:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 434,591,892
Активни 61
Страници 13,845
За един ден 1,302,066

Чиновникът ще плаща до 2000 лв. глоба, ако бави европроект

Новият закон за еврофондовете свива до 3 месеца времето за оценка на заявка на финансиране
Томислав Дончев
Чиновниците, които забавят над 3 месеца оценката на европроект, ще се наказват с глоба от 1000 до 2000 лв. Това предвижда работният вариант на новия Закон за управление на средствата от еврофондовете към 17 март. т.г., с който "Сега" разполага. Сега наказания няма и затова се стига до случаи, в които кандидати за еврофинансиране чакат година и половина благоволението на администрацията.

По проекта се работи отдавна, но в петък ресорният вицепремиер Томислав Дoнчев обеща законът да е готов до средата на годината. Черновата на документа вече е разпратена до Сдружението на общините и работодателските организации за забележки и допълнения.

В новия закон ще бъдат заложени ясни срокове за администрацията. Предвижда се оценката на проект да не се бави повече от 3 месеца. Ако подадените проекти са над 500, чиновниците ще имат 120 дни за произнасяне. Оценка при предварителния подбор на концепции трябва да се дава за 30 дни, а до 10 дни след това Управляващият орган (УО) трябва да издаде мотивирано решение за допускане на одобрените кандидати.

Глоби от 1000 до 2000 лв. са заложени за ръководителите на УО, ако не извършат авансово плащане по проект до 10 дни от получаване на заявката. Същата санкция е предвидена и ако до 40 дни след заверката на разходите на бенефициентите не са им преведени съответните междинни и окончателни плащания. Общо времето за потвърждение на разходите и превеждането на парите не може да е над 90 дни, предвижда проектът.

Друга новост е, че подаден проект ще може да бъде променен по искане на управляващия орган или на получателя на безвъзмездната помощ, ако не се нарушават конкурентните условия. Процедурите по отпускането на евросредства занапред ще могат да се прекратяват в пет случая - ако не са постъпили проекти, ако подадените заявки са оттеглени, ако има решение на съответния комитет за наблюдение, ако са открити нарушения по програмата или са спрени плащанията по нея.

Избор с публична покана ще се провежда, когато предвидената сума за строителство, включително съфинансирането от получателя, е равна или по-висока от 60 хил. лв., а за доставки на стоки и услуги прагът ще е 20 хил. лв.

ОТЗВУК

Занапред решението за отпускане на евросредства ще се смята за индивидуален административен акт и ще може да се обжалва по реда на АПК - нещо, за което отдавна настояваха общините. Искането им финансовите корекции да могат да се обжалват обаче не е вкарано в документа. Градоначалниците като цяло одобряват закона, защото 80% от предложенията им са залегнали в него. Те обаче ще настояват сроковете за оценка на проектите да се съкратят още, защото смятат, че и 3 месеца са много.

От бизнеса пък искат всички одитни доклади и кореспонденции с ЕК да бъдат публични. Засега проектозаконът предвижда само до 31 декември към информационната система за европарите по оперативните програми да се включи и земеделската програма. Не е отразено искането на работодателите проектите да се подават по електронен път директно в регистъра на Агенцията по обществени поръчки вместо както е сега - при възложителите. Не е разписана и възможността парите от дадена евросхема, по която няма интерес, да може да се прехвърлят към други по-атрактивни мерки.

5
2985
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
22 Март 2015 20:57
Я по-сериозно, както по-долу
Петдесет тояги на голо за хвърляне на боклуци по улиците предложи казахският президент Нурсултан Назарбаев, цитиран от Tengri News.

Томислав да не е по-лош от Нурсултан.
22 Март 2015 20:58
Чиновниците, които забавят над 3 месеца оценката на европроект, ще се наказват с глоба от 1000 до 2000 лв.

Малко е! Толкова е малко, че е даже смешно!

Винаги съм се чудила защо в таз страна по принцип се избягва налагането на каквито и да е наказания или санкции. А ако случайно се въведат такива, то в поне 100% от случаите са нищожни. Но е доста късно и не ми се задълбава в Християнството и Великата схизма от 1054 година. Може пък някой от вас да го направи.
22 Март 2015 21:35
И ако проекта е за милиони? 2000 лева са направо нищо сума за фирмата която иска да забави конкуренцията. Чиновниците + държавата/общините трябва да плащат % от сумата на проекта. Солидарно или в съотношение 40/60
23 Март 2015 10:27
И какво им пречи да издават одобрение със задна дата? Както правят и сега общините с внесени проекти, защото имат срок 2 седмици? Търкалят ги 2-3 месеца, а после заверяват с дата отпреди месец. Не си проверил, не си ги прибрал, но те са ги одобрили навреме
23 Март 2015 11:18
Забавянето е от некадърност заради назначените "наши хора" и времето за пазарлъка "колко от парите ще полепнат по ръцете" на чиновниците. Санкциите ми изглеждат като тези за хвърлен фас на улицата. Споре мен – първо нарушение "жълт картон", следващият е ясен.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД