:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 31
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Специални оператори ще следят за безопасността на язовирите

Специални оператори ще следят за безопасността на язовирните стени и съоръженията към тях. Това предвижда проект за промени в закона за водите, пуснат за обществено обсъждане. С промените контролът на техническото състояние и безопасната експлоатация на язовирите се възлагат на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Промените идват месец и половина след като бе оповестено, че 78 язовира у нас са в предаварийно състояние. С тях се приемат и европейските нормативи за защита от наводнения, както и за замърсяването на водоемите.

В променения закон се въвежда фигурата "оператор на язовирна стена" - лице с необходимата квалификация, което да поддържа в изправно техническо състояние язовирната стена и съоръженията към нея. Собствениците на язовири са длъжни писмено да уведомяват председателя на ДАМТН за определения от тях оператор преди въвеждането в експлоатация на новоизградени язовирни стени и при всеки избор или промяна на оператора в 7-дневен срок.

Занапред в комисиите, които ежегодно се назначават от областните управители за проверка на състоянието на язовирите, трябва да се включат и представители на метролозите, на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и на съответните областна администрация и басейнова дирекция. Те ще дават на собствениците предписания за безопасното им ползване. Информацията ще отива при шефа на метеорологичната агенция, който ще следи за изпълнение на предписанията на комисиите и за извеждане от експлоатация на язовирите, които не отговорят на изискванията. В момента шеф на агенцията е Стефан Цанков. Предвижда се в срок до шест месеца МС да издаде наредба за контрола върху язовирите. При спор или неяснота за собствеността областният управител поема контрола до влизането в сила на съдебното решение или до установяване на собственика.

При опасност от наводнение на кметовете се дава право да разрушават части от хидротехническите съоръжения, ако по този начин може да се предотвратят или ограничат вредните последици за живота и имуществото на хората. Заповедите за това ще се съгласуват с шефа на териториалната дирекция на пожарната безопасност, а стопаните на язовири се задължават да оказват пълно съдействие. Когато опасността засяга територията на повече от една община, подобни правомощия се дават на областните управители, а ако под риск е повече от една област - на вътрешния министър. Разходите по разрушителните дейности, както и по ремонта на язовира ще се поемат с решение на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС.





1683
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД