:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 426
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Бившият шеф на КИАЕМЦ и висш чиновник в МААЕ Янко Янев:

Затварянето на I и II блок е незаконно

Ако не бяхме спазили гаранционното споразумение, щяхме да плащаме неустойки, обясниха от енергетиката
Затварянето на I и II блок по начина, по който бе направено това, е направо незаконно. Това заяви вчера по националното радио бившият шеф на ядрения регулатор и настоящ висш служител на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) Янко Янев. Той обаче направи уточнението, че изразява собственото си мнение и то не ангажира МААЕ.

Затварянето на първите два реактора преди Нова година, при положение че са имали разрешение да работят до март-април, граничело със стопанско престъпление според Янев и грубо нарушение на действащото в страната законодателство.

Правното основание на заповедта на Министерския съвет за спирането на реакторите е в гаранционното споразумение, с което ЕВРАТОМ ни отпусна заем от 212 млн. евро за модернизацията на V и VI блок, обясниха от енергийното министерство. Ратифицираното от нашия парламент през 2000 г. споразумение предвижда I и II блок да се затворят преди началото на 2003 г., а за III и IV блок - на датата, която се договори с ЕС. В противен случай споразумението предвижда международен арбитраж и неустойки.

Миналата седмица шефът на АЕЦ "Козлодуй" Йордан Костадинов заяви, че ще се правят опити за преразглеждането на това кредитно споразумение. Янко Янев обаче окачестви това намерение почти като невъзможна мисия.
625
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД