здравеопазване и лекари ... Мамка им, и на тях, и на бълагрските им подлози ...
06 Декември 2014 22:40
Tия взеха вече съвсем да се подиграват ..... ББ поддава съвсем след последното клякане в Брюксел!
07 Декември 2014 00:17
Таман се притесних, че няма кой да наблюдава Страйкито как сглобява хорнетите в мазето. Вече съм спокоен.
07 Декември 2014 00:20
В момента България може да бъде превзета за около 1 ден само от две групи джихадисти с джипове.

Малко трудно ще стане това. Наш'те армии от нпошки ще ги анихилират с убийствени постове в нета...
07 Декември 2014 08:44
Тези какво си мислят? Вече 25 г. от т.н. „промени” в България няма и положителен резултат за България. Това е положението.
Е така става, когато се налагат западни модели, които съвсем не са съобразени с тертипа и манталитета на българина. Още повече, когато такива модели се налагат на арабите и на другите източни народи. Цветан Тодоров се изказа по този въпрос, при своето посещение у нас. Това е все едно вместо да ушиеш костюм според мярката на човека, да му дадеш един тесен дето не му приляга и да почнеш да режеш от човека за да го натъкмиш. Еи това са западните евроатлантически ценности.
07 Декември 2014 10:24
Става въпрос за контрол на парите, които се отделят за модернизация на армията и как те се усвояват. ,

Eгати нахалството - те ще контролират как харчим нашите си пари! Да дадат пари, па тогава да упражняват контрол.
Армията от година отлага покупката на нов модел западни изтребители, Армията от година отлага покупката на нов модел западни изтребители,

Нещо не си спомням някога да е ставало дума за покупката на нови изтребители. През цялото време се говори да отпуснем луди пари за едни трета ръка таралясници.
07 Декември 2014 11:07
Няма да ни оставят да построим още едно "военно НДК"? Чудни хора...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД