:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 183
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Владимира Янева може да бъде уволнена дисциплинарно

Снимка: архив "Сега"
Владимира Янева
Министърът на правосъдието Христо Иванов поиска вчера от Висшия съдебен съвет (ВСС) да образува дисциплинарно дело срещу съдия Владимира Янева и да я уволни от системата.

Според мотивите му действията на вече бившия председател на Софийския градски съд по даването на разрешения за използване на специални разузнавателни средства (СРС) по разработката "Червей", с който бе копиран информационният масив на МВР, са груби грешки, преднамерено противозаконно обслужване на МВР и ДАНС. Одобрението на СРС-тата е формално и без мотиви, а контролът върху службите - фиктивен. Това противоречи на целите на закона и е заплаха за националната сигурност, смята министърът.

Предложението му се базира на доклада на Националното бюро за контрол на СРС. Докладът е на разположение и на членовете на ВСС, но те не инициираха търсене на дисциплинарна отговорност на Янева. Както "Сега" писа, от документа се разбира, че всички, които имат някакво отношение към СРС-тата по разработката "Червей", са нарушили закона - служители на МВР, ДАНС и съда.

Съдията се е произнасяла по нередовни и непълни искания, разрешила е СРС-та за престъпления, които по закон не могат да се разследват с този способ, разрешението за "Червей" е дадено за 300 дни. Всичко това показва, че действията й не са от непознаване на закона, а недобросъвестно и умишлено нарушаване на служебните й задължения, аргументира се министърът. За умисъл говорел и фактът, че съдията е на висока позиция, има достатъчно дълъг стаж в системата и през годините се е произнасяла по много искания за СРС-та. Според Иванов в случая е без значение до какви вреди е довело безконтролното приложение на СРС, дали са били накърнени права и кои са засегнатите. Важното е, че процедурата е превърната в симулация, което не почива на верни факти и правни основания.

Заради дадените разрешения Янева се разследва от прокуратурата, беше временно отстранена от съдебната система и подаде оставка като председател на съда. По разследването още няма повдигнати обвинения - нито на Янева, нито на Тодор Костадинов - преди директор на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР, а сега висш служител в ДАНС. Негови са исканията за СРС-тата.

Това е второто дисциплинарно производство срещу Янева, инициирано от Христо Иванов. Първото е свързано с нарушения при случайното разпределение на делата. За този проблем дисциплинарка има и срещу зам.-председателя Богдана Желявска.
6
1841
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
06 Март 2015 20:31
Ако вземат и да я вкарат в затвора за няколко годинки.. би било супер! И дейност ще демонстрираме пред ЕС то и тоя Цветановски буклук ще си получи заслуженото, а и другите съдии ще си вземат бележка!
06 Март 2015 20:40
Отношението към тази калинка показва , че Цвъки със сигурност отива при бай Ставри.
06 Март 2015 20:47
Friendly Fire?!
07 Март 2015 01:23
Отношението към тази калинка показва , че Цвъки със сигурност отива при бай Ставри.

От този форум, в божийте уши!
07 Март 2015 08:47
Значи "Червеи"-те били незаконни, а всички сделки на Пеевски са законни?

Значи един съдия може безнаказано да граби "законно" чуждо имущество, но ще попадне под ударите на закона, само ако сгафи политически?

Де гиди прасета, бе!

А Пеевски - в зандана кога? За корумпиране на съдебната власт?

Кога? Кога? Кога?

#Кой да го направи? #Кой? #Кой?

07 Март 2015 09:09
Съдията се е произнасяла по нередовни и непълни искания, разрешила е СРС-та за престъпления, които по закон не могат да се разследват с този способ, разрешението за "Червей" е дадено за 300 дни. Всичко това показва, че действията й не са от непознаване на закона, а недобросъвестно и умишлено нарушаване на служебните й задължения, аргументира се министърът.

Мдаа... През кои години са извършение пресъпленията и, ще ни кажат ли? И имам ли ней престъпления със СРС по времето на едно друго правителство с един друг министър, които е сега е на една окончателна присъда от затвора?
Янева е прекрасен пример, какво се случва, когато вярваш на Борисов и Цветанов....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД