:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 306
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Един председател ще следи раздвоената ДКЕВР

СЕГА СНИМКИ
Делян Добрев


Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще се раздели на два подсъстава - за вода и за ток и топлоснабдяване, но с един председател. Членовете й ще се избират от Народното събрание, решиха вчера депутатите. Те приеха на първо четене промените в Закона за енергетиката. Народните представители си дадоха не 7, а 14 дни, в които да се внасят предложения за промени в проекта, преди той да бъде гласуван окончателно.

Още вчера стана ясно, че ще има много такива предложения и приемането на промените в закона няма да мине леко. Заявка за това даде председателят на комисията по енергетика в парламента Делян Добрев, който обяви, че ГЕРБ вече подготвя нови промени, които се отнасят до разходите на НЕК. Той възроди идеята да се намали изкупуването на ток от неефективни заводски централи и топлофикационни дружества. Това, по неговите изчисления, ще спести на НЕК около 150 млн. лева.

"Целта е намаляването на разходите, особено на НЕК. В момента държавната компания е в относително добро състояние", обясни Добрев, цитиран от "Фокус". В студените месеци потреблението на ток е повишено, но скъпият ток на ВЕИ-централите е по-малко. "НЕК си взема глътка въздух, но този период ще свърши в началото на април, когато, от една страна, консумацията на електроенергия пада рязко с над 50%, а, от друга - има бум на производството на електроенергията от най-скъпите източници - възобновяемите", добави той.

Допълнително ще се търси и възможност за финансова независимост на ДКЕВР. В момента комисията разчита на бюджет от 3.8 млн. лв., но твърди, че парите не стигат както за съдебни разноски, така и за проверки на дружествата на място. В момента делата срещу регулатора са над 1000, а в дирекция "Правна" работят 8 души. Затова шефката на ДКЕВР Светла Тодорова предложи таксите и глобите, които се събират от регулатора, да се харчат от самия него, а не както е в момента - да постъпват в отделна бюджетна сметка. Годишно това се равнява на 12 млн. лева.



ЦИРК

По предложение на депутата Велизар Енчев колегите му бяха призовани да заявят дали имат конфликт на интереси по проекта, тъй като в НС имало "енергийна мафия". За частен интерес призна единствено Красимир Велчев от ГЕРБ, който отчете, че на покрива на къщата си има 12 слънчеви панела.

867
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД