:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 273
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Мъж на 30 години е новият закъсващ длъжник

Агенциите за събиране на борчове отчитат бум на фирмените просрочия
Профилът на българския длъжник се мени всяка година, като напоследък най-често закъсват с плащанията мъже на възраст до 30-години. Това показва ново проучване, проведено от Ипсос България по поръчка на Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ) в началото на 2015 г.

Само преди година типичният длъжник беше момче или момиче, което отскоро има лична карта и бърза да си купи на кредит "последен писък на модата" смартфон или таблет. В последните месеци обаче се е увеличил делът на мъжете до 30 години, които не са разчели добре личните си бюджети и лекомислено са се натоварили със заеми, които не могат да обслужват, показват наблюденията на фирмите - "събирачи на дългове". Според експертите колектори причината за новата тенденция е, че по-младото поколение съчетава самонадеяност с липса на опит с кредитни продукти, докато хората над 40 години, които са преживели финансови трудности през кризисните 2008-2012 г., са си взели поуки и са далеч по-предпазливи, когато подписват договор за заем или лизинг.

Показателен е и друг факт, отчетен с проучването - колекторските фирми отчитат близо два пъти намаление на дълговете на домакинствата, които са им били възложени за събиране през 2014 г. През миналата година агенциите събирачи, които членуват в АКАБГ, са обработили задължения на граждани в размер на 1.431 млрд. лева спрямо 2.605 млрд. лева година по-рано. Това обаче по-скоро отразява затягането на критериите за отпускане на жилищни и потребителски кредити от страна на банката.

Задълженията към банките и телекомите остават най-голямото бреме за българите. Около 54% от всички забавени плащания са към трезорите и мобилните оператори. Други 14% от задълженията са към фирмите за бързи кредити. Реално този процент е много по-голям, но засега този сектор не прибягва много до услугите на колекторските агенции.

Затварянето на КТБ също е създало проблеми на длъжниците и на техните кредитори - много граждани и фирми се оказаха с блокирани сметки в тази банка, затруднено бе и плащането на заплати в много предприятия с авоари в КТБ. От колекторската асоциация посочват, че особено са пострадали бизнес клиентите със сметки в банката.

Фирмената задлъжнялост остава висока, отчитат още експертите. През миналата година български компании са възложили на колекторите за събиране просрочени задължения за близо 50 млн. лева. Това е със 145% повече в сравнение с 2013 г. От АКАБГ посочват, че големият ръст се дължи на растящата популярност на услугите, които предлагат събирачите на дългове.

ПЛАНИРАНЕ

Едва 6% от семейните двойки в България си определят точно фиксиран размер на месечните разходи, който се стараят да не надвишават, показва показва проучване на ПРОФИ КРЕДИТ. По този показател страната ни изостава от Полша (14%), Словакия (9%) и Чехия (8%). Около 30% от анкетираните заявяват, че си изготвят приблизителен бюджет. Близо една трета от българите - 28%, обаче признават, че в повечето случаи не успяват да се вместят в рамките му. Този проблем се среща по-рядко сред домакинствата в Полша (13%), Словакия (14%) и Чехия (10%). Една трета от домакинствата в България не успяват да спестят от приходите си. От проучването става ясно още, че всеки пети българин не споделя с партньора си какъв е размерът на доходите му.
1681
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД