:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 429,313,099
Активни 87
Страници 7,752
За един ден 1,302,066

Лъжите в имотните декларации на властта ще се смятат за престъпление

Провинилите се да бъдат незабавно уволнявани, предвижда новата антикорупционна стратегия на кабинета
Укриването или изопачаването на факти за имущество, пари, банкови сметки, заеми и участие във фирми в имуществените декларации, които са длъжни да попълват над 6000 висши държавни служители, ще се наказва като престъпление. Тези, при които бъде установено разминаване между стандарта на живот и декларациите, ще бъдат уволнявани и ще им се търси наказателна отговорност. На депутатите, които не могат да бъдат уволнени, ще им се търси наказателна отговорност след сваляне на имунитета им.

Това предвижда новата антикорупционна стратегия, изработена от вицепремиера Меглена Кунева, министъра на правосъдието Христо Иванов и зам.-министъра на вътрешните работи Филип Гунев в отговор на критичния доклад на Европейската комисия от 28 януари. Те предлагат и пакет от промени в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс, Закона за Сметната палата и в нормативните актове, регулиращи инспекторатите.

За несъответствията ще следи нов орган, който ще се появи след вливане на БОРКОР в комисията за конфликт на интерес. Той ще работи в тясно сътрудничество с комисията за конфискация на имущество, придобито по престъпен начин, и Сметната палата. От обясненията на Кунева обаче не се разбра по какво този орган ще се различава от тях, след като очевидно ще дублира дейността им. Не е ясно дали новият орган ще работи по сигнали за конфликт на интереси.

Големият проблем, отчетен и в доклада на Брюксел, е, че от години не се носи наказателна отговорност за лъжи в имуществените декларации. Проблемът стана очевиден през 2008 г., когато стана ясно, че зам.-министър не е декларирал участие в търговско дружество. Тогава прокуратурата обяви, че няма как да се намеси при неверни декларации, тъй като документът за Сметната палата има само уведомителен, а не удостоверителен характер. В полза на тази теза бе и обстоятелството, че през 2004 г. от самите декларации отпадна изречението: "Известно ми е, че за неверни данни нося наказателна отговорност по реда на чл. 313 от НК". Дотогава този израз фигурираше. След отпадането му прокуратурата отказва да образува разследвания дори при деклариране на неверни обстоятелства или затаяване на истина. Затова и при установяване на несъответствия Сметната палата праща декларациите за проверка само в НАП. Какво се случва с провинилите се след това, не е ясно, тъй като НАП отказва да дава информация, позовавайки се на данъчна тайна.

Все още се обсъжда как да се назначават хората в новото звено, за да не бъдат сменяни от всяко ново правителство, обясни Кунева. То вероятно ще е държавна агенция към Министерския съвет, но членовете му ще се избират от парламента. Няма информация колко ще струва поредната антикорупционна реорганизация.ОПИТ

Идеята на работната група е да копира част от румънския опит за борба с корупцията, който се определя от Брюксел като успешен. Новото звено ще прилича на Националната агенция за интегритет (ANI), която следи за конфликт на интереси. Румъния има още 2 антикорупционни структури: Генералната антикорупционна дирекция (DGA) и Националната антикорупционна дирекция (DNA). DGA е към Министерството на администрацията и вътрешните работи и е натоварена с превенцията и борбата срещу корупцията в рамките му. DNA е към Върховната касационна прокуратура и разследва корупцията на средно и високо равнище в държавните институции. Да направим подобно звено настоява правосъдният министър.
12
4609
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
13 Февруари 2015 19:41
Абе, то за тия дебили влизането във властта трябва да се оценява като престъпление...
---------------------
Сайтът на Генек
13 Февруари 2015 20:56
Все си мисля, че ще е полезно ако се премахне всякаква наказателна отговорност от даващия парите и да оставят законът да наказва само корумпирания чиновник. Така ако чиновникът се полакоми/поддаде и вземе парите, той ще живее в постоянен страх дали другата страна е в добро настроение - всеки махмурлук или тежък грип на далия парите може да стане причина корумпираният чиновник да попадне в полезрението на прокуратурата.

Е, това при условие, че има работеща съдебна система, а не още една група жадни за пари корумпета.
13 Февруари 2015 21:37
Че досега не беше ли, бе?!

Чл. 313. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. и доп., бр. 92 от 2002 г.) Който потвърди неистина или затаи истина в писмена декларация или съобщение, изпратено по електронен път, които по силата на закон, указ или постановление на Министерския съвет се дават пред орган на властта за удостоверяване истинността на някои обстоятелства, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба от сто до триста лева.
Тогава прокуратурата обяви, че няма как да се намеси при неверни декларации, тъй като документът за Сметната палата има само уведомителен, а не удостоверителен характер. В полза на тази теза бе и обстоятелството, че през 2004 г. от самите декларации отпадна изречението: "Известно ми е, че за неверни данни нося наказателна отговорност по реда на чл. 313 от НК". Дотогава този израз фигурираше. След отпадането му прокуратурата отказва да образува разследвания дори при деклариране на неверни обстоятелства или затаяване на истина.

Извод - прокуратурата явно има правомощия с тълкуване да променя закон с ранга на кодекс.

13 Февруари 2015 22:46
Forza Nato, !

Интересно е кой разследва прокуратурата за престъпления по служба, каквото представлява описаното от теб.
13 Февруари 2015 23:58
над 6000 висши държавни служители


За Булгаристан и 600 са много, като "висши" са не-повече от 60. Но е оправдано веднага след приключване на мандата да попадат в местата за лишаване от свобода, без съд и присъда. Просто да бъде записано в някой от хилядите закони в най-беззаконната страна.
14 Февруари 2015 09:11
След отпадането му прокуратурата отказва да образува разследвания дори при деклариране на неверни обстоятелства или затаяване на истина.


Когато Бай Ганю разбрал, че срещу себе си има джентълмени, които си вярват, такава карта му тръгнала...
15 Февруари 2015 01:30
В капиталистическите страни кражбите и престъпленията, които засягат интереса на богатите се наказват. Най-жестоко се наказват престъпленията на бедните срещу богатите. В по-напредналите капиталистически страни, политиците са едни чиновници подчинени на капиталиста. Резултатът от даването на подкуп от един бизнесмен на даден политик, или държавен чиновник е против интереса на другите бизнесмени. Тази корупция, или кражба е най-силна в страни като България, където законите още не са се установили и утвърдили. След време обаче законността надделява. Тези престъпления насочени срещу богатите, като корупцията, или дребните престъпления на гладните клошари, се наказват жестоко. Престъпленията обаче като експлоатацията, или използването на човешки труд срещу заплащане от частни лица, са озаконени. С други думи кражбата или ограбването на човешки труд е законна. Престъпленията извършвани срещу бедните не се наказват. Дори в съдилищата, ако имаш достатъчно пари да платиш на добър адвокат който има добри връзки със съдиите в съда, престъплението ти се опрощава.
15 Февруари 2015 09:06
А онзи с 6-те апартамента ???
15 Февруари 2015 11:20
А насапунисаната няма ли да я осъдите?!
15 Февруари 2015 11:40
Престъпления като... използването на човешки труд срещу заплащане от частни лица


И какво? Да не се ползва човешки труд, да не се заплаща, или единствен ползвател на труда да са нечастните лица?
15 Февруари 2015 12:17
Идеята на работната група е да копира част от румънския опит за борба с корупцията

Не само "част" от румънския опит трябва да се копира. Трябва да се използва целия, тъй като е успешен. Все пак северните съседи не допуснаха да се срастнат политическите, финансови и криминални кръгове. У нас това е световно признат факт. Само едни български политици от всички разцветки и прислужниците им в съда като дявол от тамян бягат и продължават да отричат това.
15 Февруари 2015 19:45
Цялата трагедия идва от човешката алчност, която е движещата сила в капиталистическия свят. Тя победи и комунизма. Тя стана и причина за най-голямото престъпление в човешката история - продаването на цяла една империя от предателя Горбачов. Това самите американци го казваха по Чикагското радио "Public Radio Station". Римската империя била в много по-тежко положение от това на СССР и продължила 1000 години.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД