:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,261,941
Активни 109
Страници 13,636
За един ден 1,302,066

ЕК постави България под спецнаблюдение

Доклад на Брюксел за макроикономическите дисбаланси критикува БНБ, необмисленото вдигане на минималната заплата, неефективната съдебна система
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Президентът Плевнелиев в сърдечна прегръдка с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Плевнелиев е на двудневно работно посещение в Брюксел. Той уверил Юнкер, че 2015 г. ще е година на реформи в България. "Икономическата ситуация в България не е лесна, защото няма растеж, но тя остава сред страните с най-нисък външен дълг", заяви Юнкер на съвместния брифинг. ЕК постави България под спецнаблюдение заради икономическите дисбаланси в банковата сфера. Още на 2-а стр.
Европейската комисия влоши силно оценката си за България в традиционния преглед на макроикономическите неравновесия в държавите от ЕС. ЕК държи под наблюдение общо 16 от 28-те членки на ЕС заради такива дисбаланси, очертани още в предишни години, но в сравнение с ноемврийския обзор сега страната ни е преместена в по-рискова група заради три основни проблема - слабостите в банковия надзор, лъснали в кризата с КТБ, сериозната задлъжнялост на бизнеса и вдигането на минималната заплата, което не е съобразено с пазара на труда. Влошаване на позициите има при още две държави - Франция и Германия, а Румъния и Португалия сега попадат под наблюдение. Ако България не вземе мерки, я застрашава вид наказателна процедура. Засега ЕК ще държи страната ни под строг мониторинг.

В доклада на ЕК, представен вчера, се сочи, че сътресенията от миналото лято са показали наличие на недобри практики в банки с местни собственици, които биха могли да разклатят финансовия сектор. Не са спестени критики към БНБ. Според Брюксел проблемите са показали институционални и надзорни слабости. "Недостатъците на надзорния орган подкопават доверието в банковия сектор и пораждат съмнения относно здравето на други части на финансовия сектор. КТБ е краен случай, но докладваните данни подсказват, че може да има недостатъци в други банки", се казва още в доклада.

Освен това ЕК отбелязва, че фирмената задлъжнялост остава много висока, а дефлацията може допълнително да влоши нещата, защото при спадащи приходи бизнесът по-трудно си погасява задълженията. Освен това рухването на КТБ може да затрудни кредитирането и рефинансирането на фирмите.

Сериозно безпокойство буди и пазарът на труда, става ясно от доклада. Специално внимание е обърнато на вдигането на минималната заплата, което не е съобразено с икономическите реалности и пречи на намирането на работа на най-уязвимите - хората с ниска квалификация и слабо образование. "Липсват добре насочени политики за повишаване на заетостта, оценява Брюксел.

ЕК критикува още администрацията и съдебната система у нас. Според Комисията ръстът на производителността е възпрепятстван от слаб административен капацитет, ниска енергийна ефективност и лошо качество на инфраструктурата за железопътния и автомобилния транспорт. Но освен това пречка пред растежа е неефективната съдебна система. "Не са предприети действия за борба с корупцията, реформиране на пенсионната система или на системата на общото образование, или на намаляване на бедността и борбата срещу социалното изключване, включително за маргинализирани групи от населението като например ромите", обобщава ЕК.

През март Комисията ще организира двустранни срещи с наблюдаваните държави за подробно обсъждане на докладите за всяка от тях. До средата на април пък държавите трябва да представят националните си програми за реформи.ТРИ ПОСЛЕДНИ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ

Три наказателни процедури срещу България стигнаха до фазата "последно предупреждение", следващата стъпка е да бъде сезиран Европейският съд, обяви вчера ЕК. Страната ни има срок от 2 месеца да изпълни европейските регламенти. Едната процедура е заради неприлагане на новите правила за издаване на шофьорски книжки. Още в началото на 2013 г. страните от ЕС трябваше да въведат еднакви документи, но нашата пътна полиция обяви, че в България смяната ще стане постепенно, като се подменят шофьорските книжки с изтичащ срок. Още 17 страни са със същото нарушение. Другото предупреждение за предаване на съд е заради невъвеждането на европейските правила за безопасност на жп транспорта. Третият "жълт картон" е заради директивата за вредителите. С тази директива от списъка с регулираните вредители се изважда западният царевичен коренов червей, тъй като неговото наличие по растенията бе установено на много места в ЕС.

Снимка: ЕПА/БГНЕС
"България ще бъде подложена на специален мониторинг, а правителството трябва да предприеме действия за преодоляване на прекомерните дисбаланси", заяви еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси.
15
2960
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
26 Февруари 2015 23:55
"необмисленото вдигане на минималната заплата"?!?

Е, то бива, бива, ама чак толкова ...
27 Февруари 2015 00:37
Darby, 26 Февруари 2015 23:55
Изпреварил си ме!
27 Февруари 2015 01:18
Това за минималната заплата не го разбрах - нали доскоро се пишеше, че се върви към еднакви минимални заплати и пенсии в ЕС...
27 Февруари 2015 03:02
Посвещавам този пост на десните специалисти по левите въпроси. Бас държа, че ще се направите, че не сте го видели.

http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/sep/02/merkel-euope-german-elections-volcano

Merkiavelli is applying this principle in a new way. She is to be feared abroad, and loved at home – perhaps because she has taught other countries to fear. Brutal neoliberalism to the outside world, consensus with a social democratic tinge at home – that's the successful formula that has enabled Merkiavelli constantly to expand her own position of power and that of Germany as well.

Кой е автора? Точно какъвто го харесвате!
Ulrich Beck is professor of sociology at Munich's Ludwig-Maximilian University and the London School of Economics, and author of World at Risk. He and Edgar Grande are co-authors of Cosmopolitan Europe (Polity Press)
Какво казва Улрих Бек за успехите на Меркел?
Брутален неолиберализъм за деругите страни, а за германците - социална демокрация.
Идеален урок за ахмаците, които си мислят, че вкарването на България в ЕС от САЩ с/у желанието на Европа е успех.
България е принудена да води икономическа политика, подобна на наложената на Чили по времето на Пиночет, невежи евро-атлантици!
27 Февруари 2015 05:07
България е принудена да води икономическа политика, подобна на наложената на Чили по времето на Пиночет, невежи евро-атлантици!

Абе не знам нищо за западния коренов червей, ама източния мозъчен червей явно наистина е опасен! И ако не се вземат решителни мерки, нацията може отново да заболее...
27 Февруари 2015 05:24
ivo kunchev,
Прочетохте ли статията на професор Улрих Бек от Мюнхен, или ги знаете нещата по-добре от него? Моля, коментирайте статията.
Форумите (според мен) са за размяна на аргументи, факти и анализи. Личното мнение няма значение (само губи времето на читателите), ако зад него не стои нещо от изброените елементи.
27 Февруари 2015 06:27
Положението е отвратително,а има и по силни думи,в 21 век вместо кьм постепенно развитие на всички дьржави,имаме сриване в блатото на мнозинството от населението, тази демократична система за 10 пр.от населението,открита от Антична Гьрция е губителна за планета,трябва някакьв катаклизьм за да се унищожи от корен това зло,не може в 21 век да сьществува робовладелческа система на която най-близки сь'зници са Ал-Каеда и ИД а наместници по места са личности като Боко и Порошенко.
27 Февруари 2015 08:03
Това за минималната заплата не го разбрах - нали доскоро се пишеше, че се върви към еднакви минимални заплати и пенсии в ЕС...

Когато започнем да продаваме български Мерцедеси, Аудита и Поршета може и да стане. С тютюн и краставици сме само за Анадола...
27 Февруари 2015 08:20
Я да видя сега кой от държавниците ще им се озъби за минималната работна заплата.
Чакам.
27 Февруари 2015 08:49
...
27 Февруари 2015 09:16
Чиновничеството на ЕС е под нивото на чиновника от най-обикновена фирма.
27 Февруари 2015 13:34
Тази прегръдка на снимката и озъбените физиономии за какво са?! Че сме много добре или че е много добре, че сме зле?!
27 Февруари 2015 15:27
Спомнете си случая с ген. Стоян Тонев. Същото след време ще цъфне и с Цеко Минев с Юлен Банско.
27 Февруари 2015 16:38
Ако България не вземе мерки, я застрашава вид наказателна процедура.

Далли не ни приеха в ЕС за да има кого да "санкционират"? Освен ако не изтребим "западния коренен червей" .
27 Февруари 2015 16:40
Когато започнем да продаваме български Мерцедеси, Аудита и Поршета може и да стане. С тютюн и краставици сме само за Анадола...

и какво са виновни работещите за малоумията на управляващите и тиквите, наричани бизнесмени или работодатели?
Като работодателите почнат да произвеждат мерцедеси, да си купуват вили на Ривиерата, ма не, отдавна ги накупиха
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД