:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 289
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Българският съд стигна дъното на ЕС по независимост

Брюксел алармира, че положението у нас упорито се влошава, и заплашва достъпа ни до еврофондовете
Европейската комисия потвърди очевидното - българският съд е стигнал дъното на европейската класация по независимост. Огласеното вчера в Брюксел трето Информационно табло за правосъдието в ЕС потвърждава отчайващото състояние на българската съдебна система, която дели със Словакия последното място по независимост. Такива сравнителни анализи се правят от 2013 г. и служат на годишния процес на координация на икономическите политики в ЕС, известен като европейски семестър. "Заедно с оценките за отделните държави Информационното табло на ЕС в областта на правосъдието помага да се идентифицират потенциални слабости и да се насърчат държавите членки да провеждат, където е необходимо, структурни реформи в областта на правосъдието", се казва в съобщение на ЕК.

Румъния, с която България се сравнява най-често заради годишните доклади по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), се е откъснала от нея напред благодарение на зачестилите присъди за корупция на високо равнище. През 2012 и 2013 г. двете държави са имали близки показатели по независимост на съдебните системи, но през 2014 г. Румъния е изпреварила Унгария, Испания и Словения, докато България е слязла още по-надолу и се е изравнила с последната - Словакия, която не е променяла показателите си. Тенденцията към влошаване у нас означава, че догодина страната ни еднолично може да заеме последното място, като се представи по-зле и от Словакия.

Таблиците обаче не казват всичко и затова Информационното табло препраща към Работен документ на ЕК за анализ в дълбочина на макроикономическите дисбаланси в 12 държави, включително и България, определени като проблемни. Той е с дата 26 февруари и ще послужи за изготвяне на специфични препоръки за всяка от визираните държави. В тях има раздели за функционирането на съдебните системи, като за България първата констатация е, че "корупцията продължава да представлява траен проблем, който потенциално възпира инвестициите и вреди на качеството на правителствените услуги".

Потвърждават се изводите от последния доклад по МСП от януари 2015 г., че в България се наблюдават "липса на цялостна стратегия и координация, институционални слабости и слаби резултати, що се отнася до постигането на окончателни присъди в съда, особено в случаите на корупция по високите етажи на властта. В случаите на конфликт на интереси все още не се извършват последователни проверки и не се налагат възпиращи санкции."

Забелязана е и хроничната слабост на държавата да прави реформи на хартия, които след това не прилага: "През март 2014 г. бяха приети стратегии за развитие на администрацията на публичния сектор и електронното управление. Въпреки че стратегическата рамка е създадена, все още няма достатъчно забележими резултати в полза на гражданите и фирмите. Не са предприети действия за подобряване на професионализма и израстване в кариерата въз основа на заслугите в публичната служба. България е една от последните държави от ЕС, които направиха правителствените си услуги достъпни по интернет по лесен за използване и прозрачен начин."

Още по-тревожно е, че промяната на законите води не към подобрение, а към влошаване на бизнес средата. "Българското законодателство в областта на обществените поръчки и неговото прилагане продължават да будят тревога. Сложната правна среда и нейните многобройни изменения породиха липса на правна сигурност. С промяната на Закона за обществените поръчки през май 2014 г. положението допълнително се влоши", пише в работния документ.

Прекият резултат е не просто пропадане в класациите на ЕС, а загуба на пари от еврофондовете, установява документът: "Тези трудности доведоха до нередности, които са съществени причини за забавянето на изпълнението на проектите по структурните фондове за периода 2007-2013 г." Общият извод е, че "качеството и независимостта на съдебната система остават предизвикателство" пред България.

По тази причина в Доклада за глобалната конкурентоспособност за периода 2014-2015 г. България се нарежда по независимост на съдебната власт на 126-о място от общо 144 държави, на 124-то място по ефективност на нормативната уредба за уреждане на спорове и за оспорване на нормативни разпоредби и на 110-о място по защита на правата на собственост.
24
5347
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
24
 Видими 
09 Март 2015 19:12
Каква е връзката между съда и фондовете? Те, все пак, се пълнят и от насд. И идват при нас - след като чиновниците си вземат комисионните...
-------------------------
Сайтът на Генек
09 Март 2015 19:21
Българският съд стигна дъното на ЕС по независимост

Това на какъв език е?
09 Март 2015 19:24
Брюксел алармира, че положението у нас упорито се влошава, и заплашва достъпа ни до еврофондовете

Лъжат зелките. Това не се отнася до тиквите. Те спират еврофондовете само на комунетата...
09 Март 2015 19:56
Още по-тревожно е, че промяната на законите води не към подобрение, а към влошаване на бизнес средата.

Очевидно.
Нито една комисия и парламентарна група не може да отговори на въпроса, какъв ще бъде ефекта от нов закон или промяна на съществуващ...
09 Март 2015 20:12
Е, че кога е бил на друго място освен на последно?
09 Март 2015 21:26
Никога не е стигнал дъното. Винаги има още на долу.
09 Март 2015 21:29

Още по-тревожно е, че промяната на законите води не към подобрение, а към влошаване на бизнес средата.


Това е точно така. Слабата ни икономика се дължи на лоши нормативи и огромна бюрокрация.
09 Март 2015 21:46
Ако Цветан Цветанов бъде оправдан при наличието на очевидно престъпление заслужаващо затвор, това наистина ще бъде дъното.
09 Март 2015 21:56
Проблемът на Обществените поръчки в много голяма степен е КЗК и нейният корумпиран ръководител. Съселянинът на олигарха Валю Златюф.


09 Март 2015 23:04
Тенденцията към влошаване у нас означава, че догодина страната ни еднолично може да заеме последното място, като се представи по-зле и от Словакия.

Пак много разсъждавате. Тихо! Защото хората са го казали:

„When you are deep in shit, do not move! Just look forward, keep your mouth shut, and say nothing!”

„Когато си затънал в лай’а до шия, не мърдай! Само гледай напред, не си отваряй устата и не казвай нищо!”
09 Март 2015 23:04
Българската съдебна система е съставена от комунистически производни - деца и роднини на бивши апаратчици на бкп/бсп, конформисти, и хора свързани с произлезлите от бкп/бсп партийни банди, всички обслужващи основно мафиотските кланове на бившите номенклатури на бкп. От тази сган не може да се чака правосъдие.
09 Март 2015 23:24
Българският съд стигна дъното на ЕС.....остава му да разбере, че под него има и мазе
09 Март 2015 23:36
Ако Цветан Цветанов бъде оправдан при наличието на очевидно престъпление заслужаващо затвор, това наистина ще бъде дъното.

Ъхъм, и двамата с Биби, стъпили на дъното, ще му друснат едно хорце. Дреме им на шлифера.
10 Март 2015 01:09
Български съд? Такова животно нема! Всички го знаят, ма журналята постоянно ни натрапват тва определение. Порнография е тва и то от най-евтината. Румъния е в космоса. Няма кво да говориме. Там не само че вкарват в затвора за корупция, но и кунфискуват имуществото на опандизения. Някъде четох, че за 2014 са вкарали 300 млн. евро в хазната от конфискации. Тва при "Траките" нема как да стане. При Даките обаче да.
10 Март 2015 05:38
Български съд = напредък назад

срамно е
10 Март 2015 08:36
Решението е просто: дасе увеличат заплатите на магистратите,при пенсиониране да им се дават по80 заплати и да се наказва строго всеки,който се осмели са каже или напишч,че българския съд е зависим! Е, има и други мерки,като проверка на доходи и имущество,конфискации,наказания за забавени дела и забавени митиви за присъди,редовна отчетност и други,но те не са съществени!! Що се отнася до присъдата на Цветанов, след като "професионалният юрист" "или" видя ясно престъплението му,няма смисъл да коментираме останалите - далече по-малки престъпници!
10 Март 2015 10:04
Това за сетен път показва, че мястото ни не е в ЕС. Ако влезем в Евразийския съюз, ще сме на първо място по независимост на съдебната система !!! И то въпреки силната конкуренция от страна на държави като Беларус, Русия или Казахстан
10 Март 2015 10:04
***
10 Март 2015 10:05
Щом българската съдебна система е стигнала дъното, време е на магистратите да им се раздадат лопати.
10 Март 2015 10:17
Решението е просто: да се увеличат заплатите на магистратите.

Ааааа, не на сичките, не на сичките! Щот тогаз вече ще почнем да гледаме дъното отдолу нагоре.

Решението е просто: да се увеличат заплатите (ама яко!) на 30-ина магистрата (както в Румъния), да ги турят да борят корупцията в един единствен орган, те да започнат да си вършат работата (ама яко!), да се закрият всички дублиращи органи и да видите тогаз к’ва патаклама ще настане за кокала!

Щот по принцип на траките, за разлика от даките, хич не им пука дали си вършат работата или не. А тук важното ще е да се настанят там горе сред 30-ината богоизбрани! И чак тогаз може да почнат да си вършат работата малко по-съвестно, за да може и таз пуста съдебна система да отлепи най-сетне от дъното, на което е заседнала мноооооого, много отдавна!
10 Март 2015 10:19
Държавата е заета само с еврофондовете, които освен за бюрокрацията за никой друг не са от полза. Управлението изобщо не се интересува от бизнеса или населението. Всички системи са на дъното и копаят надолу, не само правосъдната. Просто останалите ги усещаме само ние.
10 Март 2015 10:24
Щом българската съдебна система е стигнала дъното, време е на магистратите да им се раздадат лопати.

Ведно с раирани костумчета!
10 Март 2015 11:49
На последно място, на дъното, но ... получават заплати и то индексирани. За разлика от нашите.
Ура другари и господа.
10 Март 2015 18:36
Е как дъното.В държавата, където всяка мутра си има съд (при това напълно законно - арбитражен например ), какви са тия дъна.
Има независима съдебна система, има закони, има кой да бди над тях.Вие само давайте пари, акъл-недейте.Ние акъл си имаме.
Не питайте къде са ни парите като имаме акъл.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД