:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 312
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

И Десислава Атанасова поиска оставката на Иван Искров заради КТБ

МВФ ни препоръчва да се засили контролът върху банковата система
Управителят на БНБ Иван Искров да подаде оставка, поиска вчера и председателят на временната парламентарна комисия за разследване на кризата с КТБ Десислава Атанасова. Комисията бе сформирана през миналата седмица, докато междувременно вървяха консултации между парламентарно представените партии за извънредни законодателни промени, които да блокират източването на активи от банката.

"БНБ не е осъществила надзора, който й е вменен. Надявам се Иван Искров най-накрая да оцени кой е достойният начин да си тръгне от поста. Няма нужда от какъвто и да е натиск, ако човек разчита правилно посланията, да си тръгне", коментира Атанасова пред bTV. Комисията ще провери всички факти и обстоятелства около КТБ между 2009 и 2014 г. "Започваме с БНБ, защото тя е отговорна за надзора на банките в България. Именно неупражняването на контрол е причината за настоящата ситуация", каза тя. Ще се разглеждат и докладите на одиторите на банката. "Възможно е да продължим проверките и към 2015 г., особено след последните разкрития, че разграбването на банката продължава", коментира депутатът от ГЕРБ. Сред първите изслушани в комисията ще бъдат Иван Искров и подуправителят на БНБ Цветан Гунев, както и бившият председател на ДАНС Владимир Писанчев.

Не е ясно обаче какъв точно резултат се очаква от работата на парламентарната комисия. До сряда Народното събрание трябва да приеме промени в Закона за банковата несъстоятелност, с които в КТБ да се назначи временен синдик, който да контролира работата на квесторите. Предвижда се още временният синдик да може да наема фирми, специализирани в издирването на източени средства чрез свързани лица или необезпечени кредити.



ПРЕПОРЪКИ

България трябва да предприеме сериозни мерки за преодоляване на слабостите в банковата система. Това е един от изводите в доклада на мисията на Международния валутен фонд (МВФ) за България, която приключи в края на миналата седмица. Според експертите на фонда е нужна независима външна оценка на законодателната рамка на банковия и финансовия надзор, бързо приемане в българското законодателство на текстовете от европейската директива за преструктуриране на банките и възможност компаниите, одитиращи отчетите на финансовите институции, да проверяват кредитите към свързани лица.

Друг основен извод е, че трябва да се подобрят надзорът и отчетността на одиторите. Препоръчва се и да се засилят правомощията на одиторите по отношение на кредитите към свързани лица. Именно отпускането на негарантирани заеми към дъщерни и свързани фирми се оказа в основата на източването на КТБ - факт, който одиторите така и не са регистрирали.

Все пак от мисията на МВФ твърдят, че банковата система е демонстрирала устойчивост въпреки проблемите около КТБ. Новият управител на БНБ, който ще заеме мястото на Иван Искров, чийто мандат изтича през октомври, трябва да поддържа силна, независима и отговорна централна банка.

2
1203
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
16 Март 2015 07:42
Тази тук (в тази комисия) е по-безопасна! Че то в здравеопазването... Развитие в кадровите решения на бочките и потниците - кадрите пак да решават всичко, но да вредят по-малко! С тази тенденция може да се стигне и до връх - въобще да не вредят. Но да не бързаме!
16 Март 2015 08:52
То и аз исках да я няма в тоя парламент, ама на Борисов му се стори опасно да разрита повечето бивши депутати, та в калабалъка тая изкара късмет.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД