:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 309
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

САЩ попариха надеждите за отпадане на визите

През миналата година е имало рекорден отказ на молби за пътуване зад океана – 15.2 %
Снимка: Министерски съвет
Държавният секретар на САЩ Джон Кери демонстрира приятелско отношение към премиера Бойко Борисов по време на няколкочасовата му визита в България. Основни теми при срещите му с Борисов, президента и външния министър Даниел Митов бяха енергетиката, сигурността и борбата с корупцията. Няма близка перспектива американските визи за български граждани да паднат.
САЩ дадоха много ясен знак вчера, че виждат България като стратегическия съюзник в региона и са готови да я подкрепят в гарантиране на енергийната й сигурност след спирането на проекта "Южен поток". Но Вашингтон попари надеждите за скорошно отпадане на визите за българи и поиска по-активна борба с корупцията и реформа в съдебната система. Това се разбра от думите на американския държавен секретар Джон Кери, който бе на еднодневно посещение у нас, заедно с помощник държавния секретар за Евразия Виктория Нюланд. Кери отбеляза, че през 2014 г. е имало 15.2% отказани молби на българи за визи. За да отпадне визовият режим, тези откази трябва да са под 3%. "Програмата за безвизово пътуване е сложна, има много строги критерии, не можем просто да добавим една държава в нея", поясни Кери. Само веднъж досега процентът на отказите е падал под 10%. През 2013 г. той е 19%, а през 2012 г. - 18%.

Енергийната диверсификация чрез изграждане на газова връзка с Гърция и строежът на VII блок на АЕЦ "Козлодуй" по технология на американската компания "Уестингхаус" бяха основен акцент на разговорите на дипломат №1 на САЩ. Той се срещна последователно с президента Росен Плевнелиев, премиера Борисов и външния министър Даниел Митов. "България заслужава по-добра енергийна сигурност. САЩ са готови да помогнат на България да защити бъдещето си. Ние сме готови да привлечем инвестиции, да създадем един план за енергийното бъдеще на България", обяви Кери. Вашингтон ще изпрати енергиен експерт в помощ на българското енергийно министерство за изработването на план за бъдещето на страната ни в тази област. "Знам, че много хора се притесняват какво ще стане след спирането на "Южен поток". Разбираме ви и искаме да ви помогнем да се изясни бъдещето заедно с партньорството на ЕС", отбеляза гостът.

От думите му се разбра, че "Уестингхаус" може да влезе като инвеститор в проекта за новия блок на АЕЦ, но не стана ясно как ще се случи това. "Има много големи възможности за инвестиране", каза държавният секретар и допълни, че от Вашингтон подкрепят преговорите с "Уестингхаус" за изграждането на VII блок на АЕЦ "Козлодуй". Премиерът Борисов пък обясни, че е поискал щатската компания да влезе като инвеститор в проекта, за да не се увеличава бюджетният дефицит и да не се дават гаранции за сметка на дълга. За целта ще се използва и американската Exim bank, която да търси финансова схема.

Двамата са обсъдили и газовата диверсификация чрез изграждането на газовата връзка с Гърция. Проектът датира още от първото правителството на Борисов и досега нищо не е направено по него. Джон Кери заяви, че вече е разговарял с първия дипломат на ЕС Федерика Могерини и еврокомисаря за Единния енергиен съюз Марош Шефчович за насърчаване на интерконектора на България с Гърция. "Интерконекторът с Гърция да се изгради с европейски пари, запознах и партньорите с нашата идея заедно с ЕК за газовия хъб на турската граница, ако действително този проект между Русия и Турция се осъществи", добави Борисов. По-късно "Ню Йорк таймс" съобщи, че пратениците на САЩ са преговаряли в София с гръцки и български представители за изграждането на газопровод до България, по който да тече втечнен газ от терминал в Гърция. Дипломатически източник е уточнил обаче, че разговорите са "на предварителен етап".

Преди срещата си с премиера държавният секретар разговаря с президента Росен Пленелиев и с британския си колега Филип Хамънд, с когото се засякоха в София.

--------ОЩЕ ДОГОВОРКИ

Двете страни се договориха да бъдат създадени четири работни групи, в които освен енергетика ще се обсъжда сигурност и отбрана, върховенство на закона и образование. Кери на няколко пъти подчерта, че България трябва да засили усилията си за върховенството на закона и да се пресекат процесите на корупция. САЩ ще увеличат броя на младежите, които могат да се възползват от обменната обучителна програма "Кенеди Лугар", както и по програмата "Фулбрайт". Засега най-малко яснота има около работата на групата за отбрана и сигурност. Не е ясно дали е повдигнат въпроса за придобиване на изтребители Ф-16 на политическа цена.

СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Три групи протестиращи се строиха недалеч от БНБ на митинг срещу визитата на държавния секретар на САЩ. Едната агитка бе на депутатите от "Атака" и шепа техни симпатизанти, които се обявиха срещу война с Русия, добива на шистов газ и подписването на Трансатлантическото споразумение. Недалеч от тях имаше и протестиращи граждани, организирали се през "Фейсбук". На отсрещната страна - сдружението "Приятели на Русия и православния свят", дошли с хоругви. Те бяха довели и свещеник за обща молитва за обединение на православието.
89
9014
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
89
 Видими 
15 Януари 2015 19:35
Според очакванията. САЩ получават всичко, което ни поискат, а нашите искат само едно скромно отпадане на визите' но получават само `но пасаран`.
Така и Уестинг ще си изкара удобни цени за 25-30г., ще купим ефчетата, ще дадем на Шеврон да дупчи, ще подкрепим неизгодното Трансатлантическо споразумение, може и Гитмо да направим.
Насреща - бутонели и, може би, малко вазелинче.
15 Януари 2015 19:39
".. запознах и партньорите с нашата идея заедно с ЕК за газовия хъб на турската граница, ако действително този проект между Русия и Турция се осъществи", добави Борисов."

Ама нали хъба щеше да е във Варна? Типично по Бойковски .. едно каже, ама друго имал впредвид .. и накрая пак нищо не се случва!
15 Януари 2015 19:43
Пройчо 15 Яну 2015 19:39
".. запознах и партньорите с нашата идея заедно с ЕК за газовия хъб на турската граница, ако действително този проект между Русия и Турция се осъществи", добави Борисов."

Ама нали хъба щеше да е във Варна? Типично по Бойковски .. едно каже, ама друго имал впредвид .. и накрая пак нищо не се случва!


Мен, ако ме питат, да го боцнем тоз наш хъб досами брега на Катар и от него да разпределяме по цял свят, стрижейки проценти...
15 Януари 2015 19:46
Снимката създава впечатление, че си говорят. Да не би Кери да знае български?
15 Януари 2015 19:47
20 лет уже о визах в США заботятся... Ну не дауны же?
15 Януари 2015 19:52
Тва ръкостискане някаква масонщина ли е!?
15 Януари 2015 19:58
Но пък ще ни пратят енергиен експерт, за да пише план... Мигар са ни малко Каролев и непеошките от разните самозвани "институти"?
------------------------------
Сайтът на Генек
15 Януари 2015 20:00
САЩ попариха надеждите за отпадане на визите


Даже кУрабийки не дават, само ясни знаци
15 Януари 2015 20:11
значи през ...ми е за американските визи
да си ги наврат там де слънце не грее с тая пропадаща тяхна държава и при положение, че Европа отдавна няма граници за нас

Ама ще ни вкарат във война при това овчо блеещо стадо
15 Януари 2015 20:20
kaily
15 Яну 2015 20:11




15 Януари 2015 20:23
САЩ попариха надеждите за отпадане на визите

Вероятно четат форума на СЕГА... няма как да отпаднат визите. Няма защо да го правят. С просто око се вижда че тия дето не одобряват политиката на УСА на тях визи не им трябват, а феновете на Най-демократичната-демокрация-по-всички земни кълбета по добре да не ги пускат че ще си развалят генофонда...
Ма мене нещо друго ме интересува - тая газ дето ще идва от Гърция (да забравим че вероятно ние ще трябва да си построим газопровода), та тая газ през Гърция на каква цена ще я купуваме? Щото ако направим аналогия с тока от Мариците - направо ме е страх да си помисля колко ще е...
15 Януари 2015 20:24
Както винаги досега, за падане на американските визи най-много се тръшкат русофилите. Що така? Вашата заветна цел не е ли да се снимате на Красний площад? Малко не дават, ама да те бие руски милиционер си е къде-къде!
15 Януари 2015 20:25
Ще ги попарят естествено. При тази корупция всеки може да се сдобие с български паспорт и от там да се озове в САЩ с всякакви цели. Да не говорим за руското присъствие.
15 Януари 2015 20:37
Добре бе, на некой пука ли му дали ще паднат визите за САЩ или нема?
Какъв е този зор за отпадане, или вече по инерция го искаме?
Европа е милион пъти по социална и по-хубава от страната на краварите.
Модата да бачкаш в САЩ отдавна оттече у канала.
15 Януари 2015 20:46
Значи преди време едни хора пискаха, че Газпром ни писал законите.. сега познайте колко закона ще променим и колко договора ще подпишем под диктовката на новия голям брат? Ще унищожим АЕЦ-а и ще строим нов... иначе американците са царе на обещанията и на консултациите. На други места им викат корупция и лобизъм.. но когато става дума за американци е консултации.
15 Януари 2015 20:57
СЕГА се замислям за миналите 25 години и се опитвам да си спомня... дали СЛУЧАЙНО има поне ЕДИН случай да е станало така, че да сме имали вземане-даване с УСА и България да не е била на загуба? Помогнете ми, щото не се сещам НИТО ЕДИН такъв случай! Въобще - големи консултации паднаха... връз силни сигнали и ясни знаци...
15 Януари 2015 21:09
Както винаги досега, Западът отново взема от България, за да даде на Гърция. С което неопровержимо доказва, че не си представя България като дългосрочен съюзник, наистина дългосрочен, за половин век и повече.
Преди 3-4 години изглеждаше, че ни третират като такъв партньор и затова приемат да бъдем европейският вход и на двата газови проекта - Южен поток и Набуко, - а за Гърция бяха оставени трохи. Сега е точно обратното.
Ако ни разглеждаха като съюзник, днес нямаше да се разговаря за интерконектора с Гърция, а за начина, по който поне част от руския газ за ЕС, получаван чрез Турция, да преминава и през България. Защото 1-ят милиард кубика по интерконектора са нещо добро, но са наистина трошици в сравнение с десетките милиарди, които бяха планирани да минават през България, а вече ще минават през Гърция.
15 Януари 2015 21:09
Вашингтон подкрепят преговорите с "Уестингхаус" за изграждането на VII блок на АЕЦ "Козлодуй". Премиерът Борисов пък обясни, че е поискал щатската компания да влезе като инвеститор в проекта

Ама нали нямаше нужда от нови мощности и произвеждаме повече енергия от необходимото?
Плевнелиев: Най-евтината енергия е спестената....Според президента важен приоритет е енергийната ефективност, тъй като енергетика е стратегически отрасъл за България.“Вчера отново имахме срив в системата, произвеждаме повече електоенергия, отколкото имаме нужда. ...“, категоричен е държавният глава.

15 Януари 2015 21:12
Ганий
„Тва ръкостискане някаква масонщина ли е!?”
Точно така - единият от вариантите за масонско ръкостискане придружено с влажен поглед на всеотдаденост и чувство за мисия. Психически опасно болни ненормалници – купените медии ги наричат „международната общност” уж става дума за международната общност. Горбито пък се здрависваше със съответните си с другия техен модел на ръкостискане - със свити пръстчета.
Натисни тук
Очевидна и нагла демонстрация,не за първи път, при официални срещи на представители на тази „международна общност”. Всъщност може би за първи път чрез Кери се подчертава,че послушният тъпоъгълник от Банкя отдавна е вкаран в кошарата на психопатите покрай Симо-ментата и е хубаво да го осъзнаят и най-коравите неразбиращи.
15 Януари 2015 21:20
ДИАЛОГ:
- Кой прави отказите за визи?
- Американските консулски служби, при това без да дават каквито и да са обяснения за отказите.
- Ами тогава те могат да си спускат централно от ДД процента на отказите и никога да не премахнат визите.
- Могат и сигурно го правят.
- При тази постановка кой формално излиза виновен?
- Естествено, българската страна - лошото качество на българските граждани.
- А ние защо сме въвели едностранно безвизов режим за американските граждани?
- Защото сме ...
15 Януари 2015 21:29
Ма може ли все пак да не ни помагат много, щото помогнаха много на Ирак, на Либия, на Афганистан...
15 Януари 2015 21:36
значи през ...ми е за американските визи
да си ги наврат там де слънце не грее с тая пропадаща тяхна държава и при положение, че Европа отдавна няма граници за нас

Ама ще ни вкарат във война при това овчо блеещо стадо

На по-голямата част от форумците в този форум визи не им трябват. Те и без това не искат да ходят в загиващи държави.
Тогава, за какво е тази тупурдия и за какво се притеснявате?

Вие, лично, да не падате от Маркс, че сте пропуснали да се самозапитате, ако не бяха САЩ дали нямаше да ви трябват визи за Западна Европа, но сте много късопаметни и не четете Библията.
Злобата и омразата са характерни за всички комунисти, но умните от тях не показват тези качества.

Да допълня, че може би не съм разбрал, да не би под израза "визи за Европа" да разбирате Москва, Свети Петърбург и БАМ?
15 Януари 2015 21:43
Визите са само един индикатор дали САЩ изобщо ни бръснат за.. искам да кажа - броят за нещо.
"партньор", както би казал Цвъки.

Така че изводът в момента е - /дори и Обама да дойде утре в знак на ценности/ - не сме нищо.
Тук имаше асоциации с най-добрия приятел на човека - кучето - не, дори и с куче комуникацията е двустранна.

Така че нищо не са попарили.
15 Януари 2015 21:52
Неистова омраза към всичко американско - най-характерната черта на българския неудачник
15 Януари 2015 22:08
Тогава, за какво е тази тупурдия и за какво се притеснявате?

не рекох ли, че ми е през...?
къде ми прочете притесненията?
ааа, ти разбира не добре блгрски
15 Януари 2015 22:21
Как да премахват визите, когато в България 11 769 съветчани са получили натурализация по бързата процедура и през следващите 24 часа са станали притежатели и на оригинални български паспорти.
Няма да премахнат визите не заради българите, а поради руското нашествие в България. Все едно да премахнат визите за САЩ на руснаците - няма да стане.
Да не пропусна да отбележа, че американците са "много тъпи и нищо не знаят".
15 Януари 2015 22:25
не рекох ли, че ми е през...?
къде ми прочете притесненията?
ааа, ти разбира не добре блгрски

Не е необходимо да го пишете. Всеки един човек, който може да чете, вижда ясно вашите политически обърквания.
За повече информация, питайте Параграф39 защо пише от САЩ и какво прави там. Може би от мъка по брат си?
15 Януари 2015 22:39
(да забравим че вероятно ние ще трябва да си построим газопровода)

Ами батко, нали това искаше ЕС? Собственика на тръбата да бил различен от собственика на газта?
Строй си сега тръба и си пускай газ откъдето си искаш!
15 Януари 2015 22:55
Не е необходимо да го пишете. Всеки един човек, който може да чете, вижда ясно вашите политически обърквания.

ми тогава що мен цитираш та да опонираш?
15 Януари 2015 23:04
To be Hub, or not to be Hub?

Това е въпроса...

15 Януари 2015 23:23
"Има много големи възможности за инвестиране"


15 Януари 2015 23:28
Както винаги досега, Западът отново взема от България, за да даде на Гърция. С което неопровержимо доказва, че не си представя България като дългосрочен съюзник, наистина дългосрочен, за половин век и повече.

- Така е защото тази Територия си е вече заплюта от други едни... А циганите ще ги депортират в Украйна. Имаше една такава клауза още преди хунтата. Сега вече, всичкото сиган ще го стоварят франко превоз Новорусия.
15 Януари 2015 23:38
Циркаджии,бе тоя от дясно на снимката до ония ден името не му не знаеше на на тоя от ляво,ама обсъждат? Кво обсъждат? Слушам и изпълнявам. и няма премахнат визите за САЩ. Голям праз,тоя от снимката да пусне влака за Карлуково да се прибира барабар с всичкото измекяр политик в лудницата.
15 Януари 2015 23:41
СЕГА се замислям за миналите 137 години и се опитвам да си спомня... дали СЛУЧАЙНО има поне ЕДИН случай да е станало така, че да сме имали вземане-даване с Русия и България да не е била на загуба? Помогнете ми, щото не се сещам НИТО ЕДИН такъв случай!
15 Януари 2015 23:44
- А ние защо сме въвели едностранно безвизов режим за американските граждани?
Защото е много малка вероятността престъпник от УСА да избяга в България. Или просяк от Западна Европа да дойде да проси пред бившия ЦУМ.
15 Януари 2015 23:49
СЕГА се замислям за миналите 137 години и се опитвам да си спомня... дали СЛУЧАЙНО има поне ЕДИН случай да е станало така, че да сме имали вземане-даване с Русия и България да не е била на загуба? Помогнете ми, щото не се сещам НИТО ЕДИН такъв случай!
Ама наистина ли имаш нужда да те подсещат? Е, значи си неспасяем случай!
15 Януари 2015 23:49
Модата да бачкаш в САЩ отдавна оттече у канала.
Ахъ. И като доказателство може да се посочи ЛИПСАТА на кандидати за визи пред УСА-ембасадата. Не е като да си в тарапаната пред руската амбадаса.
16 Януари 2015 00:03
Убуу де имат стандарт,няма лошо... Не искат ние дето взимаме 1/3 и по-малко на техния доход да им "просим" или "крадем"както се изрази по-горе в подкрепа на едностранният безвизов режим.Ама мое ли политиците да са ни такива безгръбначни чехалчета ми кажи?
16 Януари 2015 00:13
В Софето не е нищо, а в Москва да видите какво става.
Всеки ден чакат от предния още и не им дреме, защото само на първите 200 дават синьо номерче, въпреки, че всички попълват формулярите по електронен път и имат встреча с консулски служители.
И те, като нашите форумци, но като стъпят на оная земля, поогледат се и им се иска да заврат съветските си боклукливи паспорти в тъмните отвърстия на джуджетата.

Повече от 80 процента, по субективни причини, не искат и да чуят за "най-великата" и "най-могъщата" и остават да гният в САЩ за цял живот.
16 Януари 2015 01:04
Ха така:

- Най-големите джуджета - Австралийските Джуджета.

Рано или късно клонирането ще достигне и до Ъ.

Ъ, като Ъпландия.
16 Януари 2015 01:27
Повече от 80 процента, по субективни причини, не искат и да чуят за "най-великата" и "най-могъщата" и остават да гният в САЩ за цял живот.

Не са 80%, а точно 90,637%, според Department of Homeland Security
https://www.dhs.gov/yearbook-immigration-statistics-2012-legal-permanent-residents
през фискалната 2012 г. в САЩ са емигрирали 11 303 души, родени в Русия /подчертавам родени, защото повечето от тях не идват от Русия, а от 1-ва, 2-ра, 3-та, ента емиграция/, по-умните 1 334 са бегали оттам, а в Щатите са останали 9 969 човечета.
Годишният процент на емигрантите в САЩ с местораждане Русия е 0,006781%, тоест днешното руско население ще емигрира в Щатите за има-няма 14 745 години.

П.С. С известно съжаление те слагам на игнор. Темата за емиграцията ми стана интересна, но не е достатъчна да поправи крайно ниската ми оценка за тебе и да ме мотивира да губя ценни секунди да те чета. Бъди здрав!
16 Януари 2015 01:39
Никъде, никога и никого не съм задължавал да ме чете, въпреки че за мен четенето на форумци, като вас е истинска фиеста.
Примерът ви е много прозаичен, защото сте пропуснали: студенти, "бизнесмени", туристи, журналисти, свещеници, военни, репресирани, медицински, инвеститори, море-океано плаватели и още много други без зелени карти, но с визи и формулярче I-94 в съветското паспортче.

Мале мила, земльо хайдутска.... Дано не си ме игнорирал, за да не стоиш в избата на "големите знания".

Виж си отправката още веднъж, два, три, дори 100 пъти, помоли някой да ти преведе за каква статистика става на въпрос и прочети по-горе що съм ти писал, защото и ти май си решил да конкурираш Емо Салгари.
16 Януари 2015 02:20
Та на каква цена казвате ще купуваме демократичен газ от Гърция че не чух?
16 Януари 2015 02:25
значи през ...ми е за американските визи

Каиле, киселко ли е, киселко ли е??Изкарай си една руска виза - ще ти се услади, гарантирам Апропо, ако все още бяхме в братските прегръдки на баба меца, щеше да видиш Европа през крив макарон, или толкова , колкото руските граждани. Ама сега се репчиш: Европа ни е безгранична!! Бе кога стана циганин, кога ти почерня задника...
16 Януари 2015 02:42
Eisblock 16 Януари 2015 01:04
Ха така:

- Най-големите джуджета - Австралийските Джуджета.

Рано или късно клонирането ще достигне и до Ъ.

Ъ, като Ъпландия

Като пирамидите в Гиза.
16 Януари 2015 05:33
Наш'те кауши що не въведат визи за краварите? По-лошо от това, което е в момента нема да стане.
16 Януари 2015 05:35
viza.....
16 Януари 2015 07:47
Абе това е яко.

помощник държавния секретар за Евразия Виктория Нюланд.


и това

Само веднъж досега процентът на отказите е падал под 10%. През 2013 г. той е 19%, а през 2012 г. - 18%.
16 Януари 2015 08:45
Та на каква цена ще купуваме газ от Гърция? (след като вероятно сами платим за тръбата до там, щото и това трябва да включим в цената)
А колко ще ни излезе реактора на Уестингхаус и на каква цена ще купуваме тока?
За шистовият газ да не отваряме дума! Или пък за прословутото Трансатлантическо корпоративно робство... тоест споразумение (му викат по демократично)!
Не е ли време да спрем да плащаме репарации, все пак не само ние изгубихме Студената война?
16 Януари 2015 09:08
Според очакванията. САЩ получават всичко, което ни поискат, а нашите искат само едно скромно отпадане на визите' но получават само `но пасаран`.
Ами като имаме политици ибрикчии така ще става. наште се изпонасраха прави. Нас ни трябват политици като Орбан на първо време. И кога е било да идва чужд външен министър да ни определя какви енергоносители да купуваме, какво да строим. Е па колкониална държава сме си.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД