:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 208
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Кабинетът одобри две звена за борба с корупцията по румънски

Идеята на правосъдния министър за независим орган няма да се осъществи
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Правителството ще се движи формално по румънския модел за борба с корупцията по високите етажи. Реално обаче звеното към прокуратурата няма да е независимо, както е в Румъния.
Формално България ще копира почти напълно румънския модел за борба с корупцията, заради който Букурещ получава похвали от Брюксел. Правителството прие вчера доклад на междуведомствената група, според който у нас ще бъдат пресъздадени две от трите румънски структури за борбата с корупцията. Едната ще се намира към прокуратурата, а втората е известният вече орган, лансиран от вицепремиера Меглена Кунева, който ще се появи след сливане на комисията за конфликт на интереси и БОРКОР.

Кабинетът е одобрил идеята на главния прокурор Сотир Цацаров да се създаде звено към държавното обвинение по подобие на румънската Националната антикорупционна дирекция (DNA), което да разследва корупцията на средно и високо равнище в държавните институции. Така се слага край на идеята на правосъдното министерство за антикорупционно звено извън сегашната йерархия на прокуратурата. За тази идея трябваха и сериозни законови промени, включително промяна в конституцията.

За звеното, предлагано от Цацаров, няма нужда от промени в законодателството. "То е на база на опита, който прокуратурата има в създаването на такива звена", каза правосъдният министър Христо Иванов. Той посочи, че опитът на прокуратурата е бил одобрен от Европейската комисия, "макар и с уговорката, че резултати няма". "Г-н Цацаров предложи да се подходи по този начин и беше взето политическо решение то да се направи като звено между прокуратурата, МВР и ДАНС", обясни още Иванов. Той посочи, че "топката" сега е в полето на държавното обвинение, което трябва да предложи рамка, без да са нужни законови промени. Засега няма повече подробности кой ще оглави новото звено и как точно ще работи българският аналог на DNA. Христо Иванов отрече разпространената вчера информация, че целта е 20-30 души трябва да бъдат арестувани за корупция, както и че новото звено ще преследва подкупи над 100 хил. лв.

Втората структура ще е по подобие на румънската Националната агенция за интегритет (ANI), която следи за конфликт на интереси. Още обаче няма политическо решение дали новото звено да обедини неработещите комисия за конфликт на интереси и БОРКОР, или те да бъдат закрити и звеното да е напълно нова структура. Има идея към него да преминат част от задълженията на Сметната палата в проследяването.

"Тепърва ще се взима решение къде ще се намира тази структура. Препоръката на Брюксел е за създаване на единен орган. В момента тези правомощия са разпределени между комисията за конфликт на интереси, НАП, Сметната палата", обясни правосъдният министър. "Нашият фокус ще бъде сериозното преустройство на законовата рамка за предотвратяване на конфликта на интереси по административен път и превенцията на корупцията", допълни той.ПРОЕКТ

Намеренията са укриването или изопачаването на факти за имущество, пари, банкови сметки, заеми и участие във фирми в имуществените декларации, които са длъжни да попълват над 6000 висши държавни служители, да се наказват като престъпление. За целта се предвиждат промени в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс, Закона за Сметната палата и в нормативните актове, регулиращи инспекторатите.

17
6146
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
27 Февруари 2015 18:44
Не е важна структурата, важни са хората. На нашите политици това им е пределно ясно. Готови са на всякакви глупости и простотии, само и само, за да преметнат и себе си и Брюксел. Едва ли ще мине...
27 Февруари 2015 20:05
Като маймуни ще имитираме всичко, което сме видели отнякъде ... за да се харесаме.
27 Февруари 2015 20:09
да се наказват като престъпление


Ми, те и сега са престъпление. Ако не искаш да се свърши нещо - създай комитет. Съществуващите органи и законодателство са предостатъчни за борба с корупцията. Както викаше сервитьорът-браншовик бай Гошо : Тези младежи май нямат намерение да плащат.
27 Февруари 2015 20:42
С копиране не става, става със свестни хора и прилагане на законите към всички нарушители.
Един вид - нов бардак със стари "пеперудки" не се прави.
27 Февруари 2015 21:57
Изправени са пред страшен Рубикон, нито една "умна глава" няма и идея за отговор на тоя прост въпрос за борбата с корупцията, та решиха да копират Румънския опит. Мен лично ме досрамева само като го чета, камо ли да съм на тяхно място и да ме изтипосат пред СМИ и аз, като първолак да казвам че преписвам от онзи дето е малко по-добър. Еми за последните 20 години да бехте копирали малко от Германия, малко от Италия или поне да бяхте гледали НЕДОСЕГАЕМИТЕ, можеше и от там да ви хрумне някоя идея. Баси парцалите.
27 Февруари 2015 22:31
...за борба с корупцията по румънски...а корупцията по нашенски?
28 Февруари 2015 01:25
Кабинетът одобри две звена за борба с корупцията по румънски

Можеше да одобри и четири. След като кабинетът априори подлежи на разследване и поне половината министри трябва да отиват в панделата, какво можем да очакваме от "звена", които зависят от тези, които следва да бъдат разследвани? Мафиотска му работа...
28 Февруари 2015 02:59
Вече започвам да „яхвам метлата”! Защото с този въпрос съм се занимавала косвено в продължение на години и имам определено отношение към него. Затова моля редакцията да не ме „бан"-ира заради прекалена емоционалност. Защото това, за което става дума, е не по-малко важно от скандалните 16-те милиарда. Напротив, ако има законност, част от тези пари могат да бъдат изхарчени за всички нас – за така нареченото „общественото благо”. За това обаче е нужна адекватна и НЕЗАВИСИМА съдебна система!
Правителството ще се движи формално по румънския модел за борба с корупцията по високите етажи, обаче реално звеното към прокуратурата няма да е независимо, както е в Румъния.

Защооооооооооооооооооооо

За да ОСЕРЕТЕ и този път всичко ПО БЪЛГАРСКИ, така ли?! Бай Ставри, както си тръгнал, и твоят Ден ще дойде скоро – по-скоро, отколкото изобщо някога си предполагал.
28 Февруари 2015 05:29
Изправени са пред страшен Рубикон, нито една "умна глава" няма и идея за отговор на тоя прост въпрос за борбата с корупцията, та решиха да копират Румънския опит.

Тоест признават, че полиция, прокуратура и съд (ако стигне до него) са недостатъчни с всичките си правомощия, че ще трябва да хрантутим верига от паразитни структури със същата цел. При това със сигурност без резултат (извън джоба на паразитите).
Че как ще стигат пари, като се харчат безобразно и престъпно, че на всичко отгоре и кредити в милиарди?
Апропо, какво стана с паразитчето БОРКОР? Колко пари глътна досега? И може ли някой да извади да бял свят поне един резултат от дейността му? Или още си местят папките и бюрата?
28 Февруари 2015 15:14
Министър Иванов посочи, че опитът на прокуратурата е бил одобрен от Европейската комисия, "макар и с уговорката, че резултати няма".

Отново абсурди, отново уговорки, отново нещо като нищо на света!
01 Март 2015 14:19
И ще забатачим работата ''по български''!
01 Март 2015 20:17
"То е на база на опита, който прокуратурата има в създаването на такива звена",


Цаца, явно опита който има прокурагурата не емного за подражание !
Каза ти се вече, няма нужда да преоткриваш колелото, в Букурещ има готов модел !
02 Март 2015 03:55
То е на база на опита, който прокуратурата има в създаването на такива звена
Зорлем вкарваме вълка в кошарата. Имено тя беше един от органите, съдействали за разграбването през посредните 25 години. Всичко, създадено от прокуратурата ще е ялово и неработещо. Погледнете гл. прокурор - поредния палавраджия, заел поста.
02 Март 2015 06:53
В борбата срещу корупцията минаваме към побългарения румънски опит- "Ало, Сотире, изведи хората си!"...
02 Март 2015 09:03
Или борбата срещу корупцията ще се прави 100% по румънския терк (описа го Береану, по няколко телевизии вече!) или ХИЧ да не се прави! Аз на ПРИКРИВАтурата ВЪОБЩЕ не й вярвам ВЕЧЕ! За НИЩО! Цацаров се оказа един ГОЛЯМ БАЛОН ПЪЛЕН С ПРЪДНЯ! А с нея боя не става!!!

А най-ефикасното средство ще е директен мажоритарен избор (по 264 едномандатни района), в два тура, и на ПРОКУРОРА, и на съответния СЪДИЯ, съдещ на първа инстанция ВСИЧКИ дела (без разлика административни, граждански, наказателни...), и на НАЧАЛНИКА (иците) на съответните РПУ в същия район!!! СЪответно, на този директен мажоритарен избор, в два тура, се ИЗБИРА и един само ДЕПУТАТ от този район!

Граждански ad hoc формирования и партиите да си определят с вътрешни (за гражданското формирование, и за съответната партия) избори/преференции КОГО точно ще пратят на първи тур за да остане в двойката за балотаж на втория тур!

И който спечели втория тур той/тя е прокурорът за този район, той/тя е съдията, той/тя (или те) са шерифите, той/тя е депутатът в НС! И този депутат/ка представлява САМО избирателите от ТОЗИ район, а НЕ целия народ!

И за да сме сигурни, че спечелилите такива директни мажоритарни избори за 4-те горепосочени длъжности за СЛУЖБА В ИНТЕРЕС НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ, а не в интерес на олигархията, НЯМА да се продали на същата тази олигархия ОЩЕ преди втория тур, или пък непосредствено след него, то ВСИЧКИ тези 4 фигури ДА ПОДЛЕЖАТ на автоматично ОТЗОВАВАНЕ!!! О-Т-З-О-В-А-В-А-Н-Е! Тоест ИЗРИТВАНЕ - както изритваш джипито си, или както те изритва чорбаджията след пробния период! Защо да не може по същия начин, т.е. СЛЕД ПРОБЕН период, да изритаме от поста му прокурор, съдия, шериф и депутат!!! Кой казва че не може - ами само такива го казват! Дето не им отърва!!! А, и платени, от олигархията, НПО и "журналисти", го казват!

Отзоваване, ако в рамките на 6-те месеца СЛЕД първата им година на служба (in office) се види, че не стават, че са мекерета на олигархията, че за ГРАЖДАНИТЕ, които са ги избрали, въобще не им дреме, не им пука!!!! Отзоваването гражданите да МОГАТ да го правят с едно най-банално по форма волеизявление! Подадено лично (или дистанционно, но тогава нотариално заверено) пред съответния кмет (наместник на кмет), посланик, консул! Отиваш (или пращаш по пощата, след като го направиш пред нотариус) в кметството, посолството, консулството и го правиш това елементарно волеизявление! Просто е като фасул!

Щом гражданите от даден район (от 264-те) с такова волеизявление са показали, че ЖЕЛАЯТ да изритат от поста му/й неудачния избраник (за която и да е от 4-те длъжности), въпросната персона незабавно да депозира оставката и да си ходи (заместникът му ще движи нещата за определен период), и да бъде насрочен ПРЕДСРОЧЕН нов избор от съответния вид!

На този нов ПРЕДСРОЧЕН избор гражданите ще направят нов опит да селектират нов/а защитник/чка на интереса на гражданите, в четирите му "разновидности" - обвинителния / срещу престъпниците/, съдебния /за справедливост в присъдите срещу престъпниците/, полицейския /за ефикасна защита живота, имуществото на гражданина от посегателства на престъпниците, и за опазване на обществения ред/, и депутатския /интереса да е представен в НС, където интересите на 264-те района се амалгамират в НАЦИОНАЛЕН интерес, в интерес, който е НАД всички други интереси! Такива селекции ТРЯБВА да се правят ДОКАТО се намерят ИСТИНСКИТЕ защитници на интересите на гражданите! ДО ДУПКА да се правят, но да се НАМЕРЯТ точните хора!

Отзоваването/насрочването на предсрочни избор се задейства АВТОМАТИЧНО - веднага щом броят на горепосоченияте граждански волеизявления мине 50% плюс едно от броя на гражданите, явили се на последните за съответния район избори!
02 Март 2015 09:37
А най-ефикасното средство ще е директен мажоритарен избор (по 264 едномандатни района), в два тура, и на ПРОКУРОРА, и на съответния СЪДИЯ, съдещ на първа инстанция ВСИЧКИ дела (без разлика административни, граждански, наказателни...), и на НАЧАЛНИКА (иците) на съответните РПУ в същия район!!!
Това по румънски модел ли е?
02 Март 2015 12:59
ПлесNick
02 Март 2015 09:03


Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД